StoryEditorOCM

S OKUSOM SOLI‘Hobotnica za siromašne‘: probajte muzgavca sa slanutkom po receptu Veljka Barbierija

Piše Branimir Periša/Šibenski.hr
19. svibnja 2024. - 13:50

Zovu ga hobotnicom za siromašne. Jest da je manji i neugledniji, no znalcima je s pravom daleko od potcjenjivanja, jer je muzgavac glavonožac od kojeg se dade spremiti odličan obrok.

Zadnje vrijeme taj veličinom znatno manji srodnik opjevane hobotnice, gastronomski uglavnom zanemaren, doživljava svojih "15 minuta slave". Prije uvođenja eura koštao je 40-tak, najviše 50-tak kuna, a danas mu je cijena ipak 10-tak eura, poput oslića pristojnije klase. No, to je još uvijek barem dvostruko jeftinije od "rodice" mu hobotnice koja je u nebo cijenom otišla još 2017. - zabilježili smo na ovome portalu - kada se za nju prvi put ikad tražilo jednako kao i za lignju, dotad prvu na cjenovnoj listi kada je riječ o glavonošcima.

Razlika na prvi pogled između muzgavca i hobotnice nije jedino u veličini; on na svojih osam krakova nema dvostruki red prijanjalki, već su pipci samo po jedan uzduž kraka.

Nekim domaćicama suptilnijih ćutila znade smetati "određeni, posebni miris" muzgavca koji živi isključivo na pjeskovitom i muljevitom dnu. Ukoliko ste među takvima, savjet je da muzgavcu pomno ogulite kožu još svježem i dobro ga isperete. Tada će biti besprijekornog okusa i spreman da se od njega, tako "izbijeljenog" skuha dobar rižot, brudet, ili da ga se obradi "na gulaš" s krumpirima i pomidorama...

Ako ga prije toga želite skuhati kao hobotnicu, predlažemo da u teću ulijete prst bijeloga ulja i na to stavite muzgavce, bez dodavanja vode i soli. Pristavite na laganu vatru, i pustite da se skuhaju otpuštajući vlastitu tekućinu, slanu kao more. Nakon toga ih možete izrezati na prikladne komadiće i pripremiti sljedeću salatu, prema receptu Veljka Barbierija, književnika, gastronoma, pasioniranog kuhara i prijatelja Šibenika. U slast!

Salata od muzgavaca i slanutka:

Skuhajte 1 kg muzgavaca i izrežite ih na komadiće. Skuhajte 50 dag slanutka i 25 dag graha koje ste preko noći namočili u vodi pa procijedite kad omekša i stavite u zdjelu za salatu s narezanim muzgavcima. Dodajte 5 dag suhica, 5 dag kapara, 1 dl maslinova ulja i 1 dl bijele kvasine. Posolite i popaprite, dobro promješajte i pospite sjeckanim peršinom. Služite hladno.

31. svibanj 2024 18:52