stdClass Object ( [id] => 1213403 [title] => Četiri aduta u jednom tijelu: Grand Soleil 44 je konkurentan regatni brod s odličnim manevarskim sposobnostima, lagan za održavanje i udoban za charter [alias] => cetiri-aduta-u-jednom-tijelu-testirali-smo-jedrilicu-grand-soleil-44 [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koncept većine novih modela jedrilica uglavnom je prilagođen potrebama chartera. U jednom periodu neke su čak bile osmišljene tako da je sve bilo podređeno broju ležajeva i rasporedu interijera, asocirajući tako više na hostele i apartmane nego na plovila. Naravno, takvima maritimne sposobnosti nisu uvijek bile zavidne.

Otkada su primat višekrevetnih plovila u charter flotama zauzeli katamarani, većina proizvođača klasičnih jedrilica pokušava pronaći dobar balans kojim bi zadovoljili i potrebe gostiju i plovidbene performanse broda. Jedan od takvih modela je i novi Grand Soleil 44, koji smo dobili za ovaj test.

Oštar pramac

Već prvi pogled izvana ukazuje na to da je ovo plovilo osmislio netko tko se jako dobro razumije u plovila i plovidbu. Vrh pramca je naglašeno oštar, a već ni metar prema nazad u nadvodnom se dijelu vidno širi u znatno veći volumen. Linija presjeka na tom dijelu ima oblik izduženog i dosta razvučenog slova S.

Ovim se postiglo da vrh pramca lako probije val, a veliki volumen iza njega ne dozvoljava mu da znatno uroni. S druge strane, vodena linija se od sredine trupa prema krmi postepeno uvlači ka središnjici, a bokovi se prema gore oštro šire, toliko da je paluba u stražnjoj polovini plovila gotovo jednake širine.

Ovakav trup u plovidbi motorom stvara minimalan otpor, a u jedrenju oštro u vjetar uronjena krma ograničava naginjanje. Sve ovo pramčanu i krmene kabine čini još komotnijima.

---

---

Na ovoliko širokoj krmi i kokpit je dosta velik. Podignut je relativno visoko i s krmene strane je otvoren. Nisko krmeno zrcalo se otvara u platformu, spuštenu gotovo do razine mora, a na visinu kokpita ukazuju i sklopive skale s dva gazišta, kojima se s platforme podiže u kokpit.

---

image

Elegancija 44-tice je neupitna

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dupli stupić po sredini krme ima više namjena. Osim što je čvrsto hvatište sajlama krmene ograde, odlična je zaštita hvatištu i za pumpu hidraulike krmenog štraja, ali i pouzdan rukohvat dok se ovim skalama penjete u kokpit. Naravno, ovako podignut kokpit i krmene kabine čini komotnijim.

Nesmetan prolaz

Dva kola timuna na širokoj krmi dosta su razmaknuta tako da je prolaz prema naprijed nesmetan, bez obzira na to što je naprijed ugrađen robusni kokpitski stol sa sklopivim krilima. Kormilar sjedi na boku, a elegantne konzole pomaknute su od prednjih sjedala, dovoljno da može sjediti i ispred i iza konzole.

---

image


Krmeni kokpit podređen je komodu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kada kormilar sjedi naprijed, pri ruci su mu vinč škote glavnog jedra i konop za podešavanje klizača. Šina škote glavnog jedra uvučena je ispod razine kokpita, postavljena cijelom širinom kokpita, a gore viri samo bocel škote.

Prednja sjedala u kokpitu, razvučena uz široki valobran, dosta su široka.

Osim što je ovako pristup svim vičevima praktičan iz bilo koje pozicije, dizajner je pazio i na još jedan detalj. Naime, najugodnije mjesto za odmor u kokpitu je sjesti nogama ispruženim preko sjedala i leđima se nasloniti na stijenku kabine. Ovdje je taj naslon i blago nakošen, što položaj čini još ugodnijim. Da to nije slučajno, govori i činjenica da su osim jastuka za kokpitska sjedala predviđeni i jastuci za ova dva naslona.

Prostor ispod sjedala nije iskorišten za gavune, već i taj volumen doprinosi komforu krmenih kabina. Tek su manje udubine s krmene strane sjedala klipsama zatvorene ceradom, ostavljene za odlaganje konopa, a koji se ovdje mogu i iscijediti. Umjesto gavuna pod sjedalima velika portela po sredini krmenog dijela kokpita otvara ulaz u ogroman gavun, veličine manje prostorije.

---

image

Lijeva krmena kabina

Božidar Vukičević/Cropix
---

Skriveni konopi

Svi konopi za podešavanje jedara sprovedeni su uz jarbol i ispod palube razvučeni prema vinčevima i štoperima. Iznimka su samo škote genoae, koje su preko šina postavljenih uz sami gornji rub kabine sprovedene prema vinčevima na širokom valobranima, ali i one su dijelom provučene ispod palube. Ovom koncepcijom niti jedan konop, osim škote glavnog jedra nad šinom, odnosno ispod kraja lantine, ne smeta po kokpitu.

Bočne palube su široke, lande bočnih pripona postavljene uz razmu, a šine škota genaoe podignute na kabinu, tako da je prolaz prema pramcu nesmetan. Pramčana paluba također je slobodna.

Bokaporte su bez metalnih okvira i gotovo u razini palube, točnije, kada bi se preko palube postavila tikovina, bile bi u istoj razini. Poprečna šina škote floka za autovirante ugrađena je neposredno ispred jarbola, pa ni ona ne smeta.

---

image

Plovidba na jedra čisti je užitak

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pramčana ograda je otvorena i dovoljno odmaknuta od pramčanog štraja, što prolaz prema baštunu čini komotnim. Gornja strana baštuna izvedena je kao široko gazište, što prilaz hvatištu na vrhu čini sigurnijim.

Nosač sidra, ugrađen ispod baštuna, pomaknut je dosta naprijed, čime se dobilo dodatno učvršćenje baštuna, ali i lopatice sidra, prilično odmakle od trupa.

Lančanik je posložen odlično. Velika portela otvara pristup prostoru podijeljenom u dva dijela. Naprijed desno ugrađena je polica na kojoj je niski vertikalni sidreni vinč, a otvor s lijeve strane dosta je velik i daje odličan pregled i pristup lancu.

Manja portela u stražnjem dijelu otvara ulaz u još jedan veliki duboki gavun. Dovoljno je velik da u njega mogu stati genaker i svi bokobrani, desno je predviđen prostor za cijeđenje mokrih kišnih odijela, a lijevo podignut ormarić za plinsku bocu.

