stdClass Object ( [id] => 1379524 [title] => ‘Voluja‘ je čudo od broda, bio je i u invaziji na Normandiju! ‘Ulje nisan minja 70 godina...‘ [alias] => voluja-je-cudo-od-broda-bio-je-u-invaziji-na-normandiju-jos-plovi-s-original-dijelovima-ulje-nisan-minja-70-godina-1476706 [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najprije je teglio vojnike, "ljudstvo" reklo bi se, u vihoru Drugog svjetskog rata, potom sudjelovao u bezbroj spašavanja na moru, vukao terete do čak 20 puta teže od vlastite težine. Kratko je bio i "mali šminker" koji šarmira turiste na fish-piknicima, a onda ga je nakon Drugog svjetskog snašao i Domovinski rat, u kojemu je ponajviše teglio – kaveze za tunolov. Pa se preorijentirao na koćarenje i izlov obora, povremeno je umjesto jastoga, škampa i bijele ribe vukao i teglenice za pontone, te potom službeno postao plivarica – za manje upućene, brod za izlov plave ribe. No uskoro ga opet čeka prenamjena... I tko zna gdje mu je kraj, 80 mu je godina tek.

Ovo bi bio sažetak jednog burnog i bogatog brodskog životopisa. Govorimo o malom tegljaču koji je bio izgrađen na brzinu, u nevolji, ali nevjerojatno kvalitetno – za potrebe vojne operacije, naime invazije savezničke, američke vojske na Normandiju u operaciji Overlord, koju zovu još i Dan D.

Rečena se operacija zbila, dakle, na obalama La Manchea i Normandije, pokrajine u sastavu Francuske, prije 80 godina – obljetnica točno pada na datum 6. lipnja, bio je to prvi službeni plov brodice koja je – u vojnom duhu, bez puno uresa – prvotno označena tek rednim brojem i slovima DPC; iza oznake krio se "Defence Plant Corporation", pod čijim je okriljem tegljač iz naše priče izgrađen u gradiću Daceturu u Alabami, u SAD-u.

Brod je kasnije nazvan "Aldebaran", i iz prvog plova iz hladnog mora Normandije danas mu je matična luka Vinišće, općina Marina. Topli Jadran njegov je dom (vez) već tridesetak godina, što je svakako fino mjesto za provoditi zlatne – i još uvijek iznimno vitalne – godine.

U međuvremenu je boravio i u Norveškoj, spas je pronašao u "Brodospasu" do previranja u kojemu "gine" i to poduzeće, te skupa s jugoslavenskom federacijom polako tone u povijest. No žilavi "mališan", okretni tegljač još uvijek plovi, i to skoro u istom ruhu kao i kad je bio friško "ispod čekića"!

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Kolega Damir Šarac pisao je prije pet godina o "rođaku" ovog broda, naime luksuzno preuređenom "Polarisu", prilagođenom turizmu. Ovaj, pak, izgleda skoro identično kao kad je tek izgrađen za potrebe rečene vojne operacije, o kojoj je iz morske perspektive zborio i poznati splitski "brodoznanac" te naš kolega Marijan Žuvić.

Prije negoli priču dovedemo u aktualne okvire, podsjetimo da je u toj vojnoj akciji, zbog koje je flota tegljača i izgrađena, sudjelovalo (do kraja dvomjesečnih operacija) više od dva milijuna vojnika SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Poljske i drugih savezničkih zemalja, udarivši u bedem od oko milijun vojnika nacističke Njemačke. To je bio i početak kraja Hitlerove opsesije o pokoravanju država i istrebljenju milijuna građana na europskom kontinentu. To je bio Dan D ili Invazija na Normandiju. Overlord bila je Oluja Drugog svjetskog rata.

Prvih šest remorkera iz te operacije je 1967. godine od njemačke tvrtke "Norddeutsher Lloyd" iz Bremena kupio splitski "Brodospas", a nazivani su i "zvjezdanom flotom" jer su dobili imena prema svemirskim tijelima: "Altair", "Argus", "Jupiter", "Regulus", "Saturn" i "Vega". Sljedeće godine od norveške tvrtke "Bukser & Bjergingsselskapet A/S" iz Osla kupljeni su blizanci "Aldebaran" (iz naše priče) i "Deneb", a 1970. stigle su i posljednje dvije zvijezde: "Kastor" i "Polaris", brod o kojemu je dakle prije pet godina pisao kolega Damir Šarac uz stručnu akviziciju Marijana Žuvića.

---

image

Vlasnik broda Dragislav Dragi Kustura

Joško Šupić/Cropix
---

"Aldebaran" nekako prolazi nezamijećen, no itekako je aktivan. Brodić je prelaskom u vlasništvo Dragislava (Dragog) Kusture iz Vinišća preimenovan u "krotkiji" naziv "Voluja", postaje imenjak istoimene uvale za koju Kustura ne krije da je emotivno vezan. Baš kao što se s protokom desetljeća vezao i za svoj maleni, poslušni remorker koji je familiju doslovce i prehranjivao u teškim danima Domovinskog rata i friškog poraća. Onima koje Dragi nije proveo na frontu – naime, bio je dragovoljac, dok mu nije rečeno da brod stavi u stanje pripravnosti u slučaju vojne potrebe (za koju je, treba li reći, remorker bio i formatiran).

Na sreću, rat je završio sredinom devedesetih i brod je mogao nastaviti svoju mirnodopsku namjenu: tegliti željezne kaveze za tunolov. Šjor Dragi se prisjeća mnogih plavetnih epizoda dok nas vodi u razgled ovog plovnog rariteta, iznimno solidno konstituiranog broda kojemu – pazite sad – ulje nije promijenjeno više od sedamdeset godina! Reduktor je ključan, u njemu je još isto, tvorničko ulje, General Motors originalni dijelovi, sve je još tu.

– Inženjer mi je savjetova da ne minjan ni ulje, ni filtere i ja sam posluša školovanog čovika. Ulje mu je još uvik vrhunskog viskoziteta, a jedan put u tri godine (najčešće na misec dana), u nekom od škverova na "Voluji" napravimo remont. I to je to šta se održavanja tiče – sažima Kustura.

---

image

Dragislav Dragi Kustura u strojarnici

Joško Šupić/Cropix
---

Prije negoli je dobio žensko ime ("Voluja"), "Aldebaran" ili tegljač s brojem imao je sve što ima i danas; znanci će razabrati što znače dva velika balastna tanka, koja su imala, laički, svrhu za samodostatnom pokretljivošću u slučaju nasukavanja. Brod je bio namijenjen (jednokratnoj, mislilo se tada) operaciji na obalama mora koje su izrazito pjeskovite mjestimice. Zato sadrži i snažne propele te motor jakosti 750 konja ili 515 kilovata sa stražnjom poteznom silom, kojima se može "iščupati" iz takva terena, za nevolju. Motori se i hlade pomoću rečenih balastnih tankova, objašnjava nam Kustura, dok mi uočavamo nešto što nam je u ovoj brodostrojarskoj priči ipak bliskije: špaker.

Naime, u nevelikoj kuhinjici (remorker je napravljen tek za do sedam članova posade) nalazi se štednjak koji izgleda kao solidno očuvan muzejski primjerak! Masivan, malo ruzinav – zaljubili smo se u njega, pogotovo kad smo saznali da je – radio "na naftu"!

– Ovaj brod je snažan ka bivol, i troši puno: 70 do 100 litara nafte za sat rada – osmjehuje se naš domaćin.

Od tih 70 do 100 litara nešto bi malo otpalo i na špaker, naime na njemu je još vidljiva cjevčica spojena direktno na tank. Kroz nju je "pio" gorivo za rad taj masivni brodski štednjak na kojemu bi najčešće zamirisala kuhana kava u loncu, pečena jaja, zacvrčala riblja frigadura ili kakvo drugo jednostavno jelo koje su pripremali muškarci, odnosno podgrijavali šalšu, neku juhu i sličnu jestvinu koju bi im spakirale brižne supruge za vijađ.

