stdClass Object ( [id] => 1322378 [title] => Do lovine daleko od površine: rujan je idealan za kančarenje na pučini, evo nekoliko savjeta [alias] => do-lovine-daleko-od-povrsine-rujan-je-idealan-za-kancarenje-na-pucini-evo-nekoliko-savjeta [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rujan je uz lipanj najprikladniji mjesec za udičarenje na moru, a zbog klimatskih promjena to je sve više i listopad. U to doba godine većina je riba barem dobro raspoložena za ishranu, vremenski uvjeti su pogodni, a temperature zraka ugodne. Prigoda je to ljubiteljima tunje za uspješan i ugodan ribolov i tamo gdje u ostatku godine love samo profesionalni ribari - daleko na pučini.

Na debelom moru najkrupnije lovine ostvaruju se trolling i drifting tehnikom, potezanjem mamca ili njegovim puštanjem u struju mora. No, na takve ulove treba dugo čekati s neizvjesnim ishodom. Zato je prosječnom ribiču željnom uspješne avanture na pučini najbolja opcija lov kančanicom. Osim što se može spustiti i na dubine koje ne mogu dosegnuti drugi udičarski alati, kančanicom se mogu uspješno loviti razne vrste riba u svako doba dana i noći, ulov je učestao, mamci lako dostupni, a pribor jednostavniji i jeftiniji nego za ostale načine udičarenja.

Da bi se ribolovac vratio iz avanture s pučine, čak i po vrlo ugodnom vremenu, osnovni preduvjet je ukrcaj na dovoljno veliko i sigurno plovilo opremljeno svim potrebnim priborom, ponajprije elektronskim, neophodnim za sigurnost plovidbe, ali dobrodošlim za otkrivanje pravog hot spota, dobre ribolovne pozicije. Više nego dobrodošao je i ribolovni partner, a nužno je i redovito praćenje vremenske prognoze. Bez svega toga ribolov se vrlo lako može pretvoriti u opasnu avanturu.

---

image

Više udica - više riba

---

Teška olovnica

Jadran je plitko more, pa su dubine na njegovoj pučini većim dijelom između 50 i 120 metara, ali u srednjim i posebice južnim dijelovima one su znatno veće, i preko 300 metara, što je otprilike krajnja granica do koje se iz raznih razloga isplati spuštati kančanicu.

Ribolov na tako različitim dubinama zahtjeva različit pristup i pribor. Za kančarenje na dubinama između 50 i 120 metara najbolje se koristiti klasični pribor s tri udice. Osnovna im je struna od najlona debljine 0,60 do1,00 mm, ako se lovi preko prsta, odnosno 0,30 do 0,50 mm kada se lovi štapom i rolom. Završnjak se pravi od najlona debljine 0,40 do 0,50 mm, odnosno 0,25 do 0,40 mm. Privezi (pjoci) završnjaka trebaju biti dugački 15 do 20 cm i međusobno razmaknuti 30 do 50 cm. Najbolje je donji vezati na kraj predveza, neposredno uz omču za spajanje s olovnicom (crtež br.1). U tom slučaju, taj privez treba biti i duplo duži od ostalih.

---

image

Crtež br.2 Klasični očenaš završnjak

---

Olovnica zbog jakih kurenata treba biti dosta teška, od 50 do 100, čak i 200 grama. Što se pak udica tiče, one trebaju biti veličine 10 do 2 po Mustad skali, odnosno širine luka 10 do 15, rijetko 20 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena.

Osnovna struna pribora za lov na dnima 120 do 160 m pod površinom treba biti od najlona debljine 0,90 do 1,00 mm, odnosno od višenitne strune iste snage.

Tvrdi stirodur

Za ribolov preko prsta namotati je treba na vrlo veliko motovilo, najbolje dimenzija 20x30 cm. Nažalost, takva je od stiropora teško naći u našim prodavaonicama, ali ih je lako izraditi, od stirodura, najbolje plavoga jer je u toj boji najtvrđi. Poslužiti može i drveno motovilo za panulu.

Završnjak (sistem, predvez) za lov na dubinama od 120 do 160 m najbolje je izraditi od najlona promjera 0,45-0,60 mm bijele boje ili bezbojnoga. Optimalna mu je dužina 6 m, a na nju je najbolje rasporediti čak 6 priveza (pjoka) s udicama međusobno razmaknutim 40-tak centimetara. Dužina priveza ne treba biti veća od 10-15 cm, a boja prozirna. Poželjno je na kraj završnjaka postaviti i privez - držač olovnice, i to od još tanjeg najlona i dužine oko 25 cm. Završnjak može biti i klasične očenaš (paternoster) konstrukcije (crtež br. 2), najbolje s donjim privezom spojenim 1-1,2 m poviše kraja predveza.

---

image

Crtež br.2 Klasični očenaš završnjak

---

Optimalna veličina udica za lov na ovim dubinama je broj 1 ili 2 po mustadovoj skali, odnosno širine luka malo više ili manje od 15 mm, rijetko do 20 mm. Što se, pak, olovnice tiče, najčešće su dovoljne one teške 250 do 350 grama.

Duboke pošte

Za lov na dubinama između 160 i 280 metara osnovnu strunu treba izraditi od najlona debljine1,00 do1,20 mm, odnosno od višenitne strune iste jačine. Najprikladniji završnjak za lov na tako velikim dubinama je onaj dužine čak 10 do 12 m, sa šest do 10 priveza, odnosno udica. Međutim, zakonom je sportsko-rekreativnim ribolovcima dozvoljen lov priborom s najviše tri udice. Najbolje ga je izraditi od najlona primjera 0,60 do 0,70 mm i na njega postaviti priveze dužine 15 do 20 cm od najlona 0,50 do 0,60 mm. Razmak među njima treba biti 45 do 50 cm, a udice trebaju biti veličine 1/0 do 2/0, odnosno širine luka oko 20 mm.

Olovnica za lov na tim dubinama obično teži između 350 i 600 grama. Takva je najčešće prikladna i za lov na dubinama preko 300 metara, baš kao što je prikladna i opisana kančanica uz jednu izmjenu - veće udice (do 25 mm), jer su mogući ulovi golemih hriba, ponajprije kirnji.

