StoryEditorOCM

Je bilo srićeU Sutivanu održano natjecanje u lignjolovu: pobjednici izvukli 1,858 kilograma, najveću lignju ulovila petašica Domina

Piše Ivica Radić
2. studenog 2021. - 14:05

Pod nazivom "Je bilo sriće", u Sutivanu na Braču održano je treće natjecanje u lignjolovu, na kojemu je nastupilo 26 momčadi. Svi su se oni sa svojim čamcima, kaićima i drugim plovilima otisnuli na morsku pučinu u borbu za prestižni naslov najboljeg lignjolovca. Lovilo se na potezu od Mlina na Bunti do uvale Bačve, i to od 16.30 do 19 sati.

Naslov pobjednika pripao je momčadi koju je predvodio Toni Lukšić jer je vaga pokazala da su izvukli 1,858 kilograma liganja. Njima su pripali veliki pehar, medalja i poklon-bon u vrijednosti od tisuću kuna.

– Biti najbolji među najboljima je zaista ugodan osjećaj. Međutim, dok smo lovili, nismo razmišljali o plasmanu. Na kraju je ispalo super – kazao je pobjednički tim.

image
Pobjednici su izvukli gotovo dva kila liganja
Studio Gabrić

Drugo mjesto, s ulovom od 1,566 kg, pripalo je Karmenu Zavoreo, čiji je tim "ulovio" i poklon-bon u vrijednosti od 500 kuna.

Dvostruku nagradu osvojio je Marin Kalebić, kojemu je ulov od 1,28 kilograma donio treće mjesto i poklon-bon od 200 kuna, ali je istodobno, kao vlasnik najmanje lignje od svega 26 grama, nagrađen – kalamucom.

– Nekada se isplati uloviti i najmanju lignju – kazao je sa smiješkom na licu Kalebić.

Zanimljivo je spomenuti da je najveću lignju, pravoga kapitalca s težinom od 385 grama, ulovila učenica petog razreda osnovne škole Domina Lukšić. Njezinoj sreći nije bilo kraja, a uz pehar na poklon je dobila opremu za lignjolov. Ona je bila jedna od najmlađih natjecatelja.

image
Petašica Domina Lukšić ulovila je najveći primjerak
Studio Gabrić

– Na mlađima svijet ostaje – čuo se glas iz publike.

Na braceri "Gospa od mora" lignje su lovile lokalne političke snage – načelnik Sutivana Ranko Blažević, njegov kolega iz Nerežišća Svemir Obilinović, supetarska gradonačelnica Ivana Marković pojačane sa "županijcem" Petroslavom Sapunarom.

Međutim, s obzirom da su u porat pristigli sa zakašnjenjem od deset minuta, natjecateljsko povjerenstvo ih je, bez imalo milosti, diskvalificiralo.

– Žene na brod ne donose nesreću, nego lignju – zadovoljno je ustvrdila gradonačelnica Marković s ulovljenom lignjom u ruci.

image
Lovilo se na potezu od Mlina na Bunti do uvale Bačve
Studio Gabrić

Inače, ukupni ulov na natjecanju bio je težak blizu 15 kilograma, a natjecanje su organizirali Turistička zajednica i Sportsko-ribolovni klub "Kalamuc" iz Sutivana.

Nakon natjecanja, u Kavanjinovim dvorima priređena je večera. Nudio se crni rižot i bakalar uz glazbu sastava "Naranča". U svakom slučaju, u Sutivanu je bilo sreće i na moru i na kraju.

Večera je dio projekta "Nauka i lavura o stivanskom brodovlju", koji provodi Turistička zajednica općine Sutivan.

image
Na kraju je priređena i večera
Studio Gabrić
19. travanj 2024 05:15