---

image

Unutrašnjost glavnog motora

Joško Šupić/Cropix
---

Kustura je jednom, prisjeća se, na "Voluji" proveo ravno sto dana. No špaker već tada nije bio u upotrebi, na brod je donesen električni (radi na agregat) i plinski, koji se najčešće koristi. Ipak, ovaj muzejski štednjak Kustura nije htio "čupati" iz broda. Drago mu ga je gledati, svaku preinaku doživljava bolno, kao amputaciju.

– Najmanje san dira šta san moga. Kreveti u spavaonicama (ima ih ukupno sedam) još su od originalne drvenarije; nema na ovom brodu crvotočine... Još su u njima "kašuni" za pohranu posteljine, recimo, ili nešto drugo šta triba. Tegljači obično imaju do sedam ležajeva, ovaj je tipičan – približava brodovlasnik Kustura.

---

image

Kustura je jednom, prisjeća se, na "Voluji" proveo ravno sto dana

Joško Šupić/Cropix
---

Iako mu je malena, pitoreskna i zabačena uvala sad matična luka, "Voluja" bez problema svladava sve nevere diljem Jadrana. Tako je valjda brodica navikla tijekom službe u "Brodospasa", ali i kasnije, kad je vonjala po ribi svake sorte, te teglila kaveze, pontone... Putešestvije ju je čak dovelo do obala Italije, gdje se jednom i – nasukala.

– Ja san bija kriv – skrušeno se prisjeća Kustura.

– Tada se je prvi put u životu i malo oštetila, morali smo deset posto oplate zaminit novim komadima, ima od toga desetak godin. I znate šta? Tih deset posto brže propada od ove originalne građe! – zaključuje veselo, jer ipak je većina broda sazdana od solidnog prvotnog materijala.

Rodni list broda kaže da je osovina broda 320 "fija", dug je 26 i širok nekih sedam metara u najširem dijelu. Volumen svih zatvorenih prostorija iznosi 149 bruto tona (BT), a zadnja potezna sila deset tona. Može vući i do 20 puta teže terete (!), tako da kavezi puni plave ribe (najviše tuna) nisu bili problem; zbog ribe je Kustura ipak morao pristati na kompromis, to jest minimalnu tehničku intervenciju na brodu – ugradio je nekoliko frižidera, oni su novitada uz plinski štednjak.

---

image

Originalni štednjak na naftu u kuhinji koji već dugo nije u upotrebi, ali je dobro očuvan

Joško Šupić/Cropix
---

Najegzotičnija namjena "Voluje" bila je kratkotrajna turistička namjena, koju smo spomenuli, no to je u ukupnom kontekstu doista bila "leteća" epizoda.

– Malo san, kad san za 80-ak iljada tadašnjih maraka brod kupija od "Brodospasa", krenija sa fiš-piknicima. Odveja bi turiste na kupanje, iskrca ih u nekoj vali, a ja bi iša nalovit ribe i odmah bi im je ispeka na gradele, a oni bi pojili i vratija bi ih nazad. Sve u jedan dan. Bilo je dobro krenilo, ali se zaratilo, pa je to brzo propalo, a ja više nisam ima interesa za turizam, niti veliko ulaganje i promjene na brodu. Drag mi je ovakav kakav je – zaljubljeno će Dragi Kustura, skromni brodovlasnik iz Vinišća.

---

image

Vitla na krmi broda

Joško Šupić/Cropix
------
image

Komandni most

Joško Šupić/Cropix
---

---

‘Ti nama ribolovnu dozvolu, mi tebi pola milijuna eura‘

Najnovija ponuda Europske komisije "dala je mislit" Kusturi, vlasniku ribolovne dozvole za plivaricu (brod specijaliziran za izlov plave ribe).

Naime, ponuđeno mu je da uništi dozvolu u svrhu obnove ribljeg fonda u Jadranu uz izdašno obeštećenje u visini od 500 tisuća eura. Ako odluči i plivaricu (brod) poslati u rezalište, dobiva još oko 250 tisuća eura, sve su te cifre određene s obzirom na tonažu plovila, nisu tek tako.

No postoji plan B za brod koji je preživio Dan D.

– Mogu ga prenamijenit, za tegalj ili turizam, recimo. U tom slučaju ostajem kraći za najmanje 250 iljada euri, ali nema veze. Ne dam rizat moju "Voluju" – odlučan je Kustura.

---

---

‘Fale jedino žene‘

Kako je provesti 100 dana na malenom i, budimo realni, neudobnom vojnom tegljaču, pitali smo Kusturu, čovjeka koji je prošao sve ateste i izazove.

– Čujte, da je udobno, nije, ali nije ni loše. Ja kad ugazin na ovaj brod, osjetim neki čudni mir, a kad znam da ću na njemu provest sto dana, onda mi triba nekih 15-ak za adaptaciju. Posli mi je odlično... Po danu se radi, jedemo ono šta ulovimo i ponesemo od doma: gotova jela, voće, čak i nešto slatkoga – ništa nam ne fali.

Kad ponestane vina, imamo odličnu vezu na Pelješcu, skoknemo do Sveca, imamo naše pošte. Navečer mora bit vina uz karte za opuštanje. Pogleda se i televizija, je, imamo i nju – to je važno ako se potrefi koja utakmica, a ne možemo ić pa da bar gledamo prijenos.

I onda ideš leć, lipo ka doma; fale nam jedino žene, ali danas bar svi imamo mobitele pa opet moremo proćakulat. Prigrmi se i to – pomirljivo se osmjehuje kapetan Kustura.

---

---

image

Vlasnik broda Dragislav Dragi Kustura sa sinom Josipom i našom novinarkom u brodskom salonu

Joško Šupić/Cropix
------
image

Strojarnica u kojoj je većina opreme originalna, datira iz doba priozvodnje 1943. godine

Joško Šupić/Cropix
------
image

Brodske palube

Joško Šupić/Cropix
------
image

Brodski salon

Joško Šupić/Cropix
------
image

Strojarnica u kojoj je većina opreme originalna, datira iz doba priozvodnje 1943. godine

Joško Šupić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žilavi ‘mališan‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => žilavi ‘mališan‘ 2 0 9279 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-09 11:23:29 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-10 07:08:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-10 07:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Voluja' je čudo od broda, bio je i u invaziji na Normandiju! 'Ulje nisan minja 70 godina...' page_title='Voluja' je čudo od broda, bio je i u invaziji na Normandiju! 'Ulje nisan minja 70 godina...' [metakey] => brod voluja, remorker, invazija na normandiju, priča o brodu, dragislav kustura, Vinišće, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26906006.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26908555.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26906017.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26906015.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26906013.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26906002.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905999.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905997.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905995.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905994.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905992.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905991.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905989.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905988.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905987.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905985.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905983.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905980.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905978.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905975.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905971.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905970.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905968.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905966.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905964.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905961.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26905958.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Brod Voluja na vezu u Vini\u0161\u0107u<\/p>","

Vlasnik broda Dragislav Dragi Kustura sa sinom Josipom i na\u0161om novinarkom u brodskom salonu<\/p>","

Strojarnica u kojoj je ve\u0107ina opreme originalna, datira iz doba priozvodnje 1943. godine<\/p>","

Brodske palube<\/p>","

Originalni \u0161tednjak na naftu u kuhinji koji ve\u0107 dugo nije u upotrebi, ali je dobro o\u010duvan<\/p>","

Brod Voluja na vezu u Vini\u0161\u0107u<\/p>","

Vitla na krmi broda<\/p>","

Brodski salon<\/p>","

Brodske palube<\/p>","","

Komandni most<\/p>","

Komandni most<\/p>","","

Vlasnik broda Dragislav Dragi Kustura<\/p>","

Brodske palube<\/p>","","

Strojarnica u kojoj je ve\u0107ina opreme originalna, datira iz doba priozvodnje 1943. godine<\/p>","

Unutra\u0161njost glavnog motora<\/p>","","

Strojarnica<\/p>","","","","

Oznake proizvo\u0111a\u010da na motorima<\/p>","

Oznake proizvo\u0111a\u010da na motorima<\/p>","

Dragislav Dragi Kustura u strojarnici<\/p>","