Korisne vrtilice

Bez obzira na kojoj se dubini lovi, dužina osnovne strune treba biti duplo veća od dubine na kojoj će se loviti. Boja joj nije osobito važna, ali se preporučuju akvamarin plave, sive, zelene i bezbojne. Da bi se izbjeglo mršenje pribora, tako često u lovu na velikim dubinama, sve spojeve završnjaka neophodno je izvesti preko vrtilica ili perlica (slika br. 1). Dobro rješenje je i priveze (pjoke) postavljati pomoću odstojnika - plastičnih ili metalnih nosača koji priveze uvijek drže podalje od ostatka završnjaka (slika br. 2).

---

image

Slika br. 2 - Završnjak s odstojnicima

---

Zbog istog razloga dobro je spoj osnovne strune i završnjaka izvesti posredstvom vrtilice. Oblik olovnice nije osobito važan, ali su najprimjerenije kruškolike, piramidalne i s četvrtastom osnovom (crtež br.1).

Dubinske kančanice su se nekada naoružavale udicama oblika Crystal i Aberdeen, obavezno dugoga vrata. Takav vrat osigurava kačenje plijena i sa zakašnjelom kontrom, koja je neizbježna u lovu na velikim dubinama. Međutim, danas se koriste i udice ostalih oblika. Primjerice O’Shaugnessy, koje su idealne ako se mamče glave lignjica i sipica, odličnih mamaca za pagre i mnoge druge ribe koje se love na pučini. Tankoga su tijela i otvorenog vrha, pa vrlo lako kače plijen. Međutim, nisu u stanju izdržati stisak krupnijih riba koje drobe hranu.

---

image

Papagaj udice najprikladnije su za dubinski lov

---

Još bolje rješenje, osobito za lov na većim dubinama, su udice skupnog naziva papagajke - kratkoga vrata i vrha povijenog k vezištu, koje dozvoljavaju iznimno kasnu kontru. Treba spomenuti i to da su za najveće dubine najbolje takve udice tipa Circle. No, bez obzira kojeg oblika bile, vezište im treba biti u obliku prstena, jer je najlonom debljim od 0,30 - 0,35 mm (pogotovo nerastezljivim koji je jedini pogodan za kančanice velikih dužina) praktično nemoguće dobro vezati čvor na vezište u obliku pločice.

Jaka rola

Kad se želi loviti štapom, a on znatno olakšava ribolov, za dubine između 120 i 160 m najprikladniji su boat i trolling štapovi 12 do 20 libri i dužine oko dva metra. Vršnjak mu treba biti pun, vrlo osjetljiv i akcije vrhom.

Rola mora biti tolika da primi svu količinu strune debljine 0,45-0,50 mm, kolika je dovoljna kad se lovi štapom - znači velika, s kvalitetnom kočnicom velike snage, te s mehanizmom koji će dugo izdržavati velike napore.

---

image

Električna rola olakšava izvlačenje s velikih dubina

---

Ako želite izvlačiti s određenom sigurnošću i u kratkom roku bez velikih napora, koristite kvalitetnu rolu i štap. Za dubine od 200 i više metara optimalno rješenje su štap i rola jačine 30 do 50 libri. Treća mogućnost je multiplikator s električnim pogonom. On smanjuje fizičke napore i s njim se mogu izvući jata okana i drugih riba iz velikih dubina.

Zamarati i, još više, izvlačiti plijen iz velike dubine bez pomoći štapa i role vrlo je mukotrpan posao. Za lov na dubinama između 50 i 120 metara, štap može biti kančarski, tipa boat, barem srednje teški, ali s najtežom klasičnom rolom, veličine barem 6.000, a još bolje 8.000 ili 9.000. Dužina mu može biti 2,40 do 2,70 m, najviše 3 metra, a akcija treba biti brza. Zbog mogućih kapitalnih ulova bolje je rješenje lagani ili srednje teški, snage do 12, najviše 16 libri, panulaški (trolling) štap s najtežom (veličine 9.000 ili 10.000) klasičnom rolom ili multiplikatorom odgovarajuće snage.

Od ostale opreme, u pučinskom kančarenju više nego dobrodošla je prihvatnica, a najbolje je imati i mrežnu i kukastu.

Složeno sidrenje

Kamenite podmorske uzvisine najbolje su pozicije za lov kančanicom na pučini, no dobri ulovi se mogu i na ravnom, mekanom dnu. Loviti se može se iz usidrenog ili plovila prepuštenog kurentu, što su različite tehnike.

Za lov na uzvisinama potrebno je dobro i precizno sidriti plovilo. Tu, za krajnji ishod ribolova presudnu operaciju nije lako obaviti, a posao će znatno olakšati primjena ehosondera. Najbolje je izvoditi je u fazama. Sidrenje počinje zaustavljanjem plovila nad najvišom točkom braka. S pramca se spusti sidro, pa krmom vozi na unaprijed odabranu poziciji lova, vodeći račina o tome da se ne zateže konop pramčanog sidra kako ono ne bi popustilo i pomaknulo se. Ne treba se zaustaviti na mjestu lova, nego valja produžiti još malo i s krme spustiti drugo sidro. Zatim se valja laganom vožnjom vratiti na odabranu poziciju lova i zategnuti oba konopa. Iako operacija sidrenje izgleda jednostavno, vjerojatno će je trebati nekoliko puta ponoviti dok se ne nađete točno nad željenim mjestom lova.

---

image

Pagar voli glave liganja i lignjuna

---

Snažna kontra

Poslije sidrenje u more treba spustiti pribor. Osnovnu strunu obavezno treba lagano zategnuti, a ako je more nemirno, a najčešće je takvo, treba balansirati da olovnice ne bi skakale po dnu. Na svaki trzaj treba što prije reagirati, jer zbog velike dužine strune do štapa ili motovila stigne samo snažno potezanje ribe. Zbog istog razloga kontra mora biti žestoka. Ulov treba brzo izvlačiti kako bi se riba što prije odvojila od dna, jer će se pokušati zavući u kakvu rupu i tako spasiti.

Kad se plijen digne dvadesetak metara, zbog nagle promjene tlaka, ulovljena riba će pružati slab otpor. Ako, pak, unatoč izmjene mamaca dvadesetak minuta nema ulova ili on vrstom i veličinom nije zadovoljavajući - treba mijenjati poziciju ribolova. Najčešće je dovoljno samo popustiti sidreni konop i pomaknuti se dvadesetak metara dalje.

