stdClass Object ( [id] => 1179689 [title] => Kirnja je uvijek trofej, ‘samo‘ je treba potražiti na pravi način i na pravom mjestu. Učimo vas kako je loviti vertical jiggingom, ebbingom i panulom [alias] => kirnja-je-uvijek-trofej-ucimo-vas-kako-je-loviti-vertical-jiggingom-ebbingom-i-panulom [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kirnja je riba o kojoj većina ozbiljnijih ribolovaca sanja, ako ne svake, a ono barem svake druge noći. Razlog nije tajna. Svojom veličinom, borbenošću i sirovom snagom kirnja uvijek predstavlja poseban ribolovni izazov čemu svakako treba pridodati i ograničen, da ne kažemo oskudan, broj ulova.

Generalno gledano rijetki je love, pri čemu je među tim rijetkima većina sretnika dok oni preostali jako dobro znaju kad, gdje i na koji način.

Kirnja je riba koja je do ne tako davno bila relativno česta lovina, kako na udicama udičara tako i u podvodnom ribolovu. No, intenzivni razvoj ribolovnih alata i tehnika koji su poput tempirane bombe doslovno ekspandirali ribolovi pritisak, rezultirali su prirodnom obranom.

Kirnja se povukla u dublje more napustivši onu, za većinu ribolovaca relativno lako dostupnu zonu do 40 metara dubine. Taj su pomak najprije osjetili podvodni ribolovci, kada su praktički preko noći postali svjesni da kirnje u toj zoni do 40 metara više nema ili da se lovi tek poneki rijetki zaostali primjerak, najčešće premalen za svoju vrstu.

Onda su zaredali izvještaji u kojima se baš svaka ulovljena kirnja pojavljivala na društvenim mrežama kao rijetkost i osobito majstorsko priznanje, jer su u tom periodu samo odabrani mogli pronaći i uloviti ovaj tada rijetki morski trofej.

A onda je i to vrijeme prošlo, pa je nastupilo zatišje u objavama nakon čega su se naglo počeli pojavljivati novi ulovi kapitalnih kirnji pri čemu se o tehnici, poziciji i dubini ništa nije pričalo ni znalo. Naravno, kao i sve druge tajne, tako je ova ostala tajna samo kratko vrijeme.

Ispostavilo se da su kirnje još uvijek tu, u neposrednoj blizini, samo malo dalje i dublje od očekivanog. Naravno, u međuvremenu su postale i malo pametnije.

---

image

Zubi kirnje su sve smo ne i bezopasni

---

VELIKA KAO OGROMNO

Kada se kaže kirnja, najčešće se misli na galinjaču ili golemu kirnju (Epinephelus marginatus, Lowe, 1834) koja naraste do 1,5 metara dužine i pritom može težiti preko 100 kilograma. Ipak, prosječna težina za ovu vrstu se kreće tek od 3 do desetak kilograma.

Kirnja je karakteristično građena riba velikog, zbijenog i zdepastog tijela, te neproporcionalno velike glave s ogromnim ustima kod kojih je donja vilica u odnosu na gornju isturena.

Škržni su joj zaklopci naoružani s trima jakim bodljama. Leđna peraja je duga i u svom prvom dijelu poduprta jakim koštanim šipčicama, a na kraju, baš kao i repna, zaobljena.

Boja kod kirnje varira od gotovo crne, preko tamno smeđe, prema trbuhu zlatno žute i narančaste, do zelene, koja je odlika juvenilarnih primjeraka. Bez obzira na temeljnu bolju, kirnje su uvijek nepravilno izmrljane svjetlijim mrljama koje im pomažu u kamuflaži dok vrebaju na dnu.

KASNO SAZRIJEVANJE

Kirnja je vrlo teritorijalna riba, u pravilu samotar. Preferira tvrda kamenita dna bogata procijepima i rupama u kojima traži zaklon. Dan provodi ležeći na ulazu u svoju rupu odakle vreba sve što joj se približi, u prvom redu hobotnice i rakove, no jednako će se rado zaletjeti i za bilo kojom neopreznom ribom koja se nađe dovoljno blizu.

Naime, premda snažna, kirnja nije osobiti plivač, pogotovo ne na duže staze. No, zato može u trenu razviti eksplozivnu snagu pred kojom u kombinaciji s vakumom ostvarenim otvaranjem njenih ogromnih usta zapravo nema bijega.

Bez obzira na vlastite dimenzije, uvijek je na oprezu, pa se brzinom iznenađujućom za tjelesnu masu, gotovo u trenu zavlači u svoju rupu koja gotovo uvijek ima još jedan izlaz. Posebno je zanimljivo da kirnje biraju rupe koje su tek neznatno šire od njihovog tijela čime ostvaruju dodatni osjećaj sigurnosti.

---

image

Gabariti su u pravilu impresivni

---

Kirnja je protoginični hermafrodit, što znači da je u prvom dijelu svog maksimalno 50 godina dugog života ženka, da bi se kasnije, nakon određenog vremena ili postignute tjelesne mase, trajno transformirale u mužjake.

Posebno je zanimljivo da svoju spolnu zrelost kirnja postiže tek nakon 5 do 8 godina života, odnosno nakon postignutih 44 do 53 centimetra dužine, dok do spolne transformacije dolazi tek nakon navršenih 16 godina, odnosno 85 centimetara dužine. Mrijest je također vremenski ograničen i traje od lipnja do rujna.

A što se njene rasprostranjenosti u Jadranu tiče, brojnija je u južnom dijelu gdje se i znatno češće lovi, katkad i na dubinama od impresivnih 300 metara.

GLAVONOŠCI I RAKOVI

Pa iako je ulov kirnje uvijek spektakularan ribolovni doživljaj, malobrojni je ribolovci ciljano love. U velikom je dijelu to zbog njenih prorijeđenih staništa i nepoznavanja njenih osnovnih životnih navika, no isto tako jednim dobrim dijelom i zbog specifične opreme neophodne za takav lov.

Premda se parangalima i samicama kirnje relativno često ulove, tim alatima je praktički nitko ciljano ne lovi. Kirnja je na parangalima i samicama u pravilu ulov kojem se svaki parangalista nada i raduje, ali ipak slučajno ostvaren, uz ostalu ribu s kojom kirnja dijeli stanište.