---

image

Gavun za lančanik i sidro, te spremište za plinsku bocu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Stajaća visina

Koncepcija interijera je klasična, naprijed pramčana kabina s duplim ležajem i odvojenom toaletnom kabinom, nazad dvije krmene kabine također s duplim ležajem, a središnji dio veliki salon, velika kuhinja i velika kabina WC-a. Ipak nekoliko detalja valja naglasiti.

---

image

Pramčana kabina

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Strojarnica, WC i krmene kabine

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pajole su postavljene relativno nisko, a s onim svim ranije navedenim detaljima postigla se u svim prostorima stajaća visina i komotna visina iznad postelja. Nijedna pajola nije velikih dimenzija, jednostavno se skidaju i postavljaju, a izrađene su tako da sa strane imaju diskretne umetke te se rubovima međusobno ne dodiruju. Svijetle boje drvenarije interijera i velika količina dnevne svjetlosti samo još dodatno doprinose osjećaju prostornosti.

Koncept pregrade tuš kabine u pramčanoj toaletnoj kabini je krajnje jednostavan i funkcionalan. Dvoja sklopiva vrata od polikarbonata priljubljena su uz stijenke tuša, što cijelu kabinu čini većom, a kada se rasklope i prostor ispod tuša je dosta velik, a ostatak kabine zaštićen od prskanja.

---

image

Toalet i crni tank skriven u ormaru

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Tuš kabina i WC u sklopu salona

Božidar Vukičević/Cropix
---

Stol usred velike sjedeće garniture u salonu može se spustiti u razinu sjedala i tako formirati veliki pomoćni dupli ležaj. Duplo sjedalo uz desni bok može biti pomoćni dječji ležaj. Jarbol, iako prolazi kroz cijeli trup, nimalo ne smeta. Priljubljen je uz salonski stol i dovoljno je odmaknut od pregrade prednje kabine.

Kuhinja je velika i za nesmetan prolaz dovoljno odmaknuta od ulaza u lijevu krmenu kabinu. Veliki frižider nije pregrađen, ali ima dva poklopca tako da kod otvaranja minimalno gubi temperaturu. Manji zamrzivač odvojen je od frižidera.

---

image

Hladnjak i zamrzivač imaju dovoljan kapacitet

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kuhinja i dio salona

Božidar Vukičević/Cropix
---

Slaganje jedra

Strojarnica nije velika, ali je odlično posložena. Otvara se klasično, podizanjem stijenke sa skalama ulaza u potpalublje, ali je brava atipična, jednostavna i vrlo funkcionalna. Naime, ispod donje skale je široki vijak koji se rukom lako odvije, podignutu stijenku drže dva snažna amortizera, a oko cijelog okvira postavljena je gumena brtva. Kada je zatvorena, vijak se dobro zategne i cijela stijenka dobro zabrtvi.

Filteri goriva i vode postavljeni su naprijed, ispred motora, a svi vitalni dijelovi motora dostupni kroz vratašca na stijenkama krmenih kabina.

---

image

Stol može biti uzak i širok

Božidar Vukičević/Cropix
---

Odlične manevarske sposobnosti primijećene su već kod isplovljenja. Iako testirana jedrilica ima ugrađen bowthruster, nije nam bio neophodan. Naime, u punom okretu opiše kružnicu promjera tek nešto većeg od dužine trupa, a u punom okretu krmom čak i nešto manjeg. Naglim prebacivanjem iz punog lijevo u puni desno komandu prihvati odmah u jednako oštrom luku.

Na minimumu od 750 okretaja klizi brzinom od 2,5 čvora, a daljnjim podizanjem gasa brzina raste otprilike proporcionalno. Na maksimalnih 2700 okretaja doseže 8,6 čvorova.

---

image

Upravljanje je udobno i ugodno

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pripremajući se za podizanje jedara nešto se učinilo nelogično. Za ovako veliko jedro lazy-bag se čini dosta plitkim. Razlog tome su klizači na prednjem porubu jedra, Harken T-Track Switch.

Osim što su u prosjeku niži, smišljeni su tako da se slažu na dvije paralelne šine, naizmjenično lijevu i desnu. Ovako se veliko fullbatten jedro samo pravilno slaže unutar navlake i nakon spuštanja dovoljno je samo zatvoriti patent.

Hitra reakcija

Jedreći oštro u vjetar po vjetru snage do 8 čvorova, brzina se kretala između 7,2 i 7,7 čvorova, ali je kut u odnosu na vjetar dosta oštar, približno 40 stupnjeva. Na svaki pokret kormilom reagira odmah, i to vrlo precizno, tako da u manevru mijenjanja uzdi nije neophodno oštro okretanje korila.

---

image

Jedreći oštro uz vjetar uhvatili smo 7,2 do 7,7 čvorova

Božidar Vukičević/Cropix
---

S malo popuštenim škotama brzina je otprilike ista i baš je šteta što za potrebe ovog testa nismo na raspolaganju imali i gennaker, jer mislim da bi i tada ova jedrilica imala što pokazati.

Jedina zamjerka odnosi se donekle na sistem prijenosa na šini škote jedra. Naime, s obje strane ima duple prijenose konopom, dakle, na ovako širokoj šini sa svake strane i dosta konopa. Kada je klizač popušten kod mijenjanja uzdi, ponekad se zaglavi za tada opušten konop na drugoj strani i ne može se prebaciti. Kod ovog manevra jedan član posade trebao bi samo pratiti konope klizača s obje strane.

U svakom slučaju, ako se ovim modelom željelo dobiti brod jednostavan za održavanje, komotan za charter, s odličnim manevarskim sposobnostima, a u isto vrijeme i konkurentnu regatnu jedrilicu, cilj je postignut.

---

OSOBNA KARTA

Dužina ...... 4,35 m

Dužina trupa  ......13,40 m

Širina ..... 4,30 m

Gaz  ..... 2,40 m

Gaz opcije  .... 2,00 – 2,80 m

Balast  ....... 3000 kg

Deplasman  ..... 9500 kg

Broj kabina  ....3

Broj ležajeva  .... 6+2

Tank vode ......300 l

Tank goriva  ........70 l

Motor Volvo Penta  ........ 60 KS

Glavno jedro ......... P/59 m2; R/66 m2

Genoa .......... P/53 m2; R/57 m2

Flok ......... 47 m2

Gennaker ........ P/170 m2; R/195 m2

Kategorija .......10/A; 12/B; 14/C

Proizvođač ........Cantiere del Pardo S.p.A. (ITA)

