StoryEditorOCM

dizajnGrčki arhitekti projektirali vilu nalik na jahtu koja izranja iz mora na liticu

Piše M. I.
24. srpnja 2023. - 15:00

Grčki arhitektonski ured Vrantsi potpisuje projekt Ville Earth, luksuzne rezidencije smještene između mora i kamenjara, te podsjeća na prizor jahte koja izranja iz vode na liticu, prenosi Jutarnji list (Dom i dizajn).

Vila se svojim jedinstvenim, ali elegantnim dizajnom s daškom nautičkog šarma besprijekorno integrirala u svoj prirodni krajolik. Arhitekti su spojili organske forme i futurističke materijale, stvarajući izvanredan primjer ekološke arhitekture s bujnim krovnim zelenilom.

Ovakav ekološki pristup ne samo da poboljšava estetiku vile, nego pruža i višestruku korist za okoliš. Biljke koje prekrivaju krov nude prirodnu izolaciju, pomažući u održavanju temperature u kući. Osim toga, apsorbiraju ugljični dioksid i osiguravaju čišći zrak.

Vila u interijeru obiluje panoramskim pogledima, a na njezinoj je "krmi" beskonačni bazen s transparentnim dnom koji otkriva privatnu luku smještenu ispod, u kojoj su usidrene jahte.

Za gradnju objekta korišteni su materijali poput stakla, čelika i betona, odabrani prije svega zbog izdržljivosti. Arhitekti su koristili napredne tehnologije, uključujući parametarsko modeliranje i digitalnu izradu, kako bi postigli složene, organske krivulje i fluidne linije strukture koje su u dijalogu s prirodnim kontekstom. Rezultat je, kažu autori projekta, vizualno zadivljujuća i ekološki osviještena vila.

image
Foto Vrantsi
07. srpanj 2024 14:01