Kančanicom na pučini uvijek se može nešto uloviti, ali količina i vrsta ulova ovisi o mnogim čimbenicima. Idealni uvjeti su vedra noć s barem pola mjeseca na nebu, slabi južni, jugozapadni vjetar i kurenat iz istoga smjera. Ako tlak zraka i plima rastu, tim bolje. Ovisno o dubini, u suton će gristi fratri, šarzi, pagari i kantari, a kad padne noć zamijenit će ih krupnije ribe, poput kirnje, murine, ugora i tabinje. I danju će spomenute ribe gristi, ali rjeđe, a puno češće kanjac na svim terenima, a pirka, arbun, manji kantari i škarpine na nešto plićim.

---

image

Kad se pronađu, okani se love u velikom broju

---

Žilavi mamci

Sve spomenute i ostale ribe koje se love na pučinskim dnima prihvatit će mnoge mamce. No, crve, školjke i račiće obrstit će sitnije ribe, često i prije nego što stignu na dno. Zato treba koristiti žilavije mamce. Iako je srdela najučinkovitija, prednost ipak treba dati žilavijim glavonošcima, ponajprije lignji, odnosno lignjunu. Velike srdele treba nadijevati izrezane na filete, a manje cijele. Isto vrijedi i za glavonošce, s tim da, ako se može birati, prednost treba dati lignjunu. Glavonošce dužine 3 do 7 cm najbolje je nadijevati cijele.

One dužine 15 do 20 cm valja mamčiti cijele samo kad se očekuje ulov ugora ili murine. Drugim ih ribama treba nuditi izrezane na manje komade, a pagaru je najbolje nuditi njihove glave s krakovima, koje povremeno treba zatresti da izgledaju kao mali glavonošci u pokretu.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na svaki trzaj treba što prije reagirati, jer će zbog velike dužine strune do ribolovca stići samo snažno potezanje ribe, a zbog istog razloga i kontra mora biti žestoka. Ulov treba brzo izvlačiti, kako bi se riba što prije odvojila od dna i spriječila u pokušaju zavlačenja u neku rupu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Na svaki trzaj treba što prije reagirati, jer će zbog velike dužine strune do ribolovca stići samo snažno potezanje ribe, a zbog istog razloga i kontra mora biti žestoka. Ulov treba brzo izvlačiti, kako bi se riba što prije odvojila od dna i spriječila u pokušaju zavlačenja u neku rupu RIBOLOVNI RASPORED 2 0 11624 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2015-08-24 09:39:37 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-13 07:40:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-13 07:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Na svaki trzaj treba što prije reagirati, jer će zbog velike dužine strune do ribolovca stići samo snažno potezanje ribe, a zbog istog razloga i kontra mora biti žestoka. Ulov treba brzo izvlačiti, kako bi se riba što prije odvojila od dna i spriječila u pokušaju zavlačenja u neku rupu [metadata] => robots= author= title=Do lovine daleko od površine: rujan je idealan za kančarenje na pučini, evo nekoliko savjeta [metakey] => ribolov u rujnu, Šime Duvančić, ribolov, ribolovni raspored, kančarenje, kančarenje na pučini, savjeti za kančarenje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409490.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409491.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409499.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409498.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409497.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409496.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409495.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409494.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409493.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409492.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409489.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409488.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409722.jpg","\/images\/slike\/2015\/08\/24\/6409721.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107"," ","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na pravom terenu lovina mo\u017ee biti i kirnja<\/p>","

Pagar voli glave liganja i lignjuna<\/p>","

Slika br. 1- Spojeve je najbolje izvesti pomo\u0107u perlica<\/p>","

Najbolji su \u017eilaviji mamci<\/p>","

Slika br. 2 - Zavr\u0161njak s odstojnicima<\/p>","

Papagaj udice najprikladnije su za dubinski lov<\/p>","

Kad se prona\u0111u, okani se love u velikom broju<\/p>","

Elektri\u010dna rola olak\u0161ava izvla\u010denje s velikih dubina<\/p>","

Vi\u0161e udica - vi\u0161e riba<\/p>","

Ugor \u0107e zagristi obilatu je\u0161ku<\/p>","

Tabinja je \u010desta lovina na mekanom dnu<\/p>","

I kokoti su \u010desti \u017eitelji ve\u0107ih dubina<\/p>","

Crte\u017e br.2 Klasi\u010dni o\u010dena\u0161 zavr\u0161njak<\/p>","