Kustura je jednom, prisje\u0107a se, na \u201dVoluji\u201d proveo ravno sto dana<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1599","hd_26906006_1920.jpg":"1920x1080","k_26906006_1280.jpg":"1280x1280","k_26906006_1024.jpg":"1024x1024","k_26906006_640.jpg":"640x640","k_26906006_480.jpg":"480x480","k_26906006_340.jpg":"340x340","k_26906006_220.jpg":"220x220","o_26906006_1280.jpg":"1280x1066","o_26906006_1024.jpg":"1024x852","o_26906006_640.jpg":"640x533","o_26906006_480.jpg":"480x399","o_26906006_340.jpg":"340x283","o_26906006_220.jpg":"220x183","h_26906006_1280.jpg":"1280x854","h_26906006_1024.jpg":"1024x683","h_26906006_640.jpg":"640x427","h_26906006_480.jpg":"480x320","h_26906006_340.jpg":"340x227","h_26906006_220.jpg":"220x147","pp_26906006_1280.jpg":"1280x1628","pp_26906006_1024.jpg":"1024x1303","pp_26906006_640.jpg":"640x814","pp_26906006_480.jpg":"480x611","pp_26906006_340.jpg":"340x432","pp_26906006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1143","hd_26908555_1920.jpg":"1920x1080","k_26908555_1280.jpg":"1280x1280","k_26908555_1024.jpg":"1024x1024","k_26908555_640.jpg":"640x640","k_26908555_480.jpg":"480x480","k_26908555_340.jpg":"340x340","k_26908555_220.jpg":"220x220","o_26908555_1280.jpg":"1280x762","o_26908555_1024.jpg":"1024x609","o_26908555_640.jpg":"640x381","o_26908555_480.jpg":"480x285","o_26908555_340.jpg":"340x202","o_26908555_220.jpg":"220x130","h_26908555_1280.jpg":"1280x854","h_26908555_1024.jpg":"1024x683","h_26908555_640.jpg":"640x427","h_26908555_480.jpg":"480x320","h_26908555_340.jpg":"340x227","h_26908555_220.jpg":"220x147","pp_26908555_1280.jpg":"1280x1628","pp_26908555_1024.jpg":"1024x1303","pp_26908555_640.jpg":"640x814","pp_26908555_480.jpg":"480x611","pp_26908555_340.jpg":"340x432","pp_26908555_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26906017_1920.jpg":"1920x1080","k_26906017_1280.jpg":"1280x1280","k_26906017_1024.jpg":"1024x1024","k_26906017_640.jpg":"640x640","k_26906017_480.jpg":"480x480","k_26906017_340.jpg":"340x340","k_26906017_220.jpg":"220x220","o_26906017_1280.jpg":"1280x854","o_26906017_1024.jpg":"1024x683","o_26906017_640.jpg":"640x427","o_26906017_480.jpg":"480x320","o_26906017_340.jpg":"340x227","o_26906017_220.jpg":"220x146","h_26906017_1280.jpg":"1280x854","h_26906017_1024.jpg":"1024x683","h_26906017_640.jpg":"640x427","h_26906017_480.jpg":"480x320","h_26906017_340.jpg":"340x227","h_26906017_220.jpg":"220x147","pp_26906017_1280.jpg":"1280x1628","pp_26906017_1024.jpg":"1024x1303","pp_26906017_640.jpg":"640x814","pp_26906017_480.jpg":"480x611","pp_26906017_340.jpg":"340x432","pp_26906017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_26906015_1920.jpg":"1920x1080","k_26906015_1280.jpg":"1280x1280","k_26906015_1024.jpg":"1024x1024","k_26906015_640.jpg":"640x640","k_26906015_480.jpg":"480x480","k_26906015_340.jpg":"340x340","k_26906015_220.jpg":"220x220","o_26906015_1280.jpg":"1280x1917","o_26906015_1024.jpg":"1024x1533","o_26906015_640.jpg":"640x958","o_26906015_480.jpg":"480x719","o_26906015_340.jpg":"340x509","o_26906015_220.jpg":"220x329","h_26906015_1280.jpg":"1280x854","h_26906015_1024.jpg":"1024x683","h_26906015_640.jpg":"640x427","h_26906015_480.jpg":"480x320","h_26906015_340.jpg":"340x227","h_26906015_220.jpg":"220x147","pp_26906015_1280.jpg":"1280x1628","pp_26906015_1024.jpg":"1024x1303","pp_26906015_640.jpg":"640x814","pp_26906015_480.jpg":"480x611","pp_26906015_340.jpg":"340x432","pp_26906015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1392","hd_26906013_1920.jpg":"1920x1080","k_26906013_1280.jpg":"1280x1280","k_26906013_1024.jpg":"1024x1024","k_26906013_640.jpg":"640x640","k_26906013_480.jpg":"480x480","k_26906013_340.jpg":"340x340","k_26906013_220.jpg":"220x220","o_26906013_1280.jpg":"1280x928","o_26906013_1024.jpg":"1024x742","o_26906013_640.jpg":"640x464","o_26906013_480.jpg":"480x348","o_26906013_340.jpg":"340x246","o_26906013_220.jpg":"220x159","h_26906013_1280.jpg":"1280x854","h_26906013_1024.jpg":"1024x683","h_26906013_640.jpg":"640x427","h_26906013_480.jpg":"480x320","h_26906013_340.jpg":"340x227","h_26906013_220.jpg":"220x147","pp_26906013_1280.jpg":"1280x1628","pp_26906013_1024.jpg":"1024x1303","pp_26906013_640.jpg":"640x814","pp_26906013_480.jpg":"480x611","pp_26906013_340.jpg":"340x432","pp_26906013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1146","hd_26906002_1920.jpg":"1920x1080","k_26906002_1280.jpg":"1280x1280","k_26906002_1024.jpg":"1024x1024","k_26906002_640.jpg":"640x640","k_26906002_480.jpg":"480x480","k_26906002_340.jpg":"340x340","k_26906002_220.jpg":"220x220","o_26906002_1280.jpg":"1280x764","o_26906002_1024.jpg":"1024x611","o_26906002_640.jpg":"640x382","o_26906002_480.jpg":"480x286","o_26906002_340.jpg":"340x202","o_26906002_220.jpg":"220x131","h_26906002_1280.jpg":"1280x854","h_26906002_1024.jpg":"1024x683","h_26906002_640.jpg":"640x427","h_26906002_480.jpg":"480x320","h_26906002_340.jpg":"340x227","h_26906002_220.jpg":"220x147","pp_26906002_1280.jpg":"1280x1628","pp_26906002_1024.jpg":"1024x1303","pp_26906002_640.jpg":"640x814","pp_26906002_480.jpg":"480x611","pp_26906002_340.jpg":"340x432","pp_26906002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26905999_1920.jpg":"1920x1080","k_26905999_1280.jpg":"1280x1280","k_26905999_1024.jpg":"1024x1024","k_26905999_640.jpg":"640x640","k_26905999_480.jpg":"480x480","k_26905999_340.jpg":"340x340","k_26905999_220.jpg":"220x220","o_26905999_1280.jpg":"1280x854","o_26905999_1024.jpg":"1024x683","o_26905999_640.jpg":"640x427","o_26905999_480.jpg":"480x320","o_26905999_340.jpg":"340x227","o_26905999_220.jpg":"220x146","h_26905999_1280.jpg":"1280x854","h_26905999_1024.jpg":"1024x683","h_26905999_640.jpg":"640x427","h_26905999_480.jpg":"480x320","h_26905999_340.jpg":"340x227","h_26905999_220.jpg":"220x147","pp_26905999_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905999_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905999_640.jpg":"640x814","pp_26905999_480.jpg":"480x611","pp_26905999_340.jpg":"340x432","pp_26905999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26905997_1920.jpg":"1920x1080","k_26905997_1280.jpg":"1280x1280","k_26905997_1024.jpg":"1024x1024","k_26905997_640.jpg":"640x640","k_26905997_480.jpg":"480x480","k_26905997_340.jpg":"340x340","k_26905997_220.jpg":"220x220","o_26905997_1280.jpg":"1280x854","o_26905997_1024.jpg":"1024x683","o_26905997_640.jpg":"640x427","o_26905997_480.jpg":"480x320","o_26905997_340.jpg":"340x227","o_26905997_220.jpg":"220x146","h_26905997_1280.jpg":"1280x854","h_26905997_1024.jpg":"1024x683","h_26905997_640.jpg":"640x427","h_26905997_480.jpg":"480x320","h_26905997_340.jpg":"340x227","h_26905997_220.jpg":"220x147","pp_26905997_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905997_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905997_640.jpg":"640x814","pp_26905997_480.jpg":"480x611","pp_26905997_340.jpg":"340x432","pp_26905997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2464","hd_26905995_1920.jpg":"1920x1080","k_26905995_1280.jpg":"1280x1280","k_26905995_1024.jpg":"1024x1024","k_26905995_640.jpg":"640x640","k_26905995_480.jpg":"480x480","k_26905995_340.jpg":"340x340","k_26905995_220.jpg":"220x220","o_26905995_1280.jpg":"1280x1642","o_26905995_1024.jpg":"1024x1314","o_26905995_640.jpg":"640x821","o_26905995_480.jpg":"480x616","o_26905995_340.jpg":"340x436","o_26905995_220.jpg":"220x282","h_26905995_1280.jpg":"1280x854","h_26905995_1024.jpg":"1024x683","h_26905995_640.jpg":"640x427","h_26905995_480.jpg":"480x320","h_26905995_340.jpg":"340x227","h_26905995_220.jpg":"220x147","pp_26905995_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905995_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905995_640.jpg":"640x814","pp_26905995_480.jpg":"480x611","pp_26905995_340.jpg":"340x432","pp_26905995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1051","hd_26905994_1920.jpg":"1920x1080","k_26905994_1280.jpg":"1280x1280","k_26905994_1024.jpg":"1024x1024","k_26905994_640.jpg":"640x640","k_26905994_480.jpg":"480x480","k_26905994_340.jpg":"340x340","k_26905994_220.jpg":"220x220","o_26905994_1280.jpg":"1280x700","o_26905994_1024.jpg":"1024x560","o_26905994_640.jpg":"640x350","o_26905994_480.jpg":"480x262","o_26905994_340.jpg":"340x186","o_26905994_220.jpg":"220x120","h_26905994_1280.jpg":"1280x854","h_26905994_1024.jpg":"1024x683","h_26905994_640.jpg":"640x427","h_26905994_480.jpg":"480x320","h_26905994_340.jpg":"340x227","h_26905994_220.jpg":"220x147","pp_26905994_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905994_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905994_640.jpg":"640x814","pp_26905994_480.jpg":"480x611","