StoryEditorOCM

Na kioscimaU prodaji novi broj Otvorenog mora: neograđene plaže su opasne ljetne točke, motorne brodice ih moraju zaobilaziti u krugu od 150 metara

Piše OM
2. lipnja 2023. - 11:48

Sezona plovidbe je već odavno krenula, a polako se povećava i broj kupača koji će dijeliti to isto more s vlasnicima brodova. Na gradskim kupalištima ograđenima plutačama linija razgraničenja je jasna, ali veći dio Jadrana slobodno je područje gdje je potrebno razumijevanje među svim korisnicima. S obzirom na veliki broj lokacija gdje plovni put prolazi neposredno uz kupališta, razumljivo je kako je potrebno razjasniti situaciju kako bi ljeto prošlo sa što manje nezgoda.

image

Glisiranje uz obalu

U novome broju Otvorenog mora Damir Višić tumači na koji način su jedrilice privilegirane u odnosu na motorne brodove. Naime, s pogonom na vjetar brod se smije približiti prirodnom neograđenom kupalištu na 50 metara, a ostale brodice na 150 metara, i to ne prelazeći brzinu od osam čvorova. Za veće brzine od te minimalna udaljenost je svima poznatih 300 metara.

U plićaku je najopasnije morsko biće ježinac koji se sve više izlovljava za potrebe europskih restorana. Smije li ih se vaditi bez dozvole, u kojoj količini i koje su vrste zaštićene u razgovoru s domaćim stručnjacima objašnjava Merien Ilić.

image

Brodski ljubimac

Shutterstock

Kako pripremiti psa za sezonu plovidbe i kupanja zanimljiva je tema, s naglaskom na dehidraciji, prslucima i zaštiti od hladnoće. Po bonaci svako sidro dobro drži, ali kad zatreba najbolje se osjete razlike u kvaliteti zato donosimo pregled najpopularnijih tipova sidara s njihovim prednostima i manama.

Ribolovne teme u lipanjskom broju obilježava brumanje, privlačenje ribe k obali kako bi lakše završila u loncu. Koriste se razne tehnike, pa Šime Duvančić donosi savjete kako najbolje koristiti praćke, vrećice i lopatice u ostvarenju toga cilja.

image

Brumanjem do lovine

Ivan Nobilo/Cropix

Za ovaj broj smo testirali talijanski otvoreni gliser Gaia 22, jedan od najzanimljivih noviteta sa sajma Portorožu koji smo posjetili.

Iz novoga broja preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

16. travanj 2024 10:59