Crte\u017e br.1 Zavr\u0161njak s privezom na dnu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_6409490_1920.jpg":"1920x1080","k_6409490_1280.jpg":"1280x1280","k_6409490_1024.jpg":"1024x1024","k_6409490_640.jpg":"640x640","k_6409490_480.jpg":"480x480","k_6409490_340.jpg":"340x340","k_6409490_220.jpg":"220x220","o_6409490_1280.jpg":"1280x960","o_6409490_1024.jpg":"1024x768","o_6409490_640.jpg":"640x480","o_6409490_480.jpg":"480x360","o_6409490_340.jpg":"340x255","o_6409490_220.jpg":"220x165","h_6409490_1280.jpg":"1280x854","h_6409490_1024.jpg":"1024x683","h_6409490_640.jpg":"640x427","h_6409490_480.jpg":"480x320","h_6409490_340.jpg":"340x227","h_6409490_220.jpg":"220x147","pp_6409490_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409490_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409490_640.jpg":"640x814","pp_6409490_480.jpg":"480x611","pp_6409490_340.jpg":"340x432","pp_6409490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6409491_1920.jpg":"1920x1080","k_6409491_1280.jpg":"1280x1280","k_6409491_1024.jpg":"1024x1024","k_6409491_640.jpg":"640x640","k_6409491_480.jpg":"480x480","k_6409491_340.jpg":"340x340","k_6409491_220.jpg":"220x220","o_6409491_1280.jpg":"1280x960","o_6409491_1024.jpg":"1024x768","o_6409491_640.jpg":"640x480","o_6409491_480.jpg":"480x360","o_6409491_340.jpg":"340x255","o_6409491_220.jpg":"220x165","h_6409491_1280.jpg":"1280x854","h_6409491_1024.jpg":"1024x683","h_6409491_640.jpg":"640x427","h_6409491_480.jpg":"480x320","h_6409491_340.jpg":"340x227","h_6409491_220.jpg":"220x147","pp_6409491_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409491_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409491_640.jpg":"640x814","pp_6409491_480.jpg":"480x611","pp_6409491_340.jpg":"340x432","pp_6409491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6409499_1920.jpg":"1920x1080","k_6409499_1280.jpg":"1280x1280","k_6409499_1024.jpg":"1024x1024","k_6409499_640.jpg":"640x640","k_6409499_480.jpg":"480x480","k_6409499_340.jpg":"340x340","k_6409499_220.jpg":"220x220","o_6409499_1280.jpg":"1280x960","o_6409499_1024.jpg":"1024x768","o_6409499_640.jpg":"640x480","o_6409499_480.jpg":"480x360","o_6409499_340.jpg":"340x255","o_6409499_220.jpg":"220x165","h_6409499_1280.jpg":"1280x854","h_6409499_1024.jpg":"1024x683","h_6409499_640.jpg":"640x427","h_6409499_480.jpg":"480x320","h_6409499_340.jpg":"340x227","h_6409499_220.jpg":"220x147","pp_6409499_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409499_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409499_640.jpg":"640x814","pp_6409499_480.jpg":"480x611","pp_6409499_340.jpg":"340x432","pp_6409499_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_6409498_1920.jpg":"1920x1080","k_6409498_1280.jpg":"1280x1280","k_6409498_1024.jpg":"1024x1024","k_6409498_640.jpg":"640x640","k_6409498_480.jpg":"480x480","k_6409498_340.jpg":"340x340","k_6409498_220.jpg":"220x220","o_6409498_1280.jpg":"1280x851","o_6409498_1024.jpg":"1024x681","o_6409498_640.jpg":"640x425","o_6409498_480.jpg":"480x319","o_6409498_340.jpg":"340x226","o_6409498_220.jpg":"220x146","h_6409498_1280.jpg":"1280x854","h_6409498_1024.jpg":"1024x683","h_6409498_640.jpg":"640x427","h_6409498_480.jpg":"480x320","h_6409498_340.jpg":"340x227","h_6409498_220.jpg":"220x147","pp_6409498_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409498_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409498_640.jpg":"640x814","pp_6409498_480.jpg":"480x611","pp_6409498_340.jpg":"340x432","pp_6409498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6409497_1920.jpg":"1920x1080","k_6409497_1280.jpg":"1280x1280","k_6409497_1024.jpg":"1024x1024","k_6409497_640.jpg":"640x640","k_6409497_480.jpg":"480x480","k_6409497_340.jpg":"340x340","k_6409497_220.jpg":"220x220","o_6409497_1280.jpg":"1280x960","o_6409497_1024.jpg":"1024x768","o_6409497_640.jpg":"640x480","o_6409497_480.jpg":"480x360","o_6409497_340.jpg":"340x255","o_6409497_220.jpg":"220x165","h_6409497_1280.jpg":"1280x854","h_6409497_1024.jpg":"1024x683","h_6409497_640.jpg":"640x427","h_6409497_480.jpg":"480x320","h_6409497_340.jpg":"340x227","h_6409497_220.jpg":"220x147","pp_6409497_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409497_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409497_640.jpg":"640x814","pp_6409497_480.jpg":"480x611","pp_6409497_340.jpg":"340x432","pp_6409497_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6409496_1920.jpg":"1920x1080","k_6409496_1280.jpg":"1280x1280","k_6409496_1024.jpg":"1024x1024","k_6409496_640.jpg":"640x640","k_6409496_480.jpg":"480x480","k_6409496_340.jpg":"340x340","k_6409496_220.jpg":"220x220","o_6409496_1280.jpg":"1280x960","o_6409496_1024.jpg":"1024x768","o_6409496_640.jpg":"640x480","o_6409496_480.jpg":"480x360","o_6409496_340.jpg":"340x255","o_6409496_220.jpg":"220x165","h_6409496_1280.jpg":"1280x854","h_6409496_1024.jpg":"1024x683","h_6409496_640.jpg":"640x427","h_6409496_480.jpg":"480x320","h_6409496_340.jpg":"340x227","h_6409496_220.jpg":"220x147","pp_6409496_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409496_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409496_640.jpg":"640x814","pp_6409496_480.jpg":"480x611","pp_6409496_340.jpg":"340x432","pp_6409496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6409495_1920.jpg":"1920x1080","k_6409495_1280.jpg":"1280x1280","k_6409495_1024.jpg":"1024x1024","k_6409495_640.jpg":"640x640","k_6409495_480.jpg":"480x480","k_6409495_340.jpg":"340x340","k_6409495_220.jpg":"220x220","o_6409495_1280.jpg":"1280x960","o_6409495_1024.jpg":"1024x768","o_6409495_640.jpg":"640x480","o_6409495_480.jpg":"480x360","o_6409495_340.jpg":"340x255","o_6409495_220.jpg":"220x165","h_6409495_1280.jpg":"1280x854","h_6409495_1024.jpg":"1024x683","h_6409495_640.jpg":"640x427","h_6409495_480.jpg":"480x320","h_6409495_340.jpg":"340x227","h_6409495_220.jpg":"220x147","pp_6409495_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409495_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409495_640.jpg":"640x814","pp_6409495_480.jpg":"480x611","pp_6409495_340.jpg":"340x432","pp_6409495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6409494_1920.jpg":"1920x1080","k_6409494_1280.jpg":"1280x1280","k_6409494_1024.jpg":"1024x1024","k_6409494_640.jpg":"640x640","k_6409494_480.jpg":"480x480","k_6409494_340.jpg":"340x340","k_6409494_220.jpg":"220x220","o_6409494_1280.jpg":"1280x960","o_6409494_1024.jpg":"1024x768","o_6409494_640.jpg":"640x480","o_6409494_480.jpg":"480x360","o_6409494_340.jpg":"340x255","o_6409494_220.jpg":"220x165","h_6409494_1280.jpg":"1280x854","h_6409494_1024.jpg":"1024x683","h_6409494_640.jpg":"640x427","h_6409494_480.jpg":"480x320","h_6409494_340.jpg":"340x227","h_6409494_220.jpg":"220x147","pp_6409494_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409494_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409494_640.jpg":"640x814","pp_6409494_480.jpg":"480x611","pp_6409494_340.jpg":"340x432","pp_6409494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6409493_1920.jpg":"1920x1080","k_6409493_1280.jpg":"1280x1280","k_6409493_1024.jpg":"1024x1024","k_6409493_640.jpg":"640x640","k_6409493_480.jpg":"480x480","k_6409493_340.jpg":"340x340","k_6409493_220.jpg":"220x220","