stdClass Object ( [id] => 1189430 [title] => Jeste li znali da rupa od pet centimetara prima 300 litara u minuti? Savjetujemo kako zaustaviti prodor mora u trup i spriječiti potonuće broda [alias] => savjetujemo-kako-zaustaviti-prodor-mora-u-trup-i-sprijeciti-potonuce-broda [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od svih nesreća koje se brodu u plovidbi mogu dogoditi, samo jedna je istinska noćna mora baš svakog kapetana, neovisno o veličini broda kojim upravlja.

Riječ je o proboju trupa ili prodoru mora u potpalublje iz nekoga drugog razloga. Svi kvarovi, lomovi, pucanje ili gubitak opreme nisu usporedivi s takvom nevoljom.

Razlog je jednostavan, za servisiranje kvara, sanaciju loma ili improvizaciju nadomjeska izgubljene opreme, vrijeme vam nije striktno ograničeno, a kod ozbiljnijeg prodora mora itekako jest. I to vrlo dramatično jer je svakim sljedećim trenutkom sve kraće i kraće.

Takva havarija razlikuje se po još jednoj karakteristici. Na brodu koji je u kvaru, nema poriva, nešto mu je slomljeno ili se zapetljalo, težite da ste što dalje od plovnih putova i obale, a kod prodora mora stav je upravo suprotan. Želite da je nedaleko od vas što više brodova ili priželjkujete što pliće more u blizini s naglaskom na plitku pješčanu uvalu.

Jer, nasukavanje na pijesku vrlo je praktičan način spašavanja broda od potonuća. Posada više nije ugrožena, a more će natopiti samo dio namještaja i opreme pa će šteta biti manja, a kasnije spašavanje nasukanog broda puno jednostavnije i jeftinije od podizanja s morskoga dna.

Štete nastale na potonulom brodu ovise o tipu broda, razini opremljenosti i vremenu koje je brod proveo na morskom dnu, a prosječno iznosi oko 40 posto njegove vrijednosti. U ovu kalkulaciju nisu uračunati troškovi izvlačenja i spašavanja broda.

Kvalitetno osiguranje pokriva sve te troškove. No, ako se utvrdi da se zapovjednik nije potrudio spasiti brod, nego ga je nemarno prepustio sudbini, tada se to u pravnom smislu može smatrati grubom greškom, a štete nastale takvim greškama osiguravajuće kuće neće isplatiti.

More se u brod može prelijevati preko palube ili prodirati kroz rupu na trupu, koja opet može biti iznad ili ispod vodene linije.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---

Brodovima s kabinom i kokpitom iznad vodene linije, na kojima su u pravilu ugrađeni i otvori kroz koje voda sama otječe u more, prelijevanje mora preko palube ne bi trebalo biti problem. Dovoljno je samo zatvoriti sve portele i fineštrine za težega mora, te ulaz u potpalublje, i more iz kokpita će prazniti otvori za samodrenažu.

Otvorene brodice se od prelijevanja ne mogu zaštiti i ako im pražnjenje kokpita nije kvalitetno riješeno. Tada imaju problem, pa je u plovidbi potrebno smjer i brzinu prilagoditi situaciji i uvjetima na moru, odnosno izbjegavati snažno i oštro penjanje na val. Zabijanje pramcem u val može biti posebno opasno. U jednom trenutku brodica se napuni velikom količinom mora i dodatno utone, a svaki sljedeći val još je lakše puni.

Rupa na trupu može nastati zbog sudara, udara u neki veći plutajući predmet, nasukavanja ili loma opreme pričvršćene za trup, najčešće ventila ili sonde dubinomjera. Međutim, ne mora havarija uvijek biti razlog prodoru mora u potpalublje.

Od proboja do slivnika

Na nekim modelima, naročito kod jedrilica, uzrok tome može biti i slabo osmišljen interijer, točnije slivnik sudopera ili umivaonika. Postavljeni su dosta nisko i podvučeni uz bok, pa kada se brod nagne nađu se ispod razine mora i ono se kroz njih nesmetano prelije u kabinu.

Kod ovakvih odvoda preporučljivo je ugraditi nepovratne ventile, što je i praksa mnogim brodograditeljima, ili prije isplovljenja sve ventile na trupu redovito zatvarati.

Neki drugi brodograditelji, pak, još prilikom dizajniranja interijera uspijevaju problem prodora mora kroz rupu na trupu svesti na minimum. Uglavnom na način da razinu svih sjedala i ležajeva podignu dosta iznad vodene linije, a plastificiranjem spojeva stijenki svaki gavun odvoje kao posebnu izoliranu komoru.

---

image

Štete su u pravilu goleme

Arhiva/Otvoreno more
---

Na taj su način stvari u gavunu prilikom valjanja broda zaštićene od kaljuže, a ako se na trupu u području gavuna otvori rupa, po zakonu spojenih posuda punit će se samo do razine mora.

Ponekad je razlog prodora mora u potpalublje krajnje bizaran i plod čistog nemara. Naime, na nekim modelima brodova fineštrini su ugrađeni po boku, što u plovidbi po mirnom moru ne predstavlja problem. Ako pak ostanu otvoreni dok ih valovi zapljuskuju ili dok se jedri nagnutim brodom, tada nisu ništa drugo nego rupa velike površine kroz koju more nesmetano prodire u brod.

Svi ovi primjeri su predvidivi i svakom vlasniku broda poznati, a prava opasnost od potonuća prijeti u neočekivanim situacijama. Kada iznenada shvatite da vam pajole plivaju, odnosno da je u brodu već značajna količina mora.

Usisne cijevi

Kormilaru nije potrebno veliko iskustvo da primijeti kako je stabilitet broda poremećen. Velika količina vode nesmetano se prelije s jedne strane na drugu, valjanje broda izgubi onu pravilnu amplitudu, kormilarenje postane znatno otežano, a svaki manevar počinje kasniti za okretom kormila.

Kaljužnu pumpu uključite odmah, a zatim provjerite je li voda slana ili slatka. Zna se dogoditi da nešto u sistemu pitke vode pukne ili se olabavi, pa se cijeli spremnik isprazni u santine. Iako količina vode može biti značajna, ovo je ipak povoljnija situacija. Zaliha slatke vode je ograničena, pa je samo potrebno tu vodu izbaciti van, a smočenu opremu staviti na sušenje.

No, ako je voda slana, a prethodno niste u ništa udarili, tada je najvjerojatnije problem s nekom od usisnih ili odvodnih cijevi, njenim ventilom ili spojem. To je i glavni razlog što u brodu svi ventili i spojevi na cijevima moraju bili pregledni i lako dostupni.

Ako je cijev skliznula ili se spoj olabavio, potrebno je samo zatvoriti ventil na trupu, a kvar najčešće možete otkloniti odmah.

Druga je opcija da vam je ventil puknuo i odvojio se od trupa. Utjecajem galvanskih struja zna se dogoditi da metal izvana izgleda uredno, a unutarnja struktura mu bude potpuno izjedena. Otpadanjem ventila na trupu je ostala rupa kroz koju prodire velika količina mora.

Okrugla rupa promjera 5 cm na dubini od 30 cm za jednu minutu primi oko 300 litara mora. Ista rupa na dubini od jednog metra u istom razdoblju propusti više od pola tone, dakle, što više uroni brod se brže i puni.

Ovdje treba računati i s time da će svi slivnici vrlo brzo biti ispod razine mora, pa ako neki nepovratni ventil na njima nije ispravan, otvara se novi slobodan otvor kroz koji dotiče dodatna količina mora.

Rupa je uvijek brža

Kapacitet električnih kaljužnih pumpi, koje se najčešće ugrađuju u santine, kreće se između 30 i 60 litara u minuti, što samo donekle usporava potonuće i pruža vam nešto više vremena za rješavanje problema. Ručne kaljužne pumpe imaju otprilike isti kapacitet.

Kaljužne pumpe, kako ne bi blokirale, obavezno moraju imati ulazni filter, ali isto tako i santine trebaju biti čiste kako se filter ne bi začepio. Izbacivanje mora može se obavljati i ručno. No, bujol od deset litara u minuti je moguće isprazniti najviše dvadesetak puta, dakle oko 200 litara u minuti.

