StoryEditorOCM

tradicionalnoHrvatsko-slovenska akcija čišćenja podmorja Savudrijske vale

Piše Hina
4. lipnja 2023. - 16:01

Već tradicionalno osmu godinu za redom hrvatski i slovenski ronioci zajedno čiste podmorje u Savudrijskoj vali, a akciji su se ove godine priključila i djeca u dobi od 7 do 17 godina, doznaje se u subotu od organizatora akcije odnosno agencije "Plava promocija".

Tijekom ovog vikenda više od 50 djece iz potresom pogođenog područja Gline, zatim ratom pogođenog područja Ukrajine te djeca nagradnog natječaja podružnice "Vladimir Nazor" sudjeluje u čišćenju podmorja uz obalu u kampu Veli Jože u Savudriji.

Osim njih, više od 70 hrvatskih i slovenskih ronioca čistit će obje strane zaljeva - slovensku i hrvatsku te će uklanjati krupni otpad u luci Savudriji i Piran, dok će djeca zajedno s roniocima čistiti podmorje uz obalu u kampu Veli Jože te na taj način učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru.

"Akcija se provodi u cilju povezivanja svih generacija i susjednih zemalja s istim ciljem zaštite prirode i okoliša, očuvanja prirodnih ljepota Jadranskog mora te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode. Uključeno je više od dvadeset klubova i udruženja, Javne vatrogasne postrojbe te Civilna zaštita Republike Hrvatske i Republike Slovenije", rekla je u ime organizatora akcije, direktorica agencija Plava promocija Andreja Vedrina.

Eko patrola Čišćenje bez granica - 8. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodi se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba Hrvatskih ratnih vojnih invalida, Nemo-Adriatic i PGD Piran, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH te Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske te gradova Umaga i Pirana.

Osim ekološkog i humanitarnog karaktera, ističu organizatori, eko akcija ima i edukativan učinak te će djeca tijekom tri dana trajanja sudjelovati u brojnim aktivnostima na moru.

U subotu su sudjelovali u edukativnim radionicama o sigurnosti na moru i pod morem, opremi za sigurnu plovidbu, a kroz edukativne programe učili su o važnosti zaštite prirode. Kako bi motivirali djecu za organiziranom tjelesnom aktivnošću na vodi, djeca će sudjelovati i u brojnim aktivnostima na moru.

19. travanj 2024 15:15