stdClass Object ( [id] => 1198602 [title] => Što je sve potrebno za uspješan lov sipa s obale: varalice za lignje nisu najsretnije rješenje, a posebnu pažnju treba obratiti i na štap, strunu te završnjak [alias] => sto-je-sve-potrebno-za-uspjesan-lov-sipa-s-obale-varalice-za-lignje-nisu-najsretnije-rjesenje [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sipe se mogu loviti raznovrsnim varalicama, od improviziranih, preko lignjarića do posebno pravljenih za njihov lov. Također, loviti se mogu preko prsta, ali i pomoću različitih štapova i rola.

Većina ribolovaca lovi sipe opremom kojom lovi i lignje. To je posve razumljivo jer se ta dva glavonošca love na istim terenima, sličnim tehnikama i istim ili sličnim varalicama. Iako vještiji ribolovci mogu loviti i njima, olovni lignjarići nisu primjereni za lov sipa s kraja jer brzo tonu i lako zapinju za dno.

Za takav lov prednost treba dati varalicama koje sporo tonu i, osobito, plivajućima jer te dvije vrste najteže zapinju za dno. Također, prednost treba dati onima obloženima platnom, kako bi sipa teže osjetila prijevaru.

Najbolje je koristiti velike lignjariće, broj 3.0, 3.5 i 4.0, jer će se i sitnije sipe bacati na veće varalice, dok će ih manje znatno rjeđe zanimati. Bez obzira na njezinu veličinu, poželjno je da varalica ima što veći vijenac iglica, jer što je on veći, to je manji postotak prevarenih, a izgubljenih sipa.

Zbog istog razloga, ali i zbog njihova načina lova – sjedanjem plijenu na leđa te zabijanjem kljuna u njegov vrat – dobro je da varalica ima dodatne iglice i na leđima. 

Dekori i nebo

Znanstveno je dokazano da sipe, baš kao ni lignje, ne razlikuju boje, ali da je dekor, zapravo kontrast njegovih boja, važan čimbenik uspjeha u lovu tih glavonožaca. Koji će dekor biti najučinkovitiji, ovisi o mnogim čimbenicima. Zato je najbolje pri ruci imati više varalica raznih boja i kombinacija, pa probom utvrditi koja je trenutačno najučinkovitija.

U pravilu, bijele, crne i ljubičaste varalice podjednako su učinkovite tijekom cijelog dana, bez obzira na uvjete vidljivosti. U vedra svitanja i jutra najčešće je najlovnija varalica zelenih nijansi, dok je plava tada, ali i cijeli dan, najučinkovitija ako je nebo prekriveno oblacima.

Varalice narančastih i ružičastih dekora najučinkovitije su oko podneva i u sumrak, ali pod uvjetom da je nebo vedro. U vedra svitanja i jutra najčešće je najlovnija varalica zelenih nijansi, dok je plava tada, ali i cijeli dan, najučinkovitija ako je nebo prekriveno oblacima.

---

image

Treba isprobati razne dekore varalica

---

Poželjno svjetlucanje

Varalice boje gavuna najučinkovitije su tijekom dana po neznatnoj naoblaci. Jarkocrvene najbolje rezultate daju u vrijeme izlaska i zalaska sunca, ali i noću te danju po oblačnom vremenu. I varalicama svih svjetlijih nijansi najbolji rezultati postižu se tijekom oblačnog dana.

Odavno je poznato da sipe privlači blještavilo. Zato je, bez obzira na doba dana i svjetlosne uvjete, sipe ipak najbolje loviti svjetlucavim varalicama metalizirane površine ili fluorescentnoga tijela. Još je bolje loviti ih varalicama posebno pravljenima za njihov lov.

Kakva god bila, varalica za lov sipa s obale može se odbaciti bez pomoći štapa ili uz njegovu pomoć. Više je razloga za lov suvremenom opremom. Primjerice, osim što se mogu dosegnuti znatno veće daljine, štapom i rolom s jednog mjesta može se pretražiti i desetak puta veća lovna površina nego kad se varalica odbacuje iz ruke.

Stakloplastični štapovi

Sipe se s obale mogu loviti pomoću više vrsta štapova, od kojih svaka ima dobra i loša svojstva. Zajedničko svojstvo mora im biti što manja težina, jer se štap drži u rukama sve vrijeme lova. Tom uvjetu najteže ili nikako ne udovoljavaju klasični štapovi za lov lignje i sipe iz plovila – oni izrađeni od staklenih vlakana.

