StoryEditorOCM

šesna regataLatinsko idro u Prvinskome moru: bili smo na 14. Burtižu, startale su čak 33 posade

Piše Jordanka Grubač/Šibenski.hr
4. rujna 2021. - 10:33

Trideset i tri broda, pretežno gajete i nekoliko leuta i kaića, pretežno s Murtera, iz Murtera, Betine, Jezera, al' došli su, pa i pobijedili u svojoj kategoriji (u leutima), Zlarinjani. A naposljetku bile su i dvije šepurinske posade, piše Šibenski.hr.

Unatoč svim mogućim otežavajućim okolnostima, ponajviše zbog pandemije koja u svakom pogledu postavlja ograničenja u ponašanju sve kad se regate i organiziraju – koliko znam ove godine nijedna nije izostala: ni zlarinska, ni jezerska, ni betinska, evo ni šepurinska, a ni murterska neće izostati, to je sasvim sigurno. "Vidimo se 26. rujna u Murteru", rekao mi je ovih dana u prolazu predsjednik Udruge Latinsko idro Jakov Lovrić.

Tako da je to i objava završne regate u Murteru – gdje je sve i počelo. Uvijek je lijep start ispred lijepe Šepurine, a regatno polje bilo je na uobičajenim miljama između Prvića, Vodica, Tijata... To je ono malo more ispred Šepurine i zapadne punte otoka.

U gajetama pobijedili Betinjani

Vrijeme nije bilo naročito zahtjevno, svi su stigli u cilj izuzev tri posade – ako to dobro stoji na rezultatskoj listi – ako laže, ona lažemo i mi! U gajetama, pobijedili su betinski brodovi i posade!

image
Start ispred Prvića
Regate.com.hr

Prva je bila "Sirotica MU 485" s Damirom Ćorkalom na timunu, druga "Godulica MU 229" s posadom Krešimira Papeše, a treća "Baba Tone MU 777" kojom je timunirala Vilma Filipi.

Među gajetema sedma je došla "Dišpetoža MU 777". I sad se pitate zašto spominjem sedmi brod na rezultatskoj listi? Pa zato što je njegov skiper Krešimir Bosna, kojega sam prošli put prekrstila u Miroslava (ustvari, kriv je betinski velečasni koji je isto jedrio i čije sam ime zabucala s Krešimirovim...) pa su oko toga pale velike kritike zbog greške koju, evo, na Burtižu, ispravljam.

E, znam, bilo bi bolje da ni u Betini nisam pogriješila jer je "Dišpetoža" tamo druga ušla u cilj, al', evo, da se bar malo iskupim za taj smrtni grijeh!

I sad leuti! Pobjedu su odnijeli Zlarinjani s leutom "Palma ŠI 4166" s Đorđem Ljubom na timunu, za njima je ostao leut "Gušte MU 85" Tonka Skračića, a treći je bio legendarni "Bažokić MU 8" s trliš-ekipom Ive Šikića Bažokića, valjda najslikanijeg timunjera na ovim regatama.

Zadimile se šepurinske gradele

Kaić "Marinka MU 906" došao je prvi u svojoj kategoriji, a vozio ga je Šime Bosna Rusković (više s Bosnom nema greške! – ko bi preživio!!!), druga je "Marita MU 306" s Nikolom Burtinom na timunu i najposlije kao zadnji – "Zadnji VD 180255", kaić kojim je timunirao Jakov Cvitan.

image
Suci na cilju
Regate.com.hr

Kako je i red poslije regate, i čitanja pobjednika, i dodjele priznanja, zadimile su se šepurinske gradele.

Priznanje bi trebala dobiti i Ekoudruga Prvić Šepurina, koja je sve to uspjela organizirati i nastaviti tradiciju, i to s, bogme, prilično brodova na startu.

Ponovilo se dogodine!

26. travanj 2024 13:24