stdClass Object ( [id] => 1225555 [title] => Grickanje, žvakanje, pljuckanje... Razumijevanjem fiziologije do kvalitetnog ulova: naučite kako riješiti problem položaja ribljih usta [alias] => razumijevanjem-fiziologije-do-kvalitetnog-ulova-evo-kako-rijesiti-problem-polozaja-ribljih-usta [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Udičarenje je jednostavno i ribolovci na more uglavnom odlaze kao u samoposlugu. To je, naravno, savršena neistina jer je udičarenje uglavnom ispunjeno mnoštvom nejasnoća, naizgled neobjašnjivih i mnogima nedokučivih pitanja.

Istina je da se u tome isto tako uglavnom uživa bez obzira na rezultat, no činjenica je i da u tome oni koji uspješno love ipak malo više uživaju.

Naravno, većina će ribolovaca, pogotovo onih manje uspješnih, reći da oni kad love nemaju nikakvih problema, no iskrenost i sklonost natezanju istine kod ribolovaca u ribolovnim pričama je većini dobro poznata.

Stoga tome ne treba pridavati previše pažnje već se treba držati suhih činjenica koje ne lažu i uvijek su, ili barem u najvećem broju slučajeva, potpuno jasne.

PREDNOST I PROBLEM

Nakon što se naješkane udice spuste u more, počinje ona slatka igra iščekivanja i neizvjesnosti. Neki ribolovci odmah dobivaju grizeve i udaraju uspješne ili manje uspješne kontre, dok drugi dobivaju rijetke ili nikakve grizeve bez prave prilike za kontru.

Razloga za takav razvoj događaja ima mali milijun, pri čemu se na površinu uglavnom izvlače oni koji baš i nemaju direktne veze s neuspjehom, dok se neki, premda krajnje očiti, potpuno ispuštaju iz vida.

Tako je jedna od osnovnih činjenica ta da ribe nemaju ruke niti išta nalik rukama što bi im pomoglo da prihvate hranu i prinesu je ustima. Ribe svoje obroke kušaju, prihvaćaju i uzimaju isključivo ustima, što je za ribolovce velika prednost, no ujedno i veliki problem.

Prednost je, naravno, u tome što se ribe uglavnom love udicom za usta, dok je problem činjenica da sve ribe nemaju jednaka usta. Naravno, prehrambene navike i sklonost određenom tipu hrane priča je za sebe, no s tim ribolovci ipak manje više uspješno izlaze na kraj tako što u pripremi uvijek imaju dovoljnu količinu odgovarajuće ješke.

---

image

Jezik je u riba najčešće slabo pokretan

---

A ni veličina ribe, pa onda i ribljih usta, nije neki problem jer postoje udice za sve veličine, od mikro modela namijenjenih najsitnijim ribama do ogromnih kuka namijenjenih raljama. No, s činjenicom da ribe imaju različita usta mnogi ribolovci svjesno ili nesvjesno teško izlaze na kraj.

TRI POLOŽAJA

A problem vezan uz riblja usta u uskoj je vezi s položajem usta. Tako po definiciji s obzirom na položaj u odnosu na os tijela i glave možemo razlikovati tri osnovna oblika ribljih usta. Prvi je završni ili terminalni, u kojem se slučaju usta nalaze na najisturenijoj točki njuške, a gornja i donja čeljust podjednake su dužine. Takva usta, primjerice, ima knez.

U drugom je slučaju riječ o gornjim ili supraterminalnim ustima koja gledaju gore. Kod riba s ovakvim ustima donja je vilica uvijek duža od gornje, što je ponajprije uzrokovano položajem hrane u odnosu na os tijela.

Naime, ribe s takvim ustima u pravilu uzimaju hranu koja se nalazi iznad njih. I premda se pritom najčešće misli da su takve ribe orijentirane isključivo na uzimanje hrane s površine mora, to nipošto nije pravilo. Čače ili i pauk imaju upravo takva usta, a svoj plijen gotovo uvijek vrebaju ukopani u dno.

U trećem i posljednjem slučaju usta su okrenuta prema dolje, a tada govorimo o donjim ili subterminalnim ustima. U tom je slučaju donja vilica kraća od gornje, pa ribe s takvim ustima traže hranu ispod sebe, kakav je slučaj primjerice s trljama ili kokotima.

---

image

SHEMATSKI PRIKAZ OBLIKA ČELJUSTI I ZUBA

1 - Čeljust zubaca

2 - Čeljust pagra

3 - Čeljust arbuna

4 - Čeljust pica

5 - Čeljust ušate

6 - Čeljust bukve

---

TRENUTAK KONTRE

Naravno, svaka od tih usta ponuđenu će ješku uzeti na poseban i vrlo karakterističan način. U principu ribe s terminalnim ustima ješku čupkaju ili primaju oštro i energično, kratkim i odmjerenim trzajima, kao što to rade knezovi ili špari. Na ribolovcu je da ocijeni trenutak pravovremene kontre kako naješkana udica ne bi ostala gola ili zajedno s ribom završila u škrapi.

Ribe sa supraterminalnim ustima ješku pokušavaju što je moguće energičnije pokupiti i odvući u nekakav zaklon ili barem dalje od jata, kao što to rade ušate.

Kontre u ovom slučaju nisu problem, jer u najvećem broju slučajeva dolazi do samoubadanja i uglavnom kvalitetnog kačenja. Važno je samo na vrijeme zaustaviti ribu u bijegu kako bi spriječili njezino zavlačenje u problematično dno.

A ribe sa subterminalnim ustima ješku najčešće premeću u mjestu ili to rade nakon kraćeg odvlačenja u najbliži zaklon ili osamu. Dobar primjer su podlanice, koje se najčešće love na fermu, u kojem slučaju s kontrom treba sačekati, te kontrirati tek nakon što riba odvuče prvih metar do metar i pol strune.

---

image

Podlanica ima pločaste kutnjake

---

PROBLEMI SA ŽVAKANJEM

No, tu ribolovnim mukama nije kraj, jer ribe imaju i jezik. Budući da nemaju govorni aparat, a ni općenito neku veliku potrebu za njegovim pokretanjem, u riba je taj organ najčešće ekstremno malo pomičan ili čak potpuno nepomičan.

U trenutku kada riba zagrize svoj zalogaj i kad se taj zalogaj nađe u ustima, riba ga jezikom ne može okrenuti. I dok ćemo mi nakon što odgrizemo nekakav zalogaj, premećući ga jezikom i istovremeno ga žvačući oblikovati tako da ga možemo progutati, ribe je evolucija u tom segmentu ostavila zakinutima.

---

image

Čače svoj plijen napada odozdo prema gore

------
image

Knez je napastan

------
image

I bukve stradavaju od zubataca

---

Zbog specifičnog konstrukcijskog rješenja čeljusnog aparata, ribe hranu ne mogu ni žvakati. Pokreti neophodni za žvakanje bi zaustavili rad škrga i time prekinuli proces disanja, a to bi bilo neodrživo. Zbog toga, nakon što uspješno otrgnu ili usisaju nekakav zalogaj, ribe imaju dva izbora.

U prvom slučaju, ako je otrgnuti zalogaj veličinom i oblikom pogodan za gutanje, ribe ga najčešće jednostavno bez oklijevanja progutaju. Ako pak iz bilo kojeg razloga taj zalogaj ne može niz jednjak, ribe ga pokušavaju ispljunuti kako bi ga u sljedećem grizu pokušale oblikovati tako da ga mogu progutati.

Tek manji broj riba to nikada ne čini, poput oštrozubih morskih pasa ili strijelki, svoje kirurški precizno odgrizene zalogaje gutaju bez obzira na veličinu, ili ugora i murina koji zalogaje trgaju uvijajući se tijelom i istovremeno ih gutajući.

Ako ribolovac ima dovoljno osjetljiv pribor, takva će pljuckanja uspješno uočiti, pa će u zavisnosti od iskustva možda moći prepoznati pravi trenutak za kontru.

---

image

Najimpresivniji zubni aparat imaju morski psi

------
image

Strijelke kirurški precizno odgrizaju svoje zalogaje

---

OD BARE DO MORA

I tako smo polako došli do strune od koje se formira predvez. Premda se predvez može formirati od bilo koje strune, suvremeni sportski ribolov u kojem se lovi klasičnim udičarskim tehnikama praktički je nezamisliv bez fluorokarbona.

Ovaj zanimljivi materijal svjetlo dana ugledao je davne 1971. godine, i zahvaljujući svom indeksu refrakcije bio je prava atrakcija. Naime, zbog postignutog stupnja koeficijenta loma svjetlosti, odnosno indeksa refrakcije koji bi trebao biti isti kao koeficijent loma svjetlosti vode, fluorokarbon je kao materijal nakon potapanja gotovo nevidljiv.

No, važno je znati da su fluorokarbonske strune svoju prvu konkretnu ribolovnu primjenu našle ne na moru, već na slatkim vodama u šaranskom ribolovu, pri čemu najveći naglasak nije bio na spomenutoj nevidljivosti već na krutosti fluorokarbona.

---

image

Fluorokarbonske strune postale su standard

------
image

Fluorokarbonski predvezi ne dopuštaju pljucanje

---

Budući da šarani imaju ždrijelne zube, hranu u pravilu duboko usisavaju. Kad otkriju udicu, pokušavaju je ispljunuti, što im polazi za rukom ako struna nije tako kruta da se ta akcija pljucanja ne može odraditi bez samoubadanja, i to u pravilu u optimalnom položaju.

