stdClass Object ( [id] => 1206036 [title] => Iz Splita stiže revolucionarno rješenje za praćenje regata: mala crna kutija nadzire i čuva brodove! [alias] => iz-splita-stize-revolucionarno-rjesenje-za-pracenje-regata-mala-crna-kutija-nadzire-i-cuva-brodove [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Više je faktora koji regatu Sušac 100x2 čine ovako popularnom, eto već 27 godina. Ove je godine bilježila i rekordan broj sudionika, ukupno 46 posada. Ruta je odlična, pola rute među srednjodalmatinskim otocima, a pola na otvorenome moru.

Sto milja je dovoljno dugo da se na polju uvjeti promijene i nekoliko puta, a osmišljena formula obračuna kompenziranog vremena velikoj većini sudionika daje šansu za pobjedu.

Prvi petak u lipnju također se pokazao kao idealan termin. Već je toplo, dan je dug, vremenski uvjeti uglavnom stabilni, a ni sezona se još nije zahuktala, pa je ovaj vikend možda lakše osloboditi od drugih obaveza. Osim toga, ni posadu za ovu regatu nije teško okupiti.

Direktni prijenos

Međutim, postoji i jedan podatak koji široj javnosti nije poznat. Ovogodišnja se regata u direktnom prijenosu preko interneta pratila gotovo iz svakog kutka svijeta, ne računajući Antarktiku, doslovno sa svih kontinenata. Naravno, razlog tome je i veliki broj naših pomoraca koji su na ovaj ili onaj način vezani uz regatu, jedriličarski klub Mornar ili jedrenje.

Ali ukupan broj gledatelja je znatno veći od zainteresiranih pomoraca i zapravo je fascinantan. Prema podacima dobivenim od organizatora prijenosa, tvrtke Smart Navigation Systems iz Solina, regata je praćena s više od 20.000 različitih IP adresa, najviše iz Hrvatske, ali ništa manje ni iz SAD-a.

Podatak je utoliko iznenađujući što praćenje regate nigdje nije ni posebno najavljeno niti reklamirano, poznat je bio samo termin.

Istina, poznato je i da se ova regata oduvijek pratila na stranicama kluba, u realnom vremenu, koliko je to tada bilo moguće. Naime, a u prvom redu radi sigurnosti, prvih su godina svi učesnici imali obavezu da se svaka četiri sata radiostanicom javljaju regatnom odboru. Uz svoju približnu poziciju i trenutne vremenske uvjete, imali su obavezu javiti i približne pozicije drugih jedrilica koje su u njihovu vidokrugu.

---

image

Dvojci su sada na oku svakoga s pristupom internetu

Vojko Bašić/Cropix
---

Na taj se način mogla otprilike pratiti situacija na regatnom polju. Dolaskom u poziciju južno od svjetionika Sušac, morali su se javljati svjetioničaru koji bi upisao vrijeme javljanja, i to se bilježilo kao prolazno vrijeme. Svi prikupljeni podaci odmah bi bili objavljeni na stranicama kluba. Kasnije je mobitelom i GPS-om sve bilo jednostavnije i preciznije.

---

image

S online praćenjem regata se počelo prije desetak godina

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sustav za praćenje

Zadnjih nekoliko godina svi sudionici tijekom regate imaju ugrađen uređaj koji u realnom vremenu odašilje dovoljno relevantnih i korisnih podataka.

Stari mornarevac Nikša Radišić i njegovi rođaci Tomislav i Vinko Darlić razvili su uređaj za praćenje plovila Magniblu, a Mornareve regate s reduciranom posadom su im bile idealne za testiranje i unaprjeđenje sistema.

---

image

Nikša Radišić s uređajem

Saša Burić/Cropix
---

Uređaj je prvotno bio osmišljen i programiran za nadzor brodskih sustava brodova trgovačke mornarice i svih utjecaja koji mogu djelovati na brod, ali s obzirom da se javio veliki interes i za nadzor nad jahtama, napravljen je i ovaj, nešto jednostavniji.

Prvi test bio je na Regati Sv. Nikola od prije šest godina, kada se pokazao i jedan banalan problem. Naime, spajani su na servisne brodske akumulatore i baždareni da se gase kada napon padne ispod 11,6 V. Naravno, gotovo svima su se akumulatori praznili i jedan po jedan uređaj se gasio.

Regata je slabo popraćena, ali je ukazala na potrebu izrade uređaja s vlastitim napajanjem koji je kasnije u pitanju sigurnosti plovila otvorio i neke druge mogućnosti. Novi uređaj sada regatu može pratiti i do 50-ak dana.

Radi preko GSM mreže i u sebi ima svjetsku M2M (machine to machine) karticu. Kako bi sačuvao bateriju, podatke šalje svakih pet sekundi, a i to se po potrebi može korigirati. Kada nije u području signala, podatke pohranjuje i s prvim signalom ih šalje.

