StoryEditorOCM

pojas plime i osekeJeste li znali? Bioindikatori onečišćenja mora zbog ispusta otpadnih, kanalizacijskih i industrijskih voda su i dagnje te ‘zelena salata‘

Piše OM
11. kolovoza 2021. - 07:52

U pojasu plime i oseke, veći stupanj onečišćenja mora zbog ispusta otpadnih, kanalizacijskih i industrijskih voda, uzrokuje i promjene naselja morskih organizama te poseban oblik vegetacije. U tzv. bioindikatore onečišćenja tog pojasa ubrajamo zelene alge roda Enteromorpha i Ulva (zelena salata), ali i prisustvo gustih naselja dagnji (Mytilus galloprovincialis), objavio je Aquarium Pula na svojoj Facebook stranici.

U Jadranu i Sredozemnom moru dagnje se, kao i kamenica, prvenstveno razvijaju u pojasu stalno uronjenim u more, odnosno u infralitoralu, stoga njihovo prisustvo u pojasu plime i oseke može ukazati na veći stupanj onečišćenja.

U biondikatore čistih voda tog pojasa ubrajamo neke vrste crvenih alga iz porodice Corallinaceae (npr. Lithophyllum papillosum) koje stvaraju karbonatne prevlake svjetloružičaste boje koje je teško razlikovati od same površine stijene. Te alge ugrađuju kalcijev karbonat u svoje taluse te na nekim mjestima stvaraju tzv. trotoare (organogene istake).

17. travanj 2024 13:16