StoryEditorOCM

vertikalni uzgojMogu li Lego kockice od bilja spasiti singapurske koraljne grebene?

2. studenog 2021. - 08:27

Velikom dijelu koraljnih grebena u svijetu prijeti izumiranje kao posljedica porasta temperature mora i onečišćenja, zbog čega znanstvenici već dugo pokušavaju zaustaviti propadanje ovoga osjetljivog podvodnog ekosustava u kojemu žive tisuće raznih vrsta morskih organizama. 

Stručnjaci sa singapurskog Nacionalnog sveučilišta odlučili su se za neuobičajeno rješenje - upotrebu Lego kockica koje bi u kontroliranim uvjetima u njihovu akvariju trebale spasiti singapurski koraljni greben, piše BBC.

Singapur je dom trećini svjetskih koraljnih grebena, što je velika količina za tako malu zemlju.

Melioracija zemljišta i obalni razvoj kroz desetljeća su iscrpili singapurske koraljne grebene koji djeluju kao prirodna zaštita obale i dom su tisućama raznih vrsta morskih organizama pa su se znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru s ovim problemom odlučili uhvatiti u koštac uz pomoć Lego kockica.

Još se ne zna mogu li Lego kockice pridonijeti oporavku koraljnih grebena, no znanstvenica Jani Tanzil na kritike po kojima plastični modularni predmeti mogu naškoditi morskom ekosustavu koji se ionako bori s velikom količinom plastičnog otpada odgovara da su kockice što ih ona i kolege koriste napravljene od spojeva na biljnoj bazi.

Planiraju prilagoditi oblik i veličinu i, ako žele raditi s većim koraljima, jednostavno će koristiti veće blokove kockica, odnosno više takvih modularnih predmeta, pojasnila je Tanzil.  

Metoda "vertikalnog uzgoja" u nacionalnome pomorskom laboratoriju na otoku St. John's pomoći će u uštedi prostora.

"Ukupan broj koraljnih vrsta u svijetu iznosi oko 800, a mi smo vrlo sretni što je gotovo trećina vrsta koncentrirana na malome području oko južnih otoka Singapura", rekla je znanstvenica.

Singapurski koraljni grebeni smanjuju se desetljećima, a na svjetskoj razini u zadnjih deset godina nestalo je oko 14 posto koraljnih grebena.

U sklopu prvoga pokušaja korištenja Lego kockica za obnovu grebena znanstvenici će upotrijebiti 'olabavljene' dijelove koralja s grebena te će ih uz pomoć posebnog bio-ljepila postaviti na kockice. Ti mali dijelovi bi s vremenom u njihovu pomorskom laboratoriju trebali izrasti u veće kolonije.

Dr. Tanzil je rekla da su Lego kockice odabrali jer su modularne i jer ih mogu prilagoditi veličini koralja.

Zasad se projekt provodi na razini eksperimenta, a znanstvenici se nadaju da će jednog dana uspjeti uzgojiti dovoljno koralja koje će "transplantirati" u singapurske vode.

19. travanj 2024 03:58