StoryEditorOCM

vrijeme se smilovaloSlabi rezultati lignjolova u Kaštelima: 72 ekipe ulovile tek 17,145 kg, ali je za udrugu iz Šibenika prikupljeno 21.500 kuna

Piše Šime Duvančić
2. listopada 2022. - 12:50

Od brojnih natjecanja u lovu liganja koja su diljem Dalmacije trebala biti održati proteklog vikenda zbog nevremena su otkazana sva osim Lignjolova 2022. PŠK Srdela iz Kaštel Starog, održanog tijekom čak dva dana - u petak i subotu (30. rujna i 1. listopada).

- Da je natjecanje održano najzaslužniji su meteorolozi Zračne luke Split koji su nepogrešivo prognozirali da će oba dana u vrijeme i na mjestu natjecanja meteorološki uvjeti biti povoljni - kaže Jakov Sirovica, predsjednik PŠK Srdela.

Već prvog dana prognoza se obistinila jer je za Dalmaciju najavljena kiša počela padati pola sata nakon brojnih događanja u portu Kaštel Starog.

Dotle je održana izložba ribolovne i nautičke opreme, maketa brodova te prezenticija lova s obale pomoći brodice za prijenos primame i mamca.

image

Posjetitelji su mogli razgledati ribolovnu te nautičku opremu

Šime Duvančić

Zatim su članovi PŠK Srdela održali školu lignjolova s obale. Točno 40 djece u dobi od 5 do 10 godina, iz Ruskamena, Dugog Rata, Splita, Solina, Trogira i Kaštela lovilo je od 17:30 do 19:30.

Najuspješniji, s ulovom lignje i sipe bio je desetogodišnji Marko Čujić iz Sućurca. Osim njega, ulov je još ostvario njegov vršnjak, Marko Skender iz Dugog Rata.

image

Marko Skender iz Dugog Rata

Šime Duvančić
image

Marko Čuić, najuspješniji mladi lignjolovac

Šime Duvančić

Šušuru prvog dana doprinijelo je i natjecanje deset ekipa u spremanju brujeta. Osim kaštelanskih, sudjelovale su i ekipe iz Solina, Trogira, sa Silbe te ekipa udruga branitelja Lipika i Pakraca.

Suci, poznati kaštelanski profesionalni kuhari, Nikola Tomić-Kogo,Tonći Zekić i Igor Marušić pobjednicima su proglasili ekipu Laka promaja iz Kaštel Kambelovca ispred ekipe Sućuračke neviste iz Kaštel Sućurca te ekipe Udruge Kaštelansko vrilo iz Donjih Kaštela.

image

I Slavonci su pripremali brudet

Šime Duvančić
image

Žiri kuhara nije imao lak posao

Šime Duvančić

Nevrijeme koje je spriječilo dolazak brojnih natjecatelja iz mjesta južno od Solina, kao što su meteorolozi predvidili, prestalo je u Kaštelima pola sata prije predviđenog početka natjecanja drugog dana. Tako su 72 tročlane ekipe u 16 sati isplovile u lovnu zonu koja je obuhvatala cijeli Kaštelanski zaljev.

Lovilo se iz usidrenog plovila. Po jugu tijekom dana ulovljeno je tek nekoliko lignji. Tek kad je zapuhala tramuntana u sumrak ostvareni su nešto bolji, dok su najbolji ulovi ostvareni noću uz pomoć umjetnog svjetla. No, po noći se lovilo samo do 20 sati pa je ukupan ulov bio vrlo slab.

Ulovljeno je tek 205 lignji ukupne težine 17,145 kg, što je znatno lošije od prošlogodišnjeg ulova kad je 61 dvočlana ekipa ukopno ulovila 310 lignji težine 44,650 kg!

image

Suci ove godine nisu imali puno posla

Šime Duvančić
image

Ukupni ulov je bio slab

Šime Duvančić

Najuspješniji su bili članovi PSD Giričić iz Kaštel Gomilice, koji su osvojili prva četiri mjesta.

Pobjedila je ekipa koju su činili Ante i Vedran Baričević te Nenad Župić. Oni su na Slatinskom braku ulovi 26 lignji težine 1,905 kg. S ulovom od 1,410 kg druga je bila ekipa kapetana Vinka Marušića, a treća s ulovljenih 1,345 kg ekipa kapetana Gorana Nuića.

image

Pobjednička ekipa

Šime Duvančić

Najveću lignju, tešku tek 280 grama ulovbio je Frane Kapov.

Osim podjele nagrada najboljim lignjolovcima, nakon natjecanja Nevena Lučin je proglašena za miss natjecanja, da bi na kraju predsjednik PŠK Srdela uručio 21.560 kuna prestavnicima udruge oboljelih od cerebralne i dječje paralize Aurora iz Šibenika. Ta su sredstva prikupljena od natjecateljskih kotizacija, lutrije, dobrovoljnih priloga te prodaje dresa Marija Pašalića, koji je otišao za 3500 kuna.

image

Donirano je 21.560 kuna

Šime Duvančić
image

Mladi su skupljali donacije za Udrugu Aurora

Šime Duvančić
image

Djeca su okupirala cijeli ukobran nove lučice u Starom

Šime Duvančić
image

Ribolovci PŠK Srdela su prezentirali rad s bait boat-om

Šime Duvančić
image

Mladi lignjolovci su lignje mogli promatrati u akvariju

Šime Duvančić
image

Za natjecatelje se spremao brudet od liganja

Šime Duvančić
24. travanj 2024 07:52