StoryEditorOCM

s lanterneIzložba svjetioničara i umjetnika Ivan Bulića: ribe ‘glumci‘ sa Stončice putuju u Bjelovar

Piše M. I.
20. travnja 2023. - 14:47

Svjetioničar i samouki umjetnik Ivan Bulić Ićo priređuje izložbu u Gradskom muzeju Bjelovar koja će biti otvorena 28. travnja, a moći će se razgledati do 9. svibnja.

Ićo već dugi niz godina izrađuje ribe načinjene od drva, palma i ostalih morskih naplavina, odnosno materijala koje mu je more nanijelo do viškog svjetionika Stončice na kojem radi. Nekad je riječ o velikim skulpturama, a nekad o malim ribicama, privjescima za ogrlicu. Ovaj put njegove ribe imaju imena, a kako nam kaže, nazvao ih je, na inicijativu prijatelja glumca Gorana Navojca - po glumcima od kojih neki više nisu s nama poput Ivice Vidoviće, Špira Guberine, Ane Karić, Vere Zima i Pređe Vušovića.

image
Tom Dubravec/Cropix

Bulićev svjetioničarski poziv započeo je jiš tamo kada je nakon ratnog iskustva novi život odlučio potražiti na svjetioniku. Tada mu je kao 24-godišnjaku, prvo radno mjesto bilo na Palagruži. Nakon svjetionika na Jadriji i Blitvenici 1998. dolazi na Stončicu, udaljenu od Visa dvadesetak minuta automobilom i još dvadesetak minuta hoda kozjom stazom.

image

Ićine ribe

U pauzama nakon posla, Ićo se zatvara u svoju malu radionicu i od drvenih naplavina izrađuje ribe koje je već nekoliko puta prikazao na izložbama u Splitu, Visu i Zagrebu.

O njemu je snimljen dokumentrani film "Lanternist" Tanje Kanceljak u kojem je prikazan život svjetioničara, a kroz priču o Ivanu Buliću vidi se da samoća nije uvjetovana time da si negdje sam.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA
05. svibanj 2024 13:45