pp_26905994_340.jpg":"340x432","pp_26905994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26905992_1920.jpg":"1920x1080","k_26905992_1280.jpg":"1280x1280","k_26905992_1024.jpg":"1024x1024","k_26905992_640.jpg":"640x640","k_26905992_480.jpg":"480x480","k_26905992_340.jpg":"340x340","k_26905992_220.jpg":"220x220","o_26905992_1280.jpg":"1280x854","o_26905992_1024.jpg":"1024x683","o_26905992_640.jpg":"640x427","o_26905992_480.jpg":"480x320","o_26905992_340.jpg":"340x227","o_26905992_220.jpg":"220x146","h_26905992_1280.jpg":"1280x854","h_26905992_1024.jpg":"1024x683","h_26905992_640.jpg":"640x427","h_26905992_480.jpg":"480x320","h_26905992_340.jpg":"340x227","h_26905992_220.jpg":"220x147","pp_26905992_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905992_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905992_640.jpg":"640x814","pp_26905992_480.jpg":"480x611","pp_26905992_340.jpg":"340x432","pp_26905992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26905991_1920.jpg":"1920x1080","k_26905991_1280.jpg":"1280x1280","k_26905991_1024.jpg":"1024x1024","k_26905991_640.jpg":"640x640","k_26905991_480.jpg":"480x480","k_26905991_340.jpg":"340x340","k_26905991_220.jpg":"220x220","o_26905991_1280.jpg":"1280x854","o_26905991_1024.jpg":"1024x683","o_26905991_640.jpg":"640x427","o_26905991_480.jpg":"480x320","o_26905991_340.jpg":"340x227","o_26905991_220.jpg":"220x146","h_26905991_1280.jpg":"1280x854","h_26905991_1024.jpg":"1024x683","h_26905991_640.jpg":"640x427","h_26905991_480.jpg":"480x320","h_26905991_340.jpg":"340x227","h_26905991_220.jpg":"220x147","pp_26905991_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905991_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905991_640.jpg":"640x814","pp_26905991_480.jpg":"480x611","pp_26905991_340.jpg":"340x432","pp_26905991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26905989_1920.jpg":"1920x1080","k_26905989_1280.jpg":"1280x1280","k_26905989_1024.jpg":"1024x1024","k_26905989_640.jpg":"640x640","k_26905989_480.jpg":"480x480","k_26905989_340.jpg":"340x340","k_26905989_220.jpg":"220x220","o_26905989_1280.jpg":"1280x854","o_26905989_1024.jpg":"1024x683","o_26905989_640.jpg":"640x427","o_26905989_480.jpg":"480x320","o_26905989_340.jpg":"340x227","o_26905989_220.jpg":"220x146","h_26905989_1280.jpg":"1280x854","h_26905989_1024.jpg":"1024x683","h_26905989_640.jpg":"640x427","h_26905989_480.jpg":"480x320","h_26905989_340.jpg":"340x227","h_26905989_220.jpg":"220x147","pp_26905989_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905989_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905989_640.jpg":"640x814","pp_26905989_480.jpg":"480x611","pp_26905989_340.jpg":"340x432","pp_26905989_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26905988_1920.jpg":"1920x1080","k_26905988_1280.jpg":"1280x1280","k_26905988_1024.jpg":"1024x1024","k_26905988_640.jpg":"640x640","k_26905988_480.jpg":"480x480","k_26905988_340.jpg":"340x340","k_26905988_220.jpg":"220x220","o_26905988_1280.jpg":"1280x854","o_26905988_1024.jpg":"1024x683","o_26905988_640.jpg":"640x427","o_26905988_480.jpg":"480x320","o_26905988_340.jpg":"340x227","o_26905988_220.jpg":"220x146","h_26905988_1280.jpg":"1280x854","h_26905988_1024.jpg":"1024x683","h_26905988_640.jpg":"640x427","h_26905988_480.jpg":"480x320","h_26905988_340.jpg":"340x227","h_26905988_220.jpg":"220x147","pp_26905988_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905988_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905988_640.jpg":"640x814","pp_26905988_480.jpg":"480x611","pp_26905988_340.jpg":"340x432","pp_26905988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1321","hd_26905987_1920.jpg":"1920x1080","k_26905987_1280.jpg":"1280x1280","k_26905987_1024.jpg":"1024x1024","k_26905987_640.jpg":"640x640","k_26905987_480.jpg":"480x480","k_26905987_340.jpg":"340x340","k_26905987_220.jpg":"220x220","o_26905987_1280.jpg":"1280x880","o_26905987_1024.jpg":"1024x704","o_26905987_640.jpg":"640x440","o_26905987_480.jpg":"480x330","o_26905987_340.jpg":"340x233","o_26905987_220.jpg":"220x151","h_26905987_1280.jpg":"1280x854","h_26905987_1024.jpg":"1024x683","h_26905987_640.jpg":"640x427","h_26905987_480.jpg":"480x320","h_26905987_340.jpg":"340x227","h_26905987_220.jpg":"220x147","pp_26905987_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905987_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905987_640.jpg":"640x814","pp_26905987_480.jpg":"480x611","pp_26905987_340.jpg":"340x432","pp_26905987_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3028","hd_26905985_1920.jpg":"1920x1080","k_26905985_1280.jpg":"1280x1280","k_26905985_1024.jpg":"1024x1024","k_26905985_640.jpg":"640x640","k_26905985_480.jpg":"480x480","k_26905985_340.jpg":"340x340","k_26905985_220.jpg":"220x220","o_26905985_1280.jpg":"1280x2018","o_26905985_1024.jpg":"1024x1614","o_26905985_640.jpg":"640x1009","o_26905985_480.jpg":"480x757","o_26905985_340.jpg":"340x536","o_26905985_220.jpg":"220x346","h_26905985_1280.jpg":"1280x854","h_26905985_1024.jpg":"1024x683","h_26905985_640.jpg":"640x427","h_26905985_480.jpg":"480x320","h_26905985_340.jpg":"340x227","h_26905985_220.jpg":"220x147","pp_26905985_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905985_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905985_640.jpg":"640x814","pp_26905985_480.jpg":"480x611","pp_26905985_340.jpg":"340x432","pp_26905985_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26905983_1920.jpg":"1920x1080","k_26905983_1280.jpg":"1280x1280","k_26905983_1024.jpg":"1024x1024","k_26905983_640.jpg":"640x640","k_26905983_480.jpg":"480x480","k_26905983_340.jpg":"340x340","k_26905983_220.jpg":"220x220","o_26905983_1280.jpg":"1280x854","o_26905983_1024.jpg":"1024x683","o_26905983_640.jpg":"640x427","o_26905983_480.jpg":"480x320","o_26905983_340.jpg":"340x226","o_26905983_220.jpg":"220x146","h_26905983_1280.jpg":"1280x854","h_26905983_1024.jpg":"1024x683","h_26905983_640.jpg":"640x427","h_26905983_480.jpg":"480x320","h_26905983_340.jpg":"340x227","h_26905983_220.jpg":"220x147","pp_26905983_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905983_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905983_640.jpg":"640x814","pp_26905983_480.jpg":"480x611","pp_26905983_340.jpg":"340x432","pp_26905983_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26905980_1920.jpg":"1920x1080","k_26905980_1280.jpg":"1280x1280","k_26905980_1024.jpg":"1024x1024","k_26905980_640.jpg":"640x640","k_26905980_480.jpg":"480x480","k_26905980_340.jpg":"340x340","k_26905980_220.jpg":"220x220","o_26905980_1280.jpg":"1280x854","o_26905980_1024.jpg":"1024x683","o_26905980_640.jpg":"640x427","o_26905980_480.jpg":"480x320","o_26905980_340.jpg":"340x226","o_26905980_220.jpg":"220x146","h_26905980_1280.jpg":"1280x854","h_26905980_1024.jpg":"1024x683","h_26905980_640.jpg":"640x427","h_26905980_480.jpg":"480x320","h_26905980_340.jpg":"340x227","h_26905980_220.jpg":"220x147","pp_26905980_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905980_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905980_640.jpg":"640x814","pp_26905980_480.jpg":"480x611","pp_26905980_340.jpg":"340x432","pp_26905980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2945","hd_26905978_1920.jpg":"1920x1080","k_26905978_1280.jpg":"1280x1280","k_26905978_1024.jpg":"1024x1024","k_26905978_640.jpg":"640x640","k_26905978_480.jpg":"480x480","k_26905978_340.jpg":"340x340","k_26905978_220.jpg":"220x220","o_26905978_1280.jpg":"1280x1963","o_26905978_1024.jpg":"1024x1570","o_26905978_640.jpg":"640x981","o_26905978_480.jpg":"480x736","o_26905978_340.jpg":"340x521","o_26905978_220.jpg":"220x337","h_26905978_1280.jpg":"1280x854","h_26905978_1024.jpg":"1024x683","h_26905978_640.jpg":"640x427","h_26905978_480.jpg":"480x320","h_26905978_340.jpg":"340x227","h_26905978_220.jpg":"220x147","pp_26905978_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905978_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905978_640.jpg":"640x814","pp_26905978_480.jpg":"480x611","pp_26905978_340.jpg":"340x432","pp_26905978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26905975_1920.jpg":"1920x1080","k_26905975_1280.jpg":"1280x1280","k_26905975_1024.jpg":"1024x1024","k_26905975_640.jpg":"640x640","k_26905975_480.jpg":"480x480","k_26905975_340.jpg":"340x340","k_26905975_220.jpg":"220x220","o_26905975_1280.jpg":"1280x854","o_26905975_1024.jpg":"1024x683","o_26905975_640.jpg":"640x427","o_26905975_480.jpg":"480x320","o_26905975_340.jpg":"340x227","o_26905975_220.jpg":"220x146","h_26905975_1280.jpg":"1280x854","h_26905975_1024.jpg":"1024x683","h_26905975_640.jpg":"640x427","h_26905975_480.jpg":"480x320","h_26905975