StoryEditorOCM

polugodišnja statistikaZbog korone se manje plovilo, zamjetno pao i broj akcija traganja na moru: od početka godine spašavano pet puta manje osoba nego u istom razdoblju lani

Piše Ivica Mikuličić
22. lipnja 2020. - 11:06

Da se zbog poznatih problema s virusom i karantenama ove godine manje plovilo, svjedoči i broj akcija spašavanja i traganja na moru. U prvih pet i pol mjeseci pokrenute su 122 akcije spašavanja iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru iz Rijeke i njihovih centara u Puli, Rijeci, Senju, Zadru, Šibeniku, Splitu, Pločama i Dubrovniku. Prošle godine ih je godine u istom razdoblju bilo oko 200.

Dva stradala ribara

U prvih pet i pol mjeseci ove godine u moru na našem dijelu Jadrana život je izgubilo sedam osoba. Radi usporedbe, u istom razdoblju 2019. bilo je 10 žrtava. Unatoč manje plovidbe zbog poznatih korona problema, na prvi pogled bi se reklo da je broj žrtava tek nešto malo manji.

Međutim, statistika zna biti varljiva, pogotovu kad se gleda površinski, bez dubljeg raščlanjivanja po pojedinim parametrima i uzrocima.

Naime, u službenim statističkim podacima broje se svi koji stradaju u moru, bez obzira jesu li bili na nekom plovilu ili stradali u nekoj od morskih aktivnosti - kupanju, jedrenju na dasci, ronjenju i slično ili nekoj drugoj nesreći čiji je samo završni tragični čin vezan uz more.

Ova je polovica godine specifična po uzrocima. Od tih 7 smrtno stradalih u moru, zapravo samo su dvojica ribara izravne žrtve neke od morskih aktivnosti. Ti su ljudi stradali u nesreći s njihovim plovilom na zadarskom području u ožujku.

Kad se dublje analiziraju uzroci i povodi ostalih pet tragičnih, ispada da su trojica žrtve poznate strašne prometne nesreće u Zadru kad su mladići automobilom sletjeli u more i poginuli. Druga dvojica su piloti iz isto tako poznate nesreće kad je njihov helikopter pao u more...

U akcijama 2020. dosad su spašavane 102 osobe. Godinu prije bilo ih je, u isto vrijeme, pet puta više. Ove godine je, stjecajem okolnosti nešto veći broj ozlijeđenih njih 11. dok je prošle bilo upola manje. I medicinskih intervencija i pružanja hitne pomoći najčešće ljudima na otocima bilo čak tri puta više nego godinu prije.

Manje plovila

U prvoj polovici 2020. spašena su 2 broda, 15 brodica i 2 jahte. Godinu prije bilo ih je razumljivo znatno više, jer se više plovilo.
Isto je bilo i sa spašavanjem ronilaca kojih je bilo mnogo manje ove godine, dok je broj daskaša koji su se našli u nevolji na moru bilo podjednak.

Znatno je veći broj intervencija jedino u kategoriji nesposobnosti za plovidbu zbog kvarova, ostanka bez goriva i slično. Mali je broj zabilježenih sudara na moru, nasukavanja, udara i naplavljivanja zbog kojih se tražila pomoć.

U akcijama spašavanja SAR plovila i ostali sudionici sudjelovali su u 122 slučaja, od toga su plovila kapetanija pružila pomoć u 58 slučajeva, a ostali sudionici u 33 slučaja.

Tragični ribolov ostao nerazjašnjen

Od klasičnih pomorskih nesreća najtragičnija je sudbina dvojice pedesetogodišnjih ribara. Oni su jednog predvečerja u drugoj polovici ožujka isplovili u lov na sviću iz Biograda u svom četiri i pol metra dugom plovilu. Na žalost, taj se ribolov pretvorio u tragediju...

Mrtvo tijelo jedne žrtve pronašao je lokalni ribar oko 17.30 sati u moru u uvali Mostine kod Privlake. Odmah je pokrenuta velika potraga na moru, ali bez uspjeha.

Dvojica prijatelja i inače su često zajedno ribarili i bili su iskusni. Prijateljima, ribarima i poznanicima, a niti službama, nije ništa dojavljeno o bilo kakvom problemu s plovilom ili slično. Nije bilo ni nekog nevremena. Na tijelu pronađenog ribara nisu nađene nikakve posebne ozljede.

Nagađalo se o raznim mogućim scenarijima, pa i o onom da ih je možda udarilo i potopilo neko veće plovilo...

04. svibanj 2024 19:13