StoryEditorOCM

Projekt “BrigantineAutonomna plovila s naprednim kamerama i senzorima mapirat će podvodne livade algi i morskih cvjetnica

Piše M.I.
21. rujna 2024. - 13:00

Znanstvenici iz Hrvatske i Italije, uključujući istraživače s IRB Centar za istraživanje mora, Rovinj - Rovigno i Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a sudjeluju u Brigantineu, projektu očuvanja i zaštite bioraznolikosti Jadranskog mora, posebice kroz praćenje livada algi i morskih biljaka, koji imaju ključnu ulogu u održavanju krhkih ekosustava.

Kako stoji u opisu projekta, Brigantine ima za cilj povećati saznanja o rasprostranjenosti i zdravstvenom stanju livada algi i morskih biljaka korištenjem namjenskih plovila sa senzorima za vizualno praćenje distribucije podvodnih livada te mjerenje kemijskih i fizikalnih značajki i zagađenja u vodenom stupcu. Prikupljeni podaci omogućit će modeliranje rasprostranjenosti algi i morske trave, s ciljem pojednostavljenja aktivnosti praćenja te učinkovitije lokalno upravljanje resursima ekosustava.

Riječ je o izrazito multidisciplinarnom projektu u kojem se objedinjuju znanja i vještine iz područja biologije morskih organizama, praćenja kemijsko-fizikalnih parametara, zagađivača i nutrijenata u moru, u svrhu  zaštite biološke raznolikosti, kao i iz područja brodogradnje, elektrotehnike i mehatronike, kod izrade jednog manjeg i jednog većeg plovila na daljinsko upravljanje, ali i sposobnih za samostalnu plovidbu te prikupljanje podataka bez prisutnosti ljudi.

Konzorcij Brigantine nastao je suradnjom prijavitelja projekta: Sveučilište u Udinama i partnera Politehničko Sveučilište Marche, konzorcij CORILA, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište u Zagrebu i Fakultet strojarstva i brodogradnje. 

Projekt će trajati 30 mjeseci, ukupne je vrijednosti 1.716.687 eura, a sufinancira ga EU kroz ERDF i Interreg program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska (INTERREG HR-IT).

21. rujan 2024 13:02