StoryEditorOCM

vrhunska delicijaGrdobina je ‘riba za neodlučne‘, ali s njom se ne može falit‘: ‘Pogotovo ako dođu skupa muž i žena, to je onda u rangu Bitke na Neretvi...‘

Piše M. Dr.
10. kolovoza 2022. - 13:22

- Mnogo puta se dogodi da ljudi krenu iz kuće na peškariju kupit ribu, ali uglavnom ne idu ciljano po neku određenu. Kad dođu do peškarije od puste želje, gladi i gušta ne mogu se odlučiti što bi uzeli - započinje tako nekako svoj post na Facebooku Siniša Beroš sa splitske Peškarije.

- Pogotovo ako dođu skupa muž i žena to je onda u rangu 'Bitke na Neretvi'. E u tom slučaju ljudima savjetujem grdobinu. Riba za neodlučne - kaže on.

image
Splitska peškarija

Objasnio je i zašto.

Grdobina, kaže, ima jednu prekrasnu 'stranu'.

- Nema te spize ili pripreme koju s njom ne možete napravit - lešat, peć, gradele, peka, škrovada, brujet, gregada, popara, juha, može se frigat njenu jetru, tu su i ražnjići, može se motat u pršut, može rižot od nje, temeljac, tripice od želuca....na sto načina - dodaje.

image
Splitska peškarija

Grdobina je vrhunska bijela riba s gotovo neograničenim mogućnostima pripreme pa je, kazuje Siniša, baš zbog toga idealna za ljude koji bi blagovali ribu, ali nisu odlučili kako i što.

Ova koja je u ponedjeljak bila u ponudi težila je oko 14 kilograma, a za kilo se inače 'traži' od 60 do 120 kuna. Ovisi. Nekakav prosjek je stotinjak kuna.

I Sinišina zadnja za kraj.

- Mislim da jedino fažol ne ide sa grdobinom, iako nisam baš siguran. Možda bi i moglo - na kraju će Beroš.

image
Splitska peškarija

U komentarima ispod statusa objasnili su da grdobina ipak može i s fažolom.

Riječ je inače o cijenjenom viškom specijalitetu:' Možeš skuvat grdobinu na brujet i na to skuvat fažol i manistru na brujet'.

Eto, nek se zna.

17. travanj 2024 05:48