StoryEditorOCM

GARMINMaleni u tijelu, moćni na djelu: predstavljamo nove kompaktne radare linije GMR xHD3/HD3

Piše PROMO
7. listopada 2023. - 11:50

Gužva na moru je iz godine u godinu sve veća, osobito u ljetnim mjesecima, pa se sve češće događaju i sudari plovila, nerijetko i s tragičnim ishodima. Zbog toga je tijekom plovidbe potrebno neprestano motriti pučinu i na vrijeme uočavati potencijalne opasnosti kako bi se mogle izbjeći. Uz to je iznimno korisno na brodu imati i radar koji će vam u svakom trenutku, čak i po lošoj vidljivosti ili noću, jasno prikazivati okolna plovila i njihovo kretanje. A kako ugradnja radara na manjim plovilima zna biti problem zbog nedostatka prostora, tvrtka Garmin u ponudu je uvrstila i kompaktne okrugle modele koji se mogu montirati gotovo na svaki brod, osobito model s promjerom kupole od 18 inča, odnosno 45 centimetara.

Početkom rujna iz Garmina su objavili dodavanje dvaju novih magnetronskih radara u liniju GMR xHD3/HD3. Dostupni u modelima od 18" ili 24" pružaju slike visoke rezolucije i imaju najnoviju tehnologiju platforme kako bi nautičarima, jedriličarima i ribolovcima pružili dodatnu sigurnost u plovidbi.

Namjenski izrađena za manja plovila i jedrilice, serija xHD3 nudi brzinu rotacije do 60 okretaja u minuti, kako bi se poboljšala stopa ponovnog iscrtavanja za brže ažuriranje ciljeva i jasniju sliku. Tako skiperi mogu vidjeti više svoje okoline s rasponom detekcije do 48 nautičkih milja. Tehnologija mini automatskog radara za planiranje (MARPA) ujedno prati odabrane ciljeve, pomažući kapetanima da uoče potencijalne prijetnje sudara. Radari serije xHD3 također imaju poboljšano automatsko pojačanje kako bi se postavke optimalno prilagođavale situaciji u lukama, plovidbi blizu obale ili na otvorenomu moru. Prilagodba je automatska i u odnosu na stanje mora, bilo mirno, uzburkano ili jako valovito.

Bez obzira na doba dana ili vremenske prilike, nautičari mogu posve sigurno ploviti zahvaljujući dvostrukom rasponu zaslona serije xHD3. To omogućuje da jedna radarska antena pruži jednu sliku pored druge na kompatibilnom ploteru, s neovisnim postavkama za bliski i veliki domet. Radarsko preklapanje također se može dodati preko prikaza karte za potvrdu lokacije objekta na oba zaslona.

Za ribiče, serija xHD3 uključuje poboljšano otkrivanje ptica kako bi se lakše lociralo jato na površini vode, što je često pokazatelj gdje treba tražiti ribe.

Kupolasti radar GMR 18 xHD3 ima maloprodajnu cijenu od 2499,99 eura, dok model GMR 24 xHD3 stoji 3349,99 eura.

Za skeniranje visokih performansi po nižoj cijeni, serija također uključuje radar GMR 18 HD3, koji se prodaje za 2159,99 eura. On također ima poboljšanu detekciju cilja, kao i dinamičko automatsko pojačanje, podršku za dvostruki radar i skeniranje s niskim šumom. Raspon detekcije modela HD3 proteže se od 20 metara do 36 nautičkih milja. M.Š.

28. travanj 2024 17:06