U Jadranu su dvije takve rupe, jedna na otprilike desetak milja od Biševa u smjeru Palagruže, u području nekih pet milja, te druga u području približno milju i po od Dugog otoka.

---

image

Karta pokazuje odakle je sve publika pratila regatu

---

Obilje podataka

Vizualno je osmišljen tako da se na podlozi adekvatne karte vidi cijela flota, smjer svih natjecatelja, na koju je stranu pojedini brod nagnut, odnosno na kojim uzdama jedri, a vektor ispred pramca svojom dužinom pokazuje trenutnu brzinu. Klikom na pojedini brod do njega se otvara prozor u kojem se navodi ime broda, posada, klub, trenutna brzina, kurs, smjer i kut nagiba broda, vrijeme kad su podaci očitani, te trag zadnjeg dijela prijeđenog puta.

Sa strane je tablica u kojoj se mogu vidjeti svi ostali preračunati podaci, realno prijeđeni put, prosječna brzina, prolazno vrijeme, udaljenost od cilja, ukupno vrijeme jedrenja, korigirano vrijeme u tom trenutku, prema tome približno i trenutni poredak.

Svakome tko ima iskustva u regatnom jedrenjem svi ovi podaci mogu dosta zorno prikazati aktualnu situaciju i razvoj na regatnom polju. Nakon regate može se otvoriti statistika u kojoj i sudionici mogu analizirati bilo koju poziciju u regati.

Činjenica da je ovoliki broj gledatelja aktivno pratio ovu regatu jasno ukazuje na to da je sadašnja verzija uređaja dosta zanimljiva. Međutim, sada se nameću pitanja o njegovim mogućnostima, daljnjem razvoju i nadogradnji, primjeni i u malim klasama, cijeni, usluzi, konkurentnosti na domaćem i svjetskom tržištu, potencijalu izvoza,… Sve to pitali smo Nikšu Radišića.

Ono što prvo želi istaknuti je činjenica da je ovaj uređaj u potpunosti hrvatski proizvod, od pločice do kućišta, zajedno s hardverom i softverom, jednako tako i veći dio dodatnih senzora.

Uređaj se ne prodaje, već se nudi kompletna podrška uz mjesečnu pretplatu u trajanju od 24 mjeseca, koliko traje i ugrađena kartica. Kroz pretplatu vlasnik dobije uređaj koji je dio stalne opreme toga broda. Garancija traje koliko i ugovor, a kod eventualnog kvara uređaj se zamjenjuje novim.

---

image

Uređaj se ne može kupiti, već samo unajmiti s odabranom uslugom

Saša Burić/Cropix
---

Osnovni paket prikazuje poziciju, brzinu, kurs, mjeri nagib, stanje i potrošnju dvaju setova akumulatora, eventualni udar i pojačanu aktivnost na brodu. Osnovni paket je platforma na koju se može priključiti bilo koji uređaj ili senzor i tako nadzirati i mjeriti bilo što na brodu.

Uređaj je osmišljen tako da obavlja nadzor i kontrolu u plovidbi i na vezu, a alarmi se uključuju za one situacije koje su vlasniku interesantne. Šalje se mailom na mobitel, a kod chartera i na više adresa. Dakle, bilo kakva pojačana aktivnost na vezu, udar ili određeni nagib može alarmirati odmah ili kasnije kroz statistiku analizirati.

Primjera radi, Nikša navodi provalu u svoj brod u kojem je prototip ovog uređaja. Uređaj je tog dana registrirao pojačanu aktivnost od 23:32 do 1:56, što je uz zapisnik policije osiguranje prihvatilo kao dokaz provale, a kasnije su na okolnim kamerama provalnici i identificirani.

---

image

Senzor je detektirao ponoćnu provalu u brod

Saša Burić/Cropix
---

Nagibi i trzaji

Veći nagib radi snažnog vjetra ili nekog drugog razloga, trzaj radi puknutog priveza, udar drugog broda, sve su to podaci koje uređaj registrira i bez ugrađenih dodatnih senzora, ali s njima je situacija odmah jasnija.

U charteru se spaja na brodske akumulatore i čim ga se odspoji šalje alarm, jer više ne mjeri stanje baterija, ali uređaj nastavlja raditi sa svojim baterijama i nastavlja slati podatke. Bilo je nekoliko krađa jahti kojima se gubi trag, jer su im trackeri jednostavno samo isključeni.

- Poznat je i slučaj regate Sv. Nikola od prije koju godinu kada je posada odlučila napustiti brod, za regatu iznajmljen u charteru. Prekrcali su se na trgovački brod u prolazu, a tracker regate ponijeli sa sobom. Međutim, brod je bio našeg komitenta i imao je i naš uređaj koji je radio i kada su se brodske baterije ispraznile. Na napuštenom brodu kasnije je pao i jarbol, a uređaj je i taj nagli trzaj registrirao. Nakon ovog slučaja za uređajem su interes pokazale i neke osiguravajuće kuće, jer njime prikupljenim podacima lako mogu demantirati eventualne lažne prijave štete - govori nam Nikša.