---

image

Kaljužne pumpe sporije su od rupe

Arhiva/Otvoreno more
---

Kako se čovjek umara, ta se količina smanjuje, a more nadire neprestano i sve brže kako se brod puni. Zbog svega toga iznimno je važno rupu otkriti što ranije, prije nego more preplavi akumulatore i motor, jer će se bez njih kasnije sve samo dodatno zakomplicirati.

Eto razloga zašto je dobro akumulatore postaviti visoko, premda je u posljednje vrijeme trend da se ugrađuju sve niže. Ponekad čak i u santinama ispod salona, iako će bez ispravnih baterija vaša električna pumpa, ali i radiostanica, biti neupotrebljivi.

No, uz malo prisebnosti ne mora sve biti ovako katastrofično. Ponekad je dovoljno samo smotuljak bičava, krpe ili stupe umotati najlonskom vrećicom i tako napraviti čep koji će efikasno zatvoriti otvor i prekinuti doticanje mora.

To sigurno nije konačno rješenje, ali će privremeno zaustaviti preveliki prodor mora i dati vam dovoljno vremena za kvalitetniju sanaciju. U početku je svaka improvizacija dobro došla jer je tada najbitnije što prije smanjiti veliki dotok mora i zaustaviti potonuće.

Klinasti čepovi

Iskusniji nautičari u opremi drže i klinaste čepove od mekanog drva, kojima se ovakve rupe jednostavno i kvalitetno začepe. Namotaju se najlonom ili krpom, te samo nabiju u rupu. Set od desetak čepova raznih dimenzija može se pronaći u svim prodavaonicama nautičke opreme.

---

image

Stožasti čep efisano zatvara okrugle rupe

Arhiva/Otvoreno more
---

Druga vrsta čepova izrađena je od tvrde plastike i ima svojstvo univerzalnog čepa. Imaju oblik stošca s navojem po cijeloj visini, pa se umjesto nabijanja u rupu samo se utisnu i čvrstim navijanjem ukrute. Najlon ili krpa omotani oko takvog čepa zatvorit će i najmanju poru.

Vlasnici ove čepove uglavnom drže u kutiji s alatom ili među opremom za spašavanje, a to je greška. Dok se čepovi pronađu, izvade, odabere adekvatan..., u brod je već prodrlo nekoliko stotina litara mora.

Praktičnije je i brže uz svaki ventil imati čep koji odgovara otvoru na trupu. Tankim podvezom priveže se na uočljivo mjesto za cijev ili ventil, pa je odmah spreman za upotrebu. Na taj je način mogući problem donekle sveden na predvidivu situaciju jer su pozicija i promjer rupe unaprijed poznati, a sredstvo kojim će se začepiti nadohvat ruke.

---

image

Plastični čepovi u obliku stošca

Arhiva/Otvoreno more
---

Najneizvjesniji problemi kod prodora mora u brod javljaju se nakon sudara s drugim brodom, udarca o neki plutajući predmet, loma opreme na trupu ili nasukavanja. Jedina prednost u odnosu na prethodnu situaciju jest u tome što nakon sudara ili loma istog trenutka znate gdje bi se rupa eventualno mogla otvoriti, pa sanaciju možete započeti odmah, prije nego velika količina mora preplavi potpalublje.

Mana je što su takve rupe nepravilnog oblika i nepredvidive veličine, pa sredstava za njihovo zatvaranje ne mogu biti unaprijed pripremljena, već se snalazite s onim što imate na brodu.

Pramac u bok

Kod sudara najveća šteta nastane kada se pramac jednog broda okomito zabije u bok drugoga. Oštri vrh pramca pod tim kutom najlakše probije ravnu površinu boka, a hoće li se rupa na trupu otvoriti i kolikih će biti razmjera, ovisi o poziciji udarca, te konstrukciji i čvrstoći udarenog broda.

Sam trenutak sudara šokantan je za obje posade, a posljedice na oba broda mogu biti katastrofalne. Ipak, u praksi se pokazalo da najveća oštećenja nastaju tek kasnije, nakon sudara.

Čim se zabiju u bok drugog broda, većina kormilara reagira instinktivno i odmah zavozi krmom. Od svih do tada učinjenih grešaka ta je najgora. Neophodno je prvo pregledati nastala oštećenja i tek kada se uvjerite da probijenom brodu nakon odvajanja ne prijeti potonuće ili još veće oštećenje, možete se pokušati odvojiti. Naravno, u dogovoru i uz suradnju posade udarenog broda.

Sidro učvršćeno na pramčanom nosaču ovdje može biti posebno opasno. Rupa nastala prilikom udarca uglavnom je relativno visoko od mora i nije toliko velika kolika će biti ako zavozite krmom. Vaše sidro zabijeno u trupu drugog broda drastično će je proširiti, možda čak i ispod vodene linije, a kroz toliki otvor brod se vrlo brzo napuni morem i može potonuti odmah, nekada čak i za manje od jedne minute.

Osim toga, ma kako to ironično zvučalo, vaš pramac sada ima ulogu nekakvog čepa u trupu probijenoga broda. Svojim volumenom sprječava protok velike količine mora, a uz to ima i funkciju uzgonskog tanka koji rupu drži iznad vodene linije. Sve to posadi daje vremena da se kvalitetnije pripremi za sanaciju rupe nakon što se brodovi odvoje.

Jastuk, deka, pajol...

Sredstva za sanaciju ovakvih rupa nikada ne mogu biti unaprijed spremna, već se snalazite s onim što imate na brodu. Rupa nastala uslijed sudara brodova ili loma opreme pričvršćene za trup uglavnom je iznad vodene linije, pa je ponekad možda dovoljno samo je izvana prekriti vodootpornom ljepljivom trakom ili čvrstom naljepnicom i već time kvalitetno spriječiti ulijevanje mora, barem do prvog utočišta.

Nekada su na brodovima ratnih mornarica za rupe od streljiva ili krhotina postojali vrlo učinkoviti čepovi sistema Douglas i Wood. Naravno da takve čepove nećete nositi u svom brodu, ali nešto slično njihovu principu rada možete primijeniti s opremom koju imate u brodu, pajolima, stolom, poklopcima gavuna, konopom, jastucima, pokrivačima, lancunima...

---

image

Sistem Wood za krpanje trupa

Arhiva/Otvoreno more
---

Poklopac gavuna, pajol i slični predmeti ovdje služe kao kruti poklopci većih površina, konop, žica, sajla ili vrpca kao sredstva kojima se ti poklopci zatežu, a jastuci, prekrivači, spužve, deke, vreće za spavanje, lancuni ili stolnjaci kao sredstvo za popunjavanje i brtvljenje na zaobljenim plohama trupa.

Jastuke punjene perjem, bez obzira koliki su i kako gusto bili punjeni, nemojte koristiti. Dok su suhi, volumen im je velik i djeluju čvrsto, međutim, kada se namoče perje se skupi i više nema nikakvu svrhu.

Otvori nastali u neposrednoj blizini vodene linije ponekad se premještajem težine mogu potpuno podići iznad razine mora. Na jedrilicama se to može postići premještanjem posade na zavjetrinsku stranu i dodatnim zatezanjem škote prednjeg jedra.

Pretjeranim zatezanjem prednjeg jedra jedrilica gubi na brzini i više se naginje, ali to nikako ne činite i s glavnim jedrom, jer tada brod lakše bježi u vjetar i teže ga je kontrolirati kormilom.

Udar u hrid

Rupe koje nastanu nakon sudara s nekim plutajućim predmetom, podvodnom hridi ili uslijed nasukavanja na oštro kamenje uvijek su u podvodnom dijelu trupa, pa kada se otvore more kroz njih prodire odmah. Cilj je isti, što prije maksimalno smanjiti dotok mora u brod, ali ni ovdje sredstva za zatvaranje rupe ne mogu biti unaprijed spremna. Stoga za prvu ruku iskoristite ono što vam je pri ruci.

Brzo ispumpavanje mora ovdje može biti dosta bitno. U tu svrhu odlično može poslužiti i pumpa vode za hlađenje motora. Neki su vlasnici brodova na usisnu cijev razdjelnim ventilom spojili dodano crijevo i razvukli ga kroz santine. Naravno, kako bi zaštitili impeler pumpe na kraju crijeva je kao filter postavljeno sito.