A kada se skida s parangalske udice, tada se najčešće ustanovi da je ulovljena tako što se polakomila i progutala ribu već ranije ulovljenu na parangal ili samicu.

Generalno, u sportskom se ribolovu kirnja udicom može loviti kančanicom, vertical jiggingom, ebbingom, ali isto tako i panulom, pri čemu je osnovni preduvjet za uspješan lov, bez obzira na odabranu tehniku, dobro poznavanje terena.

---

image

Ebing je dobar izbor na teškim terenima

---

Hridinasta dna s mnoštvom procjepa i rupa su idealno stanište kirnje i tu se krije jedan od najčešćih razloga zbog kojih se kirnja rijetko ciljano lovi.

Naime, lov na takvom dnu je u pravilu spojen s brojnim zadjevima koji su na tim dubinama u pravilu vrlo problematični. Pucanje pribora namijenjenog kapitalnim kirnjama nikad nije jeftino, da se i ne spominje gubitak vremena i sva nervoza koja ide uz to.

Kirnji kao tipičnom bentoskom predatoru-mesojedu idealno je ponuditi živu ješku. Najboljima su se pokazali živa lignja kao i mala živa hobotnica ili mušun, kojima kirnje ne mogu odoljeti. Uz te ješke odličnima su se pokazali i svi rakovi veličinom primjereni očekivanom ulovu.

Iako se tehnički gledano može pronaći već na dubinama od tridesetak metara, kirnju treba pokušati loviti od 40 metara na dublje. I premda se većina riba može svrstati u meteopate, kirnja nije posebno osjetljiva na vremenske uvjete. Ipak, puno se bolji rezultati postižu po mirnom moru i umjerenim kurentima i vjetrovima zapadnoj i južnog smjera, ali ponajprije zbog ugode u ribolovu.

TROLLING KAO DRIFTING

Premda se varaličarski pribor u pravilu ne povezuje s lovom kirnji, nekoliko je varalica kojima se kirnje vrlo uspješno mogu loviti. Što se tehnika tiče, u zadnje vrijeme se kao najlovnije i najčešće korištene za ciljani lov kirnje spominju inchiku i kabura.

---

image

Kod kod lova inchiku tehnikom udice je dobro malo udaljiti od metalnog tijela varalice

---

Iako su vrlo lovne, ove su tehnike zbog konstrukcije varalica i lovne zone često povezane sa spomenutim neželjenim zadjevima. No, ako se povlače na pravom terenu, rezultat s lakoćom iskompenzira eventualni gubitak poneke varalice i dijela pribora.

Mnogi ljubitelji ovih tehnika modificiraju varalice tako što produže dakronske prame s udicama te ih na taj način udalje od metalnoga tijela i do dva pedlja, s tim da udice obavezno dodatno ješkaju komadima ili cijelim lignjama.

U povlačenju takvih varalica se često koriste oprobanom pilk tehnikom kuckanja po dnu. Dobar dio kirnji se ulovi i panulom vučenom neposredno iznad dna, kod koje se kao ješka u pravilu koristi živa lignja.

Panula je konstruirana tako da se na kraj osnove vezuje trostrani zogulin na koji se nastavlja oko metar do metar i pol strune s teškom olovnicom na kraju, dok se predvez dug od 7 do 10 metara vezuje na treći, bočni krak zogulina.

U panulanju, koje zbog lova na mikrolokacijama zapravo više nalikuje malo jačem driftingu brzine do 1,5 milja, olovnica se pušta da ore po dnu što podiže pijesak i mulj stvarajući oblak kroz koji se provlači živa lignja na kraju predveza.

ODMAH IZNAD DNA

Vertical jigging može biti vrlo produktivan, ali samo ako smo uistinu sigurni da je kirnja ispod broda. Naime, malo je vjerojatno da će se pod barkom naći jato kirnji, što šanse za uspješan ciljani ulov ovom tehnikom poprilično smanjuje.

Ebbing, kao varijacija na temu je puno izglednija tehnika, i to ponajprije zato jer se njome mogu uloviti i ostale udičarima zanimljive pridnene vrste, poput pagra li škarpine.

No u ebingu je jig zapravo samo uteg, dok je varalica silikonska, smještena malo dalje na posebno konstruiranom predvezu. No, bez obzira kojom se od te dvije tehnike služili, jako je važno da se varalice provlače neposredno iznad dna.

---

image

Pribor za lov kirnji je zapravo jednostavan

---

Kančanica je također vrlo efikasan alat za lov kirnji, no pritom treba definitivno koristiti najjajče moguće sastavnice. Iako ih tehnički gledano ima jako puno, u praksi se najčešće koriste dva pristupa.

Kod prvog se na kraj strune vezuje olovnica teška 300 do 500 grama, te se oko jedan metar iznad olovnice preko jakog trokrakog zogulina postavlja predvez dužine metar do metar i pol koji, budući da kirnja provjereno nije osjetljiva ni na promjer ni na vidljivost ili nevidljivost strune, može biti i od sajle.

Udica je obavezno jaka kovanica širine luka 25 do 35 milimetara. Ovakav se sistem spušta okomito ispod barke i to tako da olovnica potpuno legne na dno.

Kod drugog se pristupa teška klizna olovnica navlači na osnovu na čijem se kraju nalazi spojni zogulin preko kojeg se nastavlja predvez dug jedan metar s naješkanom udicom na kraju. I u ovom se slučaju pribor spušta okomito pod barku, ali tako da se udica kada se kompletan pribor zategne ili objesi nalazi neposredno iznad dna.

Bez obzira za kakav se pristup i tehniku odlučili, u lovu kirnje se uvijek koristi najjači mogući pribor. Štap je kratak, jigerski namijenjeni teškoj panuli ili vertical jiggingu, dok su role ili velike robusne stacionarke ili pak jaki multiplikatori.

ISPIT IZDRŽLJIVOSTI

Borbeni pojas je još jedan detalj koji bi trebao biti sastavni dio ribolovnog pribora kada je u pitanju lov kirnji. Naravno, umjesto borbenog pojasa može poslužiti i kruška koja je za mnoge ribolove praktičnije i brže rješenje. Naime, borba s kirnjom nikada nije jednostavna, već iziskuje veliki fizički napor koji najčešće ne trpi nikakva kompromisna popuštanja.

