StoryEditorOCM

NOVO ISTRAŽIVANJEFosil nazvan po američkom predsjedniku potvrdio: hobotnice su u moru živjele prije prije ere dinosaura! I nisu imale osam krakova...

Piše Ž. S.
9. ožujka 2022. - 08:53

Fosilni ostaci male životinje s 10 krakova iskopani su davno u Montani i 1988. darovani kanadskom Royal Ontario muzeju. Fosil je tamo bio zanemaren desetljećima, sve dok se znanstvenici nisu više pozabavili njime.

A rezultat njihovog istraživanja objavljen u ožujku 2022. predstavlja veliko iznenađenje jer se ispostavilo kako se radi o pretku hobotnice. Fosil je star 330 milijuna godina što znači da je predak hobotnice živio u moru prije ere dinosaura i imao 10 krakova, a ne osam kao hobotnice danas.

Christopher Whalen, paleontolog iz američkog Natural History muzeja je kazao da na dobro očuvanom fosilu postoje određeni dokazi o vrećici s crnilom.

Zoolog Mike Vecchione iz Smithsonian National muzeja potvrdio je kako je porijeklo hobotnica puno starije nego što se do sada mislilo. Znanstvenici su po predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu fosil iz Montane nazvali Syllipsimopodi bideni. 

25. travanj 2024 01:49