StoryEditorOCM

ribari i alatiKoliko usmrćivanje ribe podiže njenu kvalitetu? Ike jime poboljšava okus i produljuje vijek trajanja

Piše DR. Sc. Alen Soldo
26. siječnja 2024. - 12:01

U lučici se sve više govori o kvaliteti ribljeg mesa kada se ulov usmrti neposredno nakon vađenja. Znamo da se kod velikih riba poput tuna to značajno osjeti, čak i po boji mesa, ali je li to preporučljivo i kod manjih riba i liganja, za koje su neki u lučici nabavili poseban alat?

Stipan, Trogir

Kad kažete “ulov se usmrti neposredno nakon vađenja”, pretpostavljam da mislite na neku tehniku ispuštanja krvi iz tijela ulova. Mislim da neću pogriješiti ako kažem da u našim područjima to nije bilo uobičajeno sve dok se nije počela uzgajati tuna, kada smo prvi put vidjeli, uglavnom, Japance da odmah nakon vađenja tune iz kaveza obavljaju brzo ispuštanje krvi iz tijela. Ta tehnika je zapravo tradicionalna japanska i zove se ike jime. Zasniva se na brzom ubijanju ribe ubod...

25. studeni 2024 06:17