U trenutku kada kirnja prihvati ponuđenu ješku ili varalicu, trenutno će se pokušati zavući u svoj labirint, što joj se nipošto ne smije dopustiti, a što je u principu uvijek jako teško spriječiti. Naime, ako se zakačena kirnja uvuče u svoju rupu, šanse za uspješno okončanje ribolova postaju minimalne.

Nakon zavlačenja u rupu kirnja redovito raširi svoje snažne i velike nazubljene škržne zaklopce koji onemogućuju bilo kakvo manevriranje u uskom labirintu, dok probleme vezane uz trenje strune o stjenke rupe i kirnjine zube ne treba posebno isticati. Upravo zato kočnice na rolama moraju biti zategnute u tvrdo, ne potpuno ali ipak preko strike položaja.

---

image

U odnosu na klasične ulove kirnje su uvijek trofeji

---

Ipak, ponekad se dogodi da unatoč zavlačenju u rupu, pogotovo ako je kontra pravovremena, a pritisak konstantan, kirnja popusti, nakon čega slijedi izvlačenje ribe koje je sve samo ne lagano. Zakačena kirnja, osim svojom velikom masom, povremenim snažnim udarcima i batrganjem, tijekom izvlačenja pruža dodatni otpor široko otvorenim ustima kojima ostvaruje efekt olujnog sidra.

U prvih se dvadesetak metara vrlo intenzivnim i snažnim batrganjem pokušava vratiti na dno, što joj je direktan put do slobode. I premda je takav dril zapravo poprilično ozbiljan fizički napor, kod kačenja manjih kirnji težine do petnaestak kilograma, ribolovcu pruža izuzetan ribolovni užitak.

No, kada se na udici nađe pravi kapitalni primjerak zakačen na dubini od preko 80 metara, tada ribolovni užitak, ma koliko bio velik izuzetan, često postaje vrlo težak i za mnoge nepodnošljiv ispit fizičke izdržljivosti.

OPASNI ZUBI

Od velike pomoći može biti i odmah po kačenju pokretanje brodskog motora, čime se riba katkad puno lakše uspije odlijepiti od dna. A ako se izdrži onih prvih dvadeset-trideset metara izvlačenja, pa još ako je izvlačenje bilo isforsirano, ostatak postaje rutina, fizički zahtjevna, ali ipak samo rutina.

Naime, zbog velike razlike u pritisku koju vrlo loše podnose, kirnje na površinu redovito dolaze jako ošamućene, zbog čega prihvat ne bi trebao biti problem. Sam prihvat je najpraktičnije odraditi kukom. Prihvat rukom za donju vilicu je bez obzira na kvalitetu i debljinu rukavica zbog brojnih oštrih zubi uvijek vrlo rizičan.

A kada se jednom nađe na suhom, kirnja postaje vrlo inertna, ponajprije zbog svojih gabarita i mase. Baš kao što je cijenjena u sportsko-ribolovnom smislu, tako je cijenjena i s gastronomskog stajališta. Može se pripravljati na sve moguće načine, no posebno je atraktivna na gradelama kad joj se tijekom pečenja koža potpuno karbonizira.

A ako je do sada niste kušali, dva su načina da odradite i tu stavku. Prvi je naravno, preko ribarnice ili kakvog restorana, a drugi je, puno atraktivniji dakako - da je sami pronađete, ulovite i pripremite, što je doživljaj kome uistinu nema ravnog.

---

ŠEST VRSTA U DVIJE OBITELJI

Bez obzira koju vrstu kirnje ulovili, takav se ulov uvijek smatra trofejnim, naravno, ako je i veličina ulova odgovarajuća takvom epitetu. U Jadranskom moru živi više vrsta kirnji - kirnja golema (Epinephelus marginatus, Lowe 1834), kirnja zubuša (Epinephelus caninus, Valenciennes, 1843), kirnja zlatica (Epinephelus costae, Steindachner, 1878), kirnja dugulja (Epinephelus alexandrinus, Valenciennes, 1828), češljasta kirnja (Mycteroperca rubra, Bloch, 1793), sve iz obitelji vučica (Serranidae). A kirnja glavulja (Polyprion americanus, Schneider, 1801) koja je donedavno smatrana pripadnikom obitelji Serranidae, nedavnim je istraživanjima svrstana u obitelj Polyprionidae.

---

---

OSTALI NAZIVI

Najčešći hrvatski nazivi za kirnju: Galinjača, kernja, kirnja golema, kraja, krnja, mandaljenjača, i prava kirnja.

Strani nazivi za kirnju:

Engleski: Dusky grouper

Francuski: Mérou brun

Njemački: Braune zackenbarsch

Talijanski: Cernia bruna

---

---

image

Prihvat za donju vilicu uvijek je rizičan

---

---

image

Donja je vilica kod svih kirnji izbačena prema naprijed

---

---

image

Ove tri vrste često dijele stanište

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VELIKA META 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-29 07:59:52 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-29 08:18:33 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-29 08:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 50 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/29\/9576260.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/9576259.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/9576261.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/9576262.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/9576263.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/9576264.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/9576272.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/9576275.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/9576317.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/29\/9576337.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Prihvat za donju vilicu uvijek je rizi\u010dan<\/p>","

Gabariti su u pravilu impresivni<\/p>","

Pribor za lov kirnji je zapravo jednostavan<\/p>","

Donja je vilica kod svih kirnji izba\u010dena prema naprijed<\/p>","

U odnosu na klasi\u010dne ulove kirnje su uvijek trofeji<\/p>","

Zubi kirnje su sve smo ne i bezopasni<\/p>","

Ove tri vrste \u010desto dijele stani\u0161te<\/p>","

Ebing <\/em>je dobar izbor na te\u0161kim terenima<\/p>","