U slučaju prodora mora, razdjelni ventil se prebaci, pa umjesto izvana pumpa crpi more iz broda, njime hladi motor i baca ga vani. Kod nekih je brodograditelja ovaj sistem ugrađen već kao standardna oprema.

Rupu odmah zatvarajte iznutra, ali paralelno s tim pripremajte njezino zatvaranje izvana. Ako improvizirana sanacija privremeno i drži, nemojte se time zadovoljiti, prihvatite to kao da ste dobili dodatno vrijeme da konkretno i ozbiljnije začepite rupu s vanjske strane.

Sve što u rupu nepravilnog oblika ugurate iznutra, ne može biti čvrsto uglavljeno i uslijed vanjskog pritiska ima tendenciju da se izbije. Zbog toga je vanjska zakrpa daleko pouzdanija i učinkovitija. Pritisak mora vanjsku zakrpu priljubljuje uz trup i tako snažnije zatvara rupu. No, to nije uvijek moguće učiniti.

​Takvu vrstu sanacije značajno otežava činjenica da rupa u podvodnom dijelu nije izvana lako dostupna kao na palubi ili boku broda. Uz to, pokušaj zaranjanja ispod broda po uzburkanom moru može biti vrlo riskantan.

Ovo je jedan od razloga zašto je poželjno da je svaki dio oplate broda lako dostupan, naročito u podvodnom i pramčanom dijelu. Jednostavan i brz pristup nastaloj rupi može biti presudan, pa je dobro na brodu imati pajole koje se lako skidaju. Uklanjanje velikih pajola koje se komplicirano vade ili onih vidama pričvršćenih za nosače u nevolji samo oduzima dragocjeno vrijeme.

Ometanje pristupa

Mali otvori na gavunima interijera izrađenog u kontraštampi, također mogu zakomplicirati pristup oplati. Isto je i sa spremnikom pitke vode koji je vrlo često ugrađen ispod pramčane postelje i izveden u maksimalnim gabaritima.

Kod sudara s plutajućim predmetom ili prilikom udarca o podvodnu hrid, upravo je pramac najizloženiji, a pristup oplati ispod čvrsto uvidanog spremnika gotovo je nemoguć.

Manji spremnik koji je lako izvući iz gavuna, a koji je samo platnenim bragama pritegnut za nosače, u ovakvoj je situaciji poželjniji. Međutim, ako je pun vode, tada će njegovo pražnjenje potrajati, pa je bolje ne gubiti vrijeme nego se odmah prihvatiti zatvaranja rupe izvana.

Ležaj u pramčanoj kabini uvijek je postavljen visoko iznad vodene linije. Ako su mu pregradne stjenke zatvorene i izolirane kao suhi gavun, po zakonu spojenih posuda i taj će se prostor puniti samo do razine mora, ne preplavljujući ostalo potpalublje.

Tenda i konop

Na velikim brodovima trgovačkih i ratnih mornarica za zatvaranje rupe izvana predviđena je prodorna ponjava, izrađena od čvrste, mrežaste žičane srži, s obje strane prekrivene nepromočivom tkaninom. Navuče se preko rupe, a konopima namjesti i pritegne tako da se u plovidbi ne miče. Pritisak mora je priljubi uz rupu, a nepropusna tkanina sprječava značajniji prodor mora.

Isti princip može se primijeniti i na manjim brodovima od priručnog materijala. Na jedrilicama je najprikladnije to učiniti nekim od jedara, ali i bilo kakva tenda ili navlaka ovdje mogu biti vrlo učinkovite.

Ako niste potpuno pouzdani u čvrstoću već ugrađenih oćeta na tendi, tada konope privežite direktno za vrhove platna. Zastavni grop je dovoljno čvrst i najmanje gužva platno, odnosno na platnu čini najmanje nabore i ono se bolje priljubi uz trup.

---

image

Sanacija veće rupe na pramčanom dijelu uz pomoć tende i konopa

Arhiva/Otvoreno more
---

Bez obzira iz kojeg razloga imali prodor mora, prisebnost posade može biti od presudnog značaja. Odmah uključite kaljužnu pumpu i izvadite pojaseve za spašavanje. Možda ih nije neophodno odmah obući, ali neka barem budu svakome pri ruci. Potražite rupu kroz koju more prodire i priručnim sredstvima odmah smanjite njegov dotok.

Ako je u brodu već značajna količina mora, obavezno o tome obavijestite obalnu radio stanicu i brodove u blizini. Hoćete li pri pozivu koristiti PAN PAN, poziv za hitnost ili MAYDAY, za pogibelj, procjena je zapovjednika, ali je vrlo bitno da to obavite prije nego što more preplavi akumulatore.

Posljednja opcija

Rupa se obično brzo pronađe i tada je potrebno prvo što više smanjiti dotok mora, a zatim je potpuno zatvoriti i osigurati da se ponovno ne otvori. No, bez obzira koliko je kvalitetno sanirana, dobro bi bilo da jedan član posade neprekidno kontrolira njezino stanje.

Napuštanje broda ostavite kao posljednju soluciju, i to samo kada ste potpuno sigurni da ga od potonuća ne možete spasiti. Spašavanjem broda od potonuća spašavate sebe i posadu, a prekrcavanjem u manje plovilo možda se izlažete još većoj opasnosti.

---

image

Trup nakon tretmana poliuretanskom pjenom

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Dodatno omatanje za još jače dihtanje

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Najbolja priprema za moguće pucanje ventila

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Domišljato sredstvo za stavljanje vanjske zakrpe na trup guranjem kroz rupu s unutarnje strane

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Pasta Stay Afloat otvrdnjava i lijepi i u vodi, pa može zaustaviti prodor mora

Arhiva/Otvoreno more
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbjegnite crni scenarij [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => izbjegnite crni scenarij 2 0 18245 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-17 14:16:00 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-04 05:55:00 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-04 05:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/17\/21865248.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/9304424.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/13306708.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/13306716.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/13306718.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/13306720.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/13306722.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/13306726.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/13306730.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/13308988.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/13309394.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/13310594.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/17\/21865246.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Shutterstock","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Ilustracija\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Trup nakon tretmana poliuretanskom pjenom<\/p>","

Sistem Wood za krpanje trupa<\/p>","

Plasti\u010dni \u010depovi u obliku sto\u0161ca<\/p>","

Dodatno omatanje za jo\u0161 ja\u010de dihtanje<\/p>","

Najbolja priprema za mogu\u0107e pucanje ventila<\/p>","

Kalju\u017ene pumpe sporije su od rupe<\/p>","

\u0160tete su u pravilu goleme<\/p>","

Sanacija ve\u0107e rupe na pram\u010danom dijelu uz pomo\u0107 tende i konopa<\/em><\/p>","

Domi\u0161ljato sredstvo za stavljanje vanjske zakrpe na trup guranjem kroz rupu s unutarnje strane<\/p>","

Pasta<\/em> Stay Afloat<\/em> otvrdnjava i lijepi i u vodi, pa mo\u017ee zaustaviti prodor mora<\/em><\/u><\/p>","

