Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
GastroGotovo u trenu

Za Valentinovo planirate intimnu večeru u vlastitoj režiji? Olakšajte si muke bar oko slatkoga: sutra trk po ovih par sastojaka, donosimo recepte

Piše Mirela Goreta
12. veljače 2020. - 21:22
Shutterstock

Deserti su moćan alat za osvajanje nečijeg srca. A Valentinovo dan kada je osobito teško izabrati pravi, pomno biran recept za rasplamsavanje emocija slatkim.

Slastice koje se za voljene pripremaju 14. veljače najčešće su u obliku srca, njihovi okusi protkani su čokoladom, obogaćeni finim kremama ili voćem poput malina... čija crvena boja asocira na ljubav.

Ukoliko na Dan zaljubljenih planirate intimnu večeru u vlastitoj režiji potrudili smo se olakšati vam muke barem oko izbora slatkog i pronašli nekoliko jednostavnih i ukusnih recepata koji ne bi smjeli razočarati vašu drugu polovicu. Bez obzira jeste li tip koji obilježava Valentinovo ili ne, možete za njima posegnuti i “običnim” danom.

Valentinov tart

Sastojci:

150 g bijelog brašna

1/2 žličice praška za pecivo

prstohvat soli i 2 žlice šećera

90 g maslaca

1 veće jaje

1/2 žlice ekstrakta vanilije

3 žlice kakaa

150 g tamne čokolade

6 žlica slatkog vrhnja

20 g maslaca

200 g šećera u prahu

1/2 dl soka od limunana

ribana limunova korica, šipak

Priprema:

Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, sol i šećer.Dodajte nasjeckani maslac i utisnite ga rukama u brašno kako biste dobili grudastu smjesu, pa u nju dodajte i ekstrakt vanilije, te lagano umućeno jaje. Tijesto dobro izradite i oblikujte kuglu.

Zamotajte je u plastičnu foliju i stavite pola sata u hladnjak. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tart obložite papirom za pečenje, prebacite u njega razvaljano tijesto, izbodite ga vili-com i pecite oko 15 minuta. Čokoladu razlomite na kocke i umiješajte u vruće slatko vrhnje, pa miješajte dok se ne rastopi. Kremu izlijte u ohlađeno tijesto i ostavite da se stisne.Izmiksajte omekšani maslac, limunov sok, naribanu koricu limuna i šećer u prahu. Prelijte glazuru po stisnutoj čokoladi i pospite zrncima šipka.

image
Shutterstock


Kolač s višnjama i mascarpone sirom

Sastojci:

lisnato tijesto (tri lista)

Krema od višanja:

500 g višanja (svježih otkoštenih ili iz kompota)

200 g šećera

200 ml vode

1 puding od vanilije

1 puna žlica gustina

Mascarpone krema:

500 ml vrhnja za šlag

250 g mascarponea

100 g bijele čokolade

Priprema:

Odmrznite lisnato tijesto i razvaljate ga na pobrašnjenoj površini na tri dijela (svaki dimenzija 24 x 36 cm). Prebacite ga na papir za pečenje, poravnajte rubove i postavite na prevrnutu tepsiju. Izbockajte tijesto vilicom kako se ne bi napuhalo prilikom pečenja. Svaki list pecite 8-10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnicu na 200 stupnjeva. Ostavite sa strane da se ohlade.

Krema od višanja:

Višnje usitnite u blenderu i prokuhajte sa šećerom i malo vode. Ostatak vode pomiješajte s pudingom i gustinom, pa zakuhajte. U prokuhane višnje dodajte kremu od pudinga i gustina i miješajte dok ne postane gusto. Ostavite da se ohladi. Mascarpone krema:Izmiksajte vrhnje za šlag, dodajte mascarpone i na pari otopljenu i ohlađenu čokoladu, pa sve dobro izmiksajte.

Kolač slažite sljedećim redom: tijesto, krema od višanja, mascarpone krema, pa ponovite još dva puta istim redom. Dekorirajte po želji (čokoladna glazura ili strugotine, jestivi ukrasi za slastice, ukrasne perlice...) ili ga jednostavno ostavite “nezavršenog” sa zadnjim slojem mascarpone kreme

Čokoladni mousse s malinama

Sastojci:

200 g tamne čokolade

4 jaja

1 naranča (sok i korica)

200 g malina

Priprema:

Rastopite čokoladu na pari (iznad posude u kojoj lagano vrije voda pazeći da je ne dodi-ruje zdjelica s čokoladom).
Kad se čokolada rastopila, pustite da se ohladi (ne smije se stvrdnuti). Odvojite bjelanjke od žutanjaka i od njih napravite čvrst snijeg. Žutanjke tucite nekoliko minuta sa sokom cijele naranče i koricom jedne polovice.

Rastopljenu čokoladu žlicom malo po malo umiješajte u smjesu od žutanjaka, dodajte na kraju i snijeg od bjelanjaka te lagano promiješajte. Maline razdijelite u šest desertnih čaša (nekoliko komada ostavite za ukrašavanje). Prelijte čokoladnu smjesu preko malina i ostavite tri sata u hladnjaku kako bi se mousse stvrdnuo. Prije posluživanja desert ukrasite malinama i naribanom koricom naranče.



Keksići za zaljubljene

Sastojci:

65 dag brašna

25 dag maslaca

25 dag šećera

3 jaja

1 žličica praška za pecivo

3 žlice soka naranče

malo naribane korice naranče

Preljev:

25 dag šećera u prahupola žlice soka od naranče ili 2-3 žlice vodecrvena prehrambena boja (po želji)

Priprema:

Zamijesite tijesto od navede-nih sastojaka i ostavite ga pola sata u hladnjaku. Razvaljajte ti-jesto na pobrašnjenoj površini i izrezujte keksiće u obliku srca. Stavite ih u tepsiju prekrivnu papirom za pečenje i pecite 15-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Napravite preljev od šećera u prahu, narančina soka i malo boje za kolače (dobro izmiješajte), te njime premažite kolačiće. Činite to brzo jer se preljev brzo suši.

#VALENTINOVO

Izdvojeno