Kod kod lova inchiku <\/em>tehnikom udice je dobro malo udaljiti od metalnog tijela varalice<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9576260_1920.jpg":"1920x1080","k_9576260_1280.jpg":"1280x1280","k_9576260_1024.jpg":"1024x1024","k_9576260_640.jpg":"640x640","k_9576260_480.jpg":"480x480","k_9576260_340.jpg":"340x340","k_9576260_220.jpg":"220x220","o_9576260_1280.jpg":"1280x960","o_9576260_1024.jpg":"1024x768","o_9576260_640.jpg":"640x480","o_9576260_480.jpg":"480x360","o_9576260_340.jpg":"340x255","o_9576260_220.jpg":"220x165","h_9576260_1280.jpg":"1280x854","h_9576260_1024.jpg":"1024x683","h_9576260_640.jpg":"640x427","h_9576260_480.jpg":"480x320","h_9576260_340.jpg":"340x227","h_9576260_220.jpg":"220x147","pp_9576260_1280.jpg":"1006x1280","pp_9576260_1024.jpg":"805x1024","pp_9576260_640.jpg":"503x640","pp_9576260_480.jpg":"377x480","pp_9576260_340.jpg":"267x340","pp_9576260_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9576259_1920.jpg":"1920x1080","k_9576259_1280.jpg":"1280x1280","k_9576259_1024.jpg":"1024x1024","k_9576259_640.jpg":"640x640","k_9576259_480.jpg":"480x480","k_9576259_340.jpg":"340x340","k_9576259_220.jpg":"220x220","o_9576259_1280.jpg":"1280x960","o_9576259_1024.jpg":"1024x768","o_9576259_640.jpg":"640x480","o_9576259_480.jpg":"480x360","o_9576259_340.jpg":"340x255","o_9576259_220.jpg":"220x165","h_9576259_1280.jpg":"1280x854","h_9576259_1024.jpg":"1024x683","h_9576259_640.jpg":"640x427","h_9576259_480.jpg":"480x320","h_9576259_340.jpg":"340x227","h_9576259_220.jpg":"220x147","pp_9576259_1280.jpg":"1006x1280","pp_9576259_1024.jpg":"805x1024","pp_9576259_640.jpg":"503x640","pp_9576259_480.jpg":"377x480","pp_9576259_340.jpg":"267x340","pp_9576259_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1078","hd_9576261_1920.jpg":"1920x1080","k_9576261_1280.jpg":"1280x1280","k_9576261_1024.jpg":"1024x1024","k_9576261_640.jpg":"640x640","k_9576261_480.jpg":"480x480","k_9576261_340.jpg":"340x340","k_9576261_220.jpg":"220x220","o_9576261_1280.jpg":"1280x718","o_9576261_1024.jpg":"1024x574","o_9576261_640.jpg":"640x359","o_9576261_480.jpg":"480x269","o_9576261_340.jpg":"340x190","o_9576261_220.jpg":"220x123","h_9576261_1280.jpg":"1280x854","h_9576261_1024.jpg":"1024x683","h_9576261_640.jpg":"640x427","h_9576261_480.jpg":"480x320","h_9576261_340.jpg":"340x227","h_9576261_220.jpg":"220x147","pp_9576261_1280.jpg":"1006x1280","pp_9576261_1024.jpg":"805x1024","pp_9576261_640.jpg":"503x640","pp_9576261_480.jpg":"377x480","pp_9576261_340.jpg":"267x340","pp_9576261_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1078","hd_9576262_1920.jpg":"1920x1080","k_9576262_1280.jpg":"1280x1280","k_9576262_1024.jpg":"1024x1024","k_9576262_640.jpg":"640x640","k_9576262_480.jpg":"480x480","k_9576262_340.jpg":"340x340","k_9576262_220.jpg":"220x220","o_9576262_1280.jpg":"1280x718","o_9576262_1024.jpg":"1024x574","o_9576262_640.jpg":"640x359","o_9576262_480.jpg":"480x269","o_9576262_340.jpg":"340x190","o_9576262_220.jpg":"220x123","h_9576262_1280.jpg":"1280x854","h_9576262_1024.jpg":"1024x683","h_9576262_640.jpg":"640x427","h_9576262_480.jpg":"480x320","h_9576262_340.jpg":"340x227","h_9576262_220.jpg":"220x147","pp_9576262_1280.jpg":"1006x1280","pp_9576262_1024.jpg":"805x1024","pp_9576262_640.jpg":"503x640","pp_9576262_480.jpg":"377x480","pp_9576262_340.jpg":"267x340","pp_9576262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1473","hd_9576263_1920.jpg":"1920x1080","k_9576263_1280.jpg":"1280x1280","k_9576263_1024.jpg":"1024x1024","k_9576263_640.jpg":"640x640","k_9576263_480.jpg":"480x480","k_9576263_340.jpg":"340x340","k_9576263_220.jpg":"220x220","o_9576263_1280.jpg":"1280x982","o_9576263_1024.jpg":"1024x785","o_9576263_640.jpg":"640x491","o_9576263_480.jpg":"480x368","o_9576263_340.jpg":"340x260","o_9576263_220.jpg":"220x168","h_9576263_1280.jpg":"1280x854","h_9576263_1024.jpg":"1024x683","h_9576263_640.jpg":"640x427","h_9576263_480.jpg":"480x320","h_9576263_340.jpg":"340x227","h_9576263_220.jpg":"220x147","pp_9576263_1280.jpg":"1006x1280","pp_9576263_1024.jpg":"805x1024","pp_9576263_640.jpg":"503x640","pp_9576263_480.jpg":"377x480","pp_9576263_340.jpg":"267x340","pp_9576263_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9576264_1920.jpg":"1920x1080","k_9576264_1280.jpg":"1280x1280","k_9576264_1024.jpg":"1024x1024","k_9576264_640.jpg":"640x640","k_9576264_480.jpg":"480x480","k_9576264_340.jpg":"340x340","k_9576264_220.jpg":"220x220","o_9576264_1280.jpg":"1280x960","o_9576264_1024.jpg":"1024x768","o_9576264_640.jpg":"640x480","o_9576264_480.jpg":"480x360","o_9576264_340.jpg":"340x255","o_9576264_220.jpg":"220x165","h_9576264_1280.jpg":"1280x854","h_9576264_1024.jpg":"1024x683","h_9576264_640.jpg":"640x427","h_9576264_480.jpg":"480x320","h_9576264_340.jpg":"340x227","h_9576264_220.jpg":"220x147","pp_9576264_1280.jpg":"1006x1280","pp_9576264_1024.jpg":"805x1024","pp_9576264_640.jpg":"503x640","pp_9576264_480.jpg":"377x480","pp_9576264_340.jpg":"267x340","pp_9576264_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9576272_1920.jpg":"1920x1080","k_9576272_1280.jpg":"1280x1280","k_9576272_1024.jpg":"1024x1024","k_9576272_640.jpg":"640x640","k_9576272_480.jpg":"480x480","k_9576272_340.jpg":"340x340","k_9576272_220.jpg":"220x220","o_9576272_1280.jpg":"1280x960","o_9576272_1024.jpg":"1024x768","o_9576272_640.jpg":"640x480","o_9576272_480.jpg":"480x360","o_9576272_340.jpg":"340x255","o_9576272_220.jpg":"220x165","h_9576272_1280.jpg":"1280x854","h_9576272_1024.jpg":"1024x683","h_9576272_640.jpg":"640x427","h_9576272_480.jpg":"480x320","h_9576272_340.jpg":"340x227","h_9576272_220.jpg":"220x147","pp_9576272_1280.jpg":"1006x1280","pp_9576272_1024.jpg":"805x1024","pp_9576272_640.jpg":"503x640","pp_9576272_480.jpg":"377x480","pp_9576272_340.jpg":"267x340","pp_9576272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9576275_1920.jpg":"1920x1080","k_9576275_1280.jpg":"1280x1280","k_9576275_1024.jpg":"1024x1024","k_9576275_640.jpg":"640x640","k_9576275_480.jpg":"480x480","k_9576275_340.jpg":"340x340","k_9576275_220.jpg":"220x220","o_9576275_1280.jpg":"1280x960","o_9576275_1024.jpg":"1024x768","o_9576275_640.jpg":"640x480","o_9576275_480.jpg":"480x360","o_9576275_340.jpg":"340x255","o_9576275_220.jpg":"220x165","h_9576275_1280.jpg":"1280x854","h_9576275_1024.jpg":"1024x683","h_9576275_640.jpg":"640x427","h_9576275_480.jpg":"480x320","h_9576275_340.jpg":"340x227","h_9576275_220.jpg":"220x147","pp_9576275_1280.jpg":"1006x1280","pp_9576275_1024.jpg":"805x1024","pp_9576275_640.jpg":"503x640","pp_9576275_480.jpg":"377x480","pp_9576275_340.jpg":"267x340","pp_9576275_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_9576317_1920.jpg":"1920x1080","k_9576317_1280.jpg":"1280x1280","k_9576317_1024.jpg":"1024x1024","k_9576317_640.jpg":"640x640","k_9576317_480.jpg":"480x480","k_9576317_340.jpg":"340x340","k_9576317_220.jpg":"220x220","o_9576317_1280.jpg":"1280x850","o_9576317_1024.jpg":"1024x680","o_9576317_640.jpg":"640x425","o_9576317_480.jpg":"480x318","o_9576317_340.jpg":"340x225","o_9576317_220.jpg":"220x146","h_9576317_1280.jpg":"1280x854","h_9576317_1024.jpg":"1024x683","h_9576317_640.jpg":"640x427","h_9576317_480.jpg":"480x320","h_9576317_340.jpg":"340x227","h_9576317_220.jpg":"220x147","pp_9576317_1280.jpg":"1006x1280","pp_9576317_1024.jpg":"805x1024","pp_9576317_640.jpg":"503x640","pp_9576317_480.jpg":"377x480","pp_9576317_340.jpg":"267x340","pp_9576317_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9576337_1920.jpg":"1920x1080","k_9576337_1280.jpg":"1280x1280","k_9576337_1024.jpg":"1024x1024","k_9576337_640.jpg":"640x640","k_9576337_480.jpg":"480x480","k_9576337_340.jpg":"340x340","k_9576337_220.jpg":"220x220","o_9576337_1280.jpg":"1280x960","o_9576337_1024.jpg":"1024x768","o_9576337_640.jpg":"640x480","o_9576337_480.jpg":"480x360","o_9576337_340.jpg":"340x255","o_9576337_220.jpg":"220x165","h_9576337_1280.jpg":"1280x854","h_9576337_1024.jpg":"1024x683","h_9576337_640.jpg":"640x427","h_9576337_480.jpg":"480x320","h_9576337_340.jpg":"340x227","h_9576337_220.jpg":"220x147","pp_9576337_1280.jpg":"1006x1280","pp_9576337_1024.jpg":"805x1024","pp_9576337_640.jpg":"503x640","pp_9576337_480.jpg":"377x480","pp_9576337_340.jpg":"267x340","pp_9576337_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15419599 Threads: 5 Questions: 3193408203 Slow queries: 7177627 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235849023 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kirnja-je-uvijek-trofej-ucimo-vas-kako-je-loviti-vertical-jiggingom-ebbingom-i-panulom-1179689 [printLink] => /om/ribolov/kirnja-je-uvijek-trofej-ucimo-vas-kako-je-loviti-vertical-jiggingom-ebbingom-i-panulom-1179689?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609145 [name] => kirnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-27 12:36:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kirnja [link] => /tag/kirnja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 662590 [name] => kako loviti kirnju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-10 10:02:35 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-kirnju [link] => /tag/kako-loviti-kirnju ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kirnja je uvijek trofej, ‘samo‘ je treba potražiti na pravi način i na pravom mjestu. Učimo vas kako je loviti vertical jiggingom, ebbingom i panulom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-20-24-14-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576260.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576260.jpg [title] => Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576259.jpg [title] =>

