Česta dvojba onih koji slabije poznaju ribe Jadranskog mora, ali i ljubitelja morske hrane koji žele biti sigurni što kupuju na ribarnici jest ona o porijeklu orade (komarče, podlanice...). Je li divlja ili iz ribogojilišta? Evo pojašnjenja:
Najlakše je pogledati oblik tijela koji se formirao selektivnošću i prilagodbom na okoliš. Kako uzgojnim oradama hrana pada "s neba", njihova usta su uzdignutija u odnosu na divlju. Zbog slabijeg korištenja peraja one izgledaju nepotpune, dok je tijelo zdepastijeg oblika, veće visine. Uzgojne orade imaju zaokruženiju i manju glavu u odnosu na divlju.
Također moguće je orade prepoznati i po nijansama boja, kao što se vidi na slici dolje.
Divlju i uzgojnu oradu je lako razlikovati, ali koja je ova treća?
Treća orada se naziva kavezno ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....