Međutim, unatoč tome mnogi specijalisti za lov sipe s obale najradije love upravo takvim. Ne zato što su najjeftiniji i praktički nesalomljivi, nego zbog toga što se i s najkraćim staklopastičnim štapovima, zbog njihove velike savitljivosti, varalice mogu daleko odbaciti.

Posebno daleko varalice se mogu odbaciti štapovima od staklenih vlakana najsporije akcije D, težine bacanja do 100 grama te dužine 3,5 do čak 4 metra. S njima se sipe mogu dosegnuti i kad su daleko od obale, po najvećoj vrućini i hladnoći.

---

image

Pink višenitke su najprimjerenije

---

Žilava koža

Osim velike težine, nedostatak stakloplastičnih štapova je i nemogućnost davanja brze kontre, odnosno dubljeg zabadanja iglica varalice u prilično debelu i žilavu kožu sipe. A sve je to moguće pomoću štapa posebno pravljenog za špinanje, spinning, varaličarenje s mjesta.

Za lov sipe može se koristiti i najlakši štap, težine bacanja od 15 do 20 grama, ali je za lov na većim daljinama potreban onaj veće težine bacanja, do 40, 60 grama, čak i više. Za dugotrajan lov na malim i srednjim daljinama, na kojima će se sipe zadržavati do ljeta, iskusni sipolovci najradije koriste spinning štapove dužine od 2,40 do 3 metra i težine bacanja od 30 do 60 grama.

Baš kao i varalicama, sipe se mogu loviti i štapovima posebno pravljenima za lov liganja spinning tehnikom, poznatim kao eging štapovi.

Kako se za lov sipa koriste veće i teže varalice nego za lov liganja, znači da i štapovi trebaju biti teži – srednji i teški, odnosno oni namijenjeni lovu s varalicama veličine barem 2,5. Takvi štapovi imaju težinu bacanja od 10-15 do 30-35 grama te dužinu između 2,1 i 2,7 metara. Zbog dužine moraju biti višedijelni, najbolje dvodijelni.

Osjetljiv vršnjak

Za lov sipa s obale mogu poslužiti i drugi štapovi navedenih ili sličnih bacačkih mogućnosti. Za lov sipa s prirodnih i teže pristupačnih obala najprikladniji su štapovi dužine od oko 2,5 metara. Za lov s uređenih obala bolje je koristiti duže, do 3,5 metara.

Kako trzajem u trenutku izvlačenja plijena iz mora ne bi kidao hvataljke sipe, takav štap ne smije biti najbrže akcije A, pa je najbolje rabiti one srednje, akcije B ili C. No, bez obzira na to kakav bio, štap mora imati osjetljiv vršnjak koji će signalizirati svaki, i najmanji dodir sipe.

---

image

Izvlačenje iz mora kritičan je trenutak

---

Koja će se rola postaviti na štap, ovisi o njegovim karakteristikama, odnosno veličina role mora odgovarati jačini štapa. U pravilu, dovoljna je srednja rola veličine 3000, odnosno 30. Prijenosni joj odnos može biti onakav kao kod ostalih varaličarskih rola – u rasponu od 5,0 do 5,2:1. Od ostalih svojstava još je važno da ima preciznu kočnicu.

Najlonska struna

Tijekom lova s obale postoji velika mogućnost zapetljavanja pribora. Da bi ta mogućnost bila što manja, nužno je koristiti što mekšu i podatniju osnovnu strunu, najlonsku ili PE višenitnu. Osim znatno niže cijene, dva su druga razloga važnija da se prednost dade najlonskoj.

Prvi je to što PE struna nema rastezljivost, pa pri jačoj kontri s njom, osobito ako je na brzom štapu, može doći do kidanja krakova kojima se sipa zakačila za varalicu. Drugi je razlog taj što većina PE struna, osim onih posebno pravljenih za lov glavonožaca špinanjem, sporo tonu, pa time uzrokuju probleme pri vođenju varalice.

Iako se i strunom promjera 0,20 mm štapom i rolom može izvući i najkrupnija sipa, bolje je koristiti osnovnu strunu od najlona promjera 0,30 mm. S toliko debelom strunom spasit će se svaka varalica koja zapne za dno, što je u lovu s obale čest slučaj.