Projektant .......... Matteo Polli

Design ........ Nauta Design

Zastupnik .......... NCP i Mare

Cijena bez PDV-a ........ 339.000 eura

---

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

- komfor

- jednostavan za održavanje

- odlične manevarske sposobnosti

- brzina i lakoća upravljanja

MINUS

- prijenos šine škote jedra

---

---

image


Krma učas postane platforma za kupanje

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test jedrilice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => test jedrilice 2 0 9970 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-16 10:52:24 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-04 10:20:11 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-08-03 10:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 71 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135212.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22023528.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22023530.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135172.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135174.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135176.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135178.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135184.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135190.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135192.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135194.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135196.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135198.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135200.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135202.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135204.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135208.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135210.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/16\/22135214.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sve manevre s lako\u0107om odra\u0111uje<\/p>","","","

Pram\u010dana kabina<\/p>","

Strojarnica, WC i krmene kabine<\/p>","

Toalet i crni tank skriven u ormaru<\/p>","

Tu\u0161 kabina i WC u sklopu salona<\/p>","

Hladnjak i zamrziva\u010d imaju dovoljan kapacitet<\/p>","

Kuhinja i dio salona<\/p>","

Gavun za lan\u010danik i sidro, te spremi\u0161te za plinsku bocu<\/p>","


\nKrmeni kokpit podre\u0111en je komodu<\/p>","

Stol mo\u017ee biti uzak i \u0161irok<\/p>","


\nKrma u\u010das postane platforma za kupanje<\/p>","

Elegancija 44-tice<\/em> je neupitna<\/p>","

Plovidba na jedra \u010disti je u\u017eitak<\/p>","

Jedre\u0107i o\u0161tro uz vjetar uhvatili smo 7,2 do 7,7 \u010dvorova<\/p>","

Krmeni dio je \u0161irok i daje komod u kabinama<\/p>","

Upravljanje je udobno i ugodno<\/p>","