Praćenje regata je samo dio onoga što uređaj može, ali i to dalje razvijaju. Ovo je platforma na koju se sve može nadograditi, ali za takvu investiciju kod nas nema realnog komercijalnog interesa. Ipak, bez obzira na to, 2019., u suradnji s ACI-jem, pokušali su započeti projekt s njihovom Club Swan 36 regatnom flotom.

Cilj je bio da se omogući kontrola svakog pokreta, ne manevra, nego svakog pokreta na brodu, tako da kasnijom analizom mogu uočiti greške i unaprijediti svoje jedrenje.

Tehničke pripreme bile su pri kraju, uređaj je razvijen, osmišljen je priključak na brodske postojeće instrumente, osmišljen nosač kamera i cijeli niz senzora, međutim, došla je korona i sve je stalo. Sada su u pregovorima da nešto slično pokušavaju dogovoriti i s klasom Melges 24.

Malen i lagan

Uređaj je primjenjiv i za male klase, malih je dimenzija i zajedno s baterijom težine manje od 300 grama. Pokušali su razviti i poseban uređaj koji bi bio manji, a čiji bi primopredajnik bio na brodu regatnog odbora, ali za tim za sada, barem kod nas, nema nikakvog interesa.

Možda je to i logično, jer je regatno polje u relativno malom prostoru, međutim, za kasniju analizu regate ili treninga dobilo bi se dosta korisnih podataka.

Osim toga, može biti koristan i u nekim drugim sportovima, kao u motociklizmu ili automobilizmu, od kojih su već dobili nekakve upite. Uređaj jednako funkcionira i na kopnu i na moru, pitanje je samo mape koja će biti u podlozi.

Na pitanje o konkurenciji, Nikša u prvi plan ističe pionira praćenja regata preko interneta, šibenskog entuzijasta Hrvoja Duvančića, poznatijeg kao Funci. On je s ovim započeo još kada je tehnologija bila teško dostupna.

Počelo se sa stavljanjem mobitela u tupperware kutije i razvijanjem programa koji ih prati. Danas i on ima svoj uređaj koji je softverski dobro pokriven, ali mu kineski hardver zapinje. Imali su nekakve dogovore o suradnji, ali je to negdje zapelo.

Drugi konkurent je slovenski Sentinel Marine Solutions, koji je preko hrvatskog zastupnika kod nas i najzastupljeniji. Imaju jako dobar softver, hardver nije njihov, odličan marketing, pojavili su se ranije i ovaj posao jako dobro rade.

Okretanje izvozu

Što se tiče izvoza, navodi da on već postoji, jer dosta jahti koje borave na Jadranu ima ugrađen njihov uređaj. Planove za konkretnije širenje posla i izlaz vani također je zaustavila korona, ali sada su pred finalizacijom pregovora s nekoliko budućih zastupnika u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj.

U pregovorima su i sa zastupnikom u Crnoj Gori, ali s državama izvan EU-a to je nešto kompliciranije. S obzirom na to da je ovo mala obiteljska firma, širenje može ići samo postepeno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sušac oko svijeta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sušac oko svijeta 2 0 10530 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-18 19:18:39 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-06 06:16:44 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-07-06 05:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 754 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/18\/22475336.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/18\/22475334.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/18\/22455608.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/18\/22475340.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/18\/22480312.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/18\/22480314.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/18\/22480316.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Neko\u0107 je interes publike bio dokle pogled se\u017ee<\/p>","

Dvojci su sada na oku svakoga s pristupom internetu<\/p>","

Karta pokazuje odakle je sve publika pratila regatu<\/p>","

S online pra\u0107enjem regata se po\u010delo prije desetak godina<\/p>","

Senzor je detektirao pono\u0107nu provalu u brod<\/p>","

Nik\u0161a Radi\u0161i\u0107 s ure\u0111ajem<\/p>","