Naravno, i najmutnija morska sredina je neusporedivo bistrija od neke šaranske bare ili jezera, tako da fluorokarbonska nevidljivost ima svoju ulogu koja je poprilično zamjetna. No, u ovoj našoj priči njegova je krutost i nepodatnost ipak prva karakteristika za koju se kačimo, premda bi bilo bolje reći, zbog koje se ribe kače.

Bez obzira na oblik i položaj usta, fluorokarbon ima svoju presudnu ulogu u ribolovu gotovo sve ribe. Da, dobro ste primijetili insinuaciju da fluorokarbon nije prvi izbor za lov svih riba.

Naime, neke ribe imaju posebno opremljen čeljusni aparat koji bez problema trga, kida, lomi i drobi sve i jednu monofilnu strunu, a često i uprednice, pa će tako ugor ili strijelka s lakoćom pregristi i najdeblji monofil, bio on najlonski ili fluorokarbonski.

---

image

Sajle za oštre zube

------
image

Sajle s udicama za gruževinu

------
image

Za najgrublju igru ide najjači pribor

---

Zbog toga su mnogi ribolovci prisiljeni koristiti sajle koje su u sistemu zapravo završni dio predveza na koji se kače udice. Naravno da se postavljanjem sajli u sistem eliminira cijela hrpa potencijalno priželjkivane lovine, no na terenima na kojima caruju strijelke i ugori to je nažalost jedini izbor.

No, nisu ugori i strijelke jedine ribe koje pregrizaju strune. Mnoge ribe to rade ako im se pruži prilika, što nije nikakvo čudo jer je većina riba mesojedno orijentirana.

ČELJUSNE KOMBINACIJE

Te mesojedne vrste su u pravilu razvile snažan i predatorski vrlo učinkovit čeljusni aparat, najčešće potpuno prilagođen takvom načinu ishrane.

Ako pogledamo glavu zubaca, odmah ćemo uočiti snažne očnjake koji pri ugrizu s lakoćom probijaju meko tkivo svojih žrtava i trenutno ih usmrćuju. Za razliku od njega, salpa kao tipični biljojed ima sitne, gusto zbijene sjekutiće, savršeno prilagođene za čupkanje algi i sitnog kožastog bilja kojima je obrasla zona plime i oseke, s kojima će vrlo lako precvikati nekakav monofil od 0,25 milimetara.

Naravno, u moru postoji i sva sila svejeda koji najčešće imaju kombiniran čeljusni aparat kakav je u običnog špara ili pak potpuno drukčiji od svih drugih, kakav je primjerice u cipla. Način ishrane svakako uvjetuje i građu usta, bez obzira na njihov položaj.

---

image

Velike udice za big game fishing moraju biti robusne

------
image

Udice s kemijski naoštrenim vrhovima s lakoćom probijaju tkivo

---

Tako je predatore poput zubataca priroda obdarila čeljustima čiji ugriz beskompromisno osigurava obrok. Oni love pouzdavajući se u premoć svoje sirove snage i oštre zube.

No, s druge strane postoje lovci prikradači, poput kovača koji sporo plivaju, ali su zato opremljeni vrlo istezljivim ustima koja se mogu iznenađujuće brzo izbaciti i vakumski usisati plijen.

Lovci iz zasjede, poput listova i iveraka, svoj plijen čekaju ukopani u mekanom supstratu, u pijesku ili mulju. U trenutku napada eksplozivno se bacaju prema plijenu istovremeno pružajući i otvarajući svoja rastezljiva usta.

Slično se ponašaju škrpina i škrpun dok prikriveni, opravdano se uzdajući mimikriju, čekaju svoj obrok. Izvlačenje crvića i ostalih brojnih beskralješnjaka iz pukotina i procijepa u stijenama velikom je broju riba potpuno neostvarivo, ali ne i picu. Njegova karakteristično špicasta njuška završava zubima koji poput sklopljene pincete vire i kada su usta potpuno zatvorena.

---

image

Škaram ima specifičnu čeljust

------
image

Škarpina se uzda u mimikriju

------
image

Murina zalogaje trga uvijanjem tijela

---

NAJOPASNIJE ORUŽJE

Ako zanemarimo otrovne bodlje i električne organe kod pojedinih vrsta, slobodno možemo ustvrditi da su zubi najopasnije riblje oružje. Budući da nemaju ruke, zubima pridržavaju, grizu, drobe, stišću i drže sve što može poslužiti kao hrana, gradivo za kuću, ili smetnja u odabranoj zoni.

Najimpresivniji zubi su svakako oni u morskih pasa. Poredani u više redova, oštri do bola, najsavršeniji su aparat za odgrizanje. U slučaju kad se neki od zuba ošteti ili slomi, taj naprosto ispada, a na njegovo mjesto dokliže sljedeći. Garnitura tih žileta je, čini se, nepresušna.

Zanimljivo je da kod većine mesojednih vrsta zubi nisu ograničeni samo na rubni dio vilice. Često su nepce, jezik, donja čeljust, pa i ždrijelo naoružani zubima okrenutima prema unutra, što žrtvi onemogućuje i pomisao na bijeg. Lampuga ima unutrašnjost usta podstavljenu turpijasto nazubljenim jastučićima koji uspješno zadržavaju svaki plijen koji ova brza i borbena riba ugrabi, dok usta grdobina s unatrag povijenim zubima itekako opravdavaju njezin narodni naziv vražja mat.

Podlanica je zbog specifičnog načina ishrane razvila posebno modificirane zube. Pored klasičnih sjekutića, unutrašnjost usta je popločana tupim pločastima zubima kojima s lakoćom drobi školjke, rakove, pa i udice.

Slične ploče, no ipak nešto slabije, imaju još neke ljuskavke, poput šarga, pagra ili arbuna. Kantar ima sitne zube povezane u nerazdvojni pilasti niz. To je jedina riba iz obitelji ljuskavki koja nema razdvojene, pojedinačno usađene zube.

---

image

Kokotu su usta prema dolje

------
image

Kovač ima istezljiva usta

------
image

Lampugina su usta u odnosu na tijelo mala, ali moćna

------
image

Kantar ima pilastu čeljust

---

A pored svih tih manje-više standardnih oblika i tipova, postoje i oni specifični, kakvima su obdarene rijetke ili u nekim slučajevima samo pojedinačne vrste riba.

Tako je obična iglica sa svojom produženom nazubljenom čeljusti prava pošast za gavune, dok škaram ima specifičnu kljunoliku gubicu sa snažnim, unatrag povijenim zubima.

Paklara pak nema čeljust, ali zato ima vijenac zuba i bradavica kojima se lako pripije uz svoju žrtvu, sišući joj životne tekućine.

Gušter ima duboko usječena usta kod kojih je, pored oboda, i unutrašnjost donje čeljusti prekrivena zubima, a papigača ima sraštene zube kojima s lakoćom mrvi koralje ili kućice crva cjevaša.

SPECIFIČNE UDICE

U skladu sa svim tim problemima, ribolovna industrija razvila je posebne oblike udica, od kojih je svaka pojedinačna namijenjena određenoj lovini. Da, baš kao i u svijetu štapova, tako ni ovdje ne postoje univerzalne udice. Udice tipa crystal idealne su za lov sitne ribe koja u jatima napada ješku.

Manule, špari, knezovi i ostale slično agresivne vrste najuspješnije se love ovim udicama. Te se udice lako sakriju u ješku, a zahvaljujući svome tankom profilu i izuzetno oštrom vrhu, lako prodiru u meko tkivo usta, kačeći na taj način lovinu. Problemi nastaju jedino kada naiđu na lovinu koju je priroda opremila malo drukčijim, jačim čeljusnim aparatom.

Podlanice, koje su često na meti ribolovaca, u principu se love kovanicama, papagajkama. Te su udice kraćeg vrata i debljeg presjeka, konstrukcijski puno čvršće.

---

image

Salpa ima oštre sjekutiće

------
image

Pic bez problema pristupa šupljinama s rakovima i crvima

------
image

Vražja mat ne nosi bez razloga takav naziv

---

Naime, kad podlanica svojim čeljustima prihvati ješku, skrivena udica mora izdržati pokušaj drobljenja i istovremeno svojim vrhom uspješno pronaći mjesto za koje se može zakačiti i do kraja borbe ostati zakačena.

Udice namijenjene najkrupnijoj lovini, poput gofova ili tuna, još su robusnije građe jer su i naprezanja kojima su izložene u pravilu ekstremna. Naravno, postoji i cijeli niz prijelaznih oblika koji svojom specifičnom građom odgovaraju jednako specifičnom načinu ješkanja, ali i građi usta ciljane lovine.

Posebno su zanimljive circle udice, kod kojih je vrh povijen duboko unutra, zatvarajući tako gotovo puni krug. Ove su udice ponajprije predviđene za lov samoubadanjem. Svaki pokušaj kontriranja ovim udicama dovodi do promašaja, no ako se pusti da riba naješkanu udicu sama prihvati, u 90 posto slučajeva doći će do samoubadanja i sigurnog kačenja. Naime, ove su udice konstruirane tako da kače u trenutku kada ih se riba pokušava osloboditi.

NA POČETKU PRIČE

A na sve to treba svakako dodati i kvalitetnu ješku. Ponekad riba zahtijeva netom očišćene dagnje, žive rakove ili crve, dok u nekim drugim situacijama traži nekoliko dana odležane manule ili gotovo usmrđene volke.