Daleki odbačaji

Za lov sipa na velikim daljinama te štapovima spore akcije bolje je osnovnu strunu izraditi od PE višenitke. Naime, ona omogućava brzu i učinkovitu kontru, ali i veću daljinu te preciznost odbačaja varalice. Što se tiče jačine, za lov sipa dovoljna je PE struna oznake 1.0 do 1.5. Umjesto standardne, pletene od četiri niti, bolje je koristiti one pletene s osam ili čak 12 niti, koje uz manji promjer imaju veću nosivost, ali i brže tonu te omogućavaju dalji odbačaj varalice.

Također, bolje je koristiti višebojnu nego jednobojnu višenitku. S višebojnom se lakše spoznaje daljina odbačaja, dubina lova i udaljenost varalice u svim fazama izvlačenja. Najbolje je rješenje višebojna struna u kombinacijama ružičaste (pink) boje, kakva se prva gubi u dubini, odnosno stapa s bojom okoliša. Podjednako je dobra i ružičasta struna s bijelim oznakama, markerima na svakih 5 ili 10 metara.

Korisni špurtil

Završnjak (sistem, predvez), jačine kao i osnovna struna, može se izraditi od fluorougljikove strune, ali je i najlonska više nego dobra. Naime, ne samo što su suvremene manje vidljive nego stare najlonske strune, nego sipe u ljubavnom zanosu ne vide ni puno uočljivije i krupnije detalje koji bi ih mogli upozoriti na opasnost.

Dužina završnjaka treba biti tolika da prilikom bacanja čvor njegova spoja s osnovnom strunom bude blizu, ali izvan kalema role. Na taj se način izbjegava zapinjanje čvora o rub kalema, što uzrokuje skraćivanje dužine odbačaja varalice.

Od ostale opreme, u lovu sipe s obale, posebice visoke i neprohodne, dobro je imati kakvu mrežnu prihvatnicu s dovoljno dugačkom drškom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odabir pribora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => odabir pribora 2 0 8521 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-02-23 12:59:55 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-07 05:48:47 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-06-07 05:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 76 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/02\/23\/7391462.jpg","\/images\/slike\/2016\/02\/23\/7391466.jpg","\/images\/slike\/2016\/02\/23\/7391470.jpg","\/images\/slike\/2016\/02\/23\/7391468.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kad se sve poslo\u017ei, lovina se namno\u017ei<\/em><\/p>","

Treba isprobati razne dekore varalica<\/p>","

Izvla\u010denje iz mora kriti\u010dan je trenutak<\/p>","

