StoryEditorOCM

SCRAPPINGČudo brodogradnje u rezalištu: čuveni istraživački brod RV Filip pretvoren u staro željezo

Piše M. I.
5. srpnja 2024. - 09:26

Ako niste znali, čuveni istraživački brod RV Flip završio je u scrappingu. Riječ je o navalnom čudu koji je oduševljavao projektante jer je bio konstruiran da se iz horizontalnog prebaci u okomiti položaj usred oceana. Dugačak oko 108 metara i težak 700 tona, sagrađen 1962. godine, Flip je djelo znanstvenika iz Scrippsovog pomorskog fizikalnog laboratorija, a njim je upravljala Scripps Oceanography za potrebe američke mornarice.

Inženjeri su ga projektirali da se može pomaknuti u okomiti položaj s 90 stupnjeva ravno, tako da je prednji dio broda na vrhu visok 17 metara (kao zgrada od 5 katova), dok je na dnu potopljen u dužini od 91 metar, odnosno da je veći dio broda potopljen pod vodom. To je smišljeno u svrhu stabilnosti broda i otpornosti na valove, a za tu transformaciju trebalo mu je samo 30 minuta.

Izgrađen je kako bi pomogao u proučavanju širenja zvuka za podmornička ratovanja, ali je platforma podržavala istraživanja u geofizici, meteorologiji, fizičkoj oceanografiji i drugim znanstvenim područjima. Njegov jedinstveni izgled i način postavljanja također su ga učinili svjetskim kuriozitetom i temom mnogih dokumentarnih filmova.

05. srpanj 2024 09:31