Mirisi i okusi se pod morem šire različitim brzinom, što zavisi o intenzitetu mirisa i okusa, brzini kurenta i temperaturi mora. Tada mirisno okusni podražaji počinju upravljati ponašanjem riba, što nas dovodi na početak ove priče i činjenicu da ribe nemaju ruke već samo usta naoružana zubima.

A to znači da ćete, ako ste dobro procijenili s čim imate posla i na vrijeme kvalitetno odradili pripremu i svoj pribor prilagodili uvjetima, dobro proći. Ako pak to niste odradili kako treba, vratite se na početak teksta pa pokušajte pronaći propušteni detalj i taj propust ispraviti.

---

image

I ugor svoj plijen odgriza uvijanjem tijela

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presudni DETALJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => presudni DETALJI 2 0 15684 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-19 11:00:29 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-20 05:42:45 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-09-20 05:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 99 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331256.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331246.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331248.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331250.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331252.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331254.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331300.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331302.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331306.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331312.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331346.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331348.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331350.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331352.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331354.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331358.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331392.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331396.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331398.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331400.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331402.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331404.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331464.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331466.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331470.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331474.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/19\/12331538.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Listovi i iverci napadaju iz zasjede<\/p>","

\u010ca\u010de svoj plijen napada odozdo prema gore<\/p>","

Knez je\u00a0napastan<\/p>","

I bukve stradavaju od zubataca<\/p>","

\u0160karam ima specifi\u010dnu \u010deljust<\/p>","

\u0160karpina se uzda u mimikriju<\/p>","

Fluorokarbonske strune postale su standard<\/p>","

Murina zalogaje trga uvijanjem tijela<\/p>","

Jezik je u riba naj\u010de\u0161\u0107e slabo pokretan<\/p>","

Fluorokarbonski predvezi ne dopu\u0161taju pljucanje<\/p>","

Najimpresivniji zubni aparat imaju morski psi<\/p>","

Strijelke kirur\u0161ki precizno odgrizaju svoje zalogaje<\/p>","

Kokotu su usta prema dolje<\/p>","

Kova\u010d ima istezljiva usta<\/p>","

Lampugina su usta u odnosu na tijelo mala, ali mo\u0107na<\/p>","

Kantar ima pilastu \u010deljust<\/p>","

Podlanica ima plo\u010daste kutnjake<\/p>","

Velike udice za big game fishing moraju biti robusne<\/p>","

Salpa ima o\u0161tre sjekuti\u0107e<\/p>","

Udice s kemijski nao\u0161trenim vrhovima s lako\u0107om probijaju tkivo<\/p>","

Pic bez problema pristupa \u0161upljinama s rakovima i crvima<\/p>","

Vra\u017eja mat ne nosi bez razloga takav naziv<\/p>","

Sajle za o\u0161tre zube<\/p>","

I ugor svoj plijen odgriza uvijanjem tijela<\/p>","

Sajle s udicama za gru\u017eevinu<\/p>","

Za najgrublju igru ide najja\u010di pribor<\/p>","