Ure\u0111aj se ne mo\u017ee kupiti, ve\u0107 samo unajmiti s odabranom uslugom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1125","hd_22475336_1920.jpg":"1920x1080","k_22475336_1280.jpg":"1280x1280","k_22475336_1024.jpg":"1024x1024","k_22475336_640.jpg":"640x640","k_22475336_480.jpg":"480x480","k_22475336_340.jpg":"340x340","k_22475336_220.jpg":"220x220","o_22475336_1280.jpg":"1280x750","o_22475336_1024.jpg":"1024x600","o_22475336_640.jpg":"640x375","o_22475336_480.jpg":"480x281","o_22475336_340.jpg":"340x199","o_22475336_220.jpg":"220x128","h_22475336_1280.jpg":"1280x854","h_22475336_1024.jpg":"1024x683","h_22475336_640.jpg":"640x427","h_22475336_480.jpg":"480x320","h_22475336_340.jpg":"340x227","h_22475336_220.jpg":"220x147","pp_22475336_1280.jpg":"1280x1628","pp_22475336_1024.jpg":"1024x1303","pp_22475336_640.jpg":"640x814","pp_22475336_480.jpg":"480x611","pp_22475336_340.jpg":"340x432","pp_22475336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1044","hd_22475334_1920.jpg":"1920x1080","k_22475334_1280.jpg":"1280x1280","k_22475334_1024.jpg":"1024x1024","k_22475334_640.jpg":"640x640","k_22475334_480.jpg":"480x480","k_22475334_340.jpg":"340x340","k_22475334_220.jpg":"220x220","o_22475334_1280.jpg":"1280x696","o_22475334_1024.jpg":"1024x556","o_22475334_640.jpg":"640x348","o_22475334_480.jpg":"480x261","o_22475334_340.jpg":"340x184","o_22475334_220.jpg":"220x119","h_22475334_1280.jpg":"1280x854","h_22475334_1024.jpg":"1024x683","h_22475334_640.jpg":"640x427","h_22475334_480.jpg":"480x320","h_22475334_340.jpg":"340x227","h_22475334_220.jpg":"220x147","pp_22475334_1280.jpg":"1280x1628","pp_22475334_1024.jpg":"1024x1303","pp_22475334_640.jpg":"640x814","pp_22475334_480.jpg":"480x611","pp_22475334_340.jpg":"340x432","pp_22475334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"696x427","hd_22455608_1920.jpg":"1920x1080","k_22455608_1280.jpg":"1280x1280","k_22455608_1024.jpg":"1024x1024","k_22455608_640.jpg":"640x640","k_22455608_480.jpg":"480x480","k_22455608_340.jpg":"340x340","k_22455608_220.jpg":"220x220","o_22455608_1280.jpg":"1280x785","o_22455608_1024.jpg":"1024x628","o_22455608_640.jpg":"640x392","o_22455608_480.jpg":"480x294","o_22455608_340.jpg":"340x208","o_22455608_220.jpg":"220x134","h_22455608_1280.jpg":"1280x854","h_22455608_1024.jpg":"1024x683","h_22455608_640.jpg":"640x427","h_22455608_480.jpg":"480x320","h_22455608_340.jpg":"340x227","h_22455608_220.jpg":"220x147","pp_22455608_1280.jpg":"1280x1628","pp_22455608_1024.jpg":"1024x1303","pp_22455608_640.jpg":"640x814","pp_22455608_480.jpg":"480x611","pp_22455608_340.jpg":"340x432","pp_22455608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1363","hd_22475340_1920.jpg":"1920x1080","k_22475340_1280.jpg":"1280x1280","k_22475340_1024.jpg":"1024x1024","k_22475340_640.jpg":"640x640","k_22475340_480.jpg":"480x480","k_22475340_340.jpg":"340x340","k_22475340_220.jpg":"220x220","o_22475340_1280.jpg":"1280x908","o_22475340_1024.jpg":"1024x726","o_22475340_640.jpg":"640x454","o_22475340_480.jpg":"480x340","o_22475340_340.jpg":"340x241","o_22475340_220.jpg":"220x156","h_22475340_1280.jpg":"1280x854","h_22475340_1024.jpg":"1024x683","h_22475340_640.jpg":"640x427","h_22475340_480.jpg":"480x320","h_22475340_340.jpg":"340x227","h_22475340_220.jpg":"220x147","pp_22475340_1280.jpg":"1280x1628","pp_22475340_1024.jpg":"1024x1303","pp_22475340_640.jpg":"640x814","pp_22475340_480.jpg":"480x611","pp_22475340_340.jpg":"340x432","pp_22475340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_22480312_1920.jpg":"1920x1080","k_22480312_1280.jpg":"1280x1280","k_22480312_1024.jpg":"1024x1024","k_22480312_640.jpg":"640x640","k_22480312_480.jpg":"480x480","k_22480312_340.jpg":"340x340","k_22480312_220.jpg":"220x220","o_22480312_1280.jpg":"1280x833","o_22480312_1024.jpg":"1024x666","o_22480312_640.jpg":"640x416","o_22480312_480.jpg":"480x312","o_22480312_340.jpg":"340x221","o_22480312_220.jpg":"220x143","h_22480312_1280.jpg":"1280x854","h_22480312_1024.jpg":"1024x683","h_22480312_640