StoryEditorOCM

JEDRENJE‘Ispunio sam san‘: Irac Tom Dolan slavio na legendarnoj utrci samaca ‘Solitaire du Figaro‘

Piše Hina
13. rujna 2024. - 09:20

Irac  Tom Dolan pobijedio je u četvrtak ujutro na 55. izdanju Solitaire du Figaro, prvi na cilj u La Turballeu, na francuskoj atlantskoj obali, te postao treći nefrancuski jedriličar koji je pobijedio u ovoj utrci samaca.

Dolan, 37-godišnji kormilar jednotrupca Smurfit Kappa-Kingspan, došao je na cilj treće, posljedne etape na sedmoj poziciji, nakon više od tri dana i petnaest sati na moru. Ircu je to bilo dovoljno za trijumf jer mu je najbliži pratitelj Francuz Loïs Berrehar (Skipper Macif 2022) jako zaostao u drugoj dionici, iako je osvojio prvu i treću etapu.

image

Cilj je bio u La Turballeu na francuskoj atlantskoj obali

AFP

Počevši iz Royana u nedjelju i prije iscrpljujućeg putovanja duž francuske atlantske obale prema engleskoj obali od Biskajskog zaljeva, Tom Dolan postaje prvi Irac koji je pobijedio u ovoj legendarnoj utrci. Ovo je treći put da ova solo utrka izmiče jednom Francuzu, nakon pobjeda Belgijca Joana de Kata 1970. i Švicarca Laurenta Bourgnona 1988. godine. "

Sanjao sam ovaj trenutak, bio je to moj san godinama", izjavio je po dolasku u La Turballe.

Trideset i sedam skipera započelo je ovo 55. izdanje, koje većina ambicioznih offshore jedriličara vidi kao jednu od glavnih odskočnih daski za offshore utrke kao što su Vendée Globe  ili Route du Rhum.

image

Tom Dolan prvi je Irac koji je slavio u ovoj iscrpljujućoj utrci

AFP
13. rujan 2024 09:21