StoryEditorOCM

fešta na boćalištuNa natjecanje u lovu liganja na Korčuli prijavilo se 30 ekipa, za pobjedu je bilo dovoljno 10 ‘komada‘

Piše Dora Lozica/DV
2. studenog 2021. - 09:41

Četiri lignje bile su dovoljne za pobjedu na prvoj lignjalijadi, čak 14 na drugoj, a točno 10 na trećoj Tradicionalnoj korčulanskih lignjalijadi koja se u subotu održala na starom mjestu, boćalištu Pod Sv. Antunom, piše Dubrovački vjesnik.

"Poć na lignje" jedan je od omiljenih dalmatinskih rituala, svaki će se ljubitelj ovog ukusnog glavonošca povaliti ulovom ili požaliti kako je ove godine slabo, liganja gotovo da i nema.

Kroz ćakulu s članovima kluba i prijateljima dosjetio se predsjednik Boćarskog kluba Sv. Antun Dražen Bakarić Baka prije nekoliko godina organizirati korčulansku lignjalijadu kojoj su odmah dali ime i tradicionalna u nadi kako će postati neodgodivi događaj otočne jeseni.

Tek treće izdanje dokazalo je da je predsjednik Baka uspio u svom naumu, ove se godine prijavilo gotovo 30 ekipa po dva natjecatelja, pravila su se kao i uvijek strogo poštovala, natjecatelji su isplovili u 15 sati, a morali su se vratiti na boćalište najkasnije u 19,30, tko zakasni bit će diskvalificiran. Tamo ih je, uz poštivanje epidemioloških mjera, čekao veliki broj navijača i boćara spremnih na vaganje liganja i pripremu dalmatinske delicije.

Prvo mjesto s deset uhvaćenih liganja osvojili su Damir Sardelić Kokolo i Stipe Ćenan, drugo mjesto bračni par Trojan i Marina Botica s osam ulovljenih liganja, a treće mjesto Toni Brekalo i Roko Risterski i to na pripetavanje, odnosno na vaganje budući da su uhvatili sedam liganja isto kao Dejan Pandurica i Denis Cebalo, ali je njihova sedmorka imala veću kilažu.

Nagradu za najmanju lignju osvojili su Kokolo i Stipe Ćenan, njihova je lignja imala tek pet deka, a nagradu za najveću lignju osvojili su Jakša Mušić i Dražen Bakarić Baka s lignjom težom od 60 deka.

Ukupno je ulovljeno više od 10 kila liganja što se, sukladno običajima, odmah ispeklo i počastilo na boćalištu.

Kako nam otkriva Dražen Bakarić Baka, i ove godine lignjalijada je imala brojne sponzore, konoba Belin, trgovina sa sportskom i ribolovnom opremom Orka, DTD Dežulović, caffe bar Točkica i Škatula, Restoran Kanavelić, Ljekarna Korčula, Brodska Mehanika, PZ Čara, Batinović kao i brojni pojedinci donijacama poput Renata Jurjevića koji je za sve napravio krumpir-salatu.

Pobjednici su osvojili bogate nagrade, većinom ribarsku opremu za lov liganja.

"Bilo je super, prezadovoljni smo, ostalo nam je nešto sredstava i vina, uplatit ćemo u humanitarne svrhe, a možda napravimo i još jedno druženje", najavio je predsjednik Baka.

image
Dubrovački vjesnik
23. travanj 2024 21:00