StoryEditorOCM

prošao i liječničkiIako su se na ratnim brodovima često mogli naći psi i mačke, Smetnja je jedina životinja koja je bila i službeno upisana kao britanski mornar

Piše V. Valtrović
18. travnja 2022. - 12:35

U Simon’s Townu, u Južnoafričkoj Republici, nalazi se spomenik danskoj dogi, mornaru britanske Royal Navy. Iako su se na ratnim brodovima često mogli naći psi i mačke, od kojih su neki i pokopani s vojnim počastima, ovaj je pas jedina životinja koja je bila i službeno upisana kao britanski mornar.

Na svijet je došao 1937. u blizini britanske pomorske baze u koju je često odlazio i sprijateljio se s mornarima. Oni su ga obilato častili hranom i pivom, pa je izrastao u iznimno krupnog psa.

Razdvajao ih je kad bi se potukli penjući se na stražnje noge i stavljajući prednje šape na ramena mornara koji se tukao.

Najradije se odmarao na skalama za ulaz na HMS Neptune, pa su ga mornari morali preskakati i prozvali ga Nuissance (Smetnja).

Volio ih je pratiti kad bi odlazili u Cape Town vlakom, ali su ga kondukteri često izbacivali zbog veličine i straha putnika.

A onda je zapovjednik baze odlučio da Smetnju formalno unovači. Prošao je liječnički pregled, za prezime mu je upisano Nuissance, a za ime Just. Pristupnicu je potpisao otiskom šape i postao punopravni mornar Royal Navy, te time dobio pravo na besplatnan prijevoz vlakom.

Nuissance nikad nije isplovio iz baze u Simon’s Townu u neku ratnu akiciju, tu je i uginuo u dobi od sedam godina.

01. svibanj 2024 21:35