StoryEditorOCM

E-SCRUBBERČisti trup broda roneći do tri metra: ovo je inovativni uređaj na baterije za uklanjanje algi

Piše Promo
4. veljače 2024. - 10:14

Nakupljanje algi na podvodnom dijelu broda, a potom i pužića, neizbježan je i mrzak proces svakom vlasniku plovila. To više što nakupljanje algi usporava brod u plovidbi i povećava potrošnju goriva. Taj je proces glavni razlog da se barem jednom godišnje brod izvuče na kopno, podvodni dio potpuno očisti i zaštiti izabranim premazom protiv obrastanja. Stoga je svaka potreba za takvim zahvatom dobrodošla. Jedna od standardnih je povremeno mehaničko čišćenje podvodnog dijela trupa čvrstom četkom ili iskorištenom mrežastom vrećom za držanje krumpira. Jedini je problem što je taj postupak prilično mukotrpan.

Točnije bio je donedavno. Sada ga umnogome može olakšati inovativni stroj za čišćenje na baterije nazvan E-Scrubber. Glavni mu je adut što se bez problema može koristiti pod vodom do dubine od tri metra, čime postupak uklanjanja algi i nečistoća postaje brz, lak i jednostavan. Pritom je uz pomoć teleskopske ručke moguće dosegnuti i teže dostupne dijelove trupa, bliže sredini plovila i uz kobilicu.

Čistač ima tri brzine rotacije diska, 50, 100 i 150 okretaja u minuti, koje se mogu odabrati sukladno razini obraslosti trupa algama. Pokreće ga elektromotor bez četkica snage 25 vati, a strujom ga napaja punjiva litij-ionska baterija kapaciteta 2600 mAh. Za njezino punjenje koristi se USB priključni kabel. Težak je 467 grama, a dimenzije su mu 150 x 86 x 70 mm. Drška za držanje ima protuklizni premaz, pa ne bježi iz ruke prilikom rada, a tu je i sigurnosna petlja koja se stavlja oko zapešća da ne potone u slučaju ispuštanja.

Naravno, E-Scrubber se može koristiti i za čišćenje bazena ili drugih površina u kućanstvu. Cijena ovog korisnog čistača trupa u poznatoj internetskoj trgovini svb24.com je 244,75 eura. M. Š.

01. svibanj 2024 16:24