StoryEditorOCM

Luka RožićMladi jedriličar iz Trogira sanja nastup na Olimpijskim igrama: Daska je moj život

Piše Gordana Dragan
13. lipnja 2022. - 14:56
'Uvjeren sam da će mi ljubav prema jedrenju koju sam otkrio u petoj godini i marljivi treninzi donijeti još puno medalja', ističe RožićPrivatni album

Luka Rožić, mladi trogirski jedriličar, ovih dana zbraja dojmove sa Svjetskog prvenstva u jedrenju na dasci (klasa Raceboard) koje je održano na Blatnom jezeru u Mađarskoj, a na kojem je sudjelovalo 59 natjecatelja iz 12 zemalja.

Više nego zadovoljan je s osvojenim šestim mjestom u ukupnom poretku, te četvrtim u kategoriji jedriličara do 82 kilograma.

- Ovo mi je ujedno i najbolji rezultat od kada se bavim jedrenjem. Konkurencija u disciplini nije laka, jer su se natjecali brojni bivši, a i sadašnji olimpijci koji imaju puno više iskustva i regata od mene. Zato mi činjenica što sam šesti na svijetu daje motivaciju.

Uvjeti na jezeru nisu mi baš pogodovali, jer je prvog i drugog dana puhao jači vjetar, što mi zbog nedostatka opreme nije odgovaralo. Nakon drugog dana utrke zauzeo sam deseto mjesto i mislio sam da ću tu i ostati. Međutim, trećeg dana na regatnom polju uvjeti su postali idealni za mene, vjetar je bio jačine između pet i deset čvorova, pa sam se plasirao na šesto mjesto u ukupnom poretku - kaže 21-godišnji Rožić.

Plan da se plasira na peto mjesto u ukupnom poretku i osvoji treće u svojoj kategoriji te okiti medaljom nije mu pokvario zadovoljstvo postignutim uspjehom, jer je uvjeren da će ljubav prema jedrenju, koju je otkrio u petoj godini, i marljivi treninzi za nagradu donijeti još puno medalja.

- Na prethodnom Svjetskom prvenstvu koje se lani održalo u Latviji zauzeo sam osmo mjesto, sada sam skočio za dvije pozicije, pa vjerujem da bi mi se iduće godine mogla nasmiješiti medalja. Oprema za svaku jedriličarsku disciplinu je vrlo skupa, i to me najviše do sada ograničavalo. No, vjerujem da će se to promijeniti - dodaje naš sugovornik.

Luka je prve sportske korake napravio u ljetnoj školi Jedriličarskog kluba "Trogir", u klasi optimist, u kojoj je ostao sve do 14. godine. Kao trinaestogodišnjaka počelo ga je zanimati jedrenje na dasci, koje mu je, kako ističe, predstavljalo atraktivnu i brzu disciplinu.

image
Privatni album

Od tada se u njegovu životu sve promijenilo.

- Uspio sam nagovoriti roditelje da mi kupe dasku, i to onu koja spada pod klasu "Techno293", koja je tada ujedno i bila najbrojnija juniorska klasa na svijetu, ali je u Hrvatskoj tada bila nepoznanica, bilo nas je samo petnaestak koji smo se aktivno natjecali u toj disciplini.

Prvi test je bilo državno prvenstvo u Zadru, gdje sam nakon samo tri mjeseca samostalnog treninga osvojio četvrto mjesto, i taj rezultat mi je dao poticaj za dalje. Prije sedam godina nastupio sam na prvoj inozemnoj regati, i to na Europskom prvenstvu u Latviji, gdje sam zauzeo 24. mjesto u srebrnoj skupini.

Nakon toga regate su se počele nizati. Kao predstavnik Hrvatske sudjelovao sam 2016. na Svjetskom prvenstvu za mlade u Novom Zelandu, ali u potpunoj drukčijoj klasi "RSX", koja je tada bila olimpijska. Moje posljednje natjecanje u toj klasi bilo je Svjetsko prvenstvo 2019. na jezeru Garda u Italiji.

To su ujedno bile i posljednje kvalifikacije uz Olimpijske igre u Tokiju, ali nažalost to nisam uspio ostvariti. Još sam mlad i ima vremena za to - sa smiješkom će Trogiranin.

Od daske se ne namjerava odvojiti, a prošle godine je kupio jedrilicu "Justin ten" i sa svojim prijateljima odlazi na regate kao što su Viška, Mrdujska, Trogirska...

01. svibanj 2024 19:20