Pink vi\u0161enitke su najprimjerenije<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1200","hd_7391462_1920.jpg":"1920x1080","k_7391462_1280.jpg":"1280x1280","k_7391462_1024.jpg":"1024x1024","k_7391462_640.jpg":"640x640","k_7391462_480.jpg":"480x480","k_7391462_340.jpg":"340x340","k_7391462_220.jpg":"220x220","o_7391462_1280.jpg":"1280x960","o_7391462_1024.jpg":"1024x768","o_7391462_640.jpg":"640x480","o_7391462_480.jpg":"480x360","o_7391462_340.jpg":"340x255","o_7391462_220.jpg":"220x165","h_7391462_1280.jpg":"1280x854","h_7391462_1024.jpg":"1024x683","h_7391462_640.jpg":"640x427","h_7391462_480.jpg":"480x320","h_7391462_340.jpg":"340x227","h_7391462_220.jpg":"220x147","pp_7391462_1280.jpg":"1006x1280","pp_7391462_1024.jpg":"805x1024","pp_7391462_640.jpg":"503x640","pp_7391462_480.jpg":"377x480","pp_7391462_340.jpg":"267x340","pp_7391462_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7391466_1920.jpg":"1920x1080","k_7391466_1280.jpg":"1280x1280","k_7391466_1024.jpg":"1024x1024","k_7391466_640.jpg":"640x640","k_7391466_480.jpg":"480x480","k_7391466_340.jpg":"340x340","k_7391466_220.jpg":"220x220","o_7391466_1280.jpg":"1280x960","o_7391466_1024.jpg":"1024x768","o_7391466_640.jpg":"640x480","o_7391466_480.jpg":"480x360","o_7391466_340.jpg":"340x255","o_7391466_220.jpg":"220x165","h_7391466_1280.jpg":"1280x854","h_7391466_1024.jpg":"1024x683","h_7391466_640.jpg":"640x427","h_7391466_480.jpg":"480x320","h_7391466_340.jpg":"340x227","h_7391466_220.jpg":"220x147","pp_7391466_1280.jpg":"1006x1280","pp_7391466_1024.jpg":"805x1024","pp_7391466_640.jpg":"503x640","pp_7391466_480.jpg":"377x480","pp_7391466_340.jpg":"267x340","pp_7391466_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_7391470_1920.jpg":"1920x1080","k_7391470_1280.jpg":"1280x1280","k_7391470_1024.jpg":"1024x1024","k_7391470_640.jpg":"640x640","k_7391470_480.jpg":"480x480","k_7391470_340.jpg":"340x340","k_7391470_220.jpg":"220x220","o_7391470_1280.jpg":"1280x960","o_7391470_1024.jpg":"1024x768","o_7391470_640.jpg":"640x480","o_7391470_480.jpg":"480x360","o_7391470_340.jpg":"340x255","o_7391470_220.jpg":"220x165","h_7391470_1280.jpg":"1280x854","h_7391470_1024.jpg":"1024x683","h_7391470_640.jpg":"640x427","h_7391470_480.jpg":"480x320","h_7391470_340.jpg":"340x227","h_7391470_220.jpg":"220x147","pp_7391470_1280.jpg":"1006x1280","pp_7391470_1024.jpg":"805x1024","pp_7391470_640.jpg":"503x640","pp_7391470_480.jpg":"377x480","pp_7391470_340.jpg":"267x340","pp_7391470_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x747","hd_7391468_1920.jpg":"1920x1080","k_7391468_1280.jpg":"1280x1280","k_7391468_1024.jpg":"1024x1024","k_7391468_640.jpg":"640x640","k_7391468_480.jpg":"480x480","k_7391468_340.jpg":"340x340","k_7391468_220.jpg":"220x220","o_7391468_1280.jpg":"1280x933","o_7391468_1024.jpg":"1024x747","o_7391468_640.jpg":"640x466","o_7391468_480.jpg":"480x350","o_7391468_340.jpg":"340x248","o_7391468_220.jpg":"220x160","h_7391468_1280.jpg":"1280x854","h_7391468_1024.jpg":"1024x683","h_7391468_640.jpg":"640x427","h_7391468_480.jpg":"480x320","h_7391468_340.jpg":"340x227","h_7391468_220.jpg":"220x147","pp_7391468_1280.jpg":"1006x1280","pp_7391468_1024.jpg":"805x1024","pp_7391468_640.jpg":"503x640","pp_7391468_480.jpg":"377x480","pp_7391468_340.jpg":"267x340","pp_7391468_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8123511 Threads: 4 Questions: 1679786294 Slow queries: 5003176 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112448520 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sto-je-sve-potrebno-za-uspjesan-lov-sipa-s-obale-varalice-za-lignje-nisu-najsretnije-rjesenje-1198602 [printLink] => /om/ribolov/sto-je-sve-potrebno-za-uspjesan-lov-sipa-s-obale-varalice-za-lignje-nisu-najsretnije-rjesenje-1198602?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 680196 [name] => varalice za sipe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-06 13:31:38 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-sipe [link] => /tag/varalice-za-sipe ) [1] => stdClass Object ( [id] => 651064 [name] => kako loviti sipe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-28 15:03:18 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-sipe [link] => /tag/kako-loviti-sipe ) [2] => stdClass Object ( [id] => 671075 [name] => sipe ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-19 13:51:26 [main_article_id] => 0 [alias] => sipe-ribolov [link] => /tag/sipe-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 673990 [name] => sipolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-13 10:06:35 [main_article_id] => 0 [alias] => sipolov [link] => /tag/sipolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odabir pribora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je sve potrebno za uspješan lov sipa s obale: varalice za lignje nisu najsretnije rješenje, a posebnu pažnju treba obratiti i na štap, strunu te završnjak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/23/7391462.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Kad se sve posloži, lovina se namnoži

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/23/7391462.jpg [title] =>

Kad se sve posloži, lovina se namnoži

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/23/7391466.jpg [title] =>

Treba isprobati razne dekore varalica

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/23/7391470.jpg [title] =>

Izvlačenje iz mora kritičan je trenutak

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/02/23/7391468.jpg [title] =>

Pink višenitke su najprimjerenije

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sipe se mogu loviti raznovrsnim varalicama, od improviziranih, preko lignjarića do posebno pravljenih za njihov lov. Također, loviti se mogu preko prsta, ali i pomoću različitih štapova i rola.

