StoryEditorOCM

tučepi i makarskaPrvenstvo Hrvatske u lovu štapom s obale u kategorijama U16 i U21: pojedinačna zlata idu u Lovran i Zadar, ekipna u Biograd i Rijeku

Piše Šime Duvančić
1. studenog 2021. - 09:41

PŠRD Arbun iz Makarske zadnjeg vikenda u listopadu bio je domaćin Državnog prvenstva u lovu štapom s morske obale u kategorijama U16 i U21. U obje kategorije borbe su bile neizvjesne do zadnjeg trenutka lova. O konačnom ukupnom, dnevnom, čak i sektorskom plasmanu odlučivale su sitnice, grami.

Među 24 starija juniora bile su i četiri natjecateljke, koje su ravnopravno sudjelovale u borbi. Najuspješnija je bila Marijana Milić iz Kostrene koja je osvojila broncu s istim brojem plasmanskih bodova kao i drugoplasirani Riječanin Luka Hajdaraj, ali slabijim najboljim dnevnim plasmanom. Pobijedio je Zadranin Antoni Franić i tako treći put postao prvak u toj kategoriji.

image
Pobjednici u kategoriji U21
Šime Duvančić

Od ostalih natjecateljki Kaštelanka Katarina Tvrdić osvojila je deveto mjesto, ali i drugog dana uspjela uloviti potplatu cipele. Ivana Budisavljević iz Jadranova osvojila je osmo mjesto, a njena sestra Mateja bila je pretposljednja jer je drugog dana disskvalificirano jer je na vaganje predala i jednu ribu ispod dozvoljene minimalne dužine.

Mlađi juniori nisu imali problema s minimalnim dužinama ulova jer su se o tome brinuli suci. Naime, u toj konkurenciji lovilo se po sistemu ulovi i pusti. Natjecatelj je morao što prije skinuti ulov i staviti u posudu s vodom koju bi zatim pomoćni sudac odnio do glavnog na mjerenje dužine i težine, a potom vratio u more izvan lovne zone.

image
Vrijeme je bilo idealno
Šime Duvančić

- Zbog brzine sudaca, preživjelo je oko 75 posto ulovljene ribe, što je znatno više nego na prethodnom međužupanijskom, prvom natjecanju na kome se lovilo po tom sistemu. Postotak preživljavanja će biti još veći kad se bude lovilo s udicama bez kontra kuke, što planiramo za narednu godinu, u kojoj će se taj sistem primjenjivati i na natjecanjima seniora - kazao je dr. Đuro Marinović, predsjednik HSŠRM.

U16 zlato u Lovran

I u ovoj konkurenciji natjecanje je bilo neizvjesno do zadnjeg trenutka. Osobito u ekipnoj konkurenciji, u kojoj su tri prvoplasirane ekipe imale isti broj bodova, a dvije prve i podjednake dnevne plasmane pa je na kraju pobjeda pripala ekipi SRU Podlanica iz Biogrda, koja je imala teži ulov.

U pojedinačnoj konkurenciji najuspješniji je bio Lovranac Luko Pavičević koji je bio najkonstatniji jer je oba dana ostvario treći najbolji rezultat. Drugo mjesto je pripalo Kaštelaninu Josipu Tarašu koji je ostvario isti broj bodova kao i Vita Ferare iz Tribunja, ali je imao teži ulov.

image
Pobjednici u kategoriji U16
Šime Duvančić

Josip Taraš je ulovio i najtežu ribu, pica od 264 grama, dok je među starijim juniorima najteži ulov, arbuna od 254 grama, imao Marko Ružić iz Raše. Inače, veći dio ulova činile su usnače, ponajprije knez te pauci. Među ulovom se našao i kokotić barjaktar, plijen Marina Pertovića iz Šila.

Natjecanje se odvijalo po lijepom, mirnom i sunčanom vremenu. Prvi dan na plaži u Tučepima, gdje su ostvareni bolji i najkrupniji ulovi, a drugi dan na gradskim plažama Makarske.

Plasman, U16, pojedinačno:

1. Luko Pavičević, SRD Zubatac, Lovran, 6 (3+3),

2. Josip Taraš, PSD Giričić, Kaštel Gomilica, 7 (1+6),

3. Vito Ferara, ŠKRM Pirka, Tribunj, 7 (6+1),

4. Antonio Gršković, Luben, Bakag, 13 (8+5),

5. Stipan Barišić, SRU Podlanica, Biograd, 14 (12+2), itd.

image
Šime Duvančić

Ekipno:

1. SRU Podlanica, Biograd (Ivan Pribilović, Stipan Barišić), 5 (4+1),

2. ŠRD Zubatac, Poreč (Filip Butković, Mauro Tubaković) 5 (1+4),

3. SRD Zubatac, Lovran (Luko Pavičević, Patrih Uhać) 5 (2+3), itd.

image
Šime Duvančić

U21 pojedinačno:

1. Antonio Franić, ŠRD Zubatac, Zadar, 6 (5+1),

2. Luka Hajdaraj, SRD Kantrida, Rijeka, 7 (1+6),

3. Marijana Milić, ŠRD Kostrena, Kostrena, 7 (4+3),

4. Teo Hajdaraj, SRD Kantrida, Rijeka, 8 (6+2),

5. Marin Petrović, ŠRK Čikavica, Šilo, 17 (7+10) itd.

image
Šime Duvančić

Ekipno:

1. SRD Kantrida, Rijeka (Luka i Teo Hajdaraj), 2 (1+1),

2. ŠRD Zubatac1, Zadar (Martin Čurko, Antonio Franić), 6(2+4),

3. ŠRD Galeb, Raša (Antonio Smoković, Marko Ružić), 9 (4+5), itd.

image
Hrvatski savez za sportski ribolov na moru
image
Neke je natjecateljke sunce umrtvilo
Šime Duvančić
19. travanj 2024 21:23