Lijeva krmena kabina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1118","hd_22135212_1920.jpg":"1920x1080","k_22135212_1280.jpg":"1280x1280","k_22135212_1024.jpg":"1024x1024","k_22135212_640.jpg":"640x640","k_22135212_480.jpg":"480x480","k_22135212_340.jpg":"340x340","k_22135212_220.jpg":"220x220","o_22135212_1280.jpg":"1280x745","o_22135212_1024.jpg":"1024x596","o_22135212_640.jpg":"640x372","o_22135212_480.jpg":"480x279","o_22135212_340.jpg":"340x197","o_22135212_220.jpg":"220x128","h_22135212_1280.jpg":"1280x854","h_22135212_1024.jpg":"1024x683","h_22135212_640.jpg":"640x427","h_22135212_480.jpg":"480x320","h_22135212_340.jpg":"340x227","h_22135212_220.jpg":"220x147","pp_22135212_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135212_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135212_640.jpg":"640x814","pp_22135212_480.jpg":"480x611","pp_22135212_340.jpg":"340x432","pp_22135212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1209x893","hd_22023528_1920.jpg":"1920x1080","k_22023528_1280.jpg":"1280x1280","k_22023528_1024.jpg":"1024x1024","k_22023528_640.jpg":"640x640","k_22023528_480.jpg":"480x480","k_22023528_340.jpg":"340x340","k_22023528_220.jpg":"220x220","o_22023528_1280.jpg":"1280x945","o_22023528_1024.jpg":"1024x756","o_22023528_640.jpg":"640x472","o_22023528_480.jpg":"480x354","o_22023528_340.jpg":"340x251","o_22023528_220.jpg":"220x162","h_22023528_1280.jpg":"1280x854","h_22023528_1024.jpg":"1024x683","h_22023528_640.jpg":"640x427","h_22023528_480.jpg":"480x320","h_22023528_340.jpg":"340x227","h_22023528_220.jpg":"220x147","pp_22023528_1280.jpg":"1280x1628","pp_22023528_1024.jpg":"1024x1303","pp_22023528_640.jpg":"640x814","pp_22023528_480.jpg":"480x611","pp_22023528_340.jpg":"340x432","pp_22023528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1514x1046","hd_22023530_1920.jpg":"1920x1080","k_22023530_1280.jpg":"1280x1280","k_22023530_1024.jpg":"1024x1024","k_22023530_640.jpg":"640x640","k_22023530_480.jpg":"480x480","k_22023530_340.jpg":"340x340","k_22023530_220.jpg":"220x220","o_22023530_1280.jpg":"1280x884","o_22023530_1024.jpg":"1024x707","o_22023530_640.jpg":"640x442","o_22023530_480.jpg":"480x331","o_22023530_340.jpg":"340x234","o_22023530_220.jpg":"220x151","h_22023530_1280.jpg":"1280x854","h_22023530_1024.jpg":"1024x683","h_22023530_640.jpg":"640x427","h_22023530_480.jpg":"480x320","h_22023530_340.jpg":"340x227","h_22023530_220.jpg":"220x147","pp_22023530_1280.jpg":"1280x1628","pp_22023530_1024.jpg":"1024x1303","pp_22023530_640.jpg":"640x814","pp_22023530_480.jpg":"480x611","pp_22023530_340.jpg":"340x432","pp_22023530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_22135172_1920.jpg":"1920x1080","k_22135172_1280.jpg":"1280x1280","k_22135172_1024.jpg":"1024x1024","k_22135172_640.jpg":"640x640","k_22135172_480.jpg":"480x480","k_22135172_340.jpg":"340x340","k_22135172_220.jpg":"220x220","o_22135172_1280.jpg":"1280x800","o_22135172_1024.jpg":"1024x640","o_22135172_640.jpg":"640x400","o_22135172_480.jpg":"480x300","o_22135172_340.jpg":"340x212","o_22135172_220.jpg":"220x137","h_22135172_1280.jpg":"1280x854","h_22135172_1024.jpg":"1024x683","h_22135172_640.jpg":"640x427","h_22135172_480.jpg":"480x320","h_22135172_340.jpg":"340x227","h_22135172_220.jpg":"220x147","pp_22135172_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135172_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135172_640.jpg":"640x814","pp_22135172_480.jpg":"480x611","pp_22135172_340.jpg":"340x432","pp_22135172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_22135174_1920.jpg":"1920x1080","k_22135174_1280.jpg":"1280x1280","k_22135174_1024.jpg":"1024x1024","k_22135174_640.jpg":"640x640","k_22135174_480.jpg":"480x480","k_22135174_340.jpg":"340x340","k_22135174_220.jpg":"220x220","o_22135174_1280.jpg":"1280x852","o_22135174_1024.jpg":"1024x682","o_22135174_640.jpg":"640x426","o_22135174_480.jpg":"480x319","o_22135174_340.jpg":"340x226","o_22135174_220.jpg":"220x146","h_22135174_1280.jpg":"1280x854","h_22135174_1024.jpg":"1024x683","h_22135174_640.jpg":"640x427","h_22135174_480.jpg":"480x320","h_22135174_340.jpg":"340x227","h_22135174_220.jpg":"220x147","pp_22135174_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135174_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135174_640.jpg":"640x814","pp_22135174_480.jpg":"480x611","pp_22135174_340.jpg":"340x432","pp_22135174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2929","hd_22135176_1920.jpg":"1920x1080","k_22135176_1280.jpg":"1280x1280","k_22135176_1024.jpg":"1024x1024","k_22135176_640.jpg":"640x640","k_22135176_480.jpg":"480x480","k_22135176_340.jpg":"340x340","k_22135176_220.jpg":"220x220","o_22135176_1280.jpg":"1280x1952","o_22135176_1024.jpg":"1024x1562","o_22135176_640.jpg":"640x976","o_22135176_480.jpg":"480x732","o_22135176_340.jpg":"340x518","o_22135176_220.jpg":"220x335","h_22135176_1280.jpg":"1280x854","h_22135176_1024.jpg":"1024x683","h_22135176_640.jpg":"640x427","h_22135176_480.jpg":"480x320","h_22135176_340.jpg":"340x227","h_22135176_220.jpg":"220x147","pp_22135176_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135176_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135176_640.jpg":"640x814","pp_22135176_480.jpg":"480x611","pp_22135176_340.jpg":"340x432","pp_22135176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_22135178_1920.jpg":"1920x1080","k_22135178_1280.jpg":"1280x1280","k_22135178_1024.jpg":"1024x1024","k_22135178_640.jpg":"640x640","k_22135178_480.jpg":"480x480","k_22135178_340.jpg":"340x340","k_22135178_220.jpg":"220x220","o_22135178_1280.jpg":"1280x852","o_22135178_1024.jpg":"1024x682","o_22135178_640.jpg":"640x426","o_22135178_480.jpg":"480x319","o_22135178_340.jpg":"340x226","o_22135178_220.jpg":"220x146","h_22135178_1280.jpg":"1280x854","h_22135178_1024.jpg":"1024x683","h_22135178_640.jpg":"640x427","h_22135178_480.jpg":"480x320","h_22135178_340.jpg":"340x227","h_22135178_220.jpg":"220x147","pp_22135178_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135178_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135178_640.jpg":"640x814","pp_22135178_480.jpg":"480x611","pp_22135178_340.jpg":"340x432","pp_22135178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2932","hd_22135184_1920.jpg":"1920x1080","k_22135184_1280.jpg":"1280x1280","k_22135184_1024.jpg":"1024x1024","k_22135184_640.jpg":"640x640","k_22135184_480.jpg":"480x480","k_22135184_340.jpg":"340x340","k_22135184_220.jpg":"220x220","o_22135184_1280.jpg":"1280x1954","o_22135184_1024.jpg":"1024x1563","o_22135184_640.jpg":"640x977","o_22135184_480.jpg":"480x733","o_22135184_340.jpg":"340x519","o_22135184_220.jpg":"220x335","h_22135184_1280.jpg":"1280x854","h_22135184_1024.jpg":"1024x683","h_22135184_640.jpg":"640x427","h_22135184_480.jpg":"480x320","h_22135184_340.jpg":"340x227","h_22135184_220.jpg":"220x147","pp_22135184_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135184_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135184_640.jpg":"640x814","pp_22135184_480.jpg":"480x611","pp_22135184_340.jpg":"340x432","pp_22135184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_22135190_1920.jpg":"1920x1080","k_22135190_1280.jpg":"1280x1280","k_22135190_1024.jpg":"1024x1024","k_22135190_640.jpg":"640x640","k_22135190_480.jpg":"480x480","k_22135190_340.jpg":"340x340","k_22135190_220.jpg":"220x220","o_22135190_1280.jpg":"1280x852","o_22135190_1024.jpg":"1024x682","o_22135190_640.jpg":"640x426","o_22135190_480.jpg":"480x319","o_22135190_340.jpg":"340x226","o_22135190_220.jpg":"220x146","h_22135190_1280.jpg":"1280x854","h_22135190_1024.jpg":"1024x683","h_22135190_640.jpg":"640x427","h_22135190_480.jpg":"480x320","h_22135190_340.jpg":"340x227","h_22135190_220.jpg":"220x147","pp_22135190_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135190_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135190_640.jpg":"640x814","pp_22135190_480.jpg":"480x611","pp_22135190_340.jpg":"340x432","pp_22135190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_22135192_1920.jpg":"1920x1080","k_22135192_1280.jpg":"1280x1280","k_22135192_1024.jpg":"1024x1024","k_22135192_640.jpg":"640x640","k_22135192_480.jpg":"480x480","k_22135192_340.jpg":"340x340","k_22135192_220.jpg":"220x220","o_22135192_1280.jpg":"1280x835","o_22135192_1024.jpg":"1024x668","o_22135192_640.jpg":"640x417","o_22135192_480.jpg":"480x313","o_22135192_340.jpg":"340x221","o_22135192_220.jpg":"220x143","h_22135192_1280.jpg":"1280x854","h_22135192_1024.jpg":"1024x683","h_22135192_640.jpg":"640x427","h_22135192_480.jpg":"480x320","h_22135192_340.jpg":"340x227","h_22135192_220.jpg":"220x147","pp_22135192_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135192_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135192_640.jpg":"640x814","pp_22135192_480.jpg":"480x611","pp_22135192_340.jpg":"340x432","pp_22135192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_22135194_1920.jpg":"1920x1080","k_22135194_1280.jpg":"1280x1280","k_22135194_1024.jpg":"1024x1024","k_22135194_640.jpg":"640x640","k_22135194_480.jpg":"480x480","k_22135194_340.jpg":"340x340","k_22135194_220.jpg":"220x220","o_22135194