SHEMATSKI PRIKAZ OBLIKA \u010cELJUSTI I ZUBA<\/p>\n\n

1 - \u010celjust zubaca<\/p>\n\n

2 - \u010celjust pagra<\/p>\n\n

3 - \u010celjust arbuna<\/p>\n\n

4 - \u010celjust pica<\/p>\n\n

5 - \u010celjust u\u0161ate<\/p>\n\n

6 - \u010celjust bukve<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_12331256_1920.jpg":"1920x1080","k_12331256_1280.jpg":"1280x1280","k_12331256_1024.jpg":"1024x1024","k_12331256_640.jpg":"640x640","k_12331256_480.jpg":"480x480","k_12331256_340.jpg":"340x340","k_12331256_220.jpg":"220x220","o_12331256_1280.jpg":"1280x960","o_12331256_1024.jpg":"1024x768","o_12331256_640.jpg":"640x480","o_12331256_480.jpg":"480x360","o_12331256_340.jpg":"340x255","o_12331256_220.jpg":"220x165","h_12331256_1280.jpg":"1280x854","h_12331256_1024.jpg":"1024x683","h_12331256_640.jpg":"640x427","h_12331256_480.jpg":"480x320","h_12331256_340.jpg":"340x227","h_12331256_220.jpg":"220x147","pp_12331256_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331256_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331256_640.jpg":"640x814","pp_12331256_480.jpg":"480x611","pp_12331256_340.jpg":"340x432","pp_12331256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331246_1920.jpg":"1920x1080","k_12331246_1280.jpg":"1280x1280","k_12331246_1024.jpg":"1024x1024","k_12331246_640.jpg":"640x640","k_12331246_480.jpg":"480x480","k_12331246_340.jpg":"340x340","k_12331246_220.jpg":"220x220","o_12331246_1280.jpg":"1280x960","o_12331246_1024.jpg":"1024x768","o_12331246_640.jpg":"640x480","o_12331246_480.jpg":"480x360","o_12331246_340.jpg":"340x255","o_12331246_220.jpg":"220x165","h_12331246_1280.jpg":"1280x854","h_12331246_1024.jpg":"1024x683","h_12331246_640.jpg":"640x427","h_12331246_480.jpg":"480x320","h_12331246_340.jpg":"340x227","h_12331246_220.jpg":"220x147","pp_12331246_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331246_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331246_640.jpg":"640x814","pp_12331246_480.jpg":"480x611","pp_12331246_340.jpg":"340x432","pp_12331246_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331248_1920.jpg":"1920x1080","k_12331248_1280.jpg":"1280x1280","k_12331248_1024.jpg":"1024x1024","k_12331248_640.jpg":"640x640","k_12331248_480.jpg":"480x480","k_12331248_340.jpg":"340x340","k_12331248_220.jpg":"220x220","o_12331248_1280.jpg":"1280x960","o_12331248_1024.jpg":"1024x768","o_12331248_640.jpg":"640x480","o_12331248_480.jpg":"480x360","o_12331248_340.jpg":"340x255","o_12331248_220.jpg":"220x165","h_12331248_1280.jpg":"1280x854","h_12331248_1024.jpg":"1024x683","h_12331248_640.jpg":"640x427","h_12331248_480.jpg":"480x320","h_12331248_340.jpg":"340x227","h_12331248_220.jpg":"220x147","pp_12331248_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331248_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331248_640.jpg":"640x814","pp_12331248_480.jpg":"480x611","pp_12331248_340.jpg":"340x432","pp_12331248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_12331250_1920.jpg":"1920x1080","k_12331250_1280.jpg":"1280x1280","k_12331250_1024.jpg":"1024x1024","k_12331250_640.jpg":"640x640","k_12331250_480.jpg":"480x480","k_12331250_340.jpg":"340x340","k_12331250_220.jpg":"220x220","o_12331250_1280.jpg":"1280x1706","o_12331250_1024.jpg":"1024x1365","o_12331250_640.jpg":"640x853","o_12331250_480.jpg":"480x640","o_12331250_340.jpg":"340x453","o_12331250_220.jpg":"220x293","h_12331250_1280.jpg":"1280x854","h_12331250_1024.jpg":"1024x683","h_12331250_640.jpg":"640x427","h_12331250_480.jpg":"480x320","h_12331250_340.jpg":"340x227","h_12331250_220.jpg":"220x147","pp_12331250_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331250_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331250_640.jpg":"640x814","pp_12331250_480.jpg":"480x611","pp_12331250_340.jpg":"340x432","pp_12331250_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1140","hd_12331252_1920.jpg":"1920x1080","k_12331252_1280.jpg":"1280x1280","k_12331252_1024.jpg":"1024x1024","k_12331252_640.jpg":"640x640","k_12331252_480.jpg":"480x480","k_12331252_340.jpg":"340x340","k_12331252_220.jpg":"220x220","o_12331252_1280.jpg":"1280x760","o_12331252_1024.jpg":"1024x608","o_12331252_640.jpg":"640x380","o_12331252_480.jpg":"480x285","o_12331252_340.jpg":"340x201","o_12331252_220.jpg":"220x130","h_12331252_1280.jpg":"1280x854","h_12331252_1024.jpg":"1024x683","h_12331252_640.jpg":"640x427","h_12331252_480.jpg":"480x320","h_12331252_340.jpg":"340x227","h_12331252_220.jpg":"220x147","pp_12331252_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331252_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331252_640.jpg":"640x814","pp_12331252_480.jpg":"480x611","pp_12331252_340.jpg":"340x432","pp_12331252_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331254_1920.jpg":"1920x1080","k_12331254_1280.jpg":"1280x1280","k_12331254_1024.jpg":"1024x1024","k_12331254_640.jpg":"640x640","k_12331254_480.jpg":"480x480","k_12331254_340.jpg":"340x340","k_12331254_220.jpg":"220x220","o_12331254_1280.jpg":"1280x960","o_12331254_1024.jpg":"1024x768","o_12331254_640.jpg":"640x480","o_12331254_480.jpg":"480x360","o_12331254_340.jpg":"340x255","o_12331254_220.jpg":"220x165","h_12331254_1280.jpg":"1280x854","h_12331254_1024.jpg":"1024x683","h_12331254_640.jpg":"640x427","h_12331254_480.jpg":"480x320","h_12331254_340.jpg":"340x227","h_12331254_220.jpg":"220x147","pp_12331254_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331254_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331254_640.jpg":"640x814","pp_12331254_480.jpg":"480x611","pp_12331254_340.jpg":"340x432","pp_12331254_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1806","hd_12331300_1920.jpg":"1920x1080","k_12331300_1280.jpg":"1280x1280","k_12331300_1024.jpg":"1024x1024","k_12331300_640.jpg":"640x640","k_12331300_480.jpg":"480x480","k_12331300_340.jpg":"340x340","k_12331300_220.jpg":"220x220","o_12331300_1280.jpg":"1280x1204","o_12331300_1024.jpg":"1024x963","o_12331300_640.jpg":"640x602","o_12331300_480.jpg":"480x451","o_12331300_340.jpg":"340x319","o_12331300_220.jpg":"220x206","h_12331300_1280.jpg":"1280x854","h_12331300_1024.jpg":"1024x683","h_12331300_640.jpg":"640x427","h_12331300_480.jpg":"480x320","h_12331300_340.jpg":"340x227","h_12331300_220.jpg":"220x147","pp_12331300_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331300_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331300_640.jpg":"640x814","pp_12331300_480.jpg":"480x611","pp_12331300_340.jpg":"340x432","pp_12331300_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331302_1920.jpg":"1920x1080","k_12331302_1280.jpg":"1280x1280","k_12331302_1024.jpg":"1024x1024","k_12331302_640.jpg":"640x640","k_12331302_480.jpg":"480x480","k_12331302_340.jpg":"340x340","k_12331302_220.jpg":"220x220","o_12331302_1280.jpg":"1280x960","o_12331302_1024.jpg":"1024x768","o_12331302_640.jpg":"640x480","o_12331302_480.jpg":"480x360","o_12331302_340.jpg":"340x255","o_12331302_220.jpg":"220x165","h_12331302_1280.jpg":"1280x854","h_12331302_1024.jpg":"1024x683","h_12331302_640.jpg":"640x427","h_12331302_480.jpg":"480x320","h_12331302_340.jpg":"340x227","h_12331302_220.jpg":"220x147","pp_12331302_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331302_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331302_640.jpg":"640x814","pp_12331302_480.jpg":"480x611","pp_12331302_340.jpg":"340x432","pp_12331302_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331306_1920.jpg":"1920x1080","k_12331306_1280.jpg":"1280x1280","k_12331306_1024.jpg":"1024x1024","k_12331306_640.jpg":"640x640","k_12331306_480.jpg":"480x480","k_12331306_340.jpg":"340x340","k_12331306_220.jpg":"220x220","o_12331306_1280.jpg":"1280x960","o_12331306_1024.jpg":"1024x768","o_12331306_640.jpg":"640x480","o_12331306_480.jpg":"480x360","o_12331306_340.jpg":"340x255","o_12331306_220.jpg":"220x165","h_12331306_1280.jpg":"1280x854","h_12331306_1024.jpg":"1024x683","h_12331306_640.jpg":"640x427","h_12331306_480.jpg":"480x320","h_12331306_340.jpg":"340x227","h_12331306_220.jpg":"220x147","pp_12331306_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331306_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331306_640.jpg":"640x814","pp_12331306_480.jpg":"480x611","pp_12331306_340.jpg":"340x432","pp_12331306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331312_1920.jpg":"1920x1080","k_12331312_1280.jpg":"1280x1280","k_12331312_1024.jpg":"1024x1024","k_12331312_640.jpg":"640x640","k_12331312_480.jpg":"480x480","k_12331312_340.jpg":"340x340","k_12331312_220.jpg":"220x220","o_12331312_1280.jpg":"1280x960","o_12331312_1024.jpg":"1024x768","o_12331312_640.jpg":"640x480","o_12331312_480.jpg":"480x360","o_12331312_340.jpg":"340x255","o_12331312_220.jpg":"220x165","h_12331312_1280.jpg":"1280x854","h_12331312_1024.jpg":"1024x683","h_12331312_640.jpg":"640x427","h_12331312_480.jpg":"480x320","h_12331312_340.jpg":"340x227","h_12331312_220.jpg":"220x147","pp_12331312_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331312_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331312_640.jpg":"640x814","pp_12331312_480.jpg":"480x611","pp_12331312_340.jpg":"340x432","pp_12331312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1817","hd_12331346_1920.jpg":"1920x1080","k_12331346_1280.jpg":"1280x1280","k_12331346_1024.jpg":"1024x1024","k_12331346_640.jpg":"640x640","k_12331346_480.jpg":"480x480","k_12331346_340.jpg":"340x340","k_12331346_220.jpg":"220x220","o_12331346_1280.jpg":"1280x1211","o_12331346_1024.jpg":"1024x969","o_12331346_640.jpg":"640x605","o_12331346_480.jpg":"480x454","o_12331346_340.jpg":"340x321","o_12331346_220.jpg":"220x208","h_12331346_1280.jpg":"1280x854","h_12331346_1024.jpg":"1024x683","h_12331346_640.jpg":"640x427","h_12331346_480.jpg":"480x320","h_12331346_340.jpg":"340x227","h_12331346_220.jpg":"220x147","pp_12331346_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331346_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331346_640.jpg":"640x814","pp_12331346_480.jpg":"480x611","pp_12331346_340.jpg":"340x432","pp_12331346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3413","hd_12331348_1920.jpg":"1920x1080","k_12331348_1280.jpg":"1280x1280","k_12331348_1024.jpg":"1024x1024","k_12331348_640.jpg":"640x640","k_12331348_480.jpg":"480x480","k_12331348_340.jpg":"340x340","k_12331348_220.jpg":"220x220","o_12331348_1280.jpg":"1280x2275","o_12331348_1024.jpg":"1024x1820","o_12331348_640.jpg":"640x1137","o_12331348_480.jpg":"480x853","o_12331348_340.jpg":"340x604","o_12331348_220.jpg":"220x391","h_12331348_1280.jpg":"1280x854","h_12331348_1024.jpg":"1024x683","h_12331348_640.jpg":"640x427","h_12331348_480.jpg":"480x320","h_12331348_340.jpg":"340x227","h_12331348_220.jpg":"220x147","pp_12331348_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331348_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331348_640.jpg":"640x814","pp_12331348_480.jpg":"480x611","pp_12331348_340.jpg":"340x432","pp_12331348_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331350_1920.jpg":"1920x1080","k_12331350_1280.jpg":"1280x1280","k_12331350_1024.jpg":"1024x1024","k_12331350_640.jpg":"640x640","k_12331350_480.jpg":"480x480","k_12331350_340.jpg":"340x340","k_12331350_220.jpg":"220x220","o_12331350_1280.jpg":"1280x960","o_12331350_1024.jpg":"1024x768","o_12331350_640.jpg":"640x480","o_12331350_480.jpg":"480x360","o_12331350_340.jpg":"340x255","o_12331350_220.jpg":"220x165","h_12331350_1280.jpg":"1280x854","h_12331350_1024.jpg":"1024x683","h_12331350_640.jpg":"640x427","h_12331350_480.jpg":"480x320","h_12331350_340.jpg":"340x227","h_12331350_220.jpg":"220x147","pp_12331350_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331350_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331350_640.jpg":"640x814","pp_12331350_480.jpg":"480x611","pp_12331350_340.jpg":"340x432","pp_12331350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331352_1920.jpg":"1920x1080","k_12331352_1280.jpg":"1280x1280","k_12331352_1024.jpg":"1024x1024","k_12331352_640.jpg":"640x640","k_12331352_480.jpg":"480x480","k_12331352_340.jpg":"340x340","k_12331352_220.jpg":"220x220","o_12331352_1280.jpg":"1280x960","o_12331352_1024.jpg":"1024x768","o_12331352_640.jpg":"640x480","o_12331352_480.jpg":"480x360","o_12331352_340.jpg":"340x255","o_12331352_220.jpg":"220x165","h_12331352_1280.jpg":"1280x854","h_12331352_1024.jpg":"1024x683","h_12331352_640.jpg":"640x427","h_12331352_480.jpg":"480x320","h_12331352_340.jpg":"340x227","h_12331352_220.jpg":"220x147","pp_12331352_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331352_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331352_640.jpg":"640x814","pp_12331352_480.jpg":"480x611","pp_12331352_340.jpg":"340x432","pp_12331352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_12331354_1920.jpg":"1920x1080","k_12331354_1280.jpg":"1280x1280","k_12331354_1024.jpg":"1024x1024","k_12331354_640.jpg":"640x640","k_12331354_480.jpg":"480x480","k_12331354_340.jpg":"340x340","k_12331354_220.jpg":"220x220","o_12331354_1280.jpg":"1280x1706","o_12331354_1024.jpg":"1024