StoryEditorOCM

NAUTIKA 2015.Od čarobne trake do radara koji traži ptice: u segmentu brodske opreme i elektronike na sajmu su predstavljeni brojni noviteti

Piše Željko Simunić
2. ožujka 2015. - 12:24

Navikli smo se već da na zagrebačkoj Nautici izlagači prezentiraju dosta noviteta u kategoriji nautičke opreme. Tako je bilo i ovog puta, s time da su ponudu za 2015. godinu posebno obogatili predstavnici renomiranih svjetskih proizvođača uređaja za navigaciju i učinkovitiji ribolov.

Garminovi aduti

S 14 novih uređaja i aplikacija prednjačio je Garmin Zagreb, budući da poznata američka tvrtka stalno ulaže u inovacije nastojeći osnažiti poziciju na tržištu. Garmin, primjerice, nudi nove višedodirne mrežne uređaje GPSMAP 7400 serije koji su kombinacije plotera i sonara. Dizajnirani su za ribolov, plovidbu i jedrenje, a odlikuje ih visoka učinkovitost uz jednostavno upravljanje.

Ekrani su im dijagonala 7, 8, 10 i 12 inča, imaju visokoosjetljivi GPS/GLONASS prijamnik, te brzi procesor za tečno uvećavanje, kretanje po karti i ažuriranje slike. Integriraju se putem NMEA2000 i Garmin brodske mreže s raznim komponentama, a kompatibilni su s radarom i BlueChart g2 Vision kartama. Robusni su i vodootporni, imaju Wi-Fi komunikaciju, SmartMode kontrolu, te podršku za AIS i DSC, Fusion-Link i IP kameru.

Top-modeli kombinacija oznake xsv donose integriranu sonar podršku koja omogućuje simultano dijeljenje slike svih povezanih sonara. Serija 7400 posebno je korisna za jedriličare, jer istovremeno prikazuje kut stvarnog i prividnog vjetra, dodaje smjer stvarnog vjetra u polja s podacima, te prikazuje brzinu niz/uz vjetar po kursu (VMG) i brzinu po kursu prema točki kako bi se optimizirala učinkovitost jedrenja. Najmanji model serije - GPSMAP 7407 košta 12.490 kn, dok cijena verzije s 12-inčnim ekranom GPSMAP 7412 iznosi 28.690 kn.

Novost za 2015. su i Garminovi radari serije GMRxHD2 visoke definicije i osjetljivosti, namijenjeni većim jahtama i brodovima za ribolov. Korisnicima pomažu u pozicioniranju ciljeva, praćenju kopna, drugih plovila i vremenskih situacija. Posebno su prikladni za duže noćne plovidbe i ribolov, a imaju i poseban način rada nazvan Ptice koji pomaže u pronalaženju morskih ptica na površini mora, što je mahom znak dobre ribolovne pošte.

image
Garminov novi radar GMRxHD2
Garmin

Ovi radari imaju dva dometa (dual range) i omogućuju usporedbu kratkog i dugog dometa, podnose vjetar do 100 čvorova, tiho se rotiraju brzinom od 24 ili 48 o/min, a izlazna snaga emisije je 4, 6 i 12 kW. GMR 424xHD2 radar snage 4 kW s postoljem i antenom košta 34.900 kn, dok za model GMR 1226xHD2 snage 12 kW treba izdvojiti 52.800 kn.

Crtanje karte dna

Značajnim brojem noviteta može se pohvaliti i zagrebačka tvrtka HD Marine koja nudi Humminbird uređaje, omiljene kod ribiča. Osim 5 novih modela Onix serije o kojima smo već pisali, HD Marine je prvi put u Europi lansirao četiri uređaja fishfindera serije Helix i GPS plotera dijagonale ekrana 20,3 cm (8 inča) ili 25,4 cm (10 inča). Imaju višedodirni (multi-touch) ekran i kao prvi na svijetu u ovoj kategoriji nude Cross Touch funkciju.

To znači da se ekrani ponašaju kao na modernim pametnim mobitelima, pa se prikaz može lako zumirati s dva prsta. Sve funkcije koje počinju na ekranu mogu se završiti na tipkovnici. Prvi su uređaji s Auto Chart Live funkcijom – tijekom plovidbe sonar uživo crta kartu dna i te podatke sprema sljedećih 8 sati. S tom kartom se dobiva izobatni prikaz (linije dubina) područja gdje se prošlo sa sonarom. Sistemskim sondiranjem se stoga može dobiti realna karta dna koja nudi mogućnost boljeg pregleda eventualnih mjesta za ribolov.

Humminbird Onix 8ci SI Combo ima sonar standard HD Side imaging, HD Down imaging, DSP i DualBeam Plus SwitchFire. Izlazna snaga mu je 1000W (RMS) i 8000W (Peak-to-peak), ima ugrađenu TriFuel kartografiju, te domete dubine do 1524 m. Frekvencije sonara su 200, 83, 455, 800 i 55 kHz, a cijena iznosi 33.000 kn. Verzija s većim ekranom košta 40.000 kn.
Velik broj noviteta ima i Meridian projekt iz Zagreba u čijoj se ponudi nalaze Lowrance, B&G, Simrad i Fusion uređaji.