_1280.jpg":"1280x854","o_22135194_1024.jpg":"1024x683","o_22135194_640.jpg":"640x427","o_22135194_480.jpg":"480x320","o_22135194_340.jpg":"340x227","o_22135194_220.jpg":"220x146","h_22135194_1280.jpg":"1280x854","h_22135194_1024.jpg":"1024x683","h_22135194_640.jpg":"640x427","h_22135194_480.jpg":"480x320","h_22135194_340.jpg":"340x227","h_22135194_220.jpg":"220x147","pp_22135194_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135194_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135194_640.jpg":"640x814","pp_22135194_480.jpg":"480x611","pp_22135194_340.jpg":"340x432","pp_22135194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_22135196_1920.jpg":"1920x1080","k_22135196_1280.jpg":"1280x1280","k_22135196_1024.jpg":"1024x1024","k_22135196_640.jpg":"640x640","k_22135196_480.jpg":"480x480","k_22135196_340.jpg":"340x340","k_22135196_220.jpg":"220x220","o_22135196_1280.jpg":"1280x800","o_22135196_1024.jpg":"1024x640","o_22135196_640.jpg":"640x400","o_22135196_480.jpg":"480x300","o_22135196_340.jpg":"340x212","o_22135196_220.jpg":"220x137","h_22135196_1280.jpg":"1280x854","h_22135196_1024.jpg":"1024x683","h_22135196_640.jpg":"640x427","h_22135196_480.jpg":"480x320","h_22135196_340.jpg":"340x227","h_22135196_220.jpg":"220x147","pp_22135196_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135196_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135196_640.jpg":"640x814","pp_22135196_480.jpg":"480x611","pp_22135196_340.jpg":"340x432","pp_22135196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_22135198_1920.jpg":"1920x1080","k_22135198_1280.jpg":"1280x1280","k_22135198_1024.jpg":"1024x1024","k_22135198_640.jpg":"640x640","k_22135198_480.jpg":"480x480","k_22135198_340.jpg":"340x340","k_22135198_220.jpg":"220x220","o_22135198_1280.jpg":"1280x852","o_22135198_1024.jpg":"1024x682","o_22135198_640.jpg":"640x426","o_22135198_480.jpg":"480x319","o_22135198_340.jpg":"340x226","o_22135198_220.jpg":"220x146","h_22135198_1280.jpg":"1280x854","h_22135198_1024.jpg":"1024x683","h_22135198_640.jpg":"640x427","h_22135198_480.jpg":"480x320","h_22135198_340.jpg":"340x227","h_22135198_220.jpg":"220x147","pp_22135198_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135198_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135198_640.jpg":"640x814","pp_22135198_480.jpg":"480x611","pp_22135198_340.jpg":"340x432","pp_22135198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2907","hd_22135200_1920.jpg":"1920x1080","k_22135200_1280.jpg":"1280x1280","k_22135200_1024.jpg":"1024x1024","k_22135200_640.jpg":"640x640","k_22135200_480.jpg":"480x480","k_22135200_340.jpg":"340x340","k_22135200_220.jpg":"220x220","o_22135200_1280.jpg":"1280x1938","o_22135200_1024.jpg":"1024x1550","o_22135200_640.jpg":"640x969","o_22135200_480.jpg":"480x726","o_22135200_340.jpg":"340x514","o_22135200_220.jpg":"220x333","h_22135200_1280.jpg":"1280x854","h_22135200_1024.jpg":"1024x683","h_22135200_640.jpg":"640x427","h_22135200_480.jpg":"480x320","h_22135200_340.jpg":"340x227","h_22135200_220.jpg":"220x147","pp_22135200_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135200_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135200_640.jpg":"640x814","pp_22135200_480.jpg":"480x611","pp_22135200_340.jpg":"340x432","pp_22135200_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_22135202_1920.jpg":"1920x1080","k_22135202_1280.jpg":"1280x1280","k_22135202_1024.jpg":"1024x1024","k_22135202_640.jpg":"640x640","k_22135202_480.jpg":"480x480","k_22135202_340.jpg":"340x340","k_22135202_220.jpg":"220x220","o_22135202_1280.jpg":"1280x852","o_22135202_1024.jpg":"1024x682","o_22135202_640.jpg":"640x426","o_22135202_480.jpg":"480x319","o_22135202_340.jpg":"340x226","o_22135202_220.jpg":"220x146","h_22135202_1280.jpg":"1280x854","h_22135202_1024.jpg":"1024x683","h_22135202_640.jpg":"640x427","h_22135202_480.jpg":"480x320","h_22135202_340.jpg":"340x227","h_22135202_220.jpg":"220x147","pp_22135202_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135202_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135202_640.jpg":"640x814","pp_22135202_480.jpg":"480x611","pp_22135202_340.jpg":"340x432","pp_22135202_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1337","hd_22135204_1920.jpg":"1920x1080","k_22135204_1280.jpg":"1280x1280","k_22135204_1024.jpg":"1024x1024","k_22135204_640.jpg":"640x640","k_22135204_480.jpg":"480x480","k_22135204_340.jpg":"340x340","k_22135204_220.jpg":"220x220","o_22135204_1280.jpg":"1280x891","o_22135204_1024.jpg":"1024x713","o_22135204_640.jpg":"640x445","o_22135204_480.jpg":"480x334","o_22135204_340.jpg":"340x236","o_22135204_220.jpg":"220x153","h_22135204_1280.jpg":"1280x854","h_22135204_1024.jpg":"1024x683","h_22135204_640.jpg":"640x427","h_22135204_480.jpg":"480x320","h_22135204_340.jpg":"340x227","h_22135204_220.jpg":"220x147","pp_22135204_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135204_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135204_640.jpg":"640x814","pp_22135204_480.jpg":"480x611","pp_22135204_340.jpg":"340x432","pp_22135204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_22135208_1920.jpg":"1920x1080","k_22135208_1280.jpg":"1280x1280","k_22135208_1024.jpg":"1024x1024","k_22135208_640.jpg":"640x640","k_22135208_480.jpg":"480x480","k_22135208_340.jpg":"340x340","k_22135208_220.jpg":"220x220","o_22135208_1280.jpg":"1280x824","o_22135208_1024.jpg":"1024x659","o_22135208_640.jpg":"640x412","o_22135208_480.jpg":"480x309","o_22135208_340.jpg":"340x219","o_22135208_220.jpg":"220x141","h_22135208_1280.jpg":"1280x854","h_22135208_1024.jpg":"1024x683","h_22135208_640.jpg":"640x427","h_22135208_480.jpg":"480x320","h_22135208_340.jpg":"340x227","h_22135208_220.jpg":"220x147","pp_22135208_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135208_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135208_640.jpg":"640x814","pp_22135208_480.jpg":"480x611","pp_22135208_340.jpg":"340x432","pp_22135208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_22135210_1920.jpg":"1920x1080","k_22135210_1280.jpg":"1280x1280","k_22135210_1024.jpg":"1024x1024","k_22135210_640.jpg":"640x640","k_22135210_480.jpg":"480x480","k_22135210_340.jpg":"340x340","k_22135210_220.jpg":"220x220","o_22135210_1280.jpg":"1280x852","o_22135210_1024.jpg":"1024x682","o_22135210_640.jpg":"640x426","o_22135210_480.jpg":"480x319","o_22135210_340.jpg":"340x226","o_22135210_220.jpg":"220x146","h_22135210_1280.jpg":"1280x854","h_22135210_1024.jpg":"1024x683","h_22135210_640.jpg":"640x427","h_22135210_480.jpg":"480x320","h_22135210_340.jpg":"340x227","h_22135210_220.jpg":"220x147","pp_22135210_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135210_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135210_640.jpg":"640x814","pp_22135210_480.jpg":"480x611","pp_22135210_340.jpg":"340x432","pp_22135210_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2721","hd_22135214_1920.jpg":"1920x1080","k_22135214_1280.jpg":"1280x1280","k_22135214_1024.jpg":"1024x1024","k_22135214_640.jpg":"640x640","k_22135214_480.jpg":"480x480","k_22135214_340.jpg":"340x340","k_22135214_220.jpg":"220x220","o_22135214_1280.jpg":"1280x1814","o_22135214_1024.jpg":"1024x1451","o_22135214_640.jpg":"640x907","o_22135214_480.jpg":"480x680","o_22135214_340.jpg":"340x481","o_22135214_220.jpg":"220x311","h_22135214_1280.jpg":"1280x854","h_22135214_1024.jpg":"1024x683","h_22135214_640.jpg":"640x427","h_22135214_480.jpg":"480x320","h_22135214_340.jpg":"340x227","h_22135214_220.jpg":"220x147","pp_22135214_1280.jpg":"1280x1628","pp_22135214_1024.jpg":"1024x1303","pp_22135214_640.jpg":"640x814","pp_22135214_480.jpg":"480x611","pp_22135214_340.jpg":"340x432","pp_22135214_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4726141 Threads: 5 Questions: 161144145 Slow queries: 69986 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4758723 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/cetiri-aduta-u-jednom-tijelu-testirali-smo-jedrilicu-grand-soleil-44-1213403 [printLink] => /om/nautika/cetiri-aduta-u-jednom-tijelu-testirali-smo-jedrilicu-grand-soleil-44-1213403?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 686572 [name] => GRAND SOLEIL 44 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-03 13:05:48 [main_article_id] => 0 [alias] => grand-soleil-44 [link] => /tag/grand-soleil-44 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 686573 [name] => GRAND SOLEIL 44 test [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-03 13:05:48 [main_article_id] => 0 [alias] => grand-soleil-44-test [link] => /tag/grand-soleil-44-test ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test jedrilice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Četiri aduta u jednom tijelu: Grand Soleil 44 je konkurentan regatni brod s odličnim manevarskim sposobnostima, lagan za održavanje i udoban za charter [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135212.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Sve manevre s lakoćom odrađuje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135212.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Sve manevre s lakoćom odrađuje