x1365","o_12331354_640.jpg":"640x853","o_12331354_480.jpg":"480x640","o_12331354_340.jpg":"340x453","o_12331354_220.jpg":"220x293","h_12331354_1280.jpg":"1280x854","h_12331354_1024.jpg":"1024x683","h_12331354_640.jpg":"640x427","h_12331354_480.jpg":"480x320","h_12331354_340.jpg":"340x227","h_12331354_220.jpg":"220x147","pp_12331354_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331354_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331354_640.jpg":"640x814","pp_12331354_480.jpg":"480x611","pp_12331354_340.jpg":"340x432","pp_12331354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331358_1920.jpg":"1920x1080","k_12331358_1280.jpg":"1280x1280","k_12331358_1024.jpg":"1024x1024","k_12331358_640.jpg":"640x640","k_12331358_480.jpg":"480x480","k_12331358_340.jpg":"340x340","k_12331358_220.jpg":"220x220","o_12331358_1280.jpg":"1280x960","o_12331358_1024.jpg":"1024x768","o_12331358_640.jpg":"640x480","o_12331358_480.jpg":"480x360","o_12331358_340.jpg":"340x255","o_12331358_220.jpg":"220x165","h_12331358_1280.jpg":"1280x854","h_12331358_1024.jpg":"1024x683","h_12331358_640.jpg":"640x427","h_12331358_480.jpg":"480x320","h_12331358_340.jpg":"340x227","h_12331358_220.jpg":"220x147","pp_12331358_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331358_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331358_640.jpg":"640x814","pp_12331358_480.jpg":"480x611","pp_12331358_340.jpg":"340x432","pp_12331358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331392_1920.jpg":"1920x1080","k_12331392_1280.jpg":"1280x1280","k_12331392_1024.jpg":"1024x1024","k_12331392_640.jpg":"640x640","k_12331392_480.jpg":"480x480","k_12331392_340.jpg":"340x340","k_12331392_220.jpg":"220x220","o_12331392_1280.jpg":"1280x960","o_12331392_1024.jpg":"1024x768","o_12331392_640.jpg":"640x480","o_12331392_480.jpg":"480x360","o_12331392_340.jpg":"340x255","o_12331392_220.jpg":"220x165","h_12331392_1280.jpg":"1280x854","h_12331392_1024.jpg":"1024x683","h_12331392_640.jpg":"640x427","h_12331392_480.jpg":"480x320","h_12331392_340.jpg":"340x227","h_12331392_220.jpg":"220x147","pp_12331392_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331392_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331392_640.jpg":"640x814","pp_12331392_480.jpg":"480x611","pp_12331392_340.jpg":"340x432","pp_12331392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331396_1920.jpg":"1920x1080","k_12331396_1280.jpg":"1280x1280","k_12331396_1024.jpg":"1024x1024","k_12331396_640.jpg":"640x640","k_12331396_480.jpg":"480x480","k_12331396_340.jpg":"340x340","k_12331396_220.jpg":"220x220","o_12331396_1280.jpg":"1280x960","o_12331396_1024.jpg":"1024x768","o_12331396_640.jpg":"640x480","o_12331396_480.jpg":"480x360","o_12331396_340.jpg":"340x255","o_12331396_220.jpg":"220x165","h_12331396_1280.jpg":"1280x854","h_12331396_1024.jpg":"1024x683","h_12331396_640.jpg":"640x427","h_12331396_480.jpg":"480x320","h_12331396_340.jpg":"340x227","h_12331396_220.jpg":"220x147","pp_12331396_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331396_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331396_640.jpg":"640x814","pp_12331396_480.jpg":"480x611","pp_12331396_340.jpg":"340x432","pp_12331396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331398_1920.jpg":"1920x1080","k_12331398_1280.jpg":"1280x1280","k_12331398_1024.jpg":"1024x1024","k_12331398_640.jpg":"640x640","k_12331398_480.jpg":"480x480","k_12331398_340.jpg":"340x340","k_12331398_220.jpg":"220x220","o_12331398_1280.jpg":"1280x960","o_12331398_1024.jpg":"1024x768","o_12331398_640.jpg":"640x480","o_12331398_480.jpg":"480x360","o_12331398_340.jpg":"340x255","o_12331398_220.jpg":"220x165","h_12331398_1280.jpg":"1280x854","h_12331398_1024.jpg":"1024x683","h_12331398_640.jpg":"640x427","h_12331398_480.jpg":"480x320","h_12331398_340.jpg":"340x227","h_12331398_220.jpg":"220x147","pp_12331398_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331398_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331398_640.jpg":"640x814","pp_12331398_480.jpg":"480x611","pp_12331398_340.jpg":"340x432","pp_12331398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331400_1920.jpg":"1920x1080","k_12331400_1280.jpg":"1280x1280","k_12331400_1024.jpg":"1024x1024","k_12331400_640.jpg":"640x640","k_12331400_480.jpg":"480x480","k_12331400_340.jpg":"340x340","k_12331400_220.jpg":"220x220","o_12331400_1280.jpg":"1280x960","o_12331400_1024.jpg":"1024x768","o_12331400_640.jpg":"640x480","o_12331400_480.jpg":"480x360","o_12331400_340.jpg":"340x255","o_12331400_220.jpg":"220x165","h_12331400_1280.jpg":"1280x854","h_12331400_1024.jpg":"1024x683","h_12331400_640.jpg":"640x427","h_12331400_480.jpg":"480x320","h_12331400_340.jpg":"340x227","h_12331400_220.jpg":"220x147","pp_12331400_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331400_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331400_640.jpg":"640x814","pp_12331400_480.jpg":"480x611","pp_12331400_340.jpg":"340x432","pp_12331400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331402_1920.jpg":"1920x1080","k_12331402_1280.jpg":"1280x1280","k_12331402_1024.jpg":"1024x1024","k_12331402_640.jpg":"640x640","k_12331402_480.jpg":"480x480","k_12331402_340.jpg":"340x340","k_12331402_220.jpg":"220x220","o_12331402_1280.jpg":"1280x960","o_12331402_1024.jpg":"1024x768","o_12331402_640.jpg":"640x480","o_12331402_480.jpg":"480x360","o_12331402_340.jpg":"340x255","o_12331402_220.jpg":"220x165","h_12331402_1280.jpg":"1280x854","h_12331402_1024.jpg":"1024x683","h_12331402_640.jpg":"640x427","h_12331402_480.jpg":"480x320","h_12331402_340.jpg":"340x227","h_12331402_220.jpg":"220x147","pp_12331402_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331402_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331402_640.jpg":"640x814","pp_12331402_480.jpg":"480x611","pp_12331402_340.jpg":"340x432","pp_12331402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331404_1920.jpg":"1920x1080","k_12331404_1280.jpg":"1280x1280","k_12331404_1024.jpg":"1024x1024","k_12331404_640.jpg":"640x640","k_12331404_480.jpg":"480x480","k_12331404_340.jpg":"340x340","k_12331404_220.jpg":"220x220","o_12331404_1280.jpg":"1280x960","o_12331404_1024.jpg":"1024x768","o_12331404_640.jpg":"640x480","o_12331404_480.jpg":"480x360","o_12331404_340.jpg":"340x255","o_12331404_220.jpg":"220x165","h_12331404_1280.jpg":"1280x854","h_12331404_1024.jpg":"1024x683","h_12331404_640.jpg":"640x427","h_12331404_480.jpg":"480x320","h_12331404_340.jpg":"340x227","h_12331404_220.jpg":"220x147","pp_12331404_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331404_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331404_640.jpg":"640x814","pp_12331404_480.jpg":"480x611","pp_12331404_340.jpg":"340x432","pp_12331404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_12331464_1920.jpg":"1920x1080","k_12331464_1280.jpg":"1280x1280","k_12331464_1024.jpg":"1024x1024","k_12331464_640.jpg":"640x640","k_12331464_480.jpg":"480x480","k_12331464_340.jpg":"340x340","k_12331464_220.jpg":"220x220","o_12331464_1280.jpg":"1280x1706","o_12331464_1024.jpg":"1024x1365","o_12331464_640.jpg":"640x853","o_12331464_480.jpg":"480x640","o_12331464_340.jpg":"340x453","o_12331464_220.jpg":"220x293","h_12331464_1280.jpg":"1280x854","h_12331464_1024.jpg":"1024x683","h_12331464_640.jpg":"640x427","h_12331464_480.jpg":"480x320","h_12331464_340.jpg":"340x227","h_12331464_220.jpg":"220x147","pp_12331464_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331464_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331464_640.jpg":"640x814","pp_12331464_480.jpg":"480x611","pp_12331464_340.jpg":"340x432","pp_12331464_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_12331466_1920.jpg":"1920x1080","k_12331466_1280.jpg":"1280x1280","k_12331466_1024.jpg":"1024x1024","k_12331466_640.jpg":"640x640","k_12331466_480.jpg":"480x480","k_12331466_340.jpg":"340x340","k_12331466_220.jpg":"220x220","o_12331466_1280.jpg":"1280x853","o_12331466_1024.jpg":"1024x682","o_12331466_640.jpg":"640x426","o_12331466_480.jpg":"480x320","o_12331466_340.jpg":"340x226","o_12331466_220.jpg":"220x146","h_12331466_1280.jpg":"1280x854","h_12331466_1024.jpg":"1024x683","h_12331466_640.jpg":"640x427","h_12331466_480.jpg":"480x320","h_12331466_340.jpg":"340x227","h_12331466_220.jpg":"220x147","pp_12331466_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331466_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331466_640.jpg":"640x814","pp_12331466_480.jpg":"480x611","pp_12331466_340.jpg":"340x432","pp_12331466_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331470_1920.jpg":"1920x1080","k_12331470_1280.jpg":"1280x1280","k_12331470_1024.jpg":"1024x1024","k_12331470_640.jpg":"640x640","k_12331470_480.jpg":"480x480","k_12331470_340.jpg":"340x340","k_12331470_220.jpg":"220x220","o_12331470_1280.jpg":"1280x960","o_12331470_1024.jpg":"1024x768","o_12331470_640.jpg":"640x480","o_12331470_480.jpg":"480x360","o_12331470_340.jpg":"340x255","o_12331470_220.jpg":"220x165","h_12331470_1280.jpg":"1280x854","h_12331470_1024.jpg":"1024x683","h_12331470_640.jpg":"640x427","h_12331470_480.jpg":"480x320","h_12331470_340.jpg":"340x227","h_12331470_220.jpg":"220x147","pp_12331470_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331470_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331470_640.jpg":"640x814","pp_12331470_480.jpg":"480x611","pp_12331470_340.jpg":"340x432","pp_12331470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_12331474_1920.jpg":"1920x1080","k_12331474_1280.jpg":"1280x1280","k_12331474_1024.jpg":"1024x1024","k_12331474_640.jpg":"640x640","k_12331474_480.jpg":"480x480","k_12331474_340.jpg":"340x340","k_12331474_220.jpg":"220x220","o_12331474_1280.jpg":"1280x960","o_12331474_1024.jpg":"1024x768","o_12331474_640.jpg":"640x480","o_12331474_480.jpg":"480x360","o_12331474_340.jpg":"340x255","o_12331474_220.jpg":"220x165","h_12331474_1280.jpg":"1280x854","h_12331474_1024.jpg":"1024x683","h_12331474_640.jpg":"640x427","h_12331474_480.jpg":"480x320","h_12331474_340.jpg":"340x227","h_12331474_220.jpg":"220x147","pp_12331474_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331474_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331474_640.jpg":"640x814","pp_12331474_480.jpg":"480x611","pp_12331474_340.jpg":"340x432","pp_12331474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1000","hd_12331538_1920.jpg":"1920x1080","k_12331538_1280.jpg":"1280x1280","k_12331538_1024.jpg":"1024x1024","k_12331538_640.jpg":"640x640","k_12331538_480.jpg":"480x480","k_12331538_340.jpg":"340x340","k_12331538_220.jpg":"220x220","o_12331538_1280.jpg":"1280x800","o_12331538_1024.jpg":"1024x640","o_12331538_640.jpg":"640x400","o_12331538_480.jpg":"480x300","o_12331538_340.jpg":"340x212","o_12331538_220.jpg":"220x137","h_12331538_1280.jpg":"1280x854","h_12331538_1024.jpg":"1024x683","h_12331538_640.jpg":"640x427","h_12331538_480.jpg":"480x320","h_12331538_340.jpg":"340x227","h_12331538_220.jpg":"220x147","pp_12331538_1280.jpg":"1280x1628","pp_12331538_1024.jpg":"1024x1303","pp_12331538_640.jpg":"640x814","pp_12331538_480.jpg":"480x611","pp_12331538_340.jpg":"340x432","pp_12331538_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4063919 Threads: 3 Questions: 120783422 Slow queries: 53022 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3685768 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/razumijevanjem-fiziologije-do-kvalitetnog-ulova-evo-kako-rijesiti-problem-polozaja-ribljih-usta-1225555 [printLink] => /om/ribolov/razumijevanjem-fiziologije-do-kvalitetnog-ulova-evo-kako-rijesiti-problem-polozaja-ribljih-usta-1225555?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691297 [name] => kako ribe grizu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-19 14:06:26 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-ribe-grizu [link] => /tag/kako-ribe-grizu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 691298 [name] => kako ribe jedu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-19 14:06:26 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-ribe-jedu [link] => /tag/kako-ribe-jedu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 691299 [name] => riba usta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-19 14:06:26 [main_article_id] => 0 [alias] => riba-usta [link] => /tag/riba-usta ) [3] => stdClass Object ( [id] => 691300 [name] => ribolov riba usta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-19 14:06:26 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-riba-usta [link] => /tag/ribolov-riba-usta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presudni DETALJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Grickanje, žvakanje, pljuckanje... Razumijevanjem fiziologije do kvalitetnog ulova: naučite kako riješiti problem položaja ribljih usta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-03-20-02-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331256.jpg [galleryCount] => 27 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Listovi i iverci napadaju iz zasjede