Lowrance je, uz ostalo, lansirao Elite-9 & 9x CHIRP fishfinder/chartplotter koji kombinira prednosti CHIRP sonara i Down Imaging tehnologije za najbolji prikaz situacije ispod plovila. Ima veću osjetljivost, bolje razdvajanje ciljeva, te odlično smanjuje šum za vidljiviji prikaz mamaca i lovine na svijetlom SolarMax ekranu s LED pozadinskim osvjetljenjem. Ima ugrađenu GPS antenu i kartografiju visoke razlučivosti, te brz pristup svim stavkama izbornika pritiskom na jednu tipku.

image
Uređaj Lowrance Elite4 CHIRP
Cropix

Prikaz višestrukih prozora omogućava laki odabir između unaprijed postavljenih prikaza. To uključuje trostruki prikaz s kartom, CHIRP sonar i DownScan imaging. Elite 9x CHIRP fishfinder/chartplotter 50/200/455/800 s izbornikom na hrvatskom košta 14.000 kn.

Glazba na valovima

Meridian projekt prezentirao je i nove kontrolne jedinice marke Fusion koje jamče dobro glazbu tijekom plovidbe. Modeli serije 600 - MS-AV650 i MS-UD650 imaju po 3 audiozone, crno-bijeli ekran, pojačalo klase D-280W (4x70W), žičani daljinski upravljač, daljinsku kontrolu preko Bluetooth i Wi-Fi sučelja, ali i intuitivnu Apple audio kontrolu.

Integrirani Dock za punjenje i reprodukciju kompatibilan je s Apple iOS, Windows MTP, Android i USB memorijskim uređajima. MS-AV650 DVD/CD reproduktor s radiotunerom košta 5420 kn. MS-UD650 također ima radioprijamnik, ali uz pomoć Docka za pametne telefone reproducira glazbu snimljenu na njima. Cijena mu je 4660 kn.

Jaki igrač u kategoriji kompanija koje prodaju brodsku elektroniku je američka kompanija Flir Systems. Zahvaljujući kvaliteti svojih proizvoda i brojnim ugovorima s američkom vojskom, Flir odlično posluje pa je 2010. preuzeo englesku marku Raymarine. Kako Amerikanci i Englezi ne stoje prekriženih ruku, riječki Belcon je kao službeni zastupnik Raymarinea u Zagrebu prezentirao dosta noviteta.

U to spada gS serija Glass Bridge multifunkcijskih ekrana dijagonala od 9, 12,1, 15,1 i 19 inča. Svi imaju izuzetno brzi Raymarine dual-core i grafički procesor, te LightHouse II korisničko sučelje. No, valja kazati da su ovi prvoklasni MFD ekrani dostupni samo onima dubljega džepa budući da gS195 s ekranom od 19 inča zapada 80.812 kn plus PDV.

No, zato ne trebaju prevelika ulaganja za nabavu novih fishfindera Raymarine Dragonfly . Primjerice, Dragonfly-4 PRO CHIRP sonar/GPS Combo bez PDV-a košta 2180 kn. Uređaj ima CHIRP Downvision Plus konvencionalni sonar, ugrađeni 10Hz GPS i chartplotter. Dijagonala ekrana mu je 4,3 inča, a interna memorija pamti 3000 točaka i 15 ruta. Kome je to malo, kapacitet može proširiti microSD karticom.

image
Uređaji Raymarine Dragonfly nude top-kvalitetu po prihvatljivoj cijeni
Cropix

Punjači Mastervolt

Jarušica iz Murtera u Hrvatskoj prodaje uređaje poznate nizozemske tvrtke Mastervolt. Njihovi noviteti su punjači akumulatora EasyCharge i EasyCharge Portable. EasyCharge su vodootporni punjači s fiksnom montažom, univerzalnim ulazom (120/230V, 50/60Hz) i mogućnošću punjenja 6V, 12V i 24V baterija. Cijena modela EasyCharge 6A-I je 660 kn (plus PDV), a EasyCharge 10A-2 košta 990 kn (plus PDV).

EasyCharge Portable su vodootporni i praktični prijenosni punjači koji služe za punjenje 6V i 12V akumulatora. Imaju univerzalni ulaz i certifikat IP65 te nižu cijenu od punjača s fiksnom montažom. EasyCharge 1,1A košta 330 kn (plus PDV), dok za EasyCharge 4.3A treba platiti 450 kn (plus PDV).

image
Novi prijenosni punjači baterija Mastervolta
Cropix

Brojni posjetitelji imali su što vidjeti na štandu tvrtke Marina Stores, jer su Splićani složili uistinu bogatu ponudu Lalizasovih i drugih proizvoda. Od brojne opreme izdvojili smo nove akcijske kamere koje će zainteresirati jedriličare, plivače, ronioce i sportaše na vodi. Energy Sport Cam Pro snima videomaterijale u Full-HD rezoluciji, a kako ima Wi-Fi vezu, može se kontrolirati preko tableta ili pametnog telefona.