Većina ribolovaca lovi sipe opremom kojom lovi i lignje. To je posve razumljivo jer se ta dva glavonošca love na istim terenima, sličnim tehnikama i istim ili sličnim varalicama. Iako vještiji ribolovci mogu loviti i njima, olovni lignjarići nisu primjereni za lov sipa s kraja jer brzo tonu i lako zapinju za dno.

Za takav lov prednost treba dati varalicama koje sporo tonu i, osobito, plivajućima jer te dvije vrste najteže zapinju za dno. Također, prednost treba dati onima obloženima platnom, kako bi sipa teže osjetila prijevaru.

Najbolje je koristiti velike lignjariće, broj 3.0, 3.5 i 4.0, jer će se i sitnije sipe bacati na veće varalice, dok će ih manje znatno rjeđe zanimati. Bez obzira na njezinu veličinu, poželjno je da varalica ima što veći vijenac iglica, jer što je on veći, to je manji postotak prevarenih, a izgubljenih sipa.

Zbog istog razloga, ali i zbog njihova načina lova – sjedanjem plijenu na leđa te zabijanjem kljuna u njegov vrat – dobro je da varalica ima dodatne iglice i na leđima. 

Dekori i nebo

Znanstveno je dokazano da sipe, baš kao ni lignje, ne razlikuju boje, ali da je dekor, zapravo kontrast njegovih boja, važan čimbenik uspjeha u lovu tih glavonožaca. Koji će dekor biti najučinkovitiji, ovisi o mnogim čimbenicima. Zato je najbolje pri ruci imati više varalica raznih boja i kombinacija, pa probom utvrditi koja je trenutačno najučinkovitija.

U pravilu, bijele, crne i ljubičaste varalice podjednako su učinkovite tijekom cijelog dana, bez obzira na uvjete vidljivosti. U vedra svitanja i jutra najčešće je najlovnija varalica zelenih nijansi, dok je plava tada, ali i cijeli dan, najučinkovitija ako je nebo prekriveno oblacima.

Varalice narančastih i ružičastih dekora najučinkovitije su oko podneva i u sumrak, ali pod uvjetom da je nebo vedro. U vedra svitanja i jutra najčešće je najlovnija varalica zelenih nijansi, dok je plava tada, ali i cijeli dan, najučinkovitija ako je nebo prekriveno oblacima.

---

image

Treba isprobati razne dekore varalica

---

Poželjno svjetlucanje

Varalice boje gavuna najučinkovitije su tijekom dana po neznatnoj naoblaci. Jarkocrvene najbolje rezultate daju u vrijeme izlaska i zalaska sunca, ali i noću te danju po oblačnom vremenu. I varalicama svih svjetlijih nijansi najbolji rezultati postižu se tijekom oblačnog dana.

Odavno je poznato da sipe privlači blještavilo. Zato je, bez obzira na doba dana i svjetlosne uvjete, sipe ipak najbolje loviti svjetlucavim varalicama metalizirane površine ili fluorescentnoga tijela. Još je bolje loviti ih varalicama posebno pravljenima za njihov lov.

Kakva god bila, varalica za lov sipa s obale može se odbaciti bez pomoći štapa ili uz njegovu pomoć. Više je razloga za lov suvremenom opremom. Primjerice, osim što se mogu dosegnuti znatno veće daljine, štapom i rolom s jednog mjesta može se pretražiti i desetak puta veća lovna površina nego kad se varalica odbacuje iz ruke.

Stakloplastični štapovi

Sipe se s obale mogu loviti pomoću više vrsta štapova, od kojih svaka ima dobra i loša svojstva. Zajedničko svojstvo mora im biti što manja težina, jer se štap drži u rukama sve vrijeme lova. Tom uvjetu najteže ili nikako ne udovoljavaju klasični štapovi za lov lignje i sipe iz plovila – oni izrađeni od staklenih vlakana.