Prihvat za donju vilicu uvijek je rizičan

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576261.jpg [title] =>

Gabariti su u pravilu impresivni

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576262.jpg [title] =>

Pribor za lov kirnji je zapravo jednostavan

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576263.jpg [title] =>

Donja je vilica kod svih kirnji izbačena prema naprijed

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576264.jpg [title] =>

U odnosu na klasične ulove kirnje su uvijek trofeji

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576272.jpg [title] =>

Zubi kirnje su sve smo ne i bezopasni

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576275.jpg [title] =>

Ove tri vrste često dijele stanište

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576317.jpg [title] =>

Ebing je dobar izbor na teškim terenima

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/29/9576337.jpg [title] =>

Kod kod lova inchiku tehnikom udice je dobro malo udaljiti od metalnog tijela varalice

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kirnja je riba o kojoj većina ozbiljnijih ribolovaca sanja, ako ne svake, a ono barem svake druge noći. Razlog nije tajna. Svojom veličinom, borbenošću i sirovom snagom kirnja uvijek predstavlja poseban ribolovni izazov čemu svakako treba pridodati i ograničen, da ne kažemo oskudan, broj ulova.

Generalno gledano rijetki je love, pri čemu je među tim rijetkima većina sretnika dok oni preostali jako dobro znaju kad, gdje i na koji način.