Sto\u017easti \u010dep efisano zatvara okrugle rupe<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21865248_1920.jpg":"1920x1080","k_21865248_1280.jpg":"1280x1280","k_21865248_1024.jpg":"1024x1024","k_21865248_640.jpg":"640x640","k_21865248_480.jpg":"480x480","k_21865248_340.jpg":"340x340","k_21865248_220.jpg":"220x220","o_21865248_1280.jpg":"1280x853","o_21865248_1024.jpg":"1024x682","o_21865248_640.jpg":"640x426","o_21865248_480.jpg":"480x320","o_21865248_340.jpg":"340x226","o_21865248_220.jpg":"220x146","h_21865248_1280.jpg":"1280x854","h_21865248_1024.jpg":"1024x683","h_21865248_640.jpg":"640x427","h_21865248_480.jpg":"480x320","h_21865248_340.jpg":"340x227","h_21865248_220.jpg":"220x147","pp_21865248_1280.jpg":"1006x1280","pp_21865248_1024.jpg":"805x1024","pp_21865248_640.jpg":"503x640","pp_21865248_480.jpg":"377x480","pp_21865248_340.jpg":"267x340","pp_21865248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_9304424_1920.jpg":"1920x1080","k_9304424_1280.jpg":"1280x1280","k_9304424_1024.jpg":"1024x1024","k_9304424_640.jpg":"640x640","k_9304424_480.jpg":"480x480","k_9304424_340.jpg":"340x340","k_9304424_220.jpg":"220x220","o_9304424_1280.jpg":"1280x720","o_9304424_1024.jpg":"1024x576","o_9304424_640.jpg":"640x360","o_9304424_480.jpg":"480x270","o_9304424_340.jpg":"340x191","o_9304424_220.jpg":"220x123","h_9304424_1280.jpg":"1280x854","h_9304424_1024.jpg":"1024x683","h_9304424_640.jpg":"640x427","h_9304424_480.jpg":"480x320","h_9304424_340.jpg":"340x227","h_9304424_220.jpg":"220x147","pp_9304424_1280.jpg":"1006x1280","pp_9304424_1024.jpg":"805x1024","pp_9304424_640.jpg":"503x640","pp_9304424_480.jpg":"377x480","pp_9304424_340.jpg":"267x340","pp_9304424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1445x796","hd_13306708_1920.jpg":"1920x1080","k_13306708_1280.jpg":"1280x1280","k_13306708_1024.jpg":"1024x1024","k_13306708_640.jpg":"640x640","k_13306708_480.jpg":"480x480","k_13306708_340.jpg":"340x340","k_13306708_220.jpg":"220x220","o_13306708_1280.jpg":"1280x705","o_13306708_1024.jpg":"1024x564","o_13306708_640.jpg":"640x352","o_13306708_480.jpg":"480x264","o_13306708_340.jpg":"340x187","o_13306708_220.jpg":"220x121","h_13306708_1280.jpg":"1280x854","h_13306708_1024.jpg":"1024x683","h_13306708_640.jpg":"640x427","h_13306708_480.jpg":"480x320","h_13306708_340.jpg":"340x227","h_13306708_220.jpg":"220x147","pp_13306708_1280.jpg":"1006x1280","pp_13306708_1024.jpg":"805x1024","pp_13306708_640.jpg":"503x640","pp_13306708_480.jpg":"377x480","pp_13306708_340.jpg":"267x340","pp_13306708_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13306716_1920.jpg":"1920x1080","k_13306716_1280.jpg":"1280x1280","k_13306716_1024.jpg":"1024x1024","k_13306716_640.jpg":"640x640","k_13306716_480.jpg":"480x480","k_13306716_340.jpg":"340x340","k_13306716_220.jpg":"220x220","o_13306716_1280.jpg":"1280x1920","o_13306716_1024.jpg":"1024x1536","o_13306716_640.jpg":"640x960","o_13306716_480.jpg":"480x720","o_13306716_340.jpg":"340x510","o_13306716_220.jpg":"220x330","h_13306716_1280.jpg":"1280x854","h_13306716_1024.jpg":"1024x683","h_13306716_640.jpg":"640x427","h_13306716_480.jpg":"480x320","h_13306716_340.jpg":"340x227","h_13306716_220.jpg":"220x147","pp_13306716_1280.jpg":"1006x1280","pp_13306716_1024.jpg":"805x1024","pp_13306716_640.jpg":"503x640","pp_13306716_480.jpg":"377x480","pp_13306716_340.jpg":"267x340","pp_13306716_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2509","hd_13306718_1920.jpg":"1920x1080","k_13306718_1280.jpg":"1280x1280","k_13306718_1024.jpg":"1024x1024","k_13306718_640.jpg":"640x640","k_13306718_480.jpg":"480x480","k_13306718_340.jpg":"340x340","k_13306718_220.jpg":"220x220","o_13306718_1280.jpg":"1280x1672","o_13306718_1024.jpg":"1024x1338","o_13306718_640.jpg":"640x836","o_13306718_480.jpg":"480x627","o_13306718_340.jpg":"340x444","o_13306718_220.jpg":"220x287","h_13306718_1280.jpg":"1280x854","h_13306718_1024.jpg":"1024x683","h_13306718_640.jpg":"640x427","h_13306718_480.jpg":"480x320","h_13306718_340.jpg":"340x227","h_13306718_220.jpg":"220x147","pp_13306718_1280.jpg":"1006x1280","pp_13306718_1024.jpg":"805x1024","pp_13306718_640.jpg":"503x640","pp_13306718_480.jpg":"377x480","pp_13306718_340.jpg":"267x340","pp_13306718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2850","hd_13306720_1920.jpg":"1920x1080","k_13306720_1280.jpg":"1280x1280","k_13306720_1024.jpg":"1024x1024","k_13306720_640.jpg":"640x640","k_13306720_480.jpg":"480x480","k_13306720_340.jpg":"340x340","k_13306720_220.jpg":"220x220","o_13306720_1280.jpg":"1280x1900","o_13306720_1024.jpg":"1024x1520","o_13306720_640.jpg":"640x950","o_13306720_480.jpg":"480x712","o_13306720_340.jpg":"340x504","o_13306720_220.jpg":"220x326","h_13306720_1280.jpg":"1280x854","h_13306720_1024.jpg":"1024x683","h_13306720_640.jpg":"640x427","h_13306720_480.jpg":"480x320","h_13306720_340.jpg":"340x227","h_13306720_220.jpg":"220x147","pp_13306720_1280.jpg":"1006x1280","pp_13306720_1024.jpg":"805x1024","pp_13306720_640.jpg":"503x640","pp_13306720_480.jpg":"377x480","pp_13306720_340.jpg":"267x340","pp_13306720_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_13306722_1920.jpg":"1920x1080","k_13306722_1280.jpg":"1280x1280","k_13306722_1024.jpg":"1024x1024","k_13306722_640.jpg":"640x640","k_13306722_480.jpg":"480x480","k_13306722_340.jpg":"340x340","k_13306722_220.jpg":"220x220","o_13306722_1280.jpg":"1280x960","o_13306722_1024.jpg":"1024x768","o_13306722_640.jpg":"640x480","o_13306722_480.jpg":"480x360","o_13306722_340.jpg":"340x255","o_13306722_220.jpg":"220x165","h_13306722_1280.jpg":"1280x854","h_13306722_1024.jpg":"1024x683","h_13306722_640.jpg":"640x427","h_13306722_480.jpg":"480x320","h_13306722_340.jpg":"340x227","h_13306722_220.jpg":"220x147","pp_13306722_1280.jpg":"1006x1280","pp_13306722_1024.jpg":"805x1024","pp_13306722_640.jpg":"503x640","pp_13306722_480.jpg":"377x480","pp_13306722_340.jpg":"267x340","pp_13306722_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_13306726_1920.jpg":"1920x1080","k_13306726_1280.jpg":"1280x1280","k_13306726_1024.jpg":"1024x1024","k_13306726_640.jpg":"640x640","k_13306726_480.jpg":"480x480","k_13306726_340.jpg":"340x340","k_13306726_220.jpg":"220x220","o_13306726_1280.jpg":"1280x960","o_13306726_1024.jpg":"1024x768","o_13306726_640.jpg":"640x480","o_13306726_480.jpg":"480x360","o_13306726_340.jpg":"340x255","o_13306726_220.jpg":"220x165","h_13306726_1280.jpg":"1280x854","h_13306726_1024.jpg":"1024x683","h_13306726_640.jpg":"640x427","h_13306726_480.jpg":"480x320","h_13306726_340.jpg":"340x227","h_13306726_220.jpg":"220x147","pp_13306726_1280.jpg":"1006x1280","pp_13306726_1024.jpg":"805x1024","pp_13306726_640.jpg":"503x640","pp_13306726_480.jpg":"377x480","pp_13306726_340.jpg":"267x340","pp_13306726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"948x405","hd_13306730_1920.jpg":"1920x1080","k_13306730_1280.jpg":"1280x1280","k_13306730_1024.jpg":"1024x1024","k_13306730_640.jpg":"640x640","k_13306730_480.jpg":"480x480","k_13306730_340.jpg":"340x340","k_13306730_220.jpg":"220x220","o_13306730_1280.jpg":"1280x546","o_13306730_1024.jpg":"1024x437","o_13306730_640.jpg":"640x273","o_13306730_480.jpg":"480x205","o_13306730_340.jpg":"340x145","o_13306730_220.jpg":"220x93","h_13306730_1280.jpg":"1280x854","h_13306730_1024.jpg":"1024x683","h_13306730_640.jpg":"640x427","h_13306730_480.jpg":"480x320","h_13306730_340.jpg":"340x227","h_13306730_220.jpg":"220x147","pp_13306730_1280.jpg":"1006x1280","pp_13306730_1024.jpg":"805x1024","pp_13306730_640.jpg":"503x640","pp_13306730_480.jpg":"377x480","pp_13306730_340.jpg":"267x340","pp_13306730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"700x541","hd_13308988_1920.jpg":"1920x1080","k_13308988_1280.jpg":"1280x1280","k_13308988_1024.jpg":"1024x1024","k_13308988_640.jpg":"640x640","k_13308988_480.jpg":"480x480","k_13308988_340.jpg":"340x340","k_13308988_220.jpg":"220x220","o_13308988_1280.jpg":"1280x989","o_13308988_1024.jpg":"1024x791","o_13308988_640.jpg":"640x494","o_13308988_480.jpg":"480x370","o_13308988_340.jpg":"340x262","o_13308988_220.jpg":"220x170","h_13308988_1280.jpg":"1280x854","h_13308988_1024.jpg":"1024x683","h_13308988_640.jpg":"640x427","h_13308988_480.jpg":"480x320","h_13308988_340.jpg":"340x227","h_13308988_220.jpg":"220x147","pp_13308988_1280.jpg":"1006x1280","pp_13308988_1024.jpg":"805x1024","pp_13308988_640.jpg":"503x640","pp_13308988_480.jpg":"377x480","pp_13308988_340.jpg":"267x340","pp_13308988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x720","hd_13309394_1920.jpg":"1920x1080","k_13309394_1280.jpg":"1280x1280","k_13309394_1024.jpg":"1024x1024","k_13309394_640.jpg":"640x640","k_13309394_480.jpg":"480x480","k_13309394_340.jpg":"340x340","k_13309394_220.jpg":"220x220","o_13309394_1280.jpg":"1280x720","o_13309394_1024.jpg":"1024x576","o_13309394_640.jpg":"640x360","o_13309394_480.jpg":"480x270","o_13309394_340.jpg":"340x191","o_13309394_220.jpg":"220x123","h_13309394_1280.jpg":"1280x854","h_13309394_1024.jpg":"1024x683","h_13309394_640.jpg":"640x427","h_13309394_480.jpg":"480x320","h_13309394_340.jpg":"340x227","h_13309394_220.jpg":"220x147","pp_13309394_1280.jpg":"1006x1280","pp_13309394_1024.jpg":"805x1024","pp_13309394_640.jpg":"503x640","pp_13309394_480.jpg":"377x480","pp_13309394_340.jpg":"267x340","pp_13309394_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_13310594_1920.jpg":"1920x1080","k_13310594_1280.jpg":"1280x1280","k_13310594_1024.jpg":"1024x1024","k_13310594_640.jpg":"640x640","k_13310594_480.jpg":"480x480","k_13310594_340.jpg":"340x340","k_13310594_220.jpg":"220x220","o_13310594_1280.jpg":"1280x720","o_13310594_1024.jpg":"1024x576","o_13310594_640.jpg":"640x360","o_13310594_480.jpg":"480x270","o_13310594_340.jpg":"340x191","o_13310594_220.jpg":"220x123","h_13310594_1280.jpg":"1280x854","h_13310594_1024.jpg":"1024x683","h_13310594_640.jpg":"640x427","h_13310594_480.jpg":"480x320","h_13310594_340.jpg":"340x227","h_13310594_220.jpg":"220x147","pp_13310594_1280.jpg":"1006x1280","pp_13310594_1024.jpg":"805x1024","pp_13310594_640.jpg":"503x640","pp_13310594_480.jpg":"377x480","pp_13310594_340.jpg":"267x340","pp_13310594_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_21865246_1920.jpg":"1920x1080","k_21865246_1280.jpg":"1280x1280","k_21865246_1024.jpg":"1024x1024","k_21865246_640.jpg":"640x640","k_21865246_480.jpg":"480x480","k_21865246_340.jpg":"340x340","k_21865246_220.jpg":"220x220","o_21865246_1280.jpg":"1280x856","o_21865246_1024.jpg":"1024x685","o_21865246_640.jpg":"640x428","o_21865246_480.jpg":"480x321","o_21865246_340.jpg":"340x227","o_21865246_220.jpg":"220x147","h_21865246_1280.jpg":"1280x854","h_21865246_1024.jpg":"1024x683","h_21865246_640.jpg":"640x427","h_21865246_480.jpg":"480x320","h_21865246_340.jpg":"340x227","h_21865246_220.jpg":"220x147","pp_21865246_1280.jpg":"1006x1280","pp_21865246_1024.jpg":"805x1024","pp_21865246_640.jpg":"503x640","pp_21865246_480.jpg":"377x480","pp_21865246_340.jpg":"267x340","pp_21865246_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8058701 Threads: 7 Questions: 1603272043 Slow queries: 4903387 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112616613 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/savjetujemo-kako-zaustaviti-prodor-mora-u-trup-i-sprijeciti-potonuce-broda-1189430 [printLink] => /om/nautika/savjetujemo-kako-zaustaviti-prodor-mora-u-trup-i-sprijeciti-potonuce-broda-1189430?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 675256 [name] => potonuće broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-24 16:33:28 [main_article_id] => 0 [alias] => potonuce-broda [link] => /tag/potonuce-broda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 676350 [name] => voda u brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-04 07:50:58 [main_article_id] => 0 [alias] => voda-u-brodu [link] => /tag/voda-u-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 676351 [name] => proboj trupa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-04 07:50:58 [main_article_id] => 0 [alias] => proboj-trupa [link] => /tag/proboj-trupa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbjegnite crni scenarij [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jeste li znali da rupa od pet centimetara prima 300 litara u minuti? Savjetujemo kako zaustaviti prodor mora u trup i spriječiti potonuće broda [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/21865248.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/21865248.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/9304424.jpg [title] =>