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331256.jpg [title] => Boris Bulić

Listovi i iverci napadaju iz zasjede

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331246.jpg [title] =>

Čače svoj plijen napada odozdo prema gore

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331248.jpg [title] =>

Knez je napastan

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331250.jpg [title] =>

I bukve stradavaju od zubataca

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331252.jpg [title] =>

Škaram ima specifičnu čeljust

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331254.jpg [title] =>

Škarpina se uzda u mimikriju

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331300.jpg [title] =>

Fluorokarbonske strune postale su standard

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331302.jpg [title] =>

Murina zalogaje trga uvijanjem tijela

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331306.jpg [title] =>

Jezik je u riba najčešće slabo pokretan

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331312.jpg [title] =>

Fluorokarbonski predvezi ne dopuštaju pljucanje

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331346.jpg [title] =>

Najimpresivniji zubni aparat imaju morski psi

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331348.jpg [title] =>

Strijelke kirurški precizno odgrizaju svoje zalogaje

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331350.jpg [title] =>

Kokotu su usta prema dolje

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331352.jpg [title] =>

Kovač ima istezljiva usta

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331354.jpg [title] =>

Lampugina su usta u odnosu na tijelo mala, ali moćna

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331358.jpg [title] =>

Kantar ima pilastu čeljust

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331392.jpg [title] =>

Podlanica ima pločaste kutnjake

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331396.jpg [title] =>

Velike udice za big game fishing moraju biti robusne

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331398.jpg [title] =>

Salpa ima oštre sjekutiće

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331400.jpg [title] =>

Udice s kemijski naoštrenim vrhovima s lakoćom probijaju tkivo

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331402.jpg [title] =>

Pic bez problema pristupa šupljinama s rakovima i crvima

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331404.jpg [title] =>

Vražja mat ne nosi bez razloga takav naziv

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331464.jpg [title] =>

Sajle za oštre zube

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331466.jpg [title] =>

I ugor svoj plijen odgriza uvijanjem tijela

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331470.jpg [title] =>

Sajle s udicama za gruževinu

) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331474.jpg [title] =>

Za najgrublju igru ide najjači pribor

) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/19/12331538.jpg [title] =>

SHEMATSKI PRIKAZ OBLIKA ČELJUSTI I ZUBA

1 - Čeljust zubaca

2 - Čeljust pagra

3 - Čeljust arbuna

4 - Čeljust pica

5 - Čeljust ušate

6 - Čeljust bukve

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Udičarenje je jednostavno i ribolovci na more uglavnom odlaze kao u samoposlugu. To je, naravno, savršena neistina jer je udičarenje uglavnom ispunjeno mnoštvom nejasnoća, naizgled neobjašnjivih i mnogima nedokučivih pitanja.

Istina je da se u tome isto tako uglavnom uživa bez obzira na rezultat, no činjenica je i da u tome oni koji uspješno love ipak malo više uživaju.

Naravno, većina će ribolovaca, pogotovo onih manje uspješnih, reći da oni kad love nemaju nikakvih problema, no iskrenost i sklonost natezanju istine kod ribolovaca u ribolovnim pričama je većini dobro poznata.

Stoga tome ne treba pridavati previše pažnje već se treba držati suhih činjenica koje ne lažu i uvijek su, ili barem u najvećem broju slučajeva, potpuno jasne.

PREDNOST I PROBLEM

Nakon što se naješkane udice spuste u more, počinje ona slatka igra iščekivanja i neizvjesnosti. Neki ribolovci odmah dobivaju grizeve i udaraju uspješne ili manje uspješne kontre, dok drugi dobivaju rijetke ili nikakve grizeve bez prave prilike za kontru.

Razloga za takav razvoj događaja ima mali milijun, pri čemu se na površinu uglavnom izvlače oni koji baš i nemaju direktne veze s neuspjehom, dok se neki, premda krajnje očiti, potpuno ispuštaju iz vida.

Tako je jedna od osnovnih činjenica ta da ribe nemaju ruke niti išta nalik rukama što bi im pomoglo da prihvate hranu i prinesu je ustima. Ribe svoje obroke kušaju, prihvaćaju i uzimaju isključivo ustima, što je za ribolovce velika prednost, no ujedno i veliki problem.

Prednost je, naravno, u tome što se ribe uglavnom love udicom za usta, dok je problem činjenica da sve ribe nemaju jednaka usta. Naravno, prehrambene navike i sklonost određenom tipu hrane priča je za sebe, no s tim ribolovci ipak manje više uspješno izlaze na kraj tako što u pripremi uvijek imaju dovoljnu količinu odgovarajuće ješke.

---

image

Jezik je u riba najčešće slabo pokretan

---

A ni veličina ribe, pa onda i ribljih usta, nije neki problem jer postoje udice za sve veličine, od mikro modela namijenjenih najsitnijim ribama do ogromnih kuka namijenjenih raljama. No, s činjenicom da ribe imaju različita usta mnogi ribolovci svjesno ili nesvjesno teško izlaze na kraj.

TRI POLOŽAJA

A problem vezan uz riblja usta u uskoj je vezi s položajem usta. Tako po definiciji s obzirom na položaj u odnosu na os tijela i glave možemo razlikovati tri osnovna oblika ribljih usta. Prvi je završni ili terminalni, u kojem se slučaju usta nalaze na najisturenijoj točki njuške, a gornja i donja čeljust podjednake su dužine. Takva usta, primjerice, ima knez.

U drugom je slučaju riječ o gornjim ili supraterminalnim ustima koja gledaju gore. Kod riba s ovakvim ustima donja je vilica uvijek duža od gornje, što je ponajprije uzrokovano položajem hrane u odnosu na os tijela.

Naime, ribe s takvim ustima u pravilu uzimaju hranu koja se nalazi iznad njih. I premda se pritom najčešće misli da su takve ribe orijentirane isključivo na uzimanje hrane s površine mora, to nipošto nije pravilo. Čače ili i pauk imaju upravo takva usta, a svoj plijen gotovo uvijek vrebaju ukopani u dno.

U trećem i posljednjem slučaju usta su okrenuta prema dolje, a tada govorimo o donjim ili subterminalnim ustima. U tom je slučaju donja vilica kraća od gornje, pa ribe s takvim ustima traže hranu ispod sebe, kakav je slučaj primjerice s trljama ili kokotima.

