StoryEditorOCM

uzbuna bez zvonaDr. Jakov Dulčić: Nove agresivne vrste nepovratno mijenjaju Jadran, neke su opasne i za ljude!

Piše MERIEN ILIĆ
20. lipnja 2024. - 09:40

U Medulinskom zaljevu je sredinom svibnja ulovljena jedna od najotrovnijih riba na svijetu, srebrnopruga napuhača, na 19 metara dubine. U zaljevu je uočeno sedam jedinki te ribe. Osim što je iznimno otrovna, napuhača zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja negativno utječe na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu.

Također, koncem svibnja, u crnogorskom dijelu Jadrana, na Luštici, ulovljena je još jedna otrovna vrsta ribe, invazivna vatrenjača. Prognoze stručnjaka su da ćemo ovog ljeta imati najmanje deset ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg.

Veliko doseljavanje

O invazivnim vrstama jako puno zna prof. dr. sc. Jakov Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov, Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split. Ovaj znanstvenik sudjelovao je u izradi drugog izdanja Atlasa egzotičnih riba u Sredozemnom moru (izdanje 2021.).

– Rezultat je zapanjujući: u 20 godina od prvog izdanja Atlasa iz 2002. godine, u Mediteran je došlo 107 egzotičnih vrsta riba, više nego u čitavom prethodnom stoljeću. To uključuje 43 nova doseljenika što su uspjeli uspostaviti samoodrživu populaciju, plus dodatne 64 vrste koje su nedavno viđene barem jednom u svom novom potencijalnom staništu.

20. lipanj 2024 09:46