_340.jpg":"340x227","h_26905975_220.jpg":"220x147","pp_26905975_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905975_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905975_640.jpg":"640x814","pp_26905975_480.jpg":"480x611","pp_26905975_340.jpg":"340x432","pp_26905975_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_26905971_1920.jpg":"1920x1080","k_26905971_1280.jpg":"1280x1280","k_26905971_1024.jpg":"1024x1024","k_26905971_640.jpg":"640x640","k_26905971_480.jpg":"480x480","k_26905971_340.jpg":"340x340","k_26905971_220.jpg":"220x220","o_26905971_1280.jpg":"1280x1917","o_26905971_1024.jpg":"1024x1533","o_26905971_640.jpg":"640x958","o_26905971_480.jpg":"480x719","o_26905971_340.jpg":"340x509","o_26905971_220.jpg":"220x329","h_26905971_1280.jpg":"1280x854","h_26905971_1024.jpg":"1024x683","h_26905971_640.jpg":"640x427","h_26905971_480.jpg":"480x320","h_26905971_340.jpg":"340x227","h_26905971_220.jpg":"220x147","pp_26905971_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905971_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905971_640.jpg":"640x814","pp_26905971_480.jpg":"480x611","pp_26905971_340.jpg":"340x432","pp_26905971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26905970_1920.jpg":"1920x1080","k_26905970_1280.jpg":"1280x1280","k_26905970_1024.jpg":"1024x1024","k_26905970_640.jpg":"640x640","k_26905970_480.jpg":"480x480","k_26905970_340.jpg":"340x340","k_26905970_220.jpg":"220x220","o_26905970_1280.jpg":"1280x854","o_26905970_1024.jpg":"1024x683","o_26905970_640.jpg":"640x427","o_26905970_480.jpg":"480x320","o_26905970_340.jpg":"340x227","o_26905970_220.jpg":"220x146","h_26905970_1280.jpg":"1280x854","h_26905970_1024.jpg":"1024x683","h_26905970_640.jpg":"640x427","h_26905970_480.jpg":"480x320","h_26905970_340.jpg":"340x227","h_26905970_220.jpg":"220x147","pp_26905970_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905970_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905970_640.jpg":"640x814","pp_26905970_480.jpg":"480x611","pp_26905970_340.jpg":"340x432","pp_26905970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26905968_1920.jpg":"1920x1080","k_26905968_1280.jpg":"1280x1280","k_26905968_1024.jpg":"1024x1024","k_26905968_640.jpg":"640x640","k_26905968_480.jpg":"480x480","k_26905968_340.jpg":"340x340","k_26905968_220.jpg":"220x220","o_26905968_1280.jpg":"1280x854","o_26905968_1024.jpg":"1024x683","o_26905968_640.jpg":"640x427","o_26905968_480.jpg":"480x320","o_26905968_340.jpg":"340x226","o_26905968_220.jpg":"220x146","h_26905968_1280.jpg":"1280x854","h_26905968_1024.jpg":"1024x683","h_26905968_640.jpg":"640x427","h_26905968_480.jpg":"480x320","h_26905968_340.jpg":"340x227","h_26905968_220.jpg":"220x147","pp_26905968_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905968_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905968_640.jpg":"640x814","pp_26905968_480.jpg":"480x611","pp_26905968_340.jpg":"340x432","pp_26905968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1198","hd_26905966_1920.jpg":"1920x1080","k_26905966_1280.jpg":"1280x1280","k_26905966_1024.jpg":"1024x1024","k_26905966_640.jpg":"640x640","k_26905966_480.jpg":"480x480","k_26905966_340.jpg":"340x340","k_26905966_220.jpg":"220x220","o_26905966_1280.jpg":"1280x798","o_26905966_1024.jpg":"1024x638","o_26905966_640.jpg":"640x399","o_26905966_480.jpg":"480x299","o_26905966_340.jpg":"340x212","o_26905966_220.jpg":"220x137","h_26905966_1280.jpg":"1280x854","h_26905966_1024.jpg":"1024x683","h_26905966_640.jpg":"640x427","h_26905966_480.jpg":"480x320","h_26905966_340.jpg":"340x227","h_26905966_220.jpg":"220x147","pp_26905966_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905966_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905966_640.jpg":"640x814","pp_26905966_480.jpg":"480x611","pp_26905966_340.jpg":"340x432","pp_26905966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_26905964_1920.jpg":"1920x1080","k_26905964_1280.jpg":"1280x1280","k_26905964_1024.jpg":"1024x1024","k_26905964_640.jpg":"640x640","k_26905964_480.jpg":"480x480","k_26905964_340.jpg":"340x340","k_26905964_220.jpg":"220x220","o_26905964_1280.jpg":"1280x824","o_26905964_1024.jpg":"1024x659","o_26905964_640.jpg":"640x412","o_26905964_480.jpg":"480x309","o_26905964_340.jpg":"340x218","o_26905964_220.jpg":"220x141","h_26905964_1280.jpg":"1280x854","h_26905964_1024.jpg":"1024x683","h_26905964_640.jpg":"640x427","h_26905964_480.jpg":"480x320","h_26905964_340.jpg":"340x227","h_26905964_220.jpg":"220x147","pp_26905964_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905964_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905964_640.jpg":"640x814","pp_26905964_480.jpg":"480x611","pp_26905964_340.jpg":"340x432","pp_26905964_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3056","hd_26905961_1920.jpg":"1920x1080","k_26905961_1280.jpg":"1280x1280","k_26905961_1024.jpg":"1024x1024","k_26905961_640.jpg":"640x640","k_26905961_480.jpg":"480x480","k_26905961_340.jpg":"340x340","k_26905961_220.jpg":"220x220","o_26905961_1280.jpg":"1280x2037","o_26905961_1024.jpg":"1024x1629","o_26905961_640.jpg":"640x1018","o_26905961_480.jpg":"480x764","o_26905961_340.jpg":"340x541","o_26905961_220.jpg":"220x350","h_26905961_1280.jpg":"1280x854","h_26905961_1024.jpg":"1024x683","h_26905961_640.jpg":"640x427","h_26905961_480.jpg":"480x320","h_26905961_340.jpg":"340x227","h_26905961_220.jpg":"220x147","pp_26905961_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905961_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905961_640.jpg":"640x814","pp_26905961_480.jpg":"480x611","pp_26905961_340.jpg":"340x432","pp_26905961_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_26905958_1920.jpg":"1920x1080","k_26905958_1280.jpg":"1280x1280","k_26905958_1024.jpg":"1024x1024","k_26905958_640.jpg":"640x640","k_26905958_480.jpg":"480x480","k_26905958_340.jpg":"340x340","k_26905958_220.jpg":"220x220","o_26905958_1280.jpg":"1280x814","o_26905958_1024.jpg":"1024x651","o_26905958_640.jpg":"640x407","o_26905958_480.jpg":"480x305","o_26905958_340.jpg":"340x216","o_26905958_220.jpg":"220x140","h_26905958_1280.jpg":"1280x854","h_26905958_1024.jpg":"1024x683","h_26905958_640.jpg":"640x427","h_26905958_480.jpg":"480x320","h_26905958_340.jpg":"340x227","h_26905958_220.jpg":"220x147","pp_26905958_1280.jpg":"1280x1628","pp_26905958_1024.jpg":"1024x1303","pp_26905958_640.jpg":"640x814","pp_26905958_480.jpg":"480x611","pp_26905958_340.jpg":"340x432","pp_26905958_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7797747 Threads: 12 Questions: 1570674368 Slow queries: 4791405 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111757541 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/voluja-je-cudo-od-broda-bio-je-u-invaziji-na-normandiju-jos-plovi-s-original-dijelovima-ulje-nisan-minja-70-godina-1476706-1379524 [printLink] => /om/nautika/voluja-je-cudo-od-broda-bio-je-u-invaziji-na-normandiju-jos-plovi-s-original-dijelovima-ulje-nisan-minja-70-godina-1476706-1379524?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 754803 [name] => brod voluja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-08 13:57:19 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-voluja [link] => /tag/brod-voluja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 461295 [name] => remorker [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => remorker [link] => /tag/remorker ) [2] => stdClass Object ( [id] => 754804 [name] => invazija na normandiju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-08 13:57:19 [main_article_id] => 0 [alias] => invazija-na-normandiju [link] => /tag/invazija-na-normandiju ) [3] => stdClass Object ( [id] => 754805 [name] => priča o brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-08 13:57:19 [main_article_id] => 0 [alias] => prica-o-brodu [link] => /tag/prica-o-brodu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 754806 [name] => dragislav kustura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-08 13:57:19 [main_article_id] => 0 [alias] => dragislav-kustura [link] => /tag/dragislav-kustura ) [5] => stdClass Object ( [id] => 128271 [name] => vinišće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinisce [link] => /tag/vinisce ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žilavi ‘mališan‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Voluja‘ je čudo od broda, bio je i u invaziji na Normandiju! ‘Ulje nisan minja 70 godina...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-13-18-01-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26906006.jpg [galleryCount] => 27 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Brod Voluja na vezu u Vinišću