o_6409493_1280.jpg":"1280x960","o_6409493_1024.jpg":"1024x768","o_6409493_640.jpg":"640x480","o_6409493_480.jpg":"480x360","o_6409493_340.jpg":"340x255","o_6409493_220.jpg":"220x165","h_6409493_1280.jpg":"1280x854","h_6409493_1024.jpg":"1024x683","h_6409493_640.jpg":"640x427","h_6409493_480.jpg":"480x320","h_6409493_340.jpg":"340x227","h_6409493_220.jpg":"220x147","pp_6409493_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409493_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409493_640.jpg":"640x814","pp_6409493_480.jpg":"480x611","pp_6409493_340.jpg":"340x432","pp_6409493_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6409492_1920.jpg":"1920x1080","k_6409492_1280.jpg":"1280x1280","k_6409492_1024.jpg":"1024x1024","k_6409492_640.jpg":"640x640","k_6409492_480.jpg":"480x480","k_6409492_340.jpg":"340x340","k_6409492_220.jpg":"220x220","o_6409492_1280.jpg":"1280x853","o_6409492_1024.jpg":"1024x682","o_6409492_640.jpg":"640x426","o_6409492_480.jpg":"480x320","o_6409492_340.jpg":"340x226","o_6409492_220.jpg":"220x146","h_6409492_1280.jpg":"1280x854","h_6409492_1024.jpg":"1024x683","h_6409492_640.jpg":"640x427","h_6409492_480.jpg":"480x320","h_6409492_340.jpg":"340x227","h_6409492_220.jpg":"220x147","pp_6409492_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409492_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409492_640.jpg":"640x814","pp_6409492_480.jpg":"480x611","pp_6409492_340.jpg":"340x432","pp_6409492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_6409489_1920.jpg":"1920x1080","k_6409489_1280.jpg":"1280x1280","k_6409489_1024.jpg":"1024x1024","k_6409489_640.jpg":"640x640","k_6409489_480.jpg":"480x480","k_6409489_340.jpg":"340x340","k_6409489_220.jpg":"220x220","o_6409489_1280.jpg":"1280x960","o_6409489_1024.jpg":"1024x768","o_6409489_640.jpg":"640x480","o_6409489_480.jpg":"480x360","o_6409489_340.jpg":"340x255","o_6409489_220.jpg":"220x165","h_6409489_1280.jpg":"1280x854","h_6409489_1024.jpg":"1024x683","h_6409489_640.jpg":"640x427","h_6409489_480.jpg":"480x320","h_6409489_340.jpg":"340x227","h_6409489_220.jpg":"220x147","pp_6409489_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409489_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409489_640.jpg":"640x814","pp_6409489_480.jpg":"480x611","pp_6409489_340.jpg":"340x432","pp_6409489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_6409488_1920.jpg":"1920x1080","k_6409488_1280.jpg":"1280x1280","k_6409488_1024.jpg":"1024x1024","k_6409488_640.jpg":"640x640","k_6409488_480.jpg":"480x480","k_6409488_340.jpg":"340x340","k_6409488_220.jpg":"220x220","o_6409488_1280.jpg":"1280x1706","o_6409488_1024.jpg":"1024x1365","o_6409488_640.jpg":"640x853","o_6409488_480.jpg":"480x640","o_6409488_340.jpg":"340x453","o_6409488_220.jpg":"220x293","h_6409488_1280.jpg":"1280x854","h_6409488_1024.jpg":"1024x683","h_6409488_640.jpg":"640x427","h_6409488_480.jpg":"480x320","h_6409488_340.jpg":"340x227","h_6409488_220.jpg":"220x147","pp_6409488_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409488_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409488_640.jpg":"640x814","pp_6409488_480.jpg":"480x611","pp_6409488_340.jpg":"340x432","pp_6409488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1705x2361","hd_6409722_1920.jpg":"1920x1080","k_6409722_1280.jpg":"1280x1280","k_6409722_1024.jpg":"1024x1024","k_6409722_640.jpg":"640x640","k_6409722_480.jpg":"480x480","k_6409722_340.jpg":"340x340","k_6409722_220.jpg":"220x220","o_6409722_1280.jpg":"1280x1772","o_6409722_1024.jpg":"1024x1417","o_6409722_640.jpg":"640x886","o_6409722_480.jpg":"480x664","o_6409722_340.jpg":"340x470","o_6409722_220.jpg":"220x304","h_6409722_1280.jpg":"1280x854","h_6409722_1024.jpg":"1024x683","h_6409722_640.jpg":"640x427","h_6409722_480.jpg":"480x320","h_6409722_340.jpg":"340x227","h_6409722_220.jpg":"220x147","pp_6409722_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409722_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409722_640.jpg":"640x814","pp_6409722_480.jpg":"480x611","pp_6409722_340.jpg":"340x432","pp_6409722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1697x2299","hd_6409721_1920.jpg":"1920x1080","k_6409721_1280.jpg":"1280x1280","k_6409721_1024.jpg":"1024x1024","k_6409721_640.jpg":"640x640","k_6409721_480.jpg":"480x480","k_6409721_340.jpg":"340x340","k_6409721_220.jpg":"220x220","o_6409721_1280.jpg":"1280x1734","o_6409721_1024.jpg":"1024x1387","o_6409721_640.jpg":"640x867","o_6409721_480.jpg":"480x650","o_6409721_340.jpg":"340x460","o_6409721_220.jpg":"220x298","h_6409721_1280.jpg":"1280x854","h_6409721_1024.jpg":"1024x683","h_6409721_640.jpg":"640x427","h_6409721_480.jpg":"480x320","h_6409721_340.jpg":"340x227","h_6409721_220.jpg":"220x147","pp_6409721_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409721_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409721_640.jpg":"640x814","pp_6409721_480.jpg":"480x611","pp_6409721_340.jpg":"340x432","pp_6409721_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7796554 Threads: 12 Questions: 1570158668 Slow queries: 4789886 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111747675 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/do-lovine-daleko-od-povrsine-rujan-je-idealan-za-kancarenje-na-pucini-evo-nekoliko-savjeta-1322378 [printLink] => /om/ribolov/do-lovine-daleko-od-povrsine-rujan-je-idealan-za-kancarenje-na-pucini-evo-nekoliko-savjeta-1322378?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 729710 [name] => ribolov u rujnu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-13 09:41:05 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-rujnu [link] => /tag/ribolov-u-rujnu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 713835 [name] => ribolovni raspored [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-25 09:12:56 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-raspored [link] => /tag/ribolovni-raspored ) [4] => stdClass Object ( [id] => 729711 [name] => kančarenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-13 09:41:05 [main_article_id] => 0 [alias] => kancarenje [link] => /tag/kancarenje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 729712 [name] => kančarenje na pučini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-13 09:41:05 [main_article_id] => 0 [alias] => kancarenje-na-pucini [link] => /tag/kancarenje-na-pucini ) [6] => stdClass Object ( [id] => 729713 [name] => savjeti za kančarenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-13 09:41:05 [main_article_id] => 0 [alias] => savjeti-za-kancarenje [link] => /tag/savjeti-za-kancarenje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na svaki trzaj treba što prije reagirati, jer će zbog velike dužine strune do ribolovca stići samo snažno potezanje ribe, a zbog istog razloga i kontra mora biti žestoka. Ulov treba brzo izvlačiti, kako bi se riba što prije odvojila od dna i spriječila u pokušaju zavlačenja u neku rupu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Do lovine daleko od površine: rujan je idealan za kančarenje na pučini, evo nekoliko savjeta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409490.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Na pravom terenu lovina može biti i kirnja