Trup nakon tretmana poliuretanskom pjenom

Arhiva/Otvoreno more ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/13306708.jpg [title] =>

Sistem Wood za krpanje trupa

Arhiva/Otvoreno more ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/13306716.jpg [title] =>

Plastični čepovi u obliku stošca

Arhiva/Otvoreno more ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/13306718.jpg [title] =>

Dodatno omatanje za još jače dihtanje

Arhiva/Otvoreno more ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/13306720.jpg [title] =>

Najbolja priprema za moguće pucanje ventila

Arhiva/Otvoreno more ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/13306722.jpg [title] =>

Kaljužne pumpe sporije su od rupe

Arhiva/Otvoreno more ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/13306726.jpg [title] =>

Štete su u pravilu goleme

Arhiva/Otvoreno more ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/13306730.jpg [title] =>

Sanacija veće rupe na pramčanom dijelu uz pomoć tende i konopa

Arhiva/Otvoreno more ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/13308988.jpg [title] =>

Domišljato sredstvo za stavljanje vanjske zakrpe na trup guranjem kroz rupu s unutarnje strane

Arhiva/Otvoreno more ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/13309394.jpg [title] =>

Pasta Stay Afloat otvrdnjava i lijepi i u vodi, pa može zaustaviti prodor mora

Arhiva/Otvoreno more ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/13310594.jpg [title] =>

Stožasti čep efisano zatvara okrugle rupe

Arhiva/Otvoreno more ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/17/21865246.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od svih nesreća koje se brodu u plovidbi mogu dogoditi, samo jedna je istinska noćna mora baš svakog kapetana, neovisno o veličini broda kojim upravlja.

Riječ je o proboju trupa ili prodoru mora u potpalublje iz nekoga drugog razloga. Svi kvarovi, lomovi, pucanje ili gubitak opreme nisu usporedivi s takvom nevoljom.