---

image

SHEMATSKI PRIKAZ OBLIKA ČELJUSTI I ZUBA

1 - Čeljust zubaca

2 - Čeljust pagra

3 - Čeljust arbuna

4 - Čeljust pica

5 - Čeljust ušate

6 - Čeljust bukve

---

TRENUTAK KONTRE

Naravno, svaka od tih usta ponuđenu će ješku uzeti na poseban i vrlo karakterističan način. U principu ribe s terminalnim ustima ješku čupkaju ili primaju oštro i energično, kratkim i odmjerenim trzajima, kao što to rade knezovi ili špari. Na ribolovcu je da ocijeni trenutak pravovremene kontre kako naješkana udica ne bi ostala gola ili zajedno s ribom završila u škrapi.

Ribe sa supraterminalnim ustima ješku pokušavaju što je moguće energičnije pokupiti i odvući u nekakav zaklon ili barem dalje od jata, kao što to rade ušate.

Kontre u ovom slučaju nisu problem, jer u najvećem broju slučajeva dolazi do samoubadanja i uglavnom kvalitetnog kačenja. Važno je samo na vrijeme zaustaviti ribu u bijegu kako bi spriječili njezino zavlačenje u problematično dno.

A ribe sa subterminalnim ustima ješku najčešće premeću u mjestu ili to rade nakon kraćeg odvlačenja u najbliži zaklon ili osamu. Dobar primjer su podlanice, koje se najčešće love na fermu, u kojem slučaju s kontrom treba sačekati, te kontrirati tek nakon što riba odvuče prvih metar do metar i pol strune.

---

image

Podlanica ima pločaste kutnjake

---

PROBLEMI SA ŽVAKANJEM

No, tu ribolovnim mukama nije kraj, jer ribe imaju i jezik. Budući da nemaju govorni aparat, a ni općenito neku veliku potrebu za njegovim pokretanjem, u riba je taj organ najčešće ekstremno malo pomičan ili čak potpuno nepomičan.

U trenutku kada riba zagrize svoj zalogaj i kad se taj zalogaj nađe u ustima, riba ga jezikom ne može okrenuti. I dok ćemo mi nakon što odgrizemo nekakav zalogaj, premećući ga jezikom i istovremeno ga žvačući oblikovati tako da ga možemo progutati, ribe je evolucija u tom segmentu ostavila zakinutima.

---

image

Čače svoj plijen napada odozdo prema gore

------
image

Knez je napastan

------
image

I bukve stradavaju od zubataca

---

Zbog specifičnog konstrukcijskog rješenja čeljusnog aparata, ribe hranu ne mogu ni žvakati. Pokreti neophodni za žvakanje bi zaustavili rad škrga i time prekinuli proces disanja, a to bi bilo neodrživo. Zbog toga, nakon što uspješno otrgnu ili usisaju nekakav zalogaj, ribe imaju dva izbora.

U prvom slučaju, ako je otrgnuti zalogaj veličinom i oblikom pogodan za gutanje, ribe ga najčešće jednostavno bez oklijevanja progutaju. Ako pak iz bilo kojeg razloga taj zalogaj ne može niz jednjak, ribe ga pokušavaju ispljunuti kako bi ga u sljedećem grizu pokušale oblikovati tako da ga mogu progutati.

Tek manji broj riba to nikada ne čini, poput oštrozubih morskih pasa ili strijelki, svoje kirurški precizno odgrizene zalogaje gutaju bez obzira na veličinu, ili ugora i murina koji zalogaje trgaju uvijajući se tijelom i istovremeno ih gutajući.

Ako ribolovac ima dovoljno osjetljiv pribor, takva će pljuckanja uspješno uočiti, pa će u zavisnosti od iskustva možda moći prepoznati pravi trenutak za kontru.

---

image

Najimpresivniji zubni aparat imaju morski psi

------
image

Strijelke kirurški precizno odgrizaju svoje zalogaje

---

OD BARE DO MORA

I tako smo polako došli do strune od koje se formira predvez. Premda se predvez može formirati od bilo koje strune, suvremeni sportski ribolov u kojem se lovi klasičnim udičarskim tehnikama praktički je nezamisliv bez fluorokarbona.

Ovaj zanimljivi materijal svjetlo dana ugledao je davne 1971. godine, i zahvaljujući svom indeksu refrakcije bio je prava atrakcija. Naime, zbog postignutog stupnja koeficijenta loma svjetlosti, odnosno indeksa refrakcije koji bi trebao biti isti kao koeficijent loma svjetlosti vode, fluorokarbon je kao materijal nakon potapanja gotovo nevidljiv.

No, važno je znati da su fluorokarbonske strune svoju prvu konkretnu ribolovnu primjenu našle ne na moru, već na slatkim vodama u šaranskom ribolovu, pri čemu najveći naglasak nije bio na spomenutoj nevidljivosti već na krutosti fluorokarbona.

---

image

Fluorokarbonske strune postale su standard

------
image

Fluorokarbonski predvezi ne dopuštaju pljucanje

---

Budući da šarani imaju ždrijelne zube, hranu u pravilu duboko usisavaju. Kad otkriju udicu, pokušavaju je ispljunuti, što im polazi za rukom ako struna nije tako kruta da se ta akcija pljucanja ne može odraditi bez samoubadanja, i to u pravilu u optimalnom položaju.

Naravno, i najmutnija morska sredina je neusporedivo bistrija od neke šaranske bare ili jezera, tako da fluorokarbonska nevidljivost ima svoju ulogu koja je poprilično zamjetna. No, u ovoj našoj priči njegova je krutost i nepodatnost ipak prva karakteristika za koju se kačimo, premda bi bilo bolje reći, zbog koje se ribe kače.

Bez obzira na oblik i položaj usta, fluorokarbon ima svoju presudnu ulogu u ribolovu gotovo sve ribe. Da, dobro ste primijetili insinuaciju da fluorokarbon nije prvi izbor za lov svih riba.

Naime, neke ribe imaju posebno opremljen čeljusni aparat koji bez problema trga, kida, lomi i drobi sve i jednu monofilnu strunu, a često i uprednice, pa će tako ugor ili strijelka s lakoćom pregristi i najdeblji monofil, bio on najlonski ili fluorokarbonski.

---

image

Sajle za oštre zube

------
image

Sajle s udicama za gruževinu

------
image

Za najgrublju igru ide najjači pribor

---

Zbog toga su mnogi ribolovci prisiljeni koristiti sajle koje su u sistemu zapravo završni dio predveza na koji se kače udice. Naravno da se postavljanjem sajli u sistem eliminira cijela hrpa potencijalno priželjkivane lovine, no na terenima na kojima caruju strijelke i ugori to je nažalost jedini izbor.

No, nisu ugori i strijelke jedine ribe koje pregrizaju strune. Mnoge ribe to rade ako im se pruži prilika, što nije nikakvo čudo jer je većina riba mesojedno orijentirana.

ČELJUSNE KOMBINACIJE

Te mesojedne vrste su u pravilu razvile snažan i predatorski vrlo učinkovit čeljusni aparat, najčešće potpuno prilagođen takvom načinu ishrane.

Ako pogledamo glavu zubaca, odmah ćemo uočiti snažne očnjake koji pri ugrizu s lakoćom probijaju meko tkivo svojih žrtava i trenutno ih usmrćuju. Za razliku od njega, salpa kao tipični biljojed ima sitne, gusto zbijene sjekutiće, savršeno prilagođene za čupkanje algi i sitnog kožastog bilja kojima je obrasla zona plime i oseke, s kojima će vrlo lako precvikati nekakav monofil od 0,25 milimetara.

Naravno, u moru postoji i sva sila svejeda koji najčešće imaju kombiniran čeljusni aparat kakav je u običnog špara ili pak potpuno drukčiji od svih drugih, kakav je primjerice u cipla. Način ishrane svakako uvjetuje i građu usta, bez obzira na njihov položaj.

---

image

Velike udice za big game fishing moraju biti robusne

------
image

Udice s kemijski naoštrenim vrhovima s lakoćom probijaju tkivo

---

Tako je predatore poput zubataca priroda obdarila čeljustima čiji ugriz beskompromisno osigurava obrok. Oni love pouzdavajući se u premoć svoje sirove snage i oštre zube.

No, s druge strane postoje lovci prikradači, poput kovača koji sporo plivaju, ali su zato opremljeni vrlo istezljivim ustima koja se mogu iznenađujuće brzo izbaciti i vakumski usisati plijen.

Lovci iz zasjede, poput listova i iveraka, svoj plijen čekaju ukopani u mekanom supstratu, u pijesku ili mulju. U trenutku napada eksplozivno se bacaju prema plijenu istovremeno pružajući i otvarajući svoja rastezljiva usta.

Slično se ponašaju škrpina i škrpun dok prikriveni, opravdano se uzdajući mimikriju, čekaju svoj obrok. Izvlačenje crvića i ostalih brojnih beskralješnjaka iz pukotina i procijepa u stijenama velikom je broju riba potpuno neostvarivo, ali ne i picu. Njegova karakteristično špicasta njuška završava zubima koji poput sklopljene pincete vire i kada su usta potpuno zatvorena.