Međutim, unatoč tome mnogi specijalisti za lov sipe s obale najradije love upravo takvim. Ne zato što su najjeftiniji i praktički nesalomljivi, nego zbog toga što se i s najkraćim staklopastičnim štapovima, zbog njihove velike savitljivosti, varalice mogu daleko odbaciti.

Posebno daleko varalice se mogu odbaciti štapovima od staklenih vlakana najsporije akcije D, težine bacanja do 100 grama te dužine 3,5 do čak 4 metra. S njima se sipe mogu dosegnuti i kad su daleko od obale, po najvećoj vrućini i hladnoći.

---

image

Pink višenitke su najprimjerenije

---

Žilava koža

Osim velike težine, nedostatak stakloplastičnih štapova je i nemogućnost davanja brze kontre, odnosno dubljeg zabadanja iglica varalice u prilično debelu i žilavu kožu sipe. A sve je to moguće pomoću štapa posebno pravljenog za špinanje, spinning, varaličarenje s mjesta.

Za lov sipe može se koristiti i najlakši štap, težine bacanja od 15 do 20 grama, ali je za lov na većim daljinama potreban onaj veće težine bacanja, do 40, 60 grama, čak i više. Za dugotrajan lov na malim i srednjim daljinama, na kojima će se sipe zadržavati do ljeta, iskusni sipolovci najradije koriste spinning štapove dužine od 2,40 do 3 metra i težine bacanja od 30 do 60 grama.

Baš kao i varalicama, sipe se mogu loviti i štapovima posebno pravljenima za lov liganja spinning tehnikom, poznatim kao eging štapovi.

Kako se za lov sipa koriste veće i teže varalice nego za lov liganja, znači da i štapovi trebaju biti teži – srednji i teški, odnosno oni namijenjeni lovu s varalicama veličine barem 2,5. Takvi štapovi imaju težinu bacanja od 10-15 do 30-35 grama te dužinu između 2,1 i 2,7 metara. Zbog dužine moraju biti višedijelni, najbolje dvodijelni.

Osjetljiv vršnjak

Za lov sipa s obale mogu poslužiti i drugi štapovi navedenih ili sličnih bacačkih mogućnosti. Za lov sipa s prirodnih i teže pristupačnih obala najprikladniji su štapovi dužine od oko 2,5 metara. Za lov s uređenih obala bolje je koristiti duže, do 3,5 metara.

Kako trzajem u trenutku izvlačenja plijena iz mora ne bi kidao hvataljke sipe, takav štap ne smije biti najbrže akcije A, pa je najbolje rabiti one srednje, akcije B ili C. No, bez obzira na to kakav bio, štap mora imati osjetljiv vršnjak koji će signalizirati svaki, i najmanji dodir sipe.

---

image

Izvlačenje iz mora kritičan je trenutak

---

Koja će se rola postaviti na štap, ovisi o njegovim karakteristikama, odnosno veličina role mora odgovarati jačini štapa. U pravilu, dovoljna je srednja rola veličine 3000, odnosno 30. Prijenosni joj odnos može biti onakav kao kod ostalih varaličarskih rola – u rasponu od 5,0 do 5,2:1. Od ostalih svojstava još je važno da ima preciznu kočnicu.

Najlonska struna

Tijekom lova s obale postoji velika mogućnost zapetljavanja pribora. Da bi ta mogućnost bila što manja, nužno je koristiti što mekšu i podatniju osnovnu strunu, najlonsku ili PE višenitnu. Osim znatno niže cijene, dva su druga razloga važnija da se prednost dade najlonskoj.

Prvi je to što PE struna nema rastezljivost, pa pri jačoj kontri s njom, osobito ako je na brzom štapu, može doći do kidanja krakova kojima se sipa zakačila za varalicu. Drugi je razlog taj što većina PE struna, osim onih posebno pravljenih za lov glavonožaca špinanjem, sporo tonu, pa time uzrokuju probleme pri vođenju varalice.

Iako se i strunom promjera 0,20 mm štapom i rolom može izvući i najkrupnija sipa, bolje je koristiti osnovnu strunu od najlona promjera 0,30 mm. S toliko debelom strunom spasit će se svaka varalica koja zapne za dno, što je u lovu s obale čest slučaj.