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409490.jpg [title] =>

Na pravom terenu lovina može biti i kirnja

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409491.jpg [title] =>

Pagar voli glave liganja i lignjuna

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409499.jpg [title] =>

Slika br. 1- Spojeve je najbolje izvesti pomoću perlica

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409498.jpg [title] =>

Najbolji su žilaviji mamci

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409497.jpg [title] =>

Slika br. 2 - Završnjak s odstojnicima

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409496.jpg [title] =>

Papagaj udice najprikladnije su za dubinski lov

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409495.jpg [title] =>

Kad se pronađu, okani se love u velikom broju

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409494.jpg [title] =>

Električna rola olakšava izvlačenje s velikih dubina

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409493.jpg [title] =>

Više udica - više riba

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409492.jpg [title] =>

Ugor će zagristi obilatu ješku

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409489.jpg [title] =>

Tabinja je česta lovina na mekanom dnu

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409488.jpg [title] =>

I kokoti su česti žitelji većih dubina

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409722.jpg [title] =>

Crtež br.2 Klasični očenaš završnjak

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/08/24/6409721.jpg [title] =>

Crtež br.1 Završnjak s privezom na dnu

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Rujan je uz lipanj najprikladniji mjesec za udičarenje na moru, a zbog klimatskih promjena to je sve više i listopad. U to doba godine većina je riba barem dobro raspoložena za ishranu, vremenski uvjeti su pogodni, a temperature zraka ugodne. Prigoda je to ljubiteljima tunje za uspješan i ugodan ribolov i tamo gdje u ostatku godine love samo profesionalni ribari - daleko na pučini.

Na debelom moru najkrupnije lovine ostvaruju se trolling i drifting tehnikom, potezanjem mamca ili njegovim puštanjem u struju mora. No, na takve ulove treba dugo čekati s neizvjesnim ishodom. Zato je prosječnom ribiču željnom uspješne avanture na pučini najbolja opcija lov kančanicom. Osim što se može spustiti i na dubine koje ne mogu dosegnuti drugi udičarski alati, kančanicom se mogu uspješno loviti razne vrste riba u svako doba dana i noći, ulov je učestao, mamci lako dostupni, a pribor jednostavniji i jeftiniji nego za ostale načine udičarenja.

Da bi se ribolovac vratio iz avanture s pučine, čak i po vrlo ugodnom vremenu, osnovni preduvjet je ukrcaj na dovoljno veliko i sigurno plovilo opremljeno svim potrebnim priborom, ponajprije elektronskim, neophodnim za sigurnost plovidbe, ali dobrodošlim za otkrivanje pravog hot spota, dobre ribolovne pozicije. Više nego dobrodošao je i ribolovni partner, a nužno je i redovito praćenje vremenske prognoze. Bez svega toga ribolov se vrlo lako može pretvoriti u opasnu avanturu.

---

image

Više udica - više riba

---

Teška olovnica

Jadran je plitko more, pa su dubine na njegovoj pučini većim dijelom između 50 i 120 metara, ali u srednjim i posebice južnim dijelovima one su znatno veće, i preko 300 metara, što je otprilike krajnja granica do koje se iz raznih razloga isplati spuštati kančanicu.

Ribolov na tako različitim dubinama zahtjeva različit pristup i pribor. Za kančarenje na dubinama između 50 i 120 metara najbolje se koristiti klasični pribor s tri udice. Osnovna im je struna od najlona debljine 0,60 do1,00 mm, ako se lovi preko prsta, odnosno 0,30 do 0,50 mm kada se lovi štapom i rolom. Završnjak se pravi od najlona debljine 0,40 do 0,50 mm, odnosno 0,25 do 0,40 mm. Privezi (pjoci) završnjaka trebaju biti dugački 15 do 20 cm i međusobno razmaknuti 30 do 50 cm. Najbolje je donji vezati na kraj predveza, neposredno uz omču za spajanje s olovnicom (crtež br.1). U tom slučaju, taj privez treba biti i duplo duži od ostalih.

---

image

Crtež br.2 Klasični očenaš završnjak

---

Olovnica zbog jakih kurenata treba biti dosta teška, od 50 do 100, čak i 200 grama. Što se pak udica tiče, one trebaju biti veličine 10 do 2 po Mustad skali, odnosno širine luka 10 do 15, rijetko 20 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena.

Osnovna struna pribora za lov na dnima 120 do 160 m pod površinom treba biti od najlona debljine 0,90 do 1,00 mm, odnosno od višenitne strune iste snage.

Tvrdi stirodur

Za ribolov preko prsta namotati je treba na vrlo veliko motovilo, najbolje dimenzija 20x30 cm. Nažalost, takva je od stiropora teško naći u našim prodavaonicama, ali ih je lako izraditi, od stirodura, najbolje plavoga jer je u toj boji najtvrđi. Poslužiti može i drveno motovilo za panulu.

Završnjak (sistem, predvez) za lov na dubinama od 120 do 160 m najbolje je izraditi od najlona promjera 0,45-0,60 mm bijele boje ili bezbojnoga. Optimalna mu je dužina 6 m, a na nju je najbolje rasporediti čak 6 priveza (pjoka) s udicama međusobno razmaknutim 40-tak centimetara. Dužina priveza ne treba biti veća od 10-15 cm, a boja prozirna. Poželjno je na kraj završnjaka postaviti i privez - držač olovnice, i to od još tanjeg najlona i dužine oko 25 cm. Završnjak može biti i klasične očenaš (paternoster) konstrukcije (crtež br. 2), najbolje s donjim privezom spojenim 1-1,2 m poviše kraja predveza.