Razlog je jednostavan, za servisiranje kvara, sanaciju loma ili improvizaciju nadomjeska izgubljene opreme, vrijeme vam nije striktno ograničeno, a kod ozbiljnijeg prodora mora itekako jest. I to vrlo dramatično jer je svakim sljedećim trenutkom sve kraće i kraće.

Takva havarija razlikuje se po još jednoj karakteristici. Na brodu koji je u kvaru, nema poriva, nešto mu je slomljeno ili se zapetljalo, težite da ste što dalje od plovnih putova i obale, a kod prodora mora stav je upravo suprotan. Želite da je nedaleko od vas što više brodova ili priželjkujete što pliće more u blizini s naglaskom na plitku pješčanu uvalu.

Jer, nasukavanje na pijesku vrlo je praktičan način spašavanja broda od potonuća. Posada više nije ugrožena, a more će natopiti samo dio namještaja i opreme pa će šteta biti manja, a kasnije spašavanje nasukanog broda puno jednostavnije i jeftinije od podizanja s morskoga dna.

Štete nastale na potonulom brodu ovise o tipu broda, razini opremljenosti i vremenu koje je brod proveo na morskom dnu, a prosječno iznosi oko 40 posto njegove vrijednosti. U ovu kalkulaciju nisu uračunati troškovi izvlačenja i spašavanja broda.

Kvalitetno osiguranje pokriva sve te troškove. No, ako se utvrdi da se zapovjednik nije potrudio spasiti brod, nego ga je nemarno prepustio sudbini, tada se to u pravnom smislu može smatrati grubom greškom, a štete nastale takvim greškama osiguravajuće kuće neće isplatiti.

More se u brod može prelijevati preko palube ili prodirati kroz rupu na trupu, koja opet može biti iznad ili ispod vodene linije.

---

image
Ilustracija/Shutterstock
---

Brodovima s kabinom i kokpitom iznad vodene linije, na kojima su u pravilu ugrađeni i otvori kroz koje voda sama otječe u more, prelijevanje mora preko palube ne bi trebalo biti problem. Dovoljno je samo zatvoriti sve portele i fineštrine za težega mora, te ulaz u potpalublje, i more iz kokpita će prazniti otvori za samodrenažu.

Otvorene brodice se od prelijevanja ne mogu zaštiti i ako im pražnjenje kokpita nije kvalitetno riješeno. Tada imaju problem, pa je u plovidbi potrebno smjer i brzinu prilagoditi situaciji i uvjetima na moru, odnosno izbjegavati snažno i oštro penjanje na val. Zabijanje pramcem u val može biti posebno opasno. U jednom trenutku brodica se napuni velikom količinom mora i dodatno utone, a svaki sljedeći val još je lakše puni.

Rupa na trupu može nastati zbog sudara, udara u neki veći plutajući predmet, nasukavanja ili loma opreme pričvršćene za trup, najčešće ventila ili sonde dubinomjera. Međutim, ne mora havarija uvijek biti razlog prodoru mora u potpalublje.

Od proboja do slivnika

Na nekim modelima, naročito kod jedrilica, uzrok tome može biti i slabo osmišljen interijer, točnije slivnik sudopera ili umivaonika. Postavljeni su dosta nisko i podvučeni uz bok, pa kada se brod nagne nađu se ispod razine mora i ono se kroz njih nesmetano prelije u kabinu.

Kod ovakvih odvoda preporučljivo je ugraditi nepovratne ventile, što je i praksa mnogim brodograditeljima, ili prije isplovljenja sve ventile na trupu redovito zatvarati.

Neki drugi brodograditelji, pak, još prilikom dizajniranja interijera uspijevaju problem prodora mora kroz rupu na trupu svesti na minimum. Uglavnom na način da razinu svih sjedala i ležajeva podignu dosta iznad vodene linije, a plastificiranjem spojeva stijenki svaki gavun odvoje kao posebnu izoliranu komoru.

---

image

Štete su u pravilu goleme

Arhiva/Otvoreno more
---

Na taj su način stvari u gavunu prilikom valjanja broda zaštićene od kaljuže, a ako se na trupu u području gavuna otvori rupa, po zakonu spojenih posuda punit će se samo do razine mora.

Ponekad je razlog prodora mora u potpalublje krajnje bizaran i plod čistog nemara. Naime, na nekim modelima brodova fineštrini su ugrađeni po boku, što u plovidbi po mirnom moru ne predstavlja problem. Ako pak ostanu otvoreni dok ih valovi zapljuskuju ili dok se jedri nagnutim brodom, tada nisu ništa drugo nego rupa velike površine kroz koju more nesmetano prodire u brod.

Svi ovi primjeri su predvidivi i svakom vlasniku broda poznati, a prava opasnost od potonuća prijeti u neočekivanim situacijama. Kada iznenada shvatite da vam pajole plivaju, odnosno da je u brodu već značajna količina mora.

Usisne cijevi

Kormilaru nije potrebno veliko iskustvo da primijeti kako je stabilitet broda poremećen. Velika količina vode nesmetano se prelije s jedne strane na drugu, valjanje broda izgubi onu pravilnu amplitudu, kormilarenje postane znatno otežano, a svaki manevar počinje kasniti za okretom kormila.

Kaljužnu pumpu uključite odmah, a zatim provjerite je li voda slana ili slatka. Zna se dogoditi da nešto u sistemu pitke vode pukne ili se olabavi, pa se cijeli spremnik isprazni u santine. Iako količina vode može biti značajna, ovo je ipak povoljnija situacija. Zaliha slatke vode je ograničena, pa je samo potrebno tu vodu izbaciti van, a smočenu opremu staviti na sušenje.

No, ako je voda slana, a prethodno niste u ništa udarili, tada je najvjerojatnije problem s nekom od usisnih ili odvodnih cijevi, njenim ventilom ili spojem. To je i glavni razlog što u brodu svi ventili i spojevi na cijevima moraju bili pregledni i lako dostupni.

Ako je cijev skliznula ili se spoj olabavio, potrebno je samo zatvoriti ventil na trupu, a kvar najčešće možete otkloniti odmah.

Druga je opcija da vam je ventil puknuo i odvojio se od trupa. Utjecajem galvanskih struja zna se dogoditi da metal izvana izgleda uredno, a unutarnja struktura mu bude potpuno izjedena. Otpadanjem ventila na trupu je ostala rupa kroz koju prodire velika količina mora.

Okrugla rupa promjera 5 cm na dubini od 30 cm za jednu minutu primi oko 300 litara mora. Ista rupa na dubini od jednog metra u istom razdoblju propusti više od pola tone, dakle, što više uroni brod se brže i puni.

Ovdje treba računati i s time da će svi slivnici vrlo brzo biti ispod razine mora, pa ako neki nepovratni ventil na njima nije ispravan, otvara se novi slobodan otvor kroz koji dotiče dodatna količina mora.

Rupa je uvijek brža

Kapacitet električnih kaljužnih pumpi, koje se najčešće ugrađuju u santine, kreće se između 30 i 60 litara u minuti, što samo donekle usporava potonuće i pruža vam nešto više vremena za rješavanje problema. Ručne kaljužne pumpe imaju otprilike isti kapacitet.

Kaljužne pumpe, kako ne bi blokirale, obavezno moraju imati ulazni filter, ali isto tako i santine trebaju biti čiste kako se filter ne bi začepio. Izbacivanje mora može se obavljati i ručno. No, bujol od deset litara u minuti je moguće isprazniti najviše dvadesetak puta, dakle oko 200 litara u minuti.

---

image

Kaljužne pumpe sporije su od rupe

Arhiva/Otvoreno more
---

Kako se čovjek umara, ta se količina smanjuje, a more nadire neprestano i sve brže kako se brod puni. Zbog svega toga iznimno je važno rupu otkriti što ranije, prije nego more preplavi akumulatore i motor, jer će se bez njih kasnije sve samo dodatno zakomplicirati.

Eto razloga zašto je dobro akumulatore postaviti visoko, premda je u posljednje vrijeme trend da se ugrađuju sve niže. Ponekad čak i u santinama ispod salona, iako će bez ispravnih baterija vaša električna pumpa, ali i radiostanica, biti neupotrebljivi.