Kirnja je riba koja je do ne tako davno bila relativno česta lovina, kako na udicama udičara tako i u podvodnom ribolovu. No, intenzivni razvoj ribolovnih alata i tehnika koji su poput tempirane bombe doslovno ekspandirali ribolovi pritisak, rezultirali su prirodnom obranom.

Kirnja se povukla u dublje more napustivši onu, za većinu ribolovaca relativno lako dostupnu zonu do 40 metara dubine. Taj su pomak najprije osjetili podvodni ribolovci, kada su praktički preko noći postali svjesni da kirnje u toj zoni do 40 metara više nema ili da se lovi tek poneki rijetki zaostali primjerak, najčešće premalen za svoju vrstu.

Onda su zaredali izvještaji u kojima se baš svaka ulovljena kirnja pojavljivala na društvenim mrežama kao rijetkost i osobito majstorsko priznanje, jer su u tom periodu samo odabrani mogli pronaći i uloviti ovaj tada rijetki morski trofej.

A onda je i to vrijeme prošlo, pa je nastupilo zatišje u objavama nakon čega su se naglo počeli pojavljivati novi ulovi kapitalnih kirnji pri čemu se o tehnici, poziciji i dubini ništa nije pričalo ni znalo. Naravno, kao i sve druge tajne, tako je ova ostala tajna samo kratko vrijeme.

Ispostavilo se da su kirnje još uvijek tu, u neposrednoj blizini, samo malo dalje i dublje od očekivanog. Naravno, u međuvremenu su postale i malo pametnije.

---

image

Zubi kirnje su sve smo ne i bezopasni

---

VELIKA KAO OGROMNO

Kada se kaže kirnja, najčešće se misli na galinjaču ili golemu kirnju (Epinephelus marginatus, Lowe, 1834) koja naraste do 1,5 metara dužine i pritom može težiti preko 100 kilograma. Ipak, prosječna težina za ovu vrstu se kreće tek od 3 do desetak kilograma.

Kirnja je karakteristično građena riba velikog, zbijenog i zdepastog tijela, te neproporcionalno velike glave s ogromnim ustima kod kojih je donja vilica u odnosu na gornju isturena.

Škržni su joj zaklopci naoružani s trima jakim bodljama. Leđna peraja je duga i u svom prvom dijelu poduprta jakim koštanim šipčicama, a na kraju, baš kao i repna, zaobljena.

Boja kod kirnje varira od gotovo crne, preko tamno smeđe, prema trbuhu zlatno žute i narančaste, do zelene, koja je odlika juvenilarnih primjeraka. Bez obzira na temeljnu bolju, kirnje su uvijek nepravilno izmrljane svjetlijim mrljama koje im pomažu u kamuflaži dok vrebaju na dnu.

KASNO SAZRIJEVANJE

Kirnja je vrlo teritorijalna riba, u pravilu samotar. Preferira tvrda kamenita dna bogata procijepima i rupama u kojima traži zaklon. Dan provodi ležeći na ulazu u svoju rupu odakle vreba sve što joj se približi, u prvom redu hobotnice i rakove, no jednako će se rado zaletjeti i za bilo kojom neopreznom ribom koja se nađe dovoljno blizu.

Naime, premda snažna, kirnja nije osobiti plivač, pogotovo ne na duže staze. No, zato može u trenu razviti eksplozivnu snagu pred kojom u kombinaciji s vakumom ostvarenim otvaranjem njenih ogromnih usta zapravo nema bijega.

Bez obzira na vlastite dimenzije, uvijek je na oprezu, pa se brzinom iznenađujućom za tjelesnu masu, gotovo u trenu zavlači u svoju rupu koja gotovo uvijek ima još jedan izlaz. Posebno je zanimljivo da kirnje biraju rupe koje su tek neznatno šire od njihovog tijela čime ostvaruju dodatni osjećaj sigurnosti.

---

image

Gabariti su u pravilu impresivni

---

Kirnja je protoginični hermafrodit, što znači da je u prvom dijelu svog maksimalno 50 godina dugog života ženka, da bi se kasnije, nakon određenog vremena ili postignute tjelesne mase, trajno transformirale u mužjake.

Posebno je zanimljivo da svoju spolnu zrelost kirnja postiže tek nakon 5 do 8 godina života, odnosno nakon postignutih 44 do 53 centimetra dužine, dok do spolne transformacije dolazi tek nakon navršenih 16 godina, odnosno 85 centimetara dužine. Mrijest je također vremenski ograničen i traje od lipnja do rujna.

A što se njene rasprostranjenosti u Jadranu tiče, brojnija je u južnom dijelu gdje se i znatno češće lovi, katkad i na dubinama od impresivnih 300 metara.

GLAVONOŠCI I RAKOVI

Pa iako je ulov kirnje uvijek spektakularan ribolovni doživljaj, malobrojni je ribolovci ciljano love. U velikom je dijelu to zbog njenih prorijeđenih staništa i nepoznavanja njenih osnovnih životnih navika, no isto tako jednim dobrim dijelom i zbog specifične opreme neophodne za takav lov.

Premda se parangalima i samicama kirnje relativno često ulove, tim alatima je praktički nitko ciljano ne lovi. Kirnja je na parangalima i samicama u pravilu ulov kojem se svaki parangalista nada i raduje, ali ipak slučajno ostvaren, uz ostalu ribu s kojom kirnja dijeli stanište.

A kada se skida s parangalske udice, tada se najčešće ustanovi da je ulovljena tako što se polakomila i progutala ribu već ranije ulovljenu na parangal ili samicu.

Generalno, u sportskom se ribolovu kirnja udicom može loviti kančanicom, vertical jiggingom, ebbingom, ali isto tako i panulom, pri čemu je osnovni preduvjet za uspješan lov, bez obzira na odabranu tehniku, dobro poznavanje terena.

---

image

Ebing je dobar izbor na teškim terenima

---

Hridinasta dna s mnoštvom procjepa i rupa su idealno stanište kirnje i tu se krije jedan od najčešćih razloga zbog kojih se kirnja rijetko ciljano lovi.

Naime, lov na takvom dnu je u pravilu spojen s brojnim zadjevima koji su na tim dubinama u pravilu vrlo problematični. Pucanje pribora namijenjenog kapitalnim kirnjama nikad nije jeftino, da se i ne spominje gubitak vremena i sva nervoza koja ide uz to.

