StoryEditorOCM

novi broj U PRODAJIS Otvorenim morem besplatno na nautički sajam u Zagrebu

Piše OM
2. veljače 2023. - 21:01

Nakon dvije godine pauze napokon je održan nautički sajam u Dusseldorfu na kojem je bila i ekipa Otvorenog mora. Nastavljen je rast ponude električnih plovila među kojima je značajno mjesto zauzela i kaštelansko-danska brodica Rand 20 Breeze.

Uz mališane pogonjene slabijim motorima, trend elektrifikacije se prenosi i na sve veće modele pa tako na istom principu dolazi i desetmetarska Delphia.

Njezinih pet tona pokreće se strujom iz baterijskog sklopa od 80 kWh tako da ima dovoljno potencijala za dnevnu plovidbu, a do vrha se napuni preko noći na utičnici u marini.

image

Svjetska premijera u Dusseldorfu - Rand 20 Breeze

Ivana Nobilo/Cropix

Hoće li nešto od tih modela biti izloženo na sajmu u Zagrebu saznat ćemo vrlo skoro jer se jubilarna 30. Nautika na Velesajmu otvara 22. veljače. Kao dar čitateljima, u novome broju Otvorenog mora je po tradiciji kupon-ulaznica za sve koji žele posjetiti tu feštu.

image

Kupon ulaznica za nautički sajam u Zagrebu

Dok mnogi s nestrpljenjem očekuju početak sezone, kapetani 150 mini-kruzera iz Krila strahuju što ih čeka jer su uprave nekoliko luka proteklih tjedana donijele odluku kojom im zbog sigurnosnih razloga značajno ograničavaju dosadašnje bočno vezivanje u dugim lancima - landanama.

image

Uvode se nova pravila vezivanja za Kriljane

Duje Klarić/Cropix

S obzirom na to da su im sve rute s tisućama gostiju definirane dvije godine unaprijed, ne bude li sluha u Ministarstvu mora, i turisti i Kriljani mogli bi se naći u velikim problemima.

Kapetani budućnosti bit će lišeni takvih stresova jer će, prema projektu Volvo Pente i Beneteaua, brodovima upravljati umjetna inteligencija. Gosti će bezbrižno sjesti u kabinu i pritiskom na dugme ili glasovnom naredbom odabrati odredište na nekoj od pontonskih marina postavljenih u mirnim uvalama.

image

Kako će izgledati đite budućnosti

I ribolovci će tada imati sve spremno za zabavu, no dok to vrijeme ne dođe u novom broju Otvorenog mora Šime Duvančić donosi savjete kako u lovu najbolje iskoristiti lignjuna ili slatkovodnog leptira.

Marijan Žuvić donosi neobičnu priču o parobrodu Kučišta, a Tonka Alujević o zaboravljenoj hvarskoj seljačkoj buni.

Uz test atraktivnog ciparskog glisera Karnic SL 800 preporučujemo kolumne Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

23. travanj 2024 13:44