StoryEditorOCM

OSAM SEKUNDAŽarko Dešković o filmskoj pobjedi nad Slovencima: Imamo identične brodove i odlučili su vještina jedrenja, nešto mudrosti i sreće. Ovo je draž jedrenja!

Piše Sandra Barčot
15. listopada 2022. - 16:00

Osam sekundi je odlučilo tko zaslužuje epitet najbržeg broda prve etape 78. Viške regate krstaša koja je u petak jedrena na ruti Split-Vis. I nakon starta podno splitskog Sustipana točno u 9 sati, po burinu od 5-6 čvorova, ciljnu liniju na ulazu u višku luku prvi je presjekao brod “Polet Furioso” kormilara Nikole Deškovića iz JK Labuda, organizatora ove trodnevne regate.

Osam sekundi ispred slovenske posade “Generali” skipera Same Žvana iz JK Mariborčanka, inače vlasnika rekorda Viške regate koji su 29 nautičkih milja prošle godine projedrili za 2,14 sati, brže nego trajekt Split-Vis!

image

Labud poletio - slavlje pobjedničke posade ‘Polet Furioso‘




 

NIKOLA VILIĆ/HANZA MEDIA

- Vrhunska je ovo bila regata, nadmudrivali smo se cijelo jedrenje, i na kraju smo mi slavili. Bili smo malo spretniji, imali nešto više sreće ovog puta, no najvažnije je što smo imali priliku iskazati naše jedriličarsko znanje jer obje posade jedrimo na istim brodovima, istih performansi, na modelu TP 52 – referira nam Žarko Dešković, stariji od bratskog dvojca Dešković, ujedno i predsjednik JK Labuda, dok je brat Nikola, vlasnik “Poleta Furiosa” sa ostatkom posade raspremao brod.

Vjetar mijenjao smjer

A kakvo je to bilo nadmudrivanje na pučini, gdje je jedrila flota od 154 broda, pojašnjava nam dalje:

- Ujedrili smo prvi u Splitska vrata, a odmah iza nas su bili i “Generali” i “Fatamorgana”. Ova strana pod Brač je “profitirala”, bila je bolja, dok oni koji su išli prema Šolti nisu baš imali sreće, zaostali su dosta iza nas. Zatim u Vratima vjetar mijenja smjer, te smo do Mrduje bili prvi gdje nas pretječe “Fatamorgana”.

image

Flota od 154 broda

Inače za kormilom ove jurilice je “mali” Toma Stipanović, najmlađi od vrhunskih jedriličara obitelji Stipanović, budući je vlasnik broda i također top-jedriličar Mate Arapov, na međunarodnim regatama.

- Jedno vrijeme smo jedrili u formaciji “Fatamorgana”, “Polet”, “Generali”, no mi smo uspjeli nakon Vrata preteći “Fatamorganu” i uslijedio je dvoboj s “Generalijem”. U 30 metara, pa u nekih tri dužine broda smo se “tukli”, i prvi smo ušli u cilj. Odlučila je vještina jedrenja pred samim ciljem, nešto mudrosti i sreće. Ovo je draž jedrenja – rezimira Žarko Dešković, dok saznajemo kako su u kokpitu “Poleta” našlo 11 muškaraca i to iz raznih krajeva, budući im je čak šest standardnih članova posade imalo druge obveze – sudjelovanje na jednom vjenčanju!

Šarena posada

Pa su do pobjede dojedrili – Splićani, među njima i Mario Stipinović dugogodišnji direktor najstarije regate na Mediteranu Mrdujske regate, pa Zagrepčani, te Makaranin, ali i jedan Ukrajinac – Aleksej iz Mauriupolja, koji je odličan jedriličarski znalac, no teško mu ide engleski, a našima ukrajinski te su sve rješavali – na mote!

Uz vlasnika broda, 58-godišnjeg Nikolu vlasnika tvrtke za prodaju automobila u poslovnom svijetu poznatijeg kao osnivač branda “Autoscout24”, koji živi na relaciji Hrvatska-Njemačka, pa je eto “Polet” imao šarenu međunarodnu posadu.

Što se ostalih tiče, svi su zadovoljni budući je prognoza opet – pogriješila!

image

Prekrasni kadrovi
Viške regate

- Ona super bonaca koja je najavljivanja, srećom nije uspjela omesti našu prvu etapu Viške. Lipo smo startali sve po protokolu, odjedrili po planu i sada nas čeka subota sa trapez regatom unutar viške luke, te u nedjelju nazad put Splita – najavljuje kap. Toni Mlikota, direktor Viške regate, uz Damira Skelina organizacijska “poluga” ove fešte podno jedara, spoju kopna i otoka.

 

POREDAK NAKON PRVE ETAPE

1. Polet Furioso (kormilar Nikola Dešković, klub JK Labud Split)

2. Generali (Samo Žvan, Mariborčanka Slovenija)

3. Fatamorgana 2 (Toma Stipanović, Mornar Split)

4. Dubrovnik (Denis Vukas, Orsan Dubrovnik)

5. Stravanganza (Niko Kmetović, Orsan)

6. Makarska (Branko Miloš, Bura Makarska)

7. Toto travel Tutta Trieste (Mario Hrvoj, Trogir)

8. Mr. J (Damir Desabota, Val Šibenik),

9. Scorpio (Filip Babić, Marina Kaštela K. Gomilica)

10. Južni vjetar (Jadran Gamulin Orsan)

 

19. travanj 2024 15:01