Kirnji kao tipičnom bentoskom predatoru-mesojedu idealno je ponuditi živu ješku. Najboljima su se pokazali živa lignja kao i mala živa hobotnica ili mušun, kojima kirnje ne mogu odoljeti. Uz te ješke odličnima su se pokazali i svi rakovi veličinom primjereni očekivanom ulovu.

Iako se tehnički gledano može pronaći već na dubinama od tridesetak metara, kirnju treba pokušati loviti od 40 metara na dublje. I premda se većina riba može svrstati u meteopate, kirnja nije posebno osjetljiva na vremenske uvjete. Ipak, puno se bolji rezultati postižu po mirnom moru i umjerenim kurentima i vjetrovima zapadnoj i južnog smjera, ali ponajprije zbog ugode u ribolovu.

TROLLING KAO DRIFTING

Premda se varaličarski pribor u pravilu ne povezuje s lovom kirnji, nekoliko je varalica kojima se kirnje vrlo uspješno mogu loviti. Što se tehnika tiče, u zadnje vrijeme se kao najlovnije i najčešće korištene za ciljani lov kirnje spominju inchiku i kabura.

---

image

Kod kod lova inchiku tehnikom udice je dobro malo udaljiti od metalnog tijela varalice

---

Iako su vrlo lovne, ove su tehnike zbog konstrukcije varalica i lovne zone često povezane sa spomenutim neželjenim zadjevima. No, ako se povlače na pravom terenu, rezultat s lakoćom iskompenzira eventualni gubitak poneke varalice i dijela pribora.

Mnogi ljubitelji ovih tehnika modificiraju varalice tako što produže dakronske prame s udicama te ih na taj način udalje od metalnoga tijela i do dva pedlja, s tim da udice obavezno dodatno ješkaju komadima ili cijelim lignjama.

U povlačenju takvih varalica se često koriste oprobanom pilk tehnikom kuckanja po dnu. Dobar dio kirnji se ulovi i panulom vučenom neposredno iznad dna, kod koje se kao ješka u pravilu koristi živa lignja.

Panula je konstruirana tako da se na kraj osnove vezuje trostrani zogulin na koji se nastavlja oko metar do metar i pol strune s teškom olovnicom na kraju, dok se predvez dug od 7 do 10 metara vezuje na treći, bočni krak zogulina.

U panulanju, koje zbog lova na mikrolokacijama zapravo više nalikuje malo jačem driftingu brzine do 1,5 milja, olovnica se pušta da ore po dnu što podiže pijesak i mulj stvarajući oblak kroz koji se provlači živa lignja na kraju predveza.

ODMAH IZNAD DNA

Vertical jigging može biti vrlo produktivan, ali samo ako smo uistinu sigurni da je kirnja ispod broda. Naime, malo je vjerojatno da će se pod barkom naći jato kirnji, što šanse za uspješan ciljani ulov ovom tehnikom poprilično smanjuje.

Ebbing, kao varijacija na temu je puno izglednija tehnika, i to ponajprije zato jer se njome mogu uloviti i ostale udičarima zanimljive pridnene vrste, poput pagra li škarpine.

No u ebingu je jig zapravo samo uteg, dok je varalica silikonska, smještena malo dalje na posebno konstruiranom predvezu. No, bez obzira kojom se od te dvije tehnike služili, jako je važno da se varalice provlače neposredno iznad dna.

---

image

Pribor za lov kirnji je zapravo jednostavan

---

Kančanica je također vrlo efikasan alat za lov kirnji, no pritom treba definitivno koristiti najjajče moguće sastavnice. Iako ih tehnički gledano ima jako puno, u praksi se najčešće koriste dva pristupa.

Kod prvog se na kraj strune vezuje olovnica teška 300 do 500 grama, te se oko jedan metar iznad olovnice preko jakog trokrakog zogulina postavlja predvez dužine metar do metar i pol koji, budući da kirnja provjereno nije osjetljiva ni na promjer ni na vidljivost ili nevidljivost strune, može biti i od sajle.

Udica je obavezno jaka kovanica širine luka 25 do 35 milimetara. Ovakav se sistem spušta okomito ispod barke i to tako da olovnica potpuno legne na dno.

Kod drugog se pristupa teška klizna olovnica navlači na osnovu na čijem se kraju nalazi spojni zogulin preko kojeg se nastavlja predvez dug jedan metar s naješkanom udicom na kraju. I u ovom se slučaju pribor spušta okomito pod barku, ali tako da se udica kada se kompletan pribor zategne ili objesi nalazi neposredno iznad dna.

Bez obzira za kakav se pristup i tehniku odlučili, u lovu kirnje se uvijek koristi najjači mogući pribor. Štap je kratak, jigerski namijenjeni teškoj panuli ili vertical jiggingu, dok su role ili velike robusne stacionarke ili pak jaki multiplikatori.

ISPIT IZDRŽLJIVOSTI

Borbeni pojas je još jedan detalj koji bi trebao biti sastavni dio ribolovnog pribora kada je u pitanju lov kirnji. Naravno, umjesto borbenog pojasa može poslužiti i kruška koja je za mnoge ribolove praktičnije i brže rješenje. Naime, borba s kirnjom nikada nije jednostavna, već iziskuje veliki fizički napor koji najčešće ne trpi nikakva kompromisna popuštanja.

U trenutku kada kirnja prihvati ponuđenu ješku ili varalicu, trenutno će se pokušati zavući u svoj labirint, što joj se nipošto ne smije dopustiti, a što je u principu uvijek jako teško spriječiti. Naime, ako se zakačena kirnja uvuče u svoju rupu, šanse za uspješno okončanje ribolova postaju minimalne.

Nakon zavlačenja u rupu kirnja redovito raširi svoje snažne i velike nazubljene škržne zaklopce koji onemogućuju bilo kakvo manevriranje u uskom labirintu, dok probleme vezane uz trenje strune o stjenke rupe i kirnjine zube ne treba posebno isticati. Upravo zato kočnice na rolama moraju biti zategnute u tvrdo, ne potpuno ali ipak preko strike položaja.

---

image

U odnosu na klasične ulove kirnje su uvijek trofeji

---

Ipak, ponekad se dogodi da unatoč zavlačenju u rupu, pogotovo ako je kontra pravovremena, a pritisak konstantan, kirnja popusti, nakon čega slijedi izvlačenje ribe koje je sve samo ne lagano. Zakačena kirnja, osim svojom velikom masom, povremenim snažnim udarcima i batrganjem, tijekom izvlačenja pruža dodatni otpor široko otvorenim ustima kojima ostvaruje efekt olujnog sidra.

