StoryEditorOCM

povijesno putovanjeKruzer Le Commandant Charco prvi stigao do najnepristupačnije točke Sjevernog pola

Piše OM
25. rujna 2024. - 11:13

Ekspedicijski kruzer Le Commandant Charcot, postao je prvi brod koji je stigao do Sjevernog pola nepristupačnosti, što predstavlja značajnu prekretnicu u polarnoj navigaciji, prenosi pomorac.hr.

Brod je postigao ovaj podvig 12. rujna 2024., dok je plovio Transpolarnom rutom od Nomea, Aljaska, do Longyearbyena, Spitsbergen. Tijekom putovanja, brod je također prešao magnetski Sjeverni pol 13. rujna i geografski Sjeverni pol 15. rujna, čime je dodatno učvrstio svoje mjesto u povijesti pomorstva.

Sjeverni pol nepristupačnosti, koji označava točku u Arktičkom oceanu najudaljeniju od bilo kojeg kopna, smatra se jednom od najnepristupačnijih lokacija na Zemlji zbog svoje ekstremne izoliranosti i surovih arktičkih uvjeta.

Brodom Le Commandant Charcot upravlja francuska tvrtka za krstarenje Ponant. Radi na posebnom hibridnom motoru koji koristi prirodni plin i ima minimalan utjecaj na okoliš.

Brod može primiti do 270 gostiju koje će odvesti sve do Sjevernog pola. Osim što turistima nudi priliku da posjete krajnji sjever, Charcot također ima istraživački dio s dva laboratorija na brodu. U suradnji s s Polar Citizen Science Collective, Charcotov tim daje povratne informacije o arktičkom okolišu i pomaže u opskrbi istraživačkim centrima.

25. rujan 2024 11:41