.jpg":"640x427","h_22480312_480.jpg":"480x320","h_22480312_340.jpg":"340x227","h_22480312_220.jpg":"220x147","pp_22480312_1280.jpg":"1280x1628","pp_22480312_1024.jpg":"1024x1303","pp_22480312_640.jpg":"640x814","pp_22480312_480.jpg":"480x611","pp_22480312_340.jpg":"340x432","pp_22480312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2351","hd_22480314_1920.jpg":"1920x1080","k_22480314_1280.jpg":"1280x1280","k_22480314_1024.jpg":"1024x1024","k_22480314_640.jpg":"640x640","k_22480314_480.jpg":"480x480","k_22480314_340.jpg":"340x340","k_22480314_220.jpg":"220x220","o_22480314_1280.jpg":"1280x1567","o_22480314_1024.jpg":"1024x1253","o_22480314_640.jpg":"640x783","o_22480314_480.jpg":"480x587","o_22480314_340.jpg":"340x416","o_22480314_220.jpg":"220x269","h_22480314_1280.jpg":"1280x854","h_22480314_1024.jpg":"1024x683","h_22480314_640.jpg":"640x427","h_22480314_480.jpg":"480x320","h_22480314_340.jpg":"340x227","h_22480314_220.jpg":"220x147","pp_22480314_1280.jpg":"1280x1628","pp_22480314_1024.jpg":"1024x1303","pp_22480314_640.jpg":"640x814","pp_22480314_480.jpg":"480x611","pp_22480314_340.jpg":"340x432","pp_22480314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_22480316_1920.jpg":"1920x1080","k_22480316_1280.jpg":"1280x1280","k_22480316_1024.jpg":"1024x1024","k_22480316_640.jpg":"640x640","k_22480316_480.jpg":"480x480","k_22480316_340.jpg":"340x340","k_22480316_220.jpg":"220x220","o_22480316_1280.jpg":"1280x1920","o_22480316_1024.jpg":"1024x1536","o_22480316_640.jpg":"640x960","o_22480316_480.jpg":"480x720","o_22480316_340.jpg":"340x510","o_22480316_220.jpg":"220x330","h_22480316_1280.jpg":"1280x854","h_22480316_1024.jpg":"1024x683","h_22480316_640.jpg":"640x427","h_22480316_480.jpg":"480x320","h_22480316_340.jpg":"340x227","h_22480316_220.jpg":"220x147","pp_22480316_1280.jpg":"1280x1628","pp_22480316_1024.jpg":"1024x1303","pp_22480316_640.jpg":"640x814","pp_22480316_480.jpg":"480x611","pp_22480316_340.jpg":"340x432","pp_22480316_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15439925 Threads: 4 Questions: 3195495440 Slow queries: 7186125 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235888443 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/iz-splita-stize-revolucionarno-rjesenje-za-pracenje-regata-mala-crna-kutija-nadzire-i-cuva-brodove-1206036 [printLink] => /om/nautika/iz-splita-stize-revolucionarno-rjesenje-za-pracenje-regata-mala-crna-kutija-nadzire-i-cuva-brodove-1206036?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609879 [name] => Sušac 100x2 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-06 14:04:11 [main_article_id] => 0 [alias] => susac-100x2 [link] => /tag/susac-100x2 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 640265 [name] => sušac za dvoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-03 17:38:43 [main_article_id] => 0 [alias] => susac-za-dvoje [link] => /tag/susac-za-dvoje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 683371 [name] => Smart Navigation Systems [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-05 14:48:32 [main_article_id] => 0 [alias] => smart-navigation-systems [link] => /tag/smart-navigation-systems ) [3] => stdClass Object ( [id] => 683372 [name] => magniblu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-05 14:48:32 [main_article_id] => 0 [alias] => magniblu [link] => /tag/magniblu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 683373 [name] => uređaj za praćenje brodova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-05 14:48:32 [main_article_id] => 0 [alias] => uredaj-za-pracenje-brodova [link] => /tag/uredaj-za-pracenje-brodova ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sušac oko svijeta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iz Splita stiže revolucionarno rješenje za praćenje regata: mala crna kutija nadzire i čuva brodove! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/18/22475336.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Nekoć je interes publike bio dokle pogled seže

