StoryEditorOCM

Na gatu karoline riječkeOvog petka u Rijeci počinje nautički sajam s osamdesetak izlagača. Posjetitelje očekuju brojne premijere, ali i ‘izložba‘ brodova duljih od 20 metara!

Piše M.I.
28. rujna 2022. - 09:03

Veliki događaj čeka Rijeku, od 30. rujna do 2. listopada kada će se održati sajam Rijeka Boat Show na Gatu Karoline Riječke. Osamdesetak izlagača posjetiteljima će prezentirati atraktivne brendove iz svijeta nautike, plovila hrvatske male brodogradnje te mnoštvo raznolike prateće opreme.

Da je ovakav nautički sajam potreban Rijeci, naglasila je na konferenciji za medije Jana Sertić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke.

- Rijeka Boat Show raste, preživio je pandemijsko doba, a potencijali daljnjeg razvoja leže i u kontekstu razvoja izgradnje i stavljanja u funkciju marine Porto Barošvila. Svjedočimo preobrazbi Rijeke u nautičku destinaciju, a grad se sve više otvara moru. Stoga je podrška Grada Rijeke sajmu Rijeka Boat Show neupitna te se nadam i suradnji u godinama koje dolaze - kazala je.

image

Sa konferencije za medije

Vedran Babić, predstavnik organizatora podsjetio je na dugu tradiciju nautičkih sajmova u Rijeci, započete još daleke 1984. godine te dodao: "Uspješnost nekog sajamskog projekta, između ostalog, mjeri se i brojem izlagača. Kada smo krenuli, 2019. godine na sajmu je bilo 25 izlagača koji su svi prisutni i ove godine. Danas ih je čak 80 tako da smo morali proširiti izlagačko područje, s čime smo jako zadovoljni".

Dražen Tomić, direktor Odjela pravnih poslova i ljudskih resursa ACI d.d. primijetio je kako je Rijeka Boat Show sajam čiji je značaj bitno narastao prethodnih godina, što potvrđuje i činjenica da je sajam i prethodnih sezona, unatoč odvijanju u izazovnim uvjetima pandemije, postigao značajne prodajne rezultate. "Jedna od najznačajnijih investicija u nautički turizam u Hrvatskoj, izgradnja ACI marine Rijeka, svakako sajmu može dati još veći zamah i dodatno ga osnažiti. Vjerujemo da će u idućim godinama ACI marina Rijeka i Rijeka Boat Show zajedno rasti i Rijeku profilirati kao relevantnu nautičku destinaciju." – zaključio je.

Ravnatelj odjela komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka, kapetan Rajko Jurman govorio je o značajnim investicijama u lučkom bazenu te razvoju riječke luke u moderni prometni "hub" uz pomoć sredstava iz programa europskih fondova čime će se potaknuti gospodarski rast ove regije te povećati zaposlenost, a u tom smjeru ide i ovaj sajam.

Predstavnik Primorsko-goranske Županije Zlatko Marunić, pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze najavio je uređenje brojnih luka i pristaništa u sklopu svojih lučkih uprava, te će kupci plovila na ovom sajmu zasigurno moći računati i na nove i kvalitetne vezove.

Direktor Rijeka Boat Showa Ivan Črnjarić najavio je dvije zanimljivosti. Prva se odnosi na luksuzni segment jer će na riječkoj rivi biti izložen veći broj plovila duljina preko 12 metara, nekoliko duljih od 15 metara čak i primjerci dulji od 20 metara! Jedno od njih svakako je i najveća ikad serijski proizvedena motorna jahta u Republici Hrvatskoj - Monachus 70 Fly, proizvođača Vineta d.o.o. iz Splita. Tu dolazimo do drugog iskoraka – onog u segmentu premijera. Na sajmu će ih biti nekoliko, a hrvatska premijera Monachusa 70 Fly, sigurno je najzvučnija.

- Nastojimo svake godine podizati kvalitetu organizacije ali i broj izlagača. Pored rekordnog broja izlagača, ove godine zanimljivost je veći interes stranaca za sajam odnosno njegovu ponudu. Rast i razvoj ove manifestacije možemo pripisati i organizacijskim naporima koji su podignuli sajam na mnogo višu razinu u izvedbenom, marketinškom i konceptualnom smislu. Stoga iduće godine namjeravamo biti aktivni i na stranim tržištima. Nautički potencijal ove regije i grada svakako zaslužuje i jednako snažan sajam nautike – istaknuo je Črnjarić.

U tri sajamska dana na 5 tisuća metara četvornih površine organizatori očekuju preko 10 tisuća posjetitelja. Radno vrijeme sajma je u petak i subotu od 10 do 19 sati, a u nedjelju od 10 do 17.30 sati. Cijene ulaznica su 15 kuna za posjetitelje od 10 do 18 godina, 30 kuna za odrasle dok je za djecu mlađu od 10 godina ulaz besplatan.

19. travanj 2024 12:35