No, uz malo prisebnosti ne mora sve biti ovako katastrofično. Ponekad je dovoljno samo smotuljak bičava, krpe ili stupe umotati najlonskom vrećicom i tako napraviti čep koji će efikasno zatvoriti otvor i prekinuti doticanje mora.

To sigurno nije konačno rješenje, ali će privremeno zaustaviti preveliki prodor mora i dati vam dovoljno vremena za kvalitetniju sanaciju. U početku je svaka improvizacija dobro došla jer je tada najbitnije što prije smanjiti veliki dotok mora i zaustaviti potonuće.

Klinasti čepovi

Iskusniji nautičari u opremi drže i klinaste čepove od mekanog drva, kojima se ovakve rupe jednostavno i kvalitetno začepe. Namotaju se najlonom ili krpom, te samo nabiju u rupu. Set od desetak čepova raznih dimenzija može se pronaći u svim prodavaonicama nautičke opreme.

---

image

Stožasti čep efisano zatvara okrugle rupe

Arhiva/Otvoreno more
---

Druga vrsta čepova izrađena je od tvrde plastike i ima svojstvo univerzalnog čepa. Imaju oblik stošca s navojem po cijeloj visini, pa se umjesto nabijanja u rupu samo se utisnu i čvrstim navijanjem ukrute. Najlon ili krpa omotani oko takvog čepa zatvorit će i najmanju poru.

Vlasnici ove čepove uglavnom drže u kutiji s alatom ili među opremom za spašavanje, a to je greška. Dok se čepovi pronađu, izvade, odabere adekvatan..., u brod je već prodrlo nekoliko stotina litara mora.

Praktičnije je i brže uz svaki ventil imati čep koji odgovara otvoru na trupu. Tankim podvezom priveže se na uočljivo mjesto za cijev ili ventil, pa je odmah spreman za upotrebu. Na taj je način mogući problem donekle sveden na predvidivu situaciju jer su pozicija i promjer rupe unaprijed poznati, a sredstvo kojim će se začepiti nadohvat ruke.

---

image

Plastični čepovi u obliku stošca

Arhiva/Otvoreno more
---

Najneizvjesniji problemi kod prodora mora u brod javljaju se nakon sudara s drugim brodom, udarca o neki plutajući predmet, loma opreme na trupu ili nasukavanja. Jedina prednost u odnosu na prethodnu situaciju jest u tome što nakon sudara ili loma istog trenutka znate gdje bi se rupa eventualno mogla otvoriti, pa sanaciju možete započeti odmah, prije nego velika količina mora preplavi potpalublje.

Mana je što su takve rupe nepravilnog oblika i nepredvidive veličine, pa sredstava za njihovo zatvaranje ne mogu biti unaprijed pripremljena, već se snalazite s onim što imate na brodu.

Pramac u bok

Kod sudara najveća šteta nastane kada se pramac jednog broda okomito zabije u bok drugoga. Oštri vrh pramca pod tim kutom najlakše probije ravnu površinu boka, a hoće li se rupa na trupu otvoriti i kolikih će biti razmjera, ovisi o poziciji udarca, te konstrukciji i čvrstoći udarenog broda.

Sam trenutak sudara šokantan je za obje posade, a posljedice na oba broda mogu biti katastrofalne. Ipak, u praksi se pokazalo da najveća oštećenja nastaju tek kasnije, nakon sudara.

Čim se zabiju u bok drugog broda, većina kormilara reagira instinktivno i odmah zavozi krmom. Od svih do tada učinjenih grešaka ta je najgora. Neophodno je prvo pregledati nastala oštećenja i tek kada se uvjerite da probijenom brodu nakon odvajanja ne prijeti potonuće ili još veće oštećenje, možete se pokušati odvojiti. Naravno, u dogovoru i uz suradnju posade udarenog broda.

Sidro učvršćeno na pramčanom nosaču ovdje može biti posebno opasno. Rupa nastala prilikom udarca uglavnom je relativno visoko od mora i nije toliko velika kolika će biti ako zavozite krmom. Vaše sidro zabijeno u trupu drugog broda drastično će je proširiti, možda čak i ispod vodene linije, a kroz toliki otvor brod se vrlo brzo napuni morem i može potonuti odmah, nekada čak i za manje od jedne minute.

Osim toga, ma kako to ironično zvučalo, vaš pramac sada ima ulogu nekakvog čepa u trupu probijenoga broda. Svojim volumenom sprječava protok velike količine mora, a uz to ima i funkciju uzgonskog tanka koji rupu drži iznad vodene linije. Sve to posadi daje vremena da se kvalitetnije pripremi za sanaciju rupe nakon što se brodovi odvoje.

Jastuk, deka, pajol...

Sredstva za sanaciju ovakvih rupa nikada ne mogu biti unaprijed spremna, već se snalazite s onim što imate na brodu. Rupa nastala uslijed sudara brodova ili loma opreme pričvršćene za trup uglavnom je iznad vodene linije, pa je ponekad možda dovoljno samo je izvana prekriti vodootpornom ljepljivom trakom ili čvrstom naljepnicom i već time kvalitetno spriječiti ulijevanje mora, barem do prvog utočišta.

Nekada su na brodovima ratnih mornarica za rupe od streljiva ili krhotina postojali vrlo učinkoviti čepovi sistema Douglas i Wood. Naravno da takve čepove nećete nositi u svom brodu, ali nešto slično njihovu principu rada možete primijeniti s opremom koju imate u brodu, pajolima, stolom, poklopcima gavuna, konopom, jastucima, pokrivačima, lancunima...

---

image

Sistem Wood za krpanje trupa

Arhiva/Otvoreno more
---

Poklopac gavuna, pajol i slični predmeti ovdje služe kao kruti poklopci većih površina, konop, žica, sajla ili vrpca kao sredstva kojima se ti poklopci zatežu, a jastuci, prekrivači, spužve, deke, vreće za spavanje, lancuni ili stolnjaci kao sredstvo za popunjavanje i brtvljenje na zaobljenim plohama trupa.

Jastuke punjene perjem, bez obzira koliki su i kako gusto bili punjeni, nemojte koristiti. Dok su suhi, volumen im je velik i djeluju čvrsto, međutim, kada se namoče perje se skupi i više nema nikakvu svrhu.

Otvori nastali u neposrednoj blizini vodene linije ponekad se premještajem težine mogu potpuno podići iznad razine mora. Na jedrilicama se to može postići premještanjem posade na zavjetrinsku stranu i dodatnim zatezanjem škote prednjeg jedra.

Pretjeranim zatezanjem prednjeg jedra jedrilica gubi na brzini i više se naginje, ali to nikako ne činite i s glavnim jedrom, jer tada brod lakše bježi u vjetar i teže ga je kontrolirati kormilom.

Udar u hrid

Rupe koje nastanu nakon sudara s nekim plutajućim predmetom, podvodnom hridi ili uslijed nasukavanja na oštro kamenje uvijek su u podvodnom dijelu trupa, pa kada se otvore more kroz njih prodire odmah. Cilj je isti, što prije maksimalno smanjiti dotok mora u brod, ali ni ovdje sredstva za zatvaranje rupe ne mogu biti unaprijed spremna. Stoga za prvu ruku iskoristite ono što vam je pri ruci.

Brzo ispumpavanje mora ovdje može biti dosta bitno. U tu svrhu odlično može poslužiti i pumpa vode za hlađenje motora. Neki su vlasnici brodova na usisnu cijev razdjelnim ventilom spojili dodano crijevo i razvukli ga kroz santine. Naravno, kako bi zaštitili impeler pumpe na kraju crijeva je kao filter postavljeno sito.

U slučaju prodora mora, razdjelni ventil se prebaci, pa umjesto izvana pumpa crpi more iz broda, njime hladi motor i baca ga vani. Kod nekih je brodograditelja ovaj sistem ugrađen već kao standardna oprema.

Rupu odmah zatvarajte iznutra, ali paralelno s tim pripremajte njezino zatvaranje izvana. Ako improvizirana sanacija privremeno i drži, nemojte se time zadovoljiti, prihvatite to kao da ste dobili dodatno vrijeme da konkretno i ozbiljnije začepite rupu s vanjske strane.