---

image

Škaram ima specifičnu čeljust

------
image

Škarpina se uzda u mimikriju

------
image

Murina zalogaje trga uvijanjem tijela

---

NAJOPASNIJE ORUŽJE

Ako zanemarimo otrovne bodlje i električne organe kod pojedinih vrsta, slobodno možemo ustvrditi da su zubi najopasnije riblje oružje. Budući da nemaju ruke, zubima pridržavaju, grizu, drobe, stišću i drže sve što može poslužiti kao hrana, gradivo za kuću, ili smetnja u odabranoj zoni.

Najimpresivniji zubi su svakako oni u morskih pasa. Poredani u više redova, oštri do bola, najsavršeniji su aparat za odgrizanje. U slučaju kad se neki od zuba ošteti ili slomi, taj naprosto ispada, a na njegovo mjesto dokliže sljedeći. Garnitura tih žileta je, čini se, nepresušna.

Zanimljivo je da kod većine mesojednih vrsta zubi nisu ograničeni samo na rubni dio vilice. Često su nepce, jezik, donja čeljust, pa i ždrijelo naoružani zubima okrenutima prema unutra, što žrtvi onemogućuje i pomisao na bijeg. Lampuga ima unutrašnjost usta podstavljenu turpijasto nazubljenim jastučićima koji uspješno zadržavaju svaki plijen koji ova brza i borbena riba ugrabi, dok usta grdobina s unatrag povijenim zubima itekako opravdavaju njezin narodni naziv vražja mat.

Podlanica je zbog specifičnog načina ishrane razvila posebno modificirane zube. Pored klasičnih sjekutića, unutrašnjost usta je popločana tupim pločastima zubima kojima s lakoćom drobi školjke, rakove, pa i udice.

Slične ploče, no ipak nešto slabije, imaju još neke ljuskavke, poput šarga, pagra ili arbuna. Kantar ima sitne zube povezane u nerazdvojni pilasti niz. To je jedina riba iz obitelji ljuskavki koja nema razdvojene, pojedinačno usađene zube.

---

image

Kokotu su usta prema dolje

------
image

Kovač ima istezljiva usta

------
image

Lampugina su usta u odnosu na tijelo mala, ali moćna

------
image

Kantar ima pilastu čeljust

---

A pored svih tih manje-više standardnih oblika i tipova, postoje i oni specifični, kakvima su obdarene rijetke ili u nekim slučajevima samo pojedinačne vrste riba.

Tako je obična iglica sa svojom produženom nazubljenom čeljusti prava pošast za gavune, dok škaram ima specifičnu kljunoliku gubicu sa snažnim, unatrag povijenim zubima.

Paklara pak nema čeljust, ali zato ima vijenac zuba i bradavica kojima se lako pripije uz svoju žrtvu, sišući joj životne tekućine.

Gušter ima duboko usječena usta kod kojih je, pored oboda, i unutrašnjost donje čeljusti prekrivena zubima, a papigača ima sraštene zube kojima s lakoćom mrvi koralje ili kućice crva cjevaša.

SPECIFIČNE UDICE

U skladu sa svim tim problemima, ribolovna industrija razvila je posebne oblike udica, od kojih je svaka pojedinačna namijenjena određenoj lovini. Da, baš kao i u svijetu štapova, tako ni ovdje ne postoje univerzalne udice. Udice tipa crystal idealne su za lov sitne ribe koja u jatima napada ješku.

Manule, špari, knezovi i ostale slično agresivne vrste najuspješnije se love ovim udicama. Te se udice lako sakriju u ješku, a zahvaljujući svome tankom profilu i izuzetno oštrom vrhu, lako prodiru u meko tkivo usta, kačeći na taj način lovinu. Problemi nastaju jedino kada naiđu na lovinu koju je priroda opremila malo drukčijim, jačim čeljusnim aparatom.

Podlanice, koje su često na meti ribolovaca, u principu se love kovanicama, papagajkama. Te su udice kraćeg vrata i debljeg presjeka, konstrukcijski puno čvršće.

---

image

Salpa ima oštre sjekutiće

------
image

Pic bez problema pristupa šupljinama s rakovima i crvima

------
image

Vražja mat ne nosi bez razloga takav naziv

---

Naime, kad podlanica svojim čeljustima prihvati ješku, skrivena udica mora izdržati pokušaj drobljenja i istovremeno svojim vrhom uspješno pronaći mjesto za koje se može zakačiti i do kraja borbe ostati zakačena.

Udice namijenjene najkrupnijoj lovini, poput gofova ili tuna, još su robusnije građe jer su i naprezanja kojima su izložene u pravilu ekstremna. Naravno, postoji i cijeli niz prijelaznih oblika koji svojom specifičnom građom odgovaraju jednako specifičnom načinu ješkanja, ali i građi usta ciljane lovine.

Posebno su zanimljive circle udice, kod kojih je vrh povijen duboko unutra, zatvarajući tako gotovo puni krug. Ove su udice ponajprije predviđene za lov samoubadanjem. Svaki pokušaj kontriranja ovim udicama dovodi do promašaja, no ako se pusti da riba naješkanu udicu sama prihvati, u 90 posto slučajeva doći će do samoubadanja i sigurnog kačenja. Naime, ove su udice konstruirane tako da kače u trenutku kada ih se riba pokušava osloboditi.

NA POČETKU PRIČE

A na sve to treba svakako dodati i kvalitetnu ješku. Ponekad riba zahtijeva netom očišćene dagnje, žive rakove ili crve, dok u nekim drugim situacijama traži nekoliko dana odležane manule ili gotovo usmrđene volke.

Mirisi i okusi se pod morem šire različitim brzinom, što zavisi o intenzitetu mirisa i okusa, brzini kurenta i temperaturi mora. Tada mirisno okusni podražaji počinju upravljati ponašanjem riba, što nas dovodi na početak ove priče i činjenicu da ribe nemaju ruke već samo usta naoružana zubima.

A to znači da ćete, ako ste dobro procijenili s čim imate posla i na vrijeme kvalitetno odradili pripremu i svoj pribor prilagodili uvjetima, dobro proći. Ako pak to niste odradili kako treba, vratite se na početak teksta pa pokušajte pronaći propušteni detalj i taj propust ispraviti.

---

image

I ugor svoj plijen odgriza uvijanjem tijela

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Listovi i iverci napadaju iz zasjede


Čače svoj plijen napada odozdo prema gore


Knez je napastan


I bukve stradavaju od zubataca


Škaram ima specifičnu čeljust


Škarpina se uzda u mimikriju


Fluorokarbonske strune postale su standard


Murina zalogaje trga uvijanjem tijela


Jezik je u riba najčešće slabo pokretan


Fluorokarbonski predvezi ne dopuštaju pljucanje


Najimpresivniji zubni aparat imaju morski psi


Strijelke kirurški precizno odgrizaju svoje zalogaje


Kokotu su usta prema dolje


Kovač ima istezljiva usta


Lampugina su usta u odnosu na tijelo mala, ali moćna


Kantar ima pilastu čeljust


Podlanica ima pločaste kutnjake


Velike udice za big game fishing moraju biti robusne


Salpa ima oštre sjekutiće


Udice s kemijski naoštrenim vrhovima s lakoćom probijaju tkivo


Pic bez problema pristupa šupljinama s rakovima i crvima


Vražja mat ne nosi bez razloga takav naziv


Sajle za oštre zube


I ugor svoj plijen odgriza uvijanjem tijela


Sajle s udicama za gruževinu


Za najgrublju igru ide najjači pribor


SHEMATSKI PRIKAZ OBLIKA ČELJUSTI I ZUBA

1 - Čeljust zubaca

2 - Čeljust pagra

3 - Čeljust arbuna

4 - Čeljust pica

5 - Čeljust ušate

6 - Čeljust bukve

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/razumijevanjem-fiziologije-do-kvalitetnog-ulova-evo-kako-rijesiti-problem-polozaja-ribljih-usta-1225555 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=76de07f39fa22d6d1ea1c51cf5ac20c61a550dbe [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Grickanje%2C+%C5%BEvakanje%2C+pljuckanje...+Razumijevanjem+fiziologije+do+kvalitetnog+ulova%3A+nau%C4%8Dite+kako+rije%C5%A1iti+problem+polo%C5%BEaja+ribljih+usta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Frazumijevanjem-fiziologije-do-kvalitetnog-ulova-evo-kako-rijesiti-problem-polozaja-ribljih-usta-1225555 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Frazumijevanjem-fiziologije-do-kvalitetnog-ulova-evo-kako-rijesiti-problem-polozaja-ribljih-usta-1225555 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presudni DETALJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

presudni DETALJIGrickanje, žvakanje, pljuckanje... Razumijevanjem fiziologije do kvalitetnog ulova: naučite kako riješiti problem položaja ribljih usta

Piše Boris Bulić
20. rujna 2022. - 07:30

Udičarenje je jednostavno i ribolovci na more uglavnom odlaze kao u samoposlugu. To je, naravno, savršena neistina jer je udičarenje uglavnom ispunjeno mnoštvom nejasnoća, naizgled neobjašnjivih i mnogima nedokučivih pitanja.

Istina je da se u tome isto tako uglavnom uživa bez obzira na rezultat, no činjenica je i da u tome oni koji uspješno love ipak malo više uživaju.

Naravno, većina će ribolovaca, pogotovo onih manje uspješnih, reći da oni kad love nemaju nikakvih problema, no iskrenost i sklonost natezanju istine kod ribolovaca u ribolovnim pričama je većini dobro poznata.

Stoga tome ne treba pridavati previše pažnje već se treba držati suhih činjenica koje ne lažu i uvijek su, ili barem u najvećem broju slučajeva, potpuno jasne.

PREDNOST I PROBLEM

Nakon što...

11. svibanj 2024 05:20