Daleki odbačaji

Za lov sipa na velikim daljinama te štapovima spore akcije bolje je osnovnu strunu izraditi od PE višenitke. Naime, ona omogućava brzu i učinkovitu kontru, ali i veću daljinu te preciznost odbačaja varalice. Što se tiče jačine, za lov sipa dovoljna je PE struna oznake 1.0 do 1.5. Umjesto standardne, pletene od četiri niti, bolje je koristiti one pletene s osam ili čak 12 niti, koje uz manji promjer imaju veću nosivost, ali i brže tonu te omogućavaju dalji odbačaj varalice.

Također, bolje je koristiti višebojnu nego jednobojnu višenitku. S višebojnom se lakše spoznaje daljina odbačaja, dubina lova i udaljenost varalice u svim fazama izvlačenja. Najbolje je rješenje višebojna struna u kombinacijama ružičaste (pink) boje, kakva se prva gubi u dubini, odnosno stapa s bojom okoliša. Podjednako je dobra i ružičasta struna s bijelim oznakama, markerima na svakih 5 ili 10 metara.

Korisni špurtil

Završnjak (sistem, predvez), jačine kao i osnovna struna, može se izraditi od fluorougljikove strune, ali je i najlonska više nego dobra. Naime, ne samo što su suvremene manje vidljive nego stare najlonske strune, nego sipe u ljubavnom zanosu ne vide ni puno uočljivije i krupnije detalje koji bi ih mogli upozoriti na opasnost.

Dužina završnjaka treba biti tolika da prilikom bacanja čvor njegova spoja s osnovnom strunom bude blizu, ali izvan kalema role. Na taj se način izbjegava zapinjanje čvora o rub kalema, što uzrokuje skraćivanje dužine odbačaja varalice.

Od ostale opreme, u lovu sipe s obale, posebice visoke i neprohodne, dobro je imati kakvu mrežnu prihvatnicu s dovoljno dugačkom drškom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Kad se sve posloži, lovina se namnoži


Treba isprobati razne dekore varalica


Izvlačenje iz mora kritičan je trenutak


Pink višenitke su najprimjerenije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sto-je-sve-potrebno-za-uspjesan-lov-sipa-s-obale-varalice-za-lignje-nisu-najsretnije-rjesenje-1198602 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a273c7c3a67e564f2a106b7e36eb7134213f023 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+sve+potrebno+za+uspje%C5%A1an+lov+sipa+s+obale%3A+varalice+za+lignje+nisu+najsretnije+rje%C5%A1enje%2C+a+posebnu+pa%C5%BEnju+treba+obratiti+i+na+%C5%A1tap%2C+strunu+te+zavr%C5%A1njak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsto-je-sve-potrebno-za-uspjesan-lov-sipa-s-obale-varalice-za-lignje-nisu-najsretnije-rjesenje-1198602 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsto-je-sve-potrebno-za-uspjesan-lov-sipa-s-obale-varalice-za-lignje-nisu-najsretnije-rjesenje-1198602 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odabir pribora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

odabir priboraŠto je sve potrebno za uspješan lov sipa s obale: varalice za lignje nisu najsretnije rješenje, a posebnu pažnju treba obratiti i na štap, strunu te završnjak

Piše Šime Duvančić
7. lipnja 2022. - 07:40

Sipe se mogu loviti raznovrsnim varalicama, od improviziranih, preko lignjarića do posebno pravljenih za njihov lov. Također, loviti se mogu preko prsta, ali i pomoću različitih štapova i rola.

Većina ribolovaca lovi sipe opremom kojom lovi i lignje. To je posve razumljivo jer se ta dva glavonošca love na istim terenima, sličnim tehnikama i istim ili sličnim varalicama. Iako vještiji ribolovci mogu loviti i njima, olovni lignjarići nisu primjereni za lov sipa s kraja jer brzo tonu i lako zapinju za dno.

Za takav lov prednost treba dati varalicama koje sporo tonu i, osobito, plivajućima jer te dvije vrste najteže zapinju za dno. Također, prednost treba dati onima obloženima platnom, kako bi sipa teže osjetila prijevaru.

Najbolje je koristiti velike lignjariće, broj 3.0, 3.5 ...

19. svibanj 2024 10:22