Sve što u rupu nepravilnog oblika ugurate iznutra, ne može biti čvrsto uglavljeno i uslijed vanjskog pritiska ima tendenciju da se izbije. Zbog toga je vanjska zakrpa daleko pouzdanija i učinkovitija. Pritisak mora vanjsku zakrpu priljubljuje uz trup i tako snažnije zatvara rupu. No, to nije uvijek moguće učiniti.

​Takvu vrstu sanacije značajno otežava činjenica da rupa u podvodnom dijelu nije izvana lako dostupna kao na palubi ili boku broda. Uz to, pokušaj zaranjanja ispod broda po uzburkanom moru može biti vrlo riskantan.

Ovo je jedan od razloga zašto je poželjno da je svaki dio oplate broda lako dostupan, naročito u podvodnom i pramčanom dijelu. Jednostavan i brz pristup nastaloj rupi može biti presudan, pa je dobro na brodu imati pajole koje se lako skidaju. Uklanjanje velikih pajola koje se komplicirano vade ili onih vidama pričvršćenih za nosače u nevolji samo oduzima dragocjeno vrijeme.

Ometanje pristupa

Mali otvori na gavunima interijera izrađenog u kontraštampi, također mogu zakomplicirati pristup oplati. Isto je i sa spremnikom pitke vode koji je vrlo često ugrađen ispod pramčane postelje i izveden u maksimalnim gabaritima.

Kod sudara s plutajućim predmetom ili prilikom udarca o podvodnu hrid, upravo je pramac najizloženiji, a pristup oplati ispod čvrsto uvidanog spremnika gotovo je nemoguć.

Manji spremnik koji je lako izvući iz gavuna, a koji je samo platnenim bragama pritegnut za nosače, u ovakvoj je situaciji poželjniji. Međutim, ako je pun vode, tada će njegovo pražnjenje potrajati, pa je bolje ne gubiti vrijeme nego se odmah prihvatiti zatvaranja rupe izvana.

Ležaj u pramčanoj kabini uvijek je postavljen visoko iznad vodene linije. Ako su mu pregradne stjenke zatvorene i izolirane kao suhi gavun, po zakonu spojenih posuda i taj će se prostor puniti samo do razine mora, ne preplavljujući ostalo potpalublje.

Tenda i konop

Na velikim brodovima trgovačkih i ratnih mornarica za zatvaranje rupe izvana predviđena je prodorna ponjava, izrađena od čvrste, mrežaste žičane srži, s obje strane prekrivene nepromočivom tkaninom. Navuče se preko rupe, a konopima namjesti i pritegne tako da se u plovidbi ne miče. Pritisak mora je priljubi uz rupu, a nepropusna tkanina sprječava značajniji prodor mora.

Isti princip može se primijeniti i na manjim brodovima od priručnog materijala. Na jedrilicama je najprikladnije to učiniti nekim od jedara, ali i bilo kakva tenda ili navlaka ovdje mogu biti vrlo učinkovite.

Ako niste potpuno pouzdani u čvrstoću već ugrađenih oćeta na tendi, tada konope privežite direktno za vrhove platna. Zastavni grop je dovoljno čvrst i najmanje gužva platno, odnosno na platnu čini najmanje nabore i ono se bolje priljubi uz trup.

---

image

Sanacija veće rupe na pramčanom dijelu uz pomoć tende i konopa

Arhiva/Otvoreno more
---

Bez obzira iz kojeg razloga imali prodor mora, prisebnost posade može biti od presudnog značaja. Odmah uključite kaljužnu pumpu i izvadite pojaseve za spašavanje. Možda ih nije neophodno odmah obući, ali neka barem budu svakome pri ruci. Potražite rupu kroz koju more prodire i priručnim sredstvima odmah smanjite njegov dotok.

Ako je u brodu već značajna količina mora, obavezno o tome obavijestite obalnu radio stanicu i brodove u blizini. Hoćete li pri pozivu koristiti PAN PAN, poziv za hitnost ili MAYDAY, za pogibelj, procjena je zapovjednika, ali je vrlo bitno da to obavite prije nego što more preplavi akumulatore.

Posljednja opcija

Rupa se obično brzo pronađe i tada je potrebno prvo što više smanjiti dotok mora, a zatim je potpuno zatvoriti i osigurati da se ponovno ne otvori. No, bez obzira koliko je kvalitetno sanirana, dobro bi bilo da jedan član posade neprekidno kontrolira njezino stanje.

Napuštanje broda ostavite kao posljednju soluciju, i to samo kada ste potpuno sigurni da ga od potonuća ne možete spasiti. Spašavanjem broda od potonuća spašavate sebe i posadu, a prekrcavanjem u manje plovilo možda se izlažete još većoj opasnosti.

---

image

Trup nakon tretmana poliuretanskom pjenom

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Dodatno omatanje za još jače dihtanje

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Najbolja priprema za moguće pucanje ventila

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Domišljato sredstvo za stavljanje vanjske zakrpe na trup guranjem kroz rupu s unutarnje strane

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Pasta Stay Afloat otvrdnjava i lijepi i u vodi, pa može zaustaviti prodor mora

Arhiva/Otvoreno more
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Shutterstock Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Ilustracija/Shutterstock
Arhiva/Otvoreno more

Trup nakon tretmana poliuretanskom pjenom

Arhiva/Otvoreno more

Sistem Wood za krpanje trupa

Arhiva/Otvoreno more

Plastični čepovi u obliku stošca

Arhiva/Otvoreno more

Dodatno omatanje za još jače dihtanje

Arhiva/Otvoreno more

Najbolja priprema za moguće pucanje ventila

Arhiva/Otvoreno more

Kaljužne pumpe sporije su od rupe

Arhiva/Otvoreno more

Štete su u pravilu goleme

Arhiva/Otvoreno more

Sanacija veće rupe na pramčanom dijelu uz pomoć tende i konopa

Arhiva/Otvoreno more

Domišljato sredstvo za stavljanje vanjske zakrpe na trup guranjem kroz rupu s unutarnje strane

Arhiva/Otvoreno more

Pasta Stay Afloat otvrdnjava i lijepi i u vodi, pa može zaustaviti prodor mora

Arhiva/Otvoreno more

Stožasti čep efisano zatvara okrugle rupe

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/savjetujemo-kako-zaustaviti-prodor-mora-u-trup-i-sprijeciti-potonuce-broda-1189430 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=acad12c39f159f2d7ad679752c1bcc01b4d18ea0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jeste+li+znali+da+rupa+od+pet+centimetara+prima+300+litara+u+minuti%3F+Savjetujemo+kako+zaustaviti+prodor+mora+u+trup+i+sprije%C4%8Diti+potonu%C4%87e+broda&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsavjetujemo-kako-zaustaviti-prodor-mora-u-trup-i-sprijeciti-potonuce-broda-1189430 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsavjetujemo-kako-zaustaviti-prodor-mora-u-trup-i-sprijeciti-potonuce-broda-1189430 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbjegnite crni scenarij [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

izbjegnite crni scenarijJeste li znali da rupa od pet centimetara prima 300 litara u minuti? Savjetujemo kako zaustaviti prodor mora u trup i spriječiti potonuće broda

Piše Damir Višić
4. svibnja 2022. - 07:47

Od svih nesreća koje se brodu u plovidbi mogu dogoditi, samo jedna je istinska noćna mora baš svakog kapetana, neovisno o veličini broda kojim upravlja.

Riječ je o proboju trupa ili prodoru mora u potpalublje iz nekoga drugog razloga. Svi kvarovi, lomovi, pucanje ili gubitak opreme nisu usporedivi s takvom nevoljom.

Razlog je jednostavan, za servisiranje kvara, sanaciju loma ili improvizaciju nadomjeska izgubljene opreme, vrijeme vam nije striktno ograničeno, a kod ozbiljnijeg prodora mora itekako jest. I to vrlo dramatično jer je svakim sljedećim trenutkom sve kraće i kraće.

Takva havarija razlikuje se po još jednoj karakteristici. Na brodu koji je u kvaru, nema poriva, nešto mu je slomljeno ili se zapetljalo, težite da ste što dalje od plovnih putova i obale, a kod prodora mora...

19. svibanj 2024 15:47