Rajčice nadjevene tunom, kuhanim jajima i majonezom ukusno su i brzo, ali i vrlo osvježavajuće jelo za ljetne dane. Rajčice, koje često koristimo kao prilog, u ovom su receptu pretvorene u glavno, lagano jelo, piše Živim.
Mogu se pripremiti čak i večer ranije pa u vrijeme ručka uopće nećete imati posla.
RAJČICE PUNJENE TUNOM
Sastojci (za 4 punjene rajčice):
4 rajčice od oko 200 g svaka
2 srednje velika jaja
8 g fileta inćuna u ulju
150 g konzervirane tune ocijeđene od ulja
6 g ukiseljenih kapara
2 grančice majčine dušice
crni papar i sol po potrebi
Za majonezu (150 g):
1 žumanjak sobne temperature
125 ml suncokretova ulja
12 ml limunova soka
1,5 g bijelog vinskog octa
crni papar i sol po potrebi
Priprema:
Odrežite kapice rajčicama pazeći da ne odrežete peteljku (zbog toga su rajčice s grančice najbolji izbor) jer će ona služiti kao dekoracija.
Žličicom izvadite pulpu iz rajčice, posolite "posudice" od rajčica koje ste dobili i okrenite ih naopako na tanjur (ili rešetku) kako bi se ocijedile.
U međuvremenu skuhajte jaja utvrdo, ohladite ih pod mlazom hladne vode, oljuštite i sitno nasjeckajte.
Tunu iz konzerve ocijedite u cjedilu, stavite potom u zdjelicu i vilicom dobro izgnječite
Nasjeckajte kapare i inćune koji će vam služiti za nadjev te ih stavite sa strane.
Pripremite majonezu: žumanjke stavite u duboku zdjelu, posolite i popaprite po ukusu, dolijte ocat i miješajte, a istodobno u tankom mlazu polako dolijevajte ulje. Jako je važno za uspjeh majoneze da ulje dolijevate polako i u vrlo tankom mlazu kako se ne bi stvorile grudice. Miješajte stalno u istom smjeru sve dok se umak ne zgusne.
Kad je majoneza gotova, dodajte limunov sok i nastavite miješati električnim mikserom. Na kraju dodajte tunu i kapare, inćune i nasjeckana kuhana jaja te lagano posolite i popaprite. Miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Smjesom punite rajčice pomoću slastičarske vrećice. Poklopite ih poklopcima od rajčica ili ih samo naslonite na njih sa strane.
SAVJET
Želite li obogatiti okus ovom jelu, možete u nadjev dodati zelene ili crne masline. Punjene rajčice možete držati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi najviše dva dana, piše Živim.