StoryEditorOCM

morski čovikKapetan duge plovidbe popeo se na najviši svjetski vrh Mount Everest, a pogledajte kakvu nam je fotografiju poslao!

Piše Ivica Marković/SD
24. svibnja 2024. - 15:00

Kapetan duge plovidbe Antonio Jelčić (41) rodom iz Metkovića, a životom iz Zagreba, popeo se zajedno sa uskršnjim primjerkom "Slobodne Dalmacije" na najviši svjetski vrh Mount Everest, visok 8848 metara i 8516 metara visoki Lhotse, četvrti najviši vrh na svijetu. Tim je postignućem postao prvi Hrvat kojemu je pošlo za rukom da osvoji ova dva vrha i prvi Hrvat koji je odjednom osvojio dva vrha viša od 8000 metara. Osvojio je "morski čovik" 20. svibnja Mount Everest, krov svijeta, da bi dva dana nakon toga osvojio i Lhotse. Na oba vrha razvio je hrvatsku trobojnicu na kojoj su imena njegovih kćerkica Rite i Ramone.

Na ovaj način kapetan Jelčić je ušao u hrvatsku, ali i svjetsku alpinističku povijest.

image

Kapetan Antonio Jelčić na Mount Everestu

Privatni album

Fotografije koje smo dobili, poslao nam je najpoznatiji hrvatski alpinist Stipe Božić, koji je i sam oduševljen pothvatom kapetana Jelčića.

- Učinio je veliku stvar, svaka mu čast, rekao nam je Stipe Božić.

Ovim osvajanjem Himalaje Jelčić je osmi Hrvat koji se popeo na Mount Everest, a prvi koji je osvojio Lhotse. Jelčić se prije više od mjesec i pol dana iz Zagreba zaputio prema Himalaji, prema Katmanduu, odakle je sa osmočlanom međunarodnom ekspedicijom krenuo u osvajanje visina, odnosno osvajanje mistične planine.

image

Kapetan Jelčić i Slobodna Dalmacija na vrhu svijeta

Privatni album

Kako smo već pisali, da bi čitava priča bila što bizarnija, Antonio je do 2021. godine osvajao jedino Sljeme. Kako nam je ispričao sam kapetan Jelčić te 2021. godine su se prijatelji, onako iz zezancije, preko Watts up-a dogovorili da pokušaju osvojiti Kilimanjaro (Tanzanija) i naravno u tome su uspjeli. Nakon Kilimanjara na red su došli ekvadorski vulkani i to 2022. godine. Tako je osvajanje ekvadorskog Chimborazoa (6263 metra) bila druga ekspedicija. Za taj ekvadorski vrh vezana je jedna interesantnost. Naime, kako je zemaljska kugla nepravilnog oblika, vrh Chimborazoa je najudaljenija točka od središta zemlje, čak je dva kilometra udaljenija od središta zemlje od Everesta.

Nakon Ekvadora na red je došla Aconcagua (6961 metar) u Argentini.

image

Kapetan Antonio Jelčić na vrhu Lhotse

Privatni album

A, onda je došlo vrijeme za Everest.

Pripreme za ovu ekspediciju trajale su deset mjeseci. Dio tih priprema Jelčić je odradio na brodu, dok je navigavao, a dio na Sljemenu. Veliku pomoć u pripremama mu je pružio Mario Celinić, koji je jedini uz Stipu Božića popeo svih sedam najviših vrhova na svjetskim kontinentima, a od velike pomoći mu je bio i sam Stipe Božić. Prijatelj Mario Gabud iz Sesveta, koji je stručnjak za pripremu sportaša, pomagao mu je u tom segmentu priprema, a kako nam je rekao pripremao se i puno čitajući o tim usponima. Eto, nakon 10 mjeseci priprema, nakon aklimatizacije na Himalaji, nakon, zbog lošeg vremena prvog neuspjelog penjanja na Mount Everest, trud se kapetana Antonija Jelčića isplatio i ušao je svojih pothvatom u alpinističku povijest.

Preko Watts up poruka kontaktirali smo s kapetanom Jelčićem.

image

Kapetan Jelčić i Slobodna Dalmacija u kampu 3 na 7150 metara

Privatni album

- Javit ću se za nekoliko dana. Sada smo se spustili u bazni kamp, jako sam umoran i trebam se malo odmoriti, poručio je Antonio Jelčić.

A, kako je Slobodna dospjela na Mount Everest?

Jednostavno, kapetan Jelčić čita našu novinu i kada je iz Zagreba putovao za Katmandu kupio je uskršnji primjerak novine. E, kada je već ponio novinu sa sobom, zamoljeli smo ga, ako mu to vremenske prilike budu dopuštale da se na vrhu svijeta fotografira sa Slobodnom. I čovjek je rekao "budem li mogao nema problema". Eto, problema nije bilo i kapetan Jelčić je ispunio svoje obečanje. 

Hvala mu na tome.

16. lipanj 2024 21:57