Pravi fotografije od 5 MP, ima ultraširoki kut f/2.8 leće, vodonepropusni daljinski upravljač za montažu na ruci, OLED ekran, Li-Ion bateriju, USB priključak, HDMI izlaz i utor za SD/SDHC kartice (do 32GB). Zahvaljujući vodonepropusnom kućištu, može roniti do 60 m. Marina Stores Energy Sport Pro kameru prodaje za 2290 kn, ali se u Zagrebu mogla nabaviti po akcijskoj cijeni od 1999 kn.

Jeftinija opcija je akcijska Bluestork Pace Cam koja vlasniku nudi videozapise u punoj HD rezoluciji od 1920x1080 pixela. Smještena je u robusnom prozirnom kućištu i košta 699 kn.

Grijači Kabola

Tvrtka Stal iz Svete Nedelje svoju je ponudu dodatno obogatila. Postali su zastupnici talijanskih hladnjaka Vitrifrigo, ledomata, zamrzivača i klima-uređaja za plovila. Talijani ih prave s puno ukusa za dizajn, a uz ostalo nude bombon za vinopije. Riječ je o hladnjaku DCW 620 u koji stane 20 boca vina, no kupci mogu izabrati i verzije za 16 boca, odnosno 33 boce.

Stal je također postao zastupnik nizozemskih sustava za grijanje plovila marke Kabola. Predviđeni su za plovila dužina od 8 i više metara, a rade na dizelsko gorivo. Ovisno o želji kupca, isporučuju se s radijatorima ili puhalima vrućeg zraka.

Zanimljivo je kazati da je vlasnik uspješne tvrtke iz grada Vianena Adis Avdić, Bošnjak koji je jedva izbjegao pokolj u Srebrenici. Nakon toga je odselio u Nizozemsku i napravio karijeru, a osobno je stigao u Zagreb kako bi predstavio svoj brend.

image
Grijače nizozemske tvrtke Kabola predstavio je vlasnik tvornice Adis Avdić
Cropix

Članice udruge HUNT izložile su brojne proizvode, od kojih izdvajamo prezentaciju na štandu splitskog Boltana koji je izložio vodeni skuter 310 poznate japanske marke Kawasaki. Opremljen je motorom obujma 1498 cm3, ali zbog kompresora razvija snagu od čak 310 konja.

image
Kawasaki Blue dream Ultra 310 jet ski na štandu Boltana
Cropix

Usporedbe radi, verzija bez kompresora ima 160 KS. U ponudi je ukupno pet Kawasaki modela, svi imaju po 3 sjedala i idealni su za brze izlete po Jadranu. Početna im je cijena 159.900 kn.

Tank po narudžbi

Splitski DANG, također član HUNT-a, posjetiteljima je pak prvi put prikazao testiranje efikasnosti svojih cink anoda metodom koju koriste fakulteti. Pritom anoda uronjena u more treba prema željeznoj oplati maloga bazena davati struju od 0,4 mA naviše. Iz DANG-a su nam također najavili skori početak prodaje novoga generatora Sole Diesel za manje jahte, koji će pokretati poznati jednocilindrični dizelaš Farryman snage 5,8 KS. Cijena generatora iznosit će 45.000 kuna.

I riječki Unimar na sajmovima uvijek ima adut u rukavu, a ovoga je puta to bio ugradbeni brodski spremnik goriva od inoksa 304 s certifikatom CE, što znači da udovoljava europskim normama. No, najvažnije je što nema limita po pitanju gabarita, jer se može naručiti i po vlastitom nacrtu ako postojeći modeli ne odgovaraju.

Kupci mogu računati na kvadratne i pravokutne modele, s time da je cijena oko 30 kn (plus PDV) po litri. Unimar je, osim toga, prikazao i kvalitetne konope Marlow iz Velike Britanije.

image
Unimar je predstavio vrhunske konope britanske tvrtke Marlow
Cropix

Spomenimo na kraju štand Texa iz Samobora na kojemu je predstavljan novitet u obliku UV stabilne i vodootporne trake ResQ-Tape. Ova samozavarujuća silikonska traka proizvodi se u Nizozemskoj i od osnove se širi čak četiri puta. Namjena joj je zatvaranje rupa nastalih na brodskim cijevima.

image
Čudesna traka ResQ-Tape čvrsto će začepiti svaku rupu
Cropix

Izdržat će pritisak do 12 bara, a otporna je na temperature od -90 do +260 stupnjeva Celzija. Uskoro će biti u prodaji u 4 boje, a preporučena cijena pakiranja jedne trake od 3,6 m kreće se od 115 do 120 kuna.

02. svibanj 2024 14:07