---

image

Crtež br.2 Klasični očenaš završnjak

---

Optimalna veličina udica za lov na ovim dubinama je broj 1 ili 2 po mustadovoj skali, odnosno širine luka malo više ili manje od 15 mm, rijetko do 20 mm. Što se, pak, olovnice tiče, najčešće su dovoljne one teške 250 do 350 grama.

Duboke pošte

Za lov na dubinama između 160 i 280 metara osnovnu strunu treba izraditi od najlona debljine1,00 do1,20 mm, odnosno od višenitne strune iste jačine. Najprikladniji završnjak za lov na tako velikim dubinama je onaj dužine čak 10 do 12 m, sa šest do 10 priveza, odnosno udica. Međutim, zakonom je sportsko-rekreativnim ribolovcima dozvoljen lov priborom s najviše tri udice. Najbolje ga je izraditi od najlona primjera 0,60 do 0,70 mm i na njega postaviti priveze dužine 15 do 20 cm od najlona 0,50 do 0,60 mm. Razmak među njima treba biti 45 do 50 cm, a udice trebaju biti veličine 1/0 do 2/0, odnosno širine luka oko 20 mm.

Olovnica za lov na tim dubinama obično teži između 350 i 600 grama. Takva je najčešće prikladna i za lov na dubinama preko 300 metara, baš kao što je prikladna i opisana kančanica uz jednu izmjenu - veće udice (do 25 mm), jer su mogući ulovi golemih hriba, ponajprije kirnji.

Korisne vrtilice

Bez obzira na kojoj se dubini lovi, dužina osnovne strune treba biti duplo veća od dubine na kojoj će se loviti. Boja joj nije osobito važna, ali se preporučuju akvamarin plave, sive, zelene i bezbojne. Da bi se izbjeglo mršenje pribora, tako često u lovu na velikim dubinama, sve spojeve završnjaka neophodno je izvesti preko vrtilica ili perlica (slika br. 1). Dobro rješenje je i priveze (pjoke) postavljati pomoću odstojnika - plastičnih ili metalnih nosača koji priveze uvijek drže podalje od ostatka završnjaka (slika br. 2).

---

image

Slika br. 2 - Završnjak s odstojnicima

---

Zbog istog razloga dobro je spoj osnovne strune i završnjaka izvesti posredstvom vrtilice. Oblik olovnice nije osobito važan, ali su najprimjerenije kruškolike, piramidalne i s četvrtastom osnovom (crtež br.1).

Dubinske kančanice su se nekada naoružavale udicama oblika Crystal i Aberdeen, obavezno dugoga vrata. Takav vrat osigurava kačenje plijena i sa zakašnjelom kontrom, koja je neizbježna u lovu na velikim dubinama. Međutim, danas se koriste i udice ostalih oblika. Primjerice O’Shaugnessy, koje su idealne ako se mamče glave lignjica i sipica, odličnih mamaca za pagre i mnoge druge ribe koje se love na pučini. Tankoga su tijela i otvorenog vrha, pa vrlo lako kače plijen. Međutim, nisu u stanju izdržati stisak krupnijih riba koje drobe hranu.

---

image

Papagaj udice najprikladnije su za dubinski lov

---

Još bolje rješenje, osobito za lov na većim dubinama, su udice skupnog naziva papagajke - kratkoga vrata i vrha povijenog k vezištu, koje dozvoljavaju iznimno kasnu kontru. Treba spomenuti i to da su za najveće dubine najbolje takve udice tipa Circle. No, bez obzira kojeg oblika bile, vezište im treba biti u obliku prstena, jer je najlonom debljim od 0,30 - 0,35 mm (pogotovo nerastezljivim koji je jedini pogodan za kančanice velikih dužina) praktično nemoguće dobro vezati čvor na vezište u obliku pločice.

Jaka rola

Kad se želi loviti štapom, a on znatno olakšava ribolov, za dubine između 120 i 160 m najprikladniji su boat i trolling štapovi 12 do 20 libri i dužine oko dva metra. Vršnjak mu treba biti pun, vrlo osjetljiv i akcije vrhom.

Rola mora biti tolika da primi svu količinu strune debljine 0,45-0,50 mm, kolika je dovoljna kad se lovi štapom - znači velika, s kvalitetnom kočnicom velike snage, te s mehanizmom koji će dugo izdržavati velike napore.

---

image

Električna rola olakšava izvlačenje s velikih dubina

---

Ako želite izvlačiti s određenom sigurnošću i u kratkom roku bez velikih napora, koristite kvalitetnu rolu i štap. Za dubine od 200 i više metara optimalno rješenje su štap i rola jačine 30 do 50 libri. Treća mogućnost je multiplikator s električnim pogonom. On smanjuje fizičke napore i s njim se mogu izvući jata okana i drugih riba iz velikih dubina.

Zamarati i, još više, izvlačiti plijen iz velike dubine bez pomoći štapa i role vrlo je mukotrpan posao. Za lov na dubinama između 50 i 120 metara, štap može biti kančarski, tipa boat, barem srednje teški, ali s najtežom klasičnom rolom, veličine barem 6.000, a još bolje 8.000 ili 9.000. Dužina mu može biti 2,40 do 2,70 m, najviše 3 metra, a akcija treba biti brza. Zbog mogućih kapitalnih ulova bolje je rješenje lagani ili srednje teški, snage do 12, najviše 16 libri, panulaški (trolling) štap s najtežom (veličine 9.000 ili 10.000) klasičnom rolom ili multiplikatorom odgovarajuće snage.

Od ostale opreme, u pučinskom kančarenju više nego dobrodošla je prihvatnica, a najbolje je imati i mrežnu i kukastu.

Složeno sidrenje

Kamenite podmorske uzvisine najbolje su pozicije za lov kančanicom na pučini, no dobri ulovi se mogu i na ravnom, mekanom dnu. Loviti se može se iz usidrenog ili plovila prepuštenog kurentu, što su različite tehnike.

