StoryEditorOCM

tradicijski specijalitetNa kraju izbrojit kosti da se zna kolko je ko izje: Lastovci srdele jedu kao ražnjiće, donosimo recept

Piše Dora Lozica
12. kolovoza 2021. - 14:35

Turistička zajednica Općine Lastovo kroz Kulturna ljeta organizira ribarske, folklorne i klapske večeri, a manifestacija ovog kolovoza je posebna jer se izvodi kao potpora razvoju male turističke infrastrukture i usluga povezanih s ribarstvom i akvakulturom kroz mjere podržane od Europske unije.

Ono što mnogi lastovski gosti već znaju, a novi će moći okusiti, jest da se ovaj otok odlikuje specifičnim namirnicama, ali i načinima pripreme jela. Akvatorij bogat oboritom ribom, ali i plavom i sitnom, Lastovcima stoljećima pruža osnovu za bogati riblji meni, bilo da je spremaju na gradije, drveni ražanj ili neki treći način.

„Nadamo se da će održavanje ovakve manifestacije pridonijeti povratku gastronomskim korijenima, jer su se mnogi restorani i konobe već prilagodili modernoj kuhinji s tek daškom tradicionalnog. Izgubiti te korijene, znači izgubiti identitet, a time i čitave slojeve značenja koje pripisujemo posjećenom mjestu, što je šteta i za lokalnu zajednicu i za njezine goste. Zašto bismo uopće putovali ako je ponuda svuda ista?“, pitaju se u TZO Lastovo.

Srdele na ražnju isključivi su tradicijski lastovski specijalitet. Na ribarskoj večeri, uz gotov obrok, dobit ćete i letak s receptima na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku poput ovog:

„Freške srdjele očistit, dignut glave i budjele, nataknit na ražanj da kost bude dolu i posolit krupnom soli. Peče se kratko s jedne i druge bande na jakoj žeravi od pruća od loze. Dignut s ražnja i pokrt da molaju šug. Na kraju izbrojit kosti da se zna kolko je ko izje.“

Tako ćete se uvijek moći sami pokušati podsjetiti lastovskih avantura, kuhajući i prizivajući njihove mirise, kako su istaknuli iz TZO Lastovo.

Jelo izvornog okusa je i slanutak sa slanom srdelom, a uz svaku pečenu i prženu ribu služilo se zelje, odnosno raštika, bob, pojak, odnosno jari grah i drugo povrće uzgojeno na otočnim poljima. Naročito dobra riba potrebna je i za brodet, a nju i ostale potrebne namirnice dobit će sudionici kulinarske škole za pripremu brodeta koje će, nakon ocjenjivanja i izbora najboljeg, također ponuditi gostima manifestacije.

Osim toga, uživat ćete i u sitnoj prganoj ribi, rižotu od sipe, patatama na salatu, srdjelama rasplatušama, hobotnici s pulentom, sipi s bobom, slanutkom i pojakom sa srdjelama. Za pripremu hrane pobrinut će se lokalni ugostitelji Konoba Aragosta i OPG Podanje. Kvalitetno maslinovo ulje potrebno za pripremu jela osigurao je nagrađivani OPG Zoltan Trojković.

Za najmlađe će JUPP Lastovsko otočje održati edukativnu radionicu gdje će ih upoznati s vrstama riba, važnosti njihova konzumiranja kao jedne od najzdravijih namirnica, osvijestiti ih o problemu plastičnog i drugog otpada koji završi u moru i kako to utječe na ugroženost ribljih vrsta. TZO Lastovo svoj doprinos sprječavanju onečišćenja realizira korištenjem brzorazgradivog potrošnog materijala i višekratnih perivih čaša na ovoj manifestaciji.

Neprocjenjivu organizacijsku pomoć pružili su gotovo svi lokalni dionici, od Općine Lastovo preko konoba, kafića, lokalnog nogometnog kluba i udruga, DVD-a Lastovo, do policije i komunalnog poduzeća, a financijsku i drugu potporu pružili su Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva, FLAG Južni Jadran, razvojna agencija Dunea, lokalni stožer i stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Sve su aktivnosti vezane uz ovu manifestaciju sufinancirane sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

24. travanj 2024 13:22