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/18/22475336.jpg [title] =>

Nekoć je interes publike bio dokle pogled seže

Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/18/22475334.jpg [title] =>

Dvojci su sada na oku svakoga s pristupom internetu

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/18/22455608.jpg [title] =>

Karta pokazuje odakle je sve publika pratila regatu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/18/22475340.jpg [title] =>

S online praćenjem regata se počelo prije desetak godina

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/18/22480312.jpg [title] =>

Senzor je detektirao ponoćnu provalu u brod

Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/18/22480314.jpg [title] =>

Nikša Radišić s uređajem

Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/18/22480316.jpg [title] =>

Uređaj se ne može kupiti, već samo unajmiti s odabranom uslugom

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Više je faktora koji regatu Sušac 100x2 čine ovako popularnom, eto već 27 godina. Ove je godine bilježila i rekordan broj sudionika, ukupno 46 posada. Ruta je odlična, pola rute među srednjodalmatinskim otocima, a pola na otvorenome moru.

Sto milja je dovoljno dugo da se na polju uvjeti promijene i nekoliko puta, a osmišljena formula obračuna kompenziranog vremena velikoj većini sudionika daje šansu za pobjedu.

Prvi petak u lipnju također se pokazao kao idealan termin. Već je toplo, dan je dug, vremenski uvjeti uglavnom stabilni, a ni sezona se još nije zahuktala, pa je ovaj vikend možda lakše osloboditi od drugih obaveza. Osim toga, ni posadu za ovu regatu nije teško okupiti.

Direktni prijenos

Međutim, postoji i jedan podatak koji široj javnosti nije poznat. Ovogodišnja se regata u direktnom prijenosu preko interneta pratila gotovo iz svakog kutka svijeta, ne računajući Antarktiku, doslovno sa svih kontinenata. Naravno, razlog tome je i veliki broj naših pomoraca koji su na ovaj ili onaj način vezani uz regatu, jedriličarski klub Mornar ili jedrenje.

Ali ukupan broj gledatelja je znatno veći od zainteresiranih pomoraca i zapravo je fascinantan. Prema podacima dobivenim od organizatora prijenosa, tvrtke Smart Navigation Systems iz Solina, regata je praćena s više od 20.000 različitih IP adresa, najviše iz Hrvatske, ali ništa manje ni iz SAD-a.

Podatak je utoliko iznenađujući što praćenje regate nigdje nije ni posebno najavljeno niti reklamirano, poznat je bio samo termin.

Istina, poznato je i da se ova regata oduvijek pratila na stranicama kluba, u realnom vremenu, koliko je to tada bilo moguće. Naime, a u prvom redu radi sigurnosti, prvih su godina svi učesnici imali obavezu da se svaka četiri sata radiostanicom javljaju regatnom odboru. Uz svoju približnu poziciju i trenutne vremenske uvjete, imali su obavezu javiti i približne pozicije drugih jedrilica koje su u njihovu vidokrugu.

---

image

Dvojci su sada na oku svakoga s pristupom internetu

Vojko Bašić/Cropix
---

Na taj se način mogla otprilike pratiti situacija na regatnom polju. Dolaskom u poziciju južno od svjetionika Sušac, morali su se javljati svjetioničaru koji bi upisao vrijeme javljanja, i to se bilježilo kao prolazno vrijeme. Svi prikupljeni podaci odmah bi bili objavljeni na stranicama kluba. Kasnije je mobitelom i GPS-om sve bilo jednostavnije i preciznije.

---

image

S online praćenjem regata se počelo prije desetak godina

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sustav za praćenje

Zadnjih nekoliko godina svi sudionici tijekom regate imaju ugrađen uređaj koji u realnom vremenu odašilje dovoljno relevantnih i korisnih podataka.

Stari mornarevac Nikša Radišić i njegovi rođaci Tomislav i Vinko Darlić razvili su uređaj za praćenje plovila Magniblu, a Mornareve regate s reduciranom posadom su im bile idealne za testiranje i unaprjeđenje sistema.

---

image

Nikša Radišić s uređajem

Saša Burić/Cropix
---

Uređaj je prvotno bio osmišljen i programiran za nadzor brodskih sustava brodova trgovačke mornarice i svih utjecaja koji mogu djelovati na brod, ali s obzirom da se javio veliki interes i za nadzor nad jahtama, napravljen je i ovaj, nešto jednostavniji.

Prvi test bio je na Regati Sv. Nikola od prije šest godina, kada se pokazao i jedan banalan problem. Naime, spajani su na servisne brodske akumulatore i baždareni da se gase kada napon padne ispod 11,6 V. Naravno, gotovo svima su se akumulatori praznili i jedan po jedan uređaj se gasio.

Regata je slabo popraćena, ali je ukazala na potrebu izrade uređaja s vlastitim napajanjem koji je kasnije u pitanju sigurnosti plovila otvorio i neke druge mogućnosti. Novi uređaj sada regatu može pratiti i do 50-ak dana.

Radi preko GSM mreže i u sebi ima svjetsku M2M (machine to machine) karticu. Kako bi sačuvao bateriju, podatke šalje svakih pet sekundi, a i to se po potrebi može korigirati. Kada nije u području signala, podatke pohranjuje i s prvim signalom ih šalje.

U Jadranu su dvije takve rupe, jedna na otprilike desetak milja od Biševa u smjeru Palagruže, u području nekih pet milja, te druga u području približno milju i po od Dugog otoka.

---

image

Karta pokazuje odakle je sve publika pratila regatu

---

Obilje podataka

Vizualno je osmišljen tako da se na podlozi adekvatne karte vidi cijela flota, smjer svih natjecatelja, na koju je stranu pojedini brod nagnut, odnosno na kojim uzdama jedri, a vektor ispred pramca svojom dužinom pokazuje trenutnu brzinu. Klikom na pojedini brod do njega se otvara prozor u kojem se navodi ime broda, posada, klub, trenutna brzina, kurs, smjer i kut nagiba broda, vrijeme kad su podaci očitani, te trag zadnjeg dijela prijeđenog puta.

