StoryEditorOCM
4 kantunaDVA SLUČAJA

"Mrtvozornik se na Viru čekao četiri i pol sata. Valovi su, zbog plime, već zapljuskivali tijelo..."

Piše Iva Ivanac
27. lipnja 2024. - 12:56

Županijska vijećnica i predsjednica ŽO SDP zadarske županije, Vedrana Mišković je na Aktualnom satu Županijske skupštine predložila povećanje naknade mrtvozornicima, a evo i zašto. 

- Početkom ove godine mještanin Sestrunja doživio je srčani udar i iznenada umro negdje u prijepodnevnim satima. Bez obzira na višekratne pozive hitnoj službi Općine Preko, mrtvozornik se pojavio tek nakon 6-7 sati čekanja a pokojnik je prevezen na patologiju u Zadar u večernjim satima. Prije nekoliko dana na plaži u Viru jedna je osoba doživjela srčani udar u 18,30 h. Tijelo su do dolaska mrtvozornika čuvali policajci i poznanici preminulog. Na kraju su ostali samo poznanici, a mrtvozornik je došao tek oko 23 sata. Valovi su, zbog plime već zapljuskivali tijelo, navela je Mišković dodajući kako sličnih situacija ima puno, a naročito su česte u turističkoj sezoni.

- Nesumnjivo je da se u ovakvim slučajevima dovodi u pitanje dostojanstvo pokojnika i njihovih obitelji. Nesumnjivo je isto tako da se ne radi o isključivoj odgovornosti mrtvozornika. Mi, vijećnici Skupštini skoro na svakoj sjednici imamo na dnevnom redu razrješenje mrtvozornika, na njihov zahtjev. Tako je i danas. Obzirom na važnost ove službe, smatram da je na svima nama da učinimo sve da se mrtvozornička služba odvija u što je moguće optimalnijim uvjetima, a ono što možemo učiniti je da osiguramo da mrtvozornici za svoj rad budu adekvatnije nagrađeni, inicirala je Mišković dodajući kako je 2022. godine donesena aktualna odluka o organizaciji i radu mrtvozorničke službe na području Zadarske županije u kojoj su, između ostalog definirane naknade za obavljanje pregleda umrle osobe izvan zdravstvene ustanove u iznosu od 39,81 eura u vremenu od 6 do 22 sata, odnosno 53,08 eura u vremenu od 22 do 6 sati po obavljenom pregledu umrle osobe.

- Smatram da ove naknade nisu stimulativne te da ih treba povećati. Uz činjenicu da se radi o iznimno delikatnoj i zahtjevnoj usluzi, jasno je da je inflacija već davno pojela povećanje od 50 kn iz 2022. godine. Budući da novca u proračunu, kako tvrdite ima, predlažem povećanje mrtvozorničkih naknada, konstatirala je Mišković.

- Mi plaćamo mrtvozornike, sami ste rekli da svaka Skupština ima temu mrtvozornika. Danas ćemo vidjeti da i medicinske sestre mogu biti mrtvozornici i popunjavamo taj broj, a kad je u pitanju zdravstvo, znate koliko pritisak imamo, pogotovo ljeti da je to teško složiti, kazao je župan Božidar Longin

28. lipanj 2024 08:53