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22023528.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22023530.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135172.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Pramčana kabina

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135174.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Strojarnica, WC i krmene kabine

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135176.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Toalet i crni tank skriven u ormaru

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135178.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Tuš kabina i WC u sklopu salona

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135184.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Hladnjak i zamrzivač imaju dovoljan kapacitet

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135190.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Kuhinja i dio salona

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135192.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Gavun za lančanik i sidro, te spremište za plinsku bocu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135194.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix


Krmeni kokpit podređen je komodu

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135196.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Stol može biti uzak i širok

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135198.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix


Krma učas postane platforma za kupanje

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135200.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Elegancija 44-tice je neupitna

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135202.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Plovidba na jedra čisti je užitak

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135204.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Jedreći oštro uz vjetar uhvatili smo 7,2 do 7,7 čvorova

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135208.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Krmeni dio je širok i daje komod u kabinama

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135210.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Upravljanje je udobno i ugodno

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/16/22135214.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Lijeva krmena kabina

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Koncept većine novih modela jedrilica uglavnom je prilagođen potrebama chartera. U jednom periodu neke su čak bile osmišljene tako da je sve bilo podređeno broju ležajeva i rasporedu interijera, asocirajući tako više na hostele i apartmane nego na plovila. Naravno, takvima maritimne sposobnosti nisu uvijek bile zavidne.

Otkada su primat višekrevetnih plovila u charter flotama zauzeli katamarani, većina proizvođača klasičnih jedrilica pokušava pronaći dobar balans kojim bi zadovoljili i potrebe gostiju i plovidbene performanse broda. Jedan od takvih modela je i novi Grand Soleil 44, koji smo dobili za ovaj test.

Oštar pramac

Već prvi pogled izvana ukazuje na to da je ovo plovilo osmislio netko tko se jako dobro razumije u plovila i plovidbu. Vrh pramca je naglašeno oštar, a već ni metar prema nazad u nadvodnom se dijelu vidno širi u znatno veći volumen. Linija presjeka na tom dijelu ima oblik izduženog i dosta razvučenog slova S.

Ovim se postiglo da vrh pramca lako probije val, a veliki volumen iza njega ne dozvoljava mu da znatno uroni. S druge strane, vodena linija se od sredine trupa prema krmi postepeno uvlači ka središnjici, a bokovi se prema gore oštro šire, toliko da je paluba u stražnjoj polovini plovila gotovo jednake širine.

Ovakav trup u plovidbi motorom stvara minimalan otpor, a u jedrenju oštro u vjetar uronjena krma ograničava naginjanje. Sve ovo pramčanu i krmene kabine čini još komotnijima.

---

---

Na ovoliko širokoj krmi i kokpit je dosta velik. Podignut je relativno visoko i s krmene strane je otvoren. Nisko krmeno zrcalo se otvara u platformu, spuštenu gotovo do razine mora, a na visinu kokpita ukazuju i sklopive skale s dva gazišta, kojima se s platforme podiže u kokpit.

---

image

Elegancija 44-tice je neupitna

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dupli stupić po sredini krme ima više namjena. Osim što je čvrsto hvatište sajlama krmene ograde, odlična je zaštita hvatištu i za pumpu hidraulike krmenog štraja, ali i pouzdan rukohvat dok se ovim skalama penjete u kokpit. Naravno, ovako podignut kokpit i krmene kabine čini komotnijim.

Nesmetan prolaz

Dva kola timuna na širokoj krmi dosta su razmaknuta tako da je prolaz prema naprijed nesmetan, bez obzira na to što je naprijed ugrađen robusni kokpitski stol sa sklopivim krilima. Kormilar sjedi na boku, a elegantne konzole pomaknute su od prednjih sjedala, dovoljno da može sjediti i ispred i iza konzole.

---

image


Krmeni kokpit podređen je komodu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kada kormilar sjedi naprijed, pri ruci su mu vinč škote glavnog jedra i konop za podešavanje klizača. Šina škote glavnog jedra uvučena je ispod razine kokpita, postavljena cijelom širinom kokpita, a gore viri samo bocel škote.

Prednja sjedala u kokpitu, razvučena uz široki valobran, dosta su široka.

