StoryEditorOCM

festival moraKomižani pozivaju na Rotu Palagruzonu: ‘Oživite najstariju i najdužu jadransku povijesnu regatu!‘

Piše M. ILIĆ
6. lipnja 2023. - 13:43

Komiška gradonačelnika Tonka Ivčević uputila je javni poziv za sudjelovanje u ovogodišnjem programu Festivala mora "Rota Palagruzona" koji će se održati u Komiži od 22. do 25. lipnja.

- Cijenjeni kapetani, vlasnici brodova, istraživači maritimne baštine, dragi prijatelji!

Grad Komiža Vas poziva na Rotu Palagruzonu.

Cijeneći visoko Vaš doprinos oživljavanju najstarije i najduže jadranske povijesne regate od Komiže do Palagruže, pozivamo Vas s uvjerenjem da ćete i ove godine uveličati svojim sudjelovanjem Rotu Palagruzonu, ali i Rotu Cicibelu koja će se održati dan ranije.

Ove godine također ćemo uključiti i mlade koji će imati svoje radionice učenja mornarskih vještina, radionice brodogradnje i školu veslanja i jedrenja sandulom.

Dakako održat ćemo našu tradiciju Papine večere na žalu Palagruže uz delicije koje će pripremiti naši kuhari kao i sami sudionici regate u organizaciji Udruge Palagruza iz Komiže. Na komiškoj rivi organiziramo pučku feštu Noć sardele.

Vaše sudjelovanje Festivalu mora s brodom koji obilježava hrvatsku maritimnu baštinu biti će od velikog značaja za promociju naših aktivnosti, te također i Vaša mogućnost za ostvarenje novih poslovnih prilika uz druženje s ostalim gostima i sponzorima Festivala mora.

Dragi prijatelji, plovimo zajedno! Čekamo Vas 22. lipnja na komiškoj rivi - poručila je.

"Rota palagruzona" je tradicionalna regata falkuša od Komiže do Palagruže, trajala je stoljećima, sve dok pojava brodskog motora nije komišku falkušu definitivno poslala u povijest i prepustila je zaboravu. Bila je to jedinstvena regata na Mediteranu i u Europi koja se održavala početkom svakog ribolovnog mraka od svibnja do kraja rujna – u sezoni lova na plavu ribu.

Naime, ta regata, koja se održava od 16.stoljeća, bila je najstarija povijesna regata u Europi i najduži veslački maraton na svijetu, a nekad su je činile falkuše, i do stotinu njih, udružene u regatu kako bi se obranile od mogućih napada gusara, ali i kako bi, natjecateljski, pobjednici zauzeli najbolje položaje na Palagruži.

image

Arhiva

Duje Klarić/Cropix
25. travanj 2024 17:12