StoryEditorOCM

Priče o brodovimaLijepa dama u godinama: gajeta Šimica za svoj stoti rođendan dobila - novi motor!

Piše OM
30. rujna 2024. - 09:38

Uvijek nas oduševe crtice koje zabilježi Muzej betinske drvene brodogradnje. Ovaj put njihovi predstavnici bili su na proslavi rođendana jedne lijepe dame u godinama - gajete Šimica.

Kako pišu iz muzeja: Šimica je izgrađena na Velomu Ižu 1924. godine, vjerovatno na škveru Ante Baučića, koji je imao jedini škver na Velomu Ižu u to vrijeme. Gajeta je bila u vlasništvu Ante Milića iz Kukljice i nosila je ime "Slaba".

Šime Šikić Bažokić iz Murtera kupio je gajetu 1955. godine za 30000 dinara, a Ante Milić emigrirao u Australiju. Nakon Šimine smrti 1994. godine gajeta je prešla u vlasništvo Šimine kćeri, Šimice Šikić, udane za Ivu Šikića Balaru, koja je darovnicom brod prepisala na njihovog sina Vedranka. Gajeta je upravo po babi Šimici i dobila novo ime. Staro ime se u međuvremenu zaboravilo. Tek nakon smrti Ive i Šimice u hrpi papira je nađen i kupoprodajni ugovor iz 1955.

Gajeta se prvi put obnavljala na Prčošovu škveru u Murteru sredinom 70ih godina; 1995. godine obnavljala se kuverta na Peškinomu škveru u Murteru. Današnjih dana je redoviti pacijent na Ćirovomu škveru u Betini.

Za 100. rođendan, nakon 50 godina Farimanna, od Balarinih je na poklon dobila novi motor, Yanmar - stoji u objavi muzeja.

image

Arhivska fotografija

Muzej betinske drvene brodogradnje
image

Ljepotica gajeta

Muzej betinske drvene brodogradnje
30. rujan 2024 11:14