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26906006.jpg [title] =>

Brod Voluja na vezu u Vinišću

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26908555.jpg [title] =>

Vlasnik broda Dragislav Dragi Kustura sa sinom Josipom i našom novinarkom u brodskom salonu

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26906017.jpg [title] =>

Strojarnica u kojoj je većina opreme originalna, datira iz doba priozvodnje 1943. godine

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26906015.jpg [title] =>

Brodske palube

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26906013.jpg [title] =>

Originalni štednjak na naftu u kuhinji koji već dugo nije u upotrebi, ali je dobro očuvan

Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26906002.jpg [title] =>

Brod Voluja na vezu u Vinišću

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905999.jpg [title] =>

Vitla na krmi broda

Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905997.jpg [title] =>

Brodski salon

Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905995.jpg [title] =>

Brodske palube

Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905994.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905992.jpg [title] =>

Komandni most

Joško Šupić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905991.jpg [title] =>

Komandni most

Joško Šupić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905989.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905988.jpg [title] =>

Vlasnik broda Dragislav Dragi Kustura

Joško Šupić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905987.jpg [title] =>

Brodske palube

Joško Šupić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905985.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905983.jpg [title] =>

Strojarnica u kojoj je većina opreme originalna, datira iz doba priozvodnje 1943. godine

Joško Šupić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905980.jpg [title] =>

Unutrašnjost glavnog motora

Joško Šupić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905978.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905975.jpg [title] =>

Strojarnica

Joško Šupić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905971.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905970.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905968.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905966.jpg [title] =>

Oznake proizvođača na motorima

Joško Šupić/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905964.jpg [title] =>

Oznake proizvođača na motorima

Joško Šupić/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905961.jpg [title] =>

Dragislav Dragi Kustura u strojarnici

Joško Šupić/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26905958.jpg [title] =>

Kustura je jednom, prisjeća se, na ”Voluji” proveo ravno sto dana

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najprije je teglio vojnike, "ljudstvo" reklo bi se, u vihoru Drugog svjetskog rata, potom sudjelovao u bezbroj spašavanja na moru, vukao terete do čak 20 puta teže od vlastite težine. Kratko je bio i "mali šminker" koji šarmira turiste na fish-piknicima, a onda ga je nakon Drugog svjetskog snašao i Domovinski rat, u kojemu je ponajviše teglio – kaveze za tunolov. Pa se preorijentirao na koćarenje i izlov obora, povremeno je umjesto jastoga, škampa i bijele ribe vukao i teglenice za pontone, te potom službeno postao plivarica – za manje upućene, brod za izlov plave ribe. No uskoro ga opet čeka prenamjena... I tko zna gdje mu je kraj, 80 mu je godina tek.

Ovo bi bio sažetak jednog burnog i bogatog brodskog životopisa. Govorimo o malom tegljaču koji je bio izgrađen na brzinu, u nevolji, ali nevjerojatno kvalitetno – za potrebe vojne operacije, naime invazije savezničke, američke vojske na Normandiju u operaciji Overlord, koju zovu još i Dan D.