Sa strane je tablica u kojoj se mogu vidjeti svi ostali preračunati podaci, realno prijeđeni put, prosječna brzina, prolazno vrijeme, udaljenost od cilja, ukupno vrijeme jedrenja, korigirano vrijeme u tom trenutku, prema tome približno i trenutni poredak.

Svakome tko ima iskustva u regatnom jedrenjem svi ovi podaci mogu dosta zorno prikazati aktualnu situaciju i razvoj na regatnom polju. Nakon regate može se otvoriti statistika u kojoj i sudionici mogu analizirati bilo koju poziciju u regati.

Činjenica da je ovoliki broj gledatelja aktivno pratio ovu regatu jasno ukazuje na to da je sadašnja verzija uređaja dosta zanimljiva. Međutim, sada se nameću pitanja o njegovim mogućnostima, daljnjem razvoju i nadogradnji, primjeni i u malim klasama, cijeni, usluzi, konkurentnosti na domaćem i svjetskom tržištu, potencijalu izvoza,… Sve to pitali smo Nikšu Radišića.

Ono što prvo želi istaknuti je činjenica da je ovaj uređaj u potpunosti hrvatski proizvod, od pločice do kućišta, zajedno s hardverom i softverom, jednako tako i veći dio dodatnih senzora.

Uređaj se ne prodaje, već se nudi kompletna podrška uz mjesečnu pretplatu u trajanju od 24 mjeseca, koliko traje i ugrađena kartica. Kroz pretplatu vlasnik dobije uređaj koji je dio stalne opreme toga broda. Garancija traje koliko i ugovor, a kod eventualnog kvara uređaj se zamjenjuje novim.

---

image

Uređaj se ne može kupiti, već samo unajmiti s odabranom uslugom

Saša Burić/Cropix
---

Osnovni paket prikazuje poziciju, brzinu, kurs, mjeri nagib, stanje i potrošnju dvaju setova akumulatora, eventualni udar i pojačanu aktivnost na brodu. Osnovni paket je platforma na koju se može priključiti bilo koji uređaj ili senzor i tako nadzirati i mjeriti bilo što na brodu.

Uređaj je osmišljen tako da obavlja nadzor i kontrolu u plovidbi i na vezu, a alarmi se uključuju za one situacije koje su vlasniku interesantne. Šalje se mailom na mobitel, a kod chartera i na više adresa. Dakle, bilo kakva pojačana aktivnost na vezu, udar ili određeni nagib može alarmirati odmah ili kasnije kroz statistiku analizirati.

Primjera radi, Nikša navodi provalu u svoj brod u kojem je prototip ovog uređaja. Uređaj je tog dana registrirao pojačanu aktivnost od 23:32 do 1:56, što je uz zapisnik policije osiguranje prihvatilo kao dokaz provale, a kasnije su na okolnim kamerama provalnici i identificirani.

---

image

Senzor je detektirao ponoćnu provalu u brod

Saša Burić/Cropix
---

Nagibi i trzaji

Veći nagib radi snažnog vjetra ili nekog drugog razloga, trzaj radi puknutog priveza, udar drugog broda, sve su to podaci koje uređaj registrira i bez ugrađenih dodatnih senzora, ali s njima je situacija odmah jasnija.

U charteru se spaja na brodske akumulatore i čim ga se odspoji šalje alarm, jer više ne mjeri stanje baterija, ali uređaj nastavlja raditi sa svojim baterijama i nastavlja slati podatke. Bilo je nekoliko krađa jahti kojima se gubi trag, jer su im trackeri jednostavno samo isključeni.

- Poznat je i slučaj regate Sv. Nikola od prije koju godinu kada je posada odlučila napustiti brod, za regatu iznajmljen u charteru. Prekrcali su se na trgovački brod u prolazu, a tracker regate ponijeli sa sobom. Međutim, brod je bio našeg komitenta i imao je i naš uređaj koji je radio i kada su se brodske baterije ispraznile. Na napuštenom brodu kasnije je pao i jarbol, a uređaj je i taj nagli trzaj registrirao. Nakon ovog slučaja za uređajem su interes pokazale i neke osiguravajuće kuće, jer njime prikupljenim podacima lako mogu demantirati eventualne lažne prijave štete - govori nam Nikša.

Praćenje regata je samo dio onoga što uređaj može, ali i to dalje razvijaju. Ovo je platforma na koju se sve može nadograditi, ali za takvu investiciju kod nas nema realnog komercijalnog interesa. Ipak, bez obzira na to, 2019., u suradnji s ACI-jem, pokušali su započeti projekt s njihovom Club Swan 36 regatnom flotom.

Cilj je bio da se omogući kontrola svakog pokreta, ne manevra, nego svakog pokreta na brodu, tako da kasnijom analizom mogu uočiti greške i unaprijediti svoje jedrenje.

