StoryEditorOCM

humminbirdNovi ploteri/fishfinderi Helix 7 i Helix 9 vide ribe na 762 metra dubine

Piše Željko Simunić
8. lipnja 2020. - 11:40

Američki Humminbird ploteri/fishfinderi već godinama pomažu lovcima u potrazi za ribama i njihova je učinkovitost neprijeporna. Sasvim je razumljivo kako napretkom tehnologije postaju sve bolji i bolji te nude pregled podmorja sa strane broda, ali i u velikim dubinama.

Primjerice, model Helix 7 Chirp DS GPS G3 spada u skupinu CHIRP sonara baš za dubinski ribolov jer sa sondom 50/200 kHz korisniku nudi prikaz do čak 762 metra ispod plovila. uz ovaj model u ponudi su i uređaji CHIRP MEGA tehnologije sondiranja 1200 kHz frekvencijom koji spadaju u novu generaciju Humminbird plotera/fishfindera i opremljen je high-tech naprednim funkcijama.

Sve je jasno iscrtano

Uz pomoć MEGA Side Imaginga daje pokrivenost od 70 metara s obje strane broda, te 70 metara ispod broda zahvaljujući MEGA Down Imagingu. U smislu još šireg i dubljeg sondiranja, može se rabiti 455 kHz snop tradicionalnog Side Imaginga i Down Imaginga kako bi se dosegla dubina od 150 metara, odnosno raspon od 150 metara sa svake strane broda.

Nužno je spomenuti i Dual Spectrum Chirp sonar. Jer, uporabom nove, Low Q CHIRP sonde, Dual Spectrum Chirp sonari predstavljaju ogroman korak u razvoju mogućnosti novih uređaja. To kažemo budući da nova sonda pravi veliku razliku u odnosu na prethodne modele - ono što je do sada bio plod nagađanja temeljenog na iskustvu, sada je jasno iscrtano i lako shvatljivo čak i amaterima, a o profesionalcima da i ne govorimo.

Bilo da je riječ o raspoznavanju pojedinih, većih riba u jatu ispod broda ili pak preciznom lociranju riba koje se kriju iznad samoga dna, Amerikanci tvrde kako Dual Spectrum Chirp ribičima nudi vam sve ono što su oduvijek htjeli vidjeti na ekranu.

Detaljnije rečeno - zahvaljujući visokom omjeru signala i buke, osigurava stvaranje savršeno definiranih objekata uz minimalan šum i veću mogućnost da je objekt na ekranu identičan objektu pod površinom.

Odlična razlučivost

Odlična razlučivost je također bitna stavka jer omogućuje razaznavanje plijena i predatora, te razlike između strukture i vegetacije. Usto nudi najvažniju stvar - prepoznavanje riba koje se nalaze pod brodom. Ovaj Helix ploter/fishfinder ima Pixel Matrix ultra-svijetli kolor ekran dijagonalne širine od 7 inča (17,7 cm), rezolucije 800H x 480V.

Standardni sonar mu je dakle Dual Spectrum CHIRP, dok je u opciji 50 kHz, 50/Low Airmar CHIRP. CHIRP mu podržava frekvencije Full Mode (150-220 kHz), Narrow Mode (180-240 kHz) i Wide Mode (140-200 kHz), s time da su podržane frekvencije sonara 50/83/200 kHz.

Ima Interface, Keypad kontrolu, utor za memorijske kartice, kao i jedan utor za Micro SD predviđen za Navionics Gold/Hot nautičke karte ili pohranu podataka. Radi na 10.8-20 VDC, odašilja snagom od 4000 watti (Peak to Peak), kao i sa 500 wattit (RMS) sa opcijskom sondom. Troši 800 mA, a ugrađena mu je osnovna karta Humminbird na kojoj se vidi jasni pogled na podvodni teren i okolne točke interesa, te identificiraju plutače, dnevni markeri, opasnosti, marine, obrisi, markeri dubine...

image
Humminbird

Stvaranje mapa

Uređaj ima GPS, alarm za temperaturu, funkciju Screen Snap Shot, te AutoChart Live za stvaranje podvonih mapa i ribolovnih pošti u realnom vremenu u izohipsnom pogledu.

Ne smijemo zaboraviti ni SwitchFireSonar, funkciju s kojom korisnik preuzma naredbu o tome kako se pojavljuju sonarni povrati. S dva načina prikaza se mogu dodati ili ukloniti detalji, voditi računa o dubini vode, temperaturi i turbulenciji, te gledati prezentacije mamaca, a sve to jednim pritiskom na tipku.

Humminbird Helix 7 Chirp DS GPS G3 s krmenom sondom po cijeni od 5700 kn prodaje ovlašteni distributer Normark Adriatik iz Zagreba. Isti uređaj sa sondom kroz trup košta 6400 kn. Naprednija verzija Humminbird Helix 9 Chirp DS GPS G3N jače RMS snage (1000 W) s krmenom sondom košta 9300 kn, dok sa sondom kroz trup doseže cijenu od 10.000 kn. 

04. svibanj 2024 11:14