Osim što je ovako pristup svim vičevima praktičan iz bilo koje pozicije, dizajner je pazio i na još jedan detalj. Naime, najugodnije mjesto za odmor u kokpitu je sjesti nogama ispruženim preko sjedala i leđima se nasloniti na stijenku kabine. Ovdje je taj naslon i blago nakošen, što položaj čini još ugodnijim. Da to nije slučajno, govori i činjenica da su osim jastuka za kokpitska sjedala predviđeni i jastuci za ova dva naslona.

Prostor ispod sjedala nije iskorišten za gavune, već i taj volumen doprinosi komforu krmenih kabina. Tek su manje udubine s krmene strane sjedala klipsama zatvorene ceradom, ostavljene za odlaganje konopa, a koji se ovdje mogu i iscijediti. Umjesto gavuna pod sjedalima velika portela po sredini krmenog dijela kokpita otvara ulaz u ogroman gavun, veličine manje prostorije.

---

image

Lijeva krmena kabina

Božidar Vukičević/Cropix
---

Skriveni konopi

Svi konopi za podešavanje jedara sprovedeni su uz jarbol i ispod palube razvučeni prema vinčevima i štoperima. Iznimka su samo škote genoae, koje su preko šina postavljenih uz sami gornji rub kabine sprovedene prema vinčevima na širokom valobranima, ali i one su dijelom provučene ispod palube. Ovom koncepcijom niti jedan konop, osim škote glavnog jedra nad šinom, odnosno ispod kraja lantine, ne smeta po kokpitu.

Bočne palube su široke, lande bočnih pripona postavljene uz razmu, a šine škota genaoe podignute na kabinu, tako da je prolaz prema pramcu nesmetan. Pramčana paluba također je slobodna.

Bokaporte su bez metalnih okvira i gotovo u razini palube, točnije, kada bi se preko palube postavila tikovina, bile bi u istoj razini. Poprečna šina škote floka za autovirante ugrađena je neposredno ispred jarbola, pa ni ona ne smeta.

---

image

Plovidba na jedra čisti je užitak

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pramčana ograda je otvorena i dovoljno odmaknuta od pramčanog štraja, što prolaz prema baštunu čini komotnim. Gornja strana baštuna izvedena je kao široko gazište, što prilaz hvatištu na vrhu čini sigurnijim.

Nosač sidra, ugrađen ispod baštuna, pomaknut je dosta naprijed, čime se dobilo dodatno učvršćenje baštuna, ali i lopatice sidra, prilično odmakle od trupa.

Lančanik je posložen odlično. Velika portela otvara pristup prostoru podijeljenom u dva dijela. Naprijed desno ugrađena je polica na kojoj je niski vertikalni sidreni vinč, a otvor s lijeve strane dosta je velik i daje odličan pregled i pristup lancu.

Manja portela u stražnjem dijelu otvara ulaz u još jedan veliki duboki gavun. Dovoljno je velik da u njega mogu stati genaker i svi bokobrani, desno je predviđen prostor za cijeđenje mokrih kišnih odijela, a lijevo podignut ormarić za plinsku bocu.

---

image

Gavun za lančanik i sidro, te spremište za plinsku bocu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Stajaća visina

Koncepcija interijera je klasična, naprijed pramčana kabina s duplim ležajem i odvojenom toaletnom kabinom, nazad dvije krmene kabine također s duplim ležajem, a središnji dio veliki salon, velika kuhinja i velika kabina WC-a. Ipak nekoliko detalja valja naglasiti.

---

image

Pramčana kabina

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Strojarnica, WC i krmene kabine

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pajole su postavljene relativno nisko, a s onim svim ranije navedenim detaljima postigla se u svim prostorima stajaća visina i komotna visina iznad postelja. Nijedna pajola nije velikih dimenzija, jednostavno se skidaju i postavljaju, a izrađene su tako da sa strane imaju diskretne umetke te se rubovima međusobno ne dodiruju. Svijetle boje drvenarije interijera i velika količina dnevne svjetlosti samo još dodatno doprinose osjećaju prostornosti.

Koncept pregrade tuš kabine u pramčanoj toaletnoj kabini je krajnje jednostavan i funkcionalan. Dvoja sklopiva vrata od polikarbonata priljubljena su uz stijenke tuša, što cijelu kabinu čini većom, a kada se rasklope i prostor ispod tuša je dosta velik, a ostatak kabine zaštićen od prskanja.

---

image

Toalet i crni tank skriven u ormaru

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Tuš kabina i WC u sklopu salona

Božidar Vukičević/Cropix
---

Stol usred velike sjedeće garniture u salonu može se spustiti u razinu sjedala i tako formirati veliki pomoćni dupli ležaj. Duplo sjedalo uz desni bok može biti pomoćni dječji ležaj. Jarbol, iako prolazi kroz cijeli trup, nimalo ne smeta. Priljubljen je uz salonski stol i dovoljno je odmaknut od pregrade prednje kabine.

Kuhinja je velika i za nesmetan prolaz dovoljno odmaknuta od ulaza u lijevu krmenu kabinu. Veliki frižider nije pregrađen, ali ima dva poklopca tako da kod otvaranja minimalno gubi temperaturu. Manji zamrzivač odvojen je od frižidera.

---

image

Hladnjak i zamrzivač imaju dovoljan kapacitet

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kuhinja i dio salona

Božidar Vukičević/Cropix
---

Slaganje jedra

Strojarnica nije velika, ali je odlično posložena. Otvara se klasično, podizanjem stijenke sa skalama ulaza u potpalublje, ali je brava atipična, jednostavna i vrlo funkcionalna. Naime, ispod donje skale je široki vijak koji se rukom lako odvije, podignutu stijenku drže dva snažna amortizera, a oko cijelog okvira postavljena je gumena brtva. Kada je zatvorena, vijak se dobro zategne i cijela stijenka dobro zabrtvi.

Filteri goriva i vode postavljeni su naprijed, ispred motora, a svi vitalni dijelovi motora dostupni kroz vratašca na stijenkama krmenih kabina.

---

image

Stol može biti uzak i širok

Božidar Vukičević/Cropix
---

Odlične manevarske sposobnosti primijećene su već kod isplovljenja. Iako testirana jedrilica ima ugrađen bowthruster, nije nam bio neophodan. Naime, u punom okretu opiše kružnicu promjera tek nešto većeg od dužine trupa, a u punom okretu krmom čak i nešto manjeg. Naglim prebacivanjem iz punog lijevo u puni desno komandu prihvati odmah u jednako oštrom luku.