Rečena se operacija zbila, dakle, na obalama La Manchea i Normandije, pokrajine u sastavu Francuske, prije 80 godina – obljetnica točno pada na datum 6. lipnja, bio je to prvi službeni plov brodice koja je – u vojnom duhu, bez puno uresa – prvotno označena tek rednim brojem i slovima DPC; iza oznake krio se "Defence Plant Corporation", pod čijim je okriljem tegljač iz naše priče izgrađen u gradiću Daceturu u Alabami, u SAD-u.

Brod je kasnije nazvan "Aldebaran", i iz prvog plova iz hladnog mora Normandije danas mu je matična luka Vinišće, općina Marina. Topli Jadran njegov je dom (vez) već tridesetak godina, što je svakako fino mjesto za provoditi zlatne – i još uvijek iznimno vitalne – godine.

U međuvremenu je boravio i u Norveškoj, spas je pronašao u "Brodospasu" do previranja u kojemu "gine" i to poduzeće, te skupa s jugoslavenskom federacijom polako tone u povijest. No žilavi "mališan", okretni tegljač još uvijek plovi, i to skoro u istom ruhu kao i kad je bio friško "ispod čekića"!

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Kolega Damir Šarac pisao je prije pet godina o "rođaku" ovog broda, naime luksuzno preuređenom "Polarisu", prilagođenom turizmu. Ovaj, pak, izgleda skoro identično kao kad je tek izgrađen za potrebe rečene vojne operacije, o kojoj je iz morske perspektive zborio i poznati splitski "brodoznanac" te naš kolega Marijan Žuvić.

Prije negoli priču dovedemo u aktualne okvire, podsjetimo da je u toj vojnoj akciji, zbog koje je flota tegljača i izgrađena, sudjelovalo (do kraja dvomjesečnih operacija) više od dva milijuna vojnika SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Poljske i drugih savezničkih zemalja, udarivši u bedem od oko milijun vojnika nacističke Njemačke. To je bio i početak kraja Hitlerove opsesije o pokoravanju država i istrebljenju milijuna građana na europskom kontinentu. To je bio Dan D ili Invazija na Normandiju. Overlord bila je Oluja Drugog svjetskog rata.

Prvih šest remorkera iz te operacije je 1967. godine od njemačke tvrtke "Norddeutsher Lloyd" iz Bremena kupio splitski "Brodospas", a nazivani su i "zvjezdanom flotom" jer su dobili imena prema svemirskim tijelima: "Altair", "Argus", "Jupiter", "Regulus", "Saturn" i "Vega". Sljedeće godine od norveške tvrtke "Bukser & Bjergingsselskapet A/S" iz Osla kupljeni su blizanci "Aldebaran" (iz naše priče) i "Deneb", a 1970. stigle su i posljednje dvije zvijezde: "Kastor" i "Polaris", brod o kojemu je dakle prije pet godina pisao kolega Damir Šarac uz stručnu akviziciju Marijana Žuvića.

---

image

Vlasnik broda Dragislav Dragi Kustura

Joško Šupić/Cropix
---

"Aldebaran" nekako prolazi nezamijećen, no itekako je aktivan. Brodić je prelaskom u vlasništvo Dragislava (Dragog) Kusture iz Vinišća preimenovan u "krotkiji" naziv "Voluja", postaje imenjak istoimene uvale za koju Kustura ne krije da je emotivno vezan. Baš kao što se s protokom desetljeća vezao i za svoj maleni, poslušni remorker koji je familiju doslovce i prehranjivao u teškim danima Domovinskog rata i friškog poraća. Onima koje Dragi nije proveo na frontu – naime, bio je dragovoljac, dok mu nije rečeno da brod stavi u stanje pripravnosti u slučaju vojne potrebe (za koju je, treba li reći, remorker bio i formatiran).

Na sreću, rat je završio sredinom devedesetih i brod je mogao nastaviti svoju mirnodopsku namjenu: tegliti željezne kaveze za tunolov. Šjor Dragi se prisjeća mnogih plavetnih epizoda dok nas vodi u razgled ovog plovnog rariteta, iznimno solidno konstituiranog broda kojemu – pazite sad – ulje nije promijenjeno više od sedamdeset godina! Reduktor je ključan, u njemu je još isto, tvorničko ulje, General Motors originalni dijelovi, sve je još tu.

– Inženjer mi je savjetova da ne minjan ni ulje, ni filtere i ja sam posluša školovanog čovika. Ulje mu je još uvik vrhunskog viskoziteta, a jedan put u tri godine (najčešće na misec dana), u nekom od škverova na "Voluji" napravimo remont. I to je to šta se održavanja tiče – sažima Kustura.

---

image

Dragislav Dragi Kustura u strojarnici

Joško Šupić/Cropix
---

Prije negoli je dobio žensko ime ("Voluja"), "Aldebaran" ili tegljač s brojem imao je sve što ima i danas; znanci će razabrati što znače dva velika balastna tanka, koja su imala, laički, svrhu za samodostatnom pokretljivošću u slučaju nasukavanja. Brod je bio namijenjen (jednokratnoj, mislilo se tada) operaciji na obalama mora koje su izrazito pjeskovite mjestimice. Zato sadrži i snažne propele te motor jakosti 750 konja ili 515 kilovata sa stražnjom poteznom silom, kojima se može "iščupati" iz takva terena, za nevolju. Motori se i hlade pomoću rečenih balastnih tankova, objašnjava nam Kustura, dok mi uočavamo nešto što nam je u ovoj brodostrojarskoj priči ipak bliskije: špaker.

Naime, u nevelikoj kuhinjici (remorker je napravljen tek za do sedam članova posade) nalazi se štednjak koji izgleda kao solidno očuvan muzejski primjerak! Masivan, malo ruzinav – zaljubili smo se u njega, pogotovo kad smo saznali da je – radio "na naftu"!

– Ovaj brod je snažan ka bivol, i troši puno: 70 do 100 litara nafte za sat rada – osmjehuje se naš domaćin.

Od tih 70 do 100 litara nešto bi malo otpalo i na špaker, naime na njemu je još vidljiva cjevčica spojena direktno na tank. Kroz nju je "pio" gorivo za rad taj masivni brodski štednjak na kojemu bi najčešće zamirisala kuhana kava u loncu, pečena jaja, zacvrčala riblja frigadura ili kakvo drugo jednostavno jelo koje su pripremali muškarci, odnosno podgrijavali šalšu, neku juhu i sličnu jestvinu koju bi im spakirale brižne supruge za vijađ.

---

image

Unutrašnjost glavnog motora

Joško Šupić/Cropix
---

Kustura je jednom, prisjeća se, na "Voluji" proveo ravno sto dana. No špaker već tada nije bio u upotrebi, na brod je donesen električni (radi na agregat) i plinski, koji se najčešće koristi. Ipak, ovaj muzejski štednjak Kustura nije htio "čupati" iz broda. Drago mu ga je gledati, svaku preinaku doživljava bolno, kao amputaciju.

– Najmanje san dira šta san moga. Kreveti u spavaonicama (ima ih ukupno sedam) još su od originalne drvenarije; nema na ovom brodu crvotočine... Još su u njima "kašuni" za pohranu posteljine, recimo, ili nešto drugo šta triba. Tegljači obično imaju do sedam ležajeva, ovaj je tipičan – približava brodovlasnik Kustura.

---

image

Kustura je jednom, prisjeća se, na "Voluji" proveo ravno sto dana

Joško Šupić/Cropix
---

Iako mu je malena, pitoreskna i zabačena uvala sad matična luka, "Voluja" bez problema svladava sve nevere diljem Jadrana. Tako je valjda brodica navikla tijekom službe u "Brodospasa", ali i kasnije, kad je vonjala po ribi svake sorte, te teglila kaveze, pontone... Putešestvije ju je čak dovelo do obala Italije, gdje se jednom i – nasukala.

– Ja san bija kriv – skrušeno se prisjeća Kustura.

