StoryEditorOCM

Force Trolling MotorPametno pučinsko sidro Garminov je ribolovni adut: riječ je o vrlo moćnom i iznimno praktičnom motoru. Nagrađen je na kultnom amsterdamskom sajmu

Piše M. Š.
15. studenog 2021. - 14:35

Veliku pozornost ljubitelja ribolova na velikim dubinama, koji iz godine u godinu postaje sve popularniji, na štandu Garmina na Biograd Boat Showu privlačio je njihov Force Trolling Motor koji je na kultnom amsterdamskom sajmu METS 2019. godine dobio prestižnu nagradu DAME u svojoj kategoriji.

Riječ je o istodobno vrlo moćnom i iznimno praktičnom motoru koji će plovilo u ribolovu bez problema držati usidrenim na zadanoj poziciji, unatoč vjetru i valovima, ili ga pak precizno voditi zadanom rutom i brzinom ako se lovi driftingom.

​Osim zbog ugrađene napredne tehnologije, praktičnosti posebno doprinosi sklopivi nosač s kojim motor dolazi i uz pomoć kojeg se preklapanjem uz pomoć dviju plinskih opruga učas postavi u radni položaj na pramcu broda, odnosno jednim potezom složi u mirujući.

Force Trolling radi bez četkica na 36 ili 24 volta, dakle tiho i bez ometajućih šumova na elektronici, s tim da na 24 volta ostvaruje usporediv ili jači potisak od konkurenata na 36 volti. Posebno je dojmljiv način upravljanja njime preko bežične nožne papučice koja se dobiva u kompletu. Svaka zadana komanda ima trenutni odziv, a ruke ribolovca ostaju slobodne za bitku s trofejima.

Naravno, moguće je njime upravljati i preko daljinskog upravljača (plivajući i vodonepropusan), što se također dobiva s motorom, i to ne samo pritiskanjem tipki. Svi se ti uređaji, kao i brodski ploter, bežično povezuju s Force Trollingom, pa će biti dovoljno usmjeriti daljinski upravljač u nekom pravcu i brod će krenuti u tome smjeru.

Naime, u motor je ugrađen i autopilot s integriranim senzorom smjera, koji se odmah bežično poveže s Garmin ploterom. Zbog toga je i stvaranje ruta do omiljenih točaka krajnje jednostavno, kao i kasnija plovidba po njima ako to zadate. Naravno, jednako je lako zaključati sidro na određenoj poziciji i održavati se precizno na njoj unatoč vjetru i valovima.

I na kraju, jer skrivenih aduta koje nudi ovaj moćni i pametni motor je doista puno, on se isporučuje s integriranom sondom u nozi motora, pa ne morate na brodu imati neku drugu. Ona će bez problema komunicirati s vašim standardnim CHIRP sonarom, te UHD ClearVü i SideVü sonarima za skeniranje dajući vam jasnu i preciznu sliku stanja u podmorju.

​Cijena ovog izvanserijskog motora i pouzdanog partnera u ribolovu je 31.290 kuna.

25. travanj 2024 14:04