Na minimumu od 750 okretaja klizi brzinom od 2,5 čvora, a daljnjim podizanjem gasa brzina raste otprilike proporcionalno. Na maksimalnih 2700 okretaja doseže 8,6 čvorova.

---

image

Upravljanje je udobno i ugodno

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pripremajući se za podizanje jedara nešto se učinilo nelogično. Za ovako veliko jedro lazy-bag se čini dosta plitkim. Razlog tome su klizači na prednjem porubu jedra, Harken T-Track Switch.

Osim što su u prosjeku niži, smišljeni su tako da se slažu na dvije paralelne šine, naizmjenično lijevu i desnu. Ovako se veliko fullbatten jedro samo pravilno slaže unutar navlake i nakon spuštanja dovoljno je samo zatvoriti patent.

Hitra reakcija

Jedreći oštro u vjetar po vjetru snage do 8 čvorova, brzina se kretala između 7,2 i 7,7 čvorova, ali je kut u odnosu na vjetar dosta oštar, približno 40 stupnjeva. Na svaki pokret kormilom reagira odmah, i to vrlo precizno, tako da u manevru mijenjanja uzdi nije neophodno oštro okretanje korila.

---

image

Jedreći oštro uz vjetar uhvatili smo 7,2 do 7,7 čvorova

Božidar Vukičević/Cropix
---

S malo popuštenim škotama brzina je otprilike ista i baš je šteta što za potrebe ovog testa nismo na raspolaganju imali i gennaker, jer mislim da bi i tada ova jedrilica imala što pokazati.

Jedina zamjerka odnosi se donekle na sistem prijenosa na šini škote jedra. Naime, s obje strane ima duple prijenose konopom, dakle, na ovako širokoj šini sa svake strane i dosta konopa. Kada je klizač popušten kod mijenjanja uzdi, ponekad se zaglavi za tada opušten konop na drugoj strani i ne može se prebaciti. Kod ovog manevra jedan član posade trebao bi samo pratiti konope klizača s obje strane.

U svakom slučaju, ako se ovim modelom željelo dobiti brod jednostavan za održavanje, komotan za charter, s odličnim manevarskim sposobnostima, a u isto vrijeme i konkurentnu regatnu jedrilicu, cilj je postignut.

---

OSOBNA KARTA

Dužina ...... 4,35 m

Dužina trupa  ......13,40 m

Širina ..... 4,30 m

Gaz  ..... 2,40 m

Gaz opcije  .... 2,00 – 2,80 m

Balast  ....... 3000 kg

Deplasman  ..... 9500 kg

Broj kabina  ....3

Broj ležajeva  .... 6+2

Tank vode ......300 l

Tank goriva  ........70 l

Motor Volvo Penta  ........ 60 KS

Glavno jedro ......... P/59 m2; R/66 m2

Genoa .......... P/53 m2; R/57 m2

Flok ......... 47 m2

Gennaker ........ P/170 m2; R/195 m2

Kategorija .......10/A; 12/B; 14/C

Proizvođač ........Cantiere del Pardo S.p.A. (ITA)

Projektant .......... Matteo Polli

Design ........ Nauta Design

Zastupnik .......... NCP i Mare

Cijena bez PDV-a ........ 339.000 eura

---

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

- komfor

- jednostavan za održavanje

- odlične manevarske sposobnosti

- brzina i lakoća upravljanja

MINUS

- prijenos šine škote jedra

---

---

image


Krma učas postane platforma za kupanje

Božidar Vukičević/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Sve manevre s lakoćom odrađuje



Božidar Vukičević/Cropix

Pramčana kabina

Božidar Vukičević/Cropix

Strojarnica, WC i krmene kabine

Božidar Vukičević/Cropix

Toalet i crni tank skriven u ormaru

Božidar Vukičević/Cropix

Tuš kabina i WC u sklopu salona

Božidar Vukičević/Cropix

Hladnjak i zamrzivač imaju dovoljan kapacitet

Božidar Vukičević/Cropix

Kuhinja i dio salona

Božidar Vukičević/Cropix

Gavun za lančanik i sidro, te spremište za plinsku bocu

Božidar Vukičević/Cropix


Krmeni kokpit podređen je komodu

Božidar Vukičević/Cropix

Stol može biti uzak i širok

Božidar Vukičević/Cropix


Krma učas postane platforma za kupanje

Božidar Vukičević/Cropix

Elegancija 44-tice je neupitna

Božidar Vukičević/Cropix

Plovidba na jedra čisti je užitak

Božidar Vukičević/Cropix

Jedreći oštro uz vjetar uhvatili smo 7,2 do 7,7 čvorova

Božidar Vukičević/Cropix

Krmeni dio je širok i daje komod u kabinama

Božidar Vukičević/Cropix

Upravljanje je udobno i ugodno

Božidar Vukičević/Cropix

Lijeva krmena kabina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/cetiri-aduta-u-jednom-tijelu-testirali-smo-jedrilicu-grand-soleil-44-1213403 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=344bca21069702ac8bfef7d2a3ea5ed8eebc70b0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cetiri+aduta+u+jednom+tijelu%3A+Grand+Soleil+44+je+konkurentan+regatni+brod+s+odli%C4%8Dnim+manevarskim+sposobnostima%2C+lagan+za+odr%C5%BEavanje+i+udoban+za+charter&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fcetiri-aduta-u-jednom-tijelu-testirali-smo-jedrilicu-grand-soleil-44-1213403 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fcetiri-aduta-u-jednom-tijelu-testirali-smo-jedrilicu-grand-soleil-44-1213403 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test jedrilice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

test jedriliceČetiri aduta u jednom tijelu: Grand Soleil 44 je konkurentan regatni brod s odličnim manevarskim sposobnostima, lagan za održavanje i udoban za charter

Piše Damir Višić
3. kolovoza 2022. - 12:58

Koncept većine novih modela jedrilica uglavnom je prilagođen potrebama chartera. U jednom periodu neke su čak bile osmišljene tako da je sve bilo podređeno broju ležajeva i rasporedu interijera, asocirajući tako više na hostele i apartmane nego na plovila. Naravno, takvima maritimne sposobnosti nisu uvijek bile zavidne.

Otkada su primat višekrevetnih plovila u charter flotama zauzeli katamarani, većina proizvođača klasičnih jedrilica pokušava pronaći dobar balans kojim bi zadovoljili i potrebe gostiju i plovidbene performanse broda. Jedan od takvih modela je i novi Grand Soleil 44, koji smo dobili za ovaj test.

Oštar pramac

Već prvi pogled izvana ukazuje na to da je ovo plovilo osmislio netko tko se jako dobro razumije u plovila i plovidbu. Vrh pramca je naglašeno...

18. svibanj 2024 21:17