– Tada se je prvi put u životu i malo oštetila, morali smo deset posto oplate zaminit novim komadima, ima od toga desetak godin. I znate šta? Tih deset posto brže propada od ove originalne građe! – zaključuje veselo, jer ipak je većina broda sazdana od solidnog prvotnog materijala.

Rodni list broda kaže da je osovina broda 320 "fija", dug je 26 i širok nekih sedam metara u najširem dijelu. Volumen svih zatvorenih prostorija iznosi 149 bruto tona (BT), a zadnja potezna sila deset tona. Može vući i do 20 puta teže terete (!), tako da kavezi puni plave ribe (najviše tuna) nisu bili problem; zbog ribe je Kustura ipak morao pristati na kompromis, to jest minimalnu tehničku intervenciju na brodu – ugradio je nekoliko frižidera, oni su novitada uz plinski štednjak.

---

image

Originalni štednjak na naftu u kuhinji koji već dugo nije u upotrebi, ali je dobro očuvan

Joško Šupić/Cropix
---

Najegzotičnija namjena "Voluje" bila je kratkotrajna turistička namjena, koju smo spomenuli, no to je u ukupnom kontekstu doista bila "leteća" epizoda.

– Malo san, kad san za 80-ak iljada tadašnjih maraka brod kupija od "Brodospasa", krenija sa fiš-piknicima. Odveja bi turiste na kupanje, iskrca ih u nekoj vali, a ja bi iša nalovit ribe i odmah bi im je ispeka na gradele, a oni bi pojili i vratija bi ih nazad. Sve u jedan dan. Bilo je dobro krenilo, ali se zaratilo, pa je to brzo propalo, a ja više nisam ima interesa za turizam, niti veliko ulaganje i promjene na brodu. Drag mi je ovakav kakav je – zaljubljeno će Dragi Kustura, skromni brodovlasnik iz Vinišća.

---

image

Vitla na krmi broda

Joško Šupić/Cropix
------
image

Komandni most

Joško Šupić/Cropix
---

---

‘Ti nama ribolovnu dozvolu, mi tebi pola milijuna eura‘

Najnovija ponuda Europske komisije "dala je mislit" Kusturi, vlasniku ribolovne dozvole za plivaricu (brod specijaliziran za izlov plave ribe).

Naime, ponuđeno mu je da uništi dozvolu u svrhu obnove ribljeg fonda u Jadranu uz izdašno obeštećenje u visini od 500 tisuća eura. Ako odluči i plivaricu (brod) poslati u rezalište, dobiva još oko 250 tisuća eura, sve su te cifre određene s obzirom na tonažu plovila, nisu tek tako.

No postoji plan B za brod koji je preživio Dan D.

– Mogu ga prenamijenit, za tegalj ili turizam, recimo. U tom slučaju ostajem kraći za najmanje 250 iljada euri, ali nema veze. Ne dam rizat moju "Voluju" – odlučan je Kustura.

---

---

‘Fale jedino žene‘

Kako je provesti 100 dana na malenom i, budimo realni, neudobnom vojnom tegljaču, pitali smo Kusturu, čovjeka koji je prošao sve ateste i izazove.

– Čujte, da je udobno, nije, ali nije ni loše. Ja kad ugazin na ovaj brod, osjetim neki čudni mir, a kad znam da ću na njemu provest sto dana, onda mi triba nekih 15-ak za adaptaciju. Posli mi je odlično... Po danu se radi, jedemo ono šta ulovimo i ponesemo od doma: gotova jela, voće, čak i nešto slatkoga – ništa nam ne fali.

Kad ponestane vina, imamo odličnu vezu na Pelješcu, skoknemo do Sveca, imamo naše pošte. Navečer mora bit vina uz karte za opuštanje. Pogleda se i televizija, je, imamo i nju – to je važno ako se potrefi koja utakmica, a ne možemo ić pa da bar gledamo prijenos.

I onda ideš leć, lipo ka doma; fale nam jedino žene, ali danas bar svi imamo mobitele pa opet moremo proćakulat. Prigrmi se i to – pomirljivo se osmjehuje kapetan Kustura.

---

---

image

Vlasnik broda Dragislav Dragi Kustura sa sinom Josipom i našom novinarkom u brodskom salonu

Joško Šupić/Cropix
------
image

Strojarnica u kojoj je većina opreme originalna, datira iz doba priozvodnje 1943. godine

Joško Šupić/Cropix
------
image

Brodske palube

Joško Šupić/Cropix
------
image

Brodski salon

Joško Šupić/Cropix
------
image

Strojarnica u kojoj je većina opreme originalna, datira iz doba priozvodnje 1943. godine

Joško Šupić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Brod Voluja na vezu u Vinišću

Joško Šupić/Cropix

Vlasnik broda Dragislav Dragi Kustura sa sinom Josipom i našom novinarkom u brodskom salonu

Joško Šupić/Cropix

Strojarnica u kojoj je većina opreme originalna, datira iz doba priozvodnje 1943. godine

Joško Šupić/Cropix

Brodske palube

Joško Šupić/Cropix

Originalni štednjak na naftu u kuhinji koji već dugo nije u upotrebi, ali je dobro očuvan

Joško Šupić/Cropix

Brod Voluja na vezu u Vinišću

Joško Šupić/Cropix

Vitla na krmi broda

Joško Šupić/Cropix

Brodski salon

Joško Šupić/Cropix

Brodske palube

Joško Šupić/Cropix

Komandni most

Joško Šupić/Cropix

Komandni most

Joško Šupić/Cropix

Vlasnik broda Dragislav Dragi Kustura

Joško Šupić/Cropix

Brodske palube

Joško Šupić/Cropix

Strojarnica u kojoj je većina opreme originalna, datira iz doba priozvodnje 1943. godine

Joško Šupić/Cropix

Unutrašnjost glavnog motora

Joško Šupić/Cropix

Strojarnica

Joško Šupić/Cropix

Oznake proizvođača na motorima

Joško Šupić/Cropix

Oznake proizvođača na motorima

Joško Šupić/Cropix

Dragislav Dragi Kustura u strojarnici

Joško Šupić/Cropix

Kustura je jednom, prisjeća se, na ”Voluji” proveo ravno sto dana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/voluja-je-cudo-od-broda-bio-je-u-invaziji-na-normandiju-jos-plovi-s-original-dijelovima-ulje-nisan-minja-70-godina-1476706-1379524 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3403a0eaa3189deece235707b0e2a75a5d788519 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Voluja%E2%80%98+je+%C4%8Dudo+od+broda%2C+bio+je+i+u+invaziji+na+Normandiju%21+%E2%80%98Ulje+nisan+minja+70+godina...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvoluja-je-cudo-od-broda-bio-je-u-invaziji-na-normandiju-jos-plovi-s-original-dijelovima-ulje-nisan-minja-70-godina-1476706-1379524 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvoluja-je-cudo-od-broda-bio-je-u-invaziji-na-normandiju-jos-plovi-s-original-dijelovima-ulje-nisan-minja-70-godina-1476706-1379524 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žilavi ‘mališan‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

žilavi ‘mališan‘‘Voluja‘ je čudo od broda, bio je i u invaziji na Normandiju! ‘Ulje nisan minja 70 godina...‘

Piše Lenka Gospodnetić
10. travnja 2024. - 09:08

Najprije je teglio vojnike, "ljudstvo" reklo bi se, u vihoru Drugog svjetskog rata, potom sudjelovao u bezbroj spašavanja na moru, vukao terete do čak 20 puta teže od vlastite težine. Kratko je bio i "mali šminker" koji šarmira turiste na fish-piknicima, a onda ga je nakon Drugog svjetskog snašao i Domovinski rat, u kojemu je ponajviše teglio – kaveze za tunolov. Pa se preorijentirao na koćarenje i izlov obora, povremeno je umjesto jastoga, škampa i bijele ribe vukao i teglenice za pontone, te potom službeno postao plivarica – za manje upućene, brod za izlov plave ribe. No uskoro ga opet čeka prenamjena... I tko zna gdje mu je kraj, 80 mu je godina tek.

Ovo bi bio sažetak jednog burnog i bogatog brodskog životopisa. Govorimo o malom tegljaču koji je bio izgrađen na brzin...

16. svibanj 2024 15:18