Za lov na uzvisinama potrebno je dobro i precizno sidriti plovilo. Tu, za krajnji ishod ribolova presudnu operaciju nije lako obaviti, a posao će znatno olakšati primjena ehosondera. Najbolje je izvoditi je u fazama. Sidrenje počinje zaustavljanjem plovila nad najvišom točkom braka. S pramca se spusti sidro, pa krmom vozi na unaprijed odabranu poziciji lova, vodeći račina o tome da se ne zateže konop pramčanog sidra kako ono ne bi popustilo i pomaknulo se. Ne treba se zaustaviti na mjestu lova, nego valja produžiti još malo i s krme spustiti drugo sidro. Zatim se valja laganom vožnjom vratiti na odabranu poziciju lova i zategnuti oba konopa. Iako operacija sidrenje izgleda jednostavno, vjerojatno će je trebati nekoliko puta ponoviti dok se ne nađete točno nad željenim mjestom lova.

---

image

Pagar voli glave liganja i lignjuna

---

Snažna kontra

Poslije sidrenje u more treba spustiti pribor. Osnovnu strunu obavezno treba lagano zategnuti, a ako je more nemirno, a najčešće je takvo, treba balansirati da olovnice ne bi skakale po dnu. Na svaki trzaj treba što prije reagirati, jer zbog velike dužine strune do štapa ili motovila stigne samo snažno potezanje ribe. Zbog istog razloga kontra mora biti žestoka. Ulov treba brzo izvlačiti kako bi se riba što prije odvojila od dna, jer će se pokušati zavući u kakvu rupu i tako spasiti.

Kad se plijen digne dvadesetak metara, zbog nagle promjene tlaka, ulovljena riba će pružati slab otpor. Ako, pak, unatoč izmjene mamaca dvadesetak minuta nema ulova ili on vrstom i veličinom nije zadovoljavajući - treba mijenjati poziciju ribolova. Najčešće je dovoljno samo popustiti sidreni konop i pomaknuti se dvadesetak metara dalje.

Kančanicom na pučini uvijek se može nešto uloviti, ali količina i vrsta ulova ovisi o mnogim čimbenicima. Idealni uvjeti su vedra noć s barem pola mjeseca na nebu, slabi južni, jugozapadni vjetar i kurenat iz istoga smjera. Ako tlak zraka i plima rastu, tim bolje. Ovisno o dubini, u suton će gristi fratri, šarzi, pagari i kantari, a kad padne noć zamijenit će ih krupnije ribe, poput kirnje, murine, ugora i tabinje. I danju će spomenute ribe gristi, ali rjeđe, a puno češće kanjac na svim terenima, a pirka, arbun, manji kantari i škarpine na nešto plićim.

---

image

Kad se pronađu, okani se love u velikom broju

---

Žilavi mamci

Sve spomenute i ostale ribe koje se love na pučinskim dnima prihvatit će mnoge mamce. No, crve, školjke i račiće obrstit će sitnije ribe, često i prije nego što stignu na dno. Zato treba koristiti žilavije mamce. Iako je srdela najučinkovitija, prednost ipak treba dati žilavijim glavonošcima, ponajprije lignji, odnosno lignjunu. Velike srdele treba nadijevati izrezane na filete, a manje cijele. Isto vrijedi i za glavonošce, s tim da, ako se može birati, prednost treba dati lignjunu. Glavonošce dužine 3 do 7 cm najbolje je nadijevati cijele.

One dužine 15 do 20 cm valja mamčiti cijele samo kad se očekuje ulov ugora ili murine. Drugim ih ribama treba nuditi izrezane na manje komade, a pagaru je najbolje nuditi njihove glave s krakovima, koje povremeno treba zatresti da izgledaju kao mali glavonošci u pokretu.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Na pravom terenu lovina može biti i kirnja


Pagar voli glave liganja i lignjuna


Slika br. 1- Spojeve je najbolje izvesti pomoću perlica


Najbolji su žilaviji mamci


Slika br. 2 - Završnjak s odstojnicima


Papagaj udice najprikladnije su za dubinski lov


Kad se pronađu, okani se love u velikom broju


Električna rola olakšava izvlačenje s velikih dubina


Više udica - više riba


Ugor će zagristi obilatu ješku


Tabinja je česta lovina na mekanom dnu


I kokoti su česti žitelji većih dubina


Crtež br.2 Klasični očenaš završnjak


Crtež br.1 Završnjak s privezom na dnu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/do-lovine-daleko-od-povrsine-rujan-je-idealan-za-kancarenje-na-pucini-evo-nekoliko-savjeta-1322378 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aea649a5536edd2798d4db7835fc6a2b1d350f45 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do+lovine+daleko+od+povr%C5%A1ine%3A+rujan+je+idealan+za+kan%C4%8Darenje+na+pu%C4%8Dini%2C+evo+nekoliko+savjeta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdo-lovine-daleko-od-povrsine-rujan-je-idealan-za-kancarenje-na-pucini-evo-nekoliko-savjeta-1322378 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdo-lovine-daleko-od-povrsine-rujan-je-idealan-za-kancarenje-na-pucini-evo-nekoliko-savjeta-1322378 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na svaki trzaj treba što prije reagirati, jer će zbog velike dužine strune do ribolovca stići samo snažno potezanje ribe, a zbog istog razloga i kontra mora biti žestoka. Ulov treba brzo izvlačiti, kako bi se riba što prije odvojila od dna i spriječila u pokušaju zavlačenja u neku rupu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNI RASPOREDDo lovine daleko od površine: rujan je idealan za kančarenje na pučini, evo nekoliko savjeta

Piše Šime DUVANČIĆ
13. rujna 2023. - 09:40

Rujan je uz lipanj najprikladniji mjesec za udičarenje na moru, a zbog klimatskih promjena to je sve više i listopad. U to doba godine većina je riba barem dobro raspoložena za ishranu, vremenski uvjeti su pogodni, a temperature zraka ugodne. Prigoda je to ljubiteljima tunje za uspješan i ugodan ribolov i tamo gdje u ostatku godine love samo profesionalni ribari - daleko na pučini.

Na debelom moru najkrupnije lovine ostvaruju se trolling i drifting tehnikom, potezanjem mamca ili njegovim puštanjem u struju mora. No, na takve ulove treba dugo čekati s neizvjesnim ishodom. Zato je prosječnom ribiču željnom uspješne avanture na pučini najbolja opcija lov kančanicom. Osim što se može spustiti i na dubine koje ne mogu dosegnuti drugi udičarski alati, kančanicom se mogu uspješno loviti r...

16. svibanj 2024 14:58