U prvih se dvadesetak metara vrlo intenzivnim i snažnim batrganjem pokušava vratiti na dno, što joj je direktan put do slobode. I premda je takav dril zapravo poprilično ozbiljan fizički napor, kod kačenja manjih kirnji težine do petnaestak kilograma, ribolovcu pruža izuzetan ribolovni užitak.

No, kada se na udici nađe pravi kapitalni primjerak zakačen na dubini od preko 80 metara, tada ribolovni užitak, ma koliko bio velik izuzetan, često postaje vrlo težak i za mnoge nepodnošljiv ispit fizičke izdržljivosti.

OPASNI ZUBI

Od velike pomoći može biti i odmah po kačenju pokretanje brodskog motora, čime se riba katkad puno lakše uspije odlijepiti od dna. A ako se izdrži onih prvih dvadeset-trideset metara izvlačenja, pa još ako je izvlačenje bilo isforsirano, ostatak postaje rutina, fizički zahtjevna, ali ipak samo rutina.

Naime, zbog velike razlike u pritisku koju vrlo loše podnose, kirnje na površinu redovito dolaze jako ošamućene, zbog čega prihvat ne bi trebao biti problem. Sam prihvat je najpraktičnije odraditi kukom. Prihvat rukom za donju vilicu je bez obzira na kvalitetu i debljinu rukavica zbog brojnih oštrih zubi uvijek vrlo rizičan.

A kada se jednom nađe na suhom, kirnja postaje vrlo inertna, ponajprije zbog svojih gabarita i mase. Baš kao što je cijenjena u sportsko-ribolovnom smislu, tako je cijenjena i s gastronomskog stajališta. Može se pripravljati na sve moguće načine, no posebno je atraktivna na gradelama kad joj se tijekom pečenja koža potpuno karbonizira.

A ako je do sada niste kušali, dva su načina da odradite i tu stavku. Prvi je naravno, preko ribarnice ili kakvog restorana, a drugi je, puno atraktivniji dakako - da je sami pronađete, ulovite i pripremite, što je doživljaj kome uistinu nema ravnog.

---

ŠEST VRSTA U DVIJE OBITELJI

Bez obzira koju vrstu kirnje ulovili, takav se ulov uvijek smatra trofejnim, naravno, ako je i veličina ulova odgovarajuća takvom epitetu. U Jadranskom moru živi više vrsta kirnji - kirnja golema (Epinephelus marginatus, Lowe 1834), kirnja zubuša (Epinephelus caninus, Valenciennes, 1843), kirnja zlatica (Epinephelus costae, Steindachner, 1878), kirnja dugulja (Epinephelus alexandrinus, Valenciennes, 1828), češljasta kirnja (Mycteroperca rubra, Bloch, 1793), sve iz obitelji vučica (Serranidae). A kirnja glavulja (Polyprion americanus, Schneider, 1801) koja je donedavno smatrana pripadnikom obitelji Serranidae, nedavnim je istraživanjima svrstana u obitelj Polyprionidae.

---

---

OSTALI NAZIVI

Najčešći hrvatski nazivi za kirnju: Galinjača, kernja, kirnja golema, kraja, krnja, mandaljenjača, i prava kirnja.

Strani nazivi za kirnju:

Engleski: Dusky grouper

Francuski: Mérou brun

Njemački: Braune zackenbarsch

Talijanski: Cernia bruna

---

---

image

Prihvat za donju vilicu uvijek je rizičan

---

---

image

Donja je vilica kod svih kirnji izbačena prema naprijed

---

---

image

Ove tri vrste često dijele stanište

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić

Prihvat za donju vilicu uvijek je rizičan


Gabariti su u pravilu impresivni


Pribor za lov kirnji je zapravo jednostavan


Donja je vilica kod svih kirnji izbačena prema naprijed


U odnosu na klasične ulove kirnje su uvijek trofeji


Zubi kirnje su sve smo ne i bezopasni


Ove tri vrste često dijele stanište


Ebing je dobar izbor na teškim terenima


Kod kod lova inchiku tehnikom udice je dobro malo udaljiti od metalnog tijela varalice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kirnja-je-uvijek-trofej-ucimo-vas-kako-je-loviti-vertical-jiggingom-ebbingom-i-panulom-1179689 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7cdd683aa7cacc520a6c12e6d86c01e2797d87ac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kirnja+je+uvijek+trofej%2C+%E2%80%98samo%E2%80%98+je+treba+potra%C5%BEiti+na+pravi+na%C4%8Din+i+na+pravom+mjestu.+U%C4%8Dimo+vas+kako+je+loviti+vertical+jiggingom%2C+ebbingom+i+panulom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkirnja-je-uvijek-trofej-ucimo-vas-kako-je-loviti-vertical-jiggingom-ebbingom-i-panulom-1179689 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkirnja-je-uvijek-trofej-ucimo-vas-kako-je-loviti-vertical-jiggingom-ebbingom-i-panulom-1179689 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA META [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

VELIKA METAKirnja je uvijek trofej, ‘samo‘ je treba potražiti na pravi način i na pravom mjestu. Učimo vas kako je loviti vertical jiggingom, ebbingom i panulom

Piše Boris Bulić
29. ožujka 2022. - 10:12

Kirnja je riba o kojoj većina ozbiljnijih ribolovaca sanja, ako ne svake, a ono barem svake druge noći. Razlog nije tajna. Svojom veličinom, borbenošću i sirovom snagom kirnja uvijek predstavlja poseban ribolovni izazov čemu svakako treba pridodati i ograničen, da ne kažemo oskudan, broj ulova.

Generalno gledano rijetki je love, pri čemu je među tim rijetkima većina sretnika dok oni preostali jako dobro znaju kad, gdje i na koji način.

Kirnja je riba koja je do ne tako davno bila relativno česta lovina, kako na udicama udičara tako i u podvodnom ribolovu. No, intenzivni razvoj ribolovnih alata i tehnika koji su poput tempirane bombe doslovno ekspandirali ribolovi pritisak, rezultirali su prirodnom obranom.

Kirnja se povukla u dublje more napustivši onu, za većinu ribolovaca r...

17. svibanj 2024 22:24