Tehničke pripreme bile su pri kraju, uređaj je razvijen, osmišljen je priključak na brodske postojeće instrumente, osmišljen nosač kamera i cijeli niz senzora, međutim, došla je korona i sve je stalo. Sada su u pregovorima da nešto slično pokušavaju dogovoriti i s klasom Melges 24.

Malen i lagan

Uređaj je primjenjiv i za male klase, malih je dimenzija i zajedno s baterijom težine manje od 300 grama. Pokušali su razviti i poseban uređaj koji bi bio manji, a čiji bi primopredajnik bio na brodu regatnog odbora, ali za tim za sada, barem kod nas, nema nikakvog interesa.

Možda je to i logično, jer je regatno polje u relativno malom prostoru, međutim, za kasniju analizu regate ili treninga dobilo bi se dosta korisnih podataka.

Osim toga, može biti koristan i u nekim drugim sportovima, kao u motociklizmu ili automobilizmu, od kojih su već dobili nekakve upite. Uređaj jednako funkcionira i na kopnu i na moru, pitanje je samo mape koja će biti u podlozi.

Na pitanje o konkurenciji, Nikša u prvi plan ističe pionira praćenja regata preko interneta, šibenskog entuzijasta Hrvoja Duvančića, poznatijeg kao Funci. On je s ovim započeo još kada je tehnologija bila teško dostupna.

Počelo se sa stavljanjem mobitela u tupperware kutije i razvijanjem programa koji ih prati. Danas i on ima svoj uređaj koji je softverski dobro pokriven, ali mu kineski hardver zapinje. Imali su nekakve dogovore o suradnji, ali je to negdje zapelo.

Drugi konkurent je slovenski Sentinel Marine Solutions, koji je preko hrvatskog zastupnika kod nas i najzastupljeniji. Imaju jako dobar softver, hardver nije njihov, odličan marketing, pojavili su se ranije i ovaj posao jako dobro rade.

Okretanje izvozu

Što se tiče izvoza, navodi da on već postoji, jer dosta jahti koje borave na Jadranu ima ugrađen njihov uređaj. Planove za konkretnije širenje posla i izlaz vani također je zaustavila korona, ali sada su pred finalizacijom pregovora s nekoliko budućih zastupnika u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj.

U pregovorima su i sa zastupnikom u Crnoj Gori, ali s državama izvan EU-a to je nešto kompliciranije. S obzirom na to da je ovo mala obiteljska firma, širenje može ići samo postepeno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Nekoć je interes publike bio dokle pogled seže

Vojko Bašić/Cropix

Dvojci su sada na oku svakoga s pristupom internetu


Karta pokazuje odakle je sve publika pratila regatu

Božidar Vukičević/Cropix

S online praćenjem regata se počelo prije desetak godina

Saša Burić/Cropix

Senzor je detektirao ponoćnu provalu u brod

Saša Burić/Cropix

Nikša Radišić s uređajem

Saša Burić/Cropix

Uređaj se ne može kupiti, već samo unajmiti s odabranom uslugom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/iz-splita-stize-revolucionarno-rjesenje-za-pracenje-regata-mala-crna-kutija-nadzire-i-cuva-brodove-1206036 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=730dd6d78a500ea98c197e1e8c73670ce28eca35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iz+Splita+sti%C5%BEe+revolucionarno+rje%C5%A1enje+za+pra%C4%87enje+regata%3A+mala+crna+kutija+nadzire+i+%C4%8Duva+brodove%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fiz-splita-stize-revolucionarno-rjesenje-za-pracenje-regata-mala-crna-kutija-nadzire-i-cuva-brodove-1206036 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fiz-splita-stize-revolucionarno-rjesenje-za-pracenje-regata-mala-crna-kutija-nadzire-i-cuva-brodove-1206036 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sušac oko svijeta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

sušac oko svijetaIz Splita stiže revolucionarno rješenje za praćenje regata: mala crna kutija nadzire i čuva brodove!

Piše Damir Višić
6. srpnja 2022. - 07:29

Više je faktora koji regatu Sušac 100x2 čine ovako popularnom, eto već 27 godina. Ove je godine bilježila i rekordan broj sudionika, ukupno 46 posada. Ruta je odlična, pola rute među srednjodalmatinskim otocima, a pola na otvorenome moru.

Sto milja je dovoljno dugo da se na polju uvjeti promijene i nekoliko puta, a osmišljena formula obračuna kompenziranog vremena velikoj većini sudionika daje šansu za pobjedu.

Prvi petak u lipnju također se pokazao kao idealan termin. Već je toplo, dan je dug, vremenski uvjeti uglavnom stabilni, a ni sezona se još nije zahuktala, pa je ovaj vikend možda lakše osloboditi od drugih obaveza. Osim toga, ni posadu za ovu regatu nije teško okupiti.

Direktni prijenos

Međutim, postoji i jedan podatak koji široj javnosti nije poznat. Ovogodišnja se...

18. svibanj 2024 04:03