StoryEditorOCM

TOP 10Od wobblera do sabikija i jigova: odabrali smo deset najlovnijih varalica na našem moru

Piše Boris Bulić/Max FISHING
8. rujna 2024. - 11:58

Kaže se da svaka udica ima svoju ribu, no činjenica je da se na istu udicu može uloviti više riba, kao i da ista riba može završiti više puta na različitim udicama. Isto je s varalicama.

Premda su uvijek osmišljene za određen način ribolova i za određenu vrstu, primjena im se najčešće proširi u ekstremno kratkom roku.

To proširivanje djelovanja nije ništa neobično i do toga dolazi dijelom namjerno, a dijelom slučajno. Tako je jedan moj prijatelj svojevremeno po jugu ispred Ražanca provukao Rapalinu varalicu Risto Shad Rap, temeljno namijenjenu lovu bijelih grgeča, i u kratkom vremenu nasukao šest krasnih brancina.

Premda su spomenuti grgeči i brancini u srodstvu, ipak je to bila varalica koja je bojom bila prilagođena slatkoj vodi. Osim toga, zadnja trokuka udica imala je jedan krak veći, što je idealan oblik za lov smuđa, još jedne slatkovodne vrste. Usto je udica bila okićena crvenom iskričavom svilenkastom čupicom

To se nije zaustavilo samo na njemu, nego se proširilo i na njegove prijatelje i prijatelje prijatelja, od kojih je većina nabavila tu varalicu za brancina. Koliko su uspjeha ostvarili, to ne znam, ali znam da onaj moj prvi prijatelj njima i dalje uspješno lovi brancine.

Iskustvo kupaca

No, puno se češće proširivanje djelokruga događa i prije ostvarenog rezultata, još u ribomaterijalu. Neke od varalica svojim oblikom i bojom iznimno dobro pristaju određenim tehnikama i ribljim vrstama, bez obzira na tehniku i vrstu na koju je proizvođač ciljao kreirajući varalicu.

Potpuna namjena i preporučena primjena varalica često nije vidljiva iz deklaracije, pri čemu se iskustvo kupaca nerijetko temelji na jednom slučajnom ulovu koji se u tren oka pretvara u pravilo. Upravo smo zato i napravili ovu malu retrospektivu i odabrali deset najlovnijih varalica na našem moru, naravno, ne poimence po modelima, nego po grupama i kategorijama, te smo im pridružili ribe, tehnike, boje i još neke detalje koji vam mogu pomoći u budućem odabiru.

08. rujan 2024 12:07