StoryEditorOCM
Svijet34 optužbe

Kad će Trump doznati kaznu, hoće li završiti u zatvoru i može li se uopće kandidirati za predsjednika?

Piše L.G./JL
31. svibnja 2024. - 08:19

Nakon dva dana vijećanja, Donald Trump proglašen je krivim po svim točkama optužnice za krivotvorenje dokumenata s ciljem prikrivanja isplate za ušutkavanje porno zvijezde Stormy Daniels uoči izbora 2016. Time je postao prvi bivši američki predsjednik s kaznenom presudom i prvi kandidat koji se kao kriminalac kandidirao za Bijelu kuću, piše Jutarnji list. 

Kandidatura za predsjednika

Postavlja se pitanje može li se Trump još kandidirati za predsjednika? Da. Naime, ustav SAD-a predviđa relativno malo uvjeta za predsjedničke kandidate - oni moraju imati najmanje 35 godina, moraju biti državljani SAD-a po rođenju i živjeti u SAD-u najmanje 14 godina. Ne postoje pravila koja blokiraju kandidate s kaznenim dosjeima.

Ali ova osuđujuća presuda ipak bi mogla utjecati na predsjedničke izbore koji se održavaju u studenome. Anketa Bloomberga i Morning Consulta pokazala je da bi 53 % birača u ključnim saveznim državama odbilo glasovati za Trumpa ako bude osuđen. A prema drugoj anketi, koju je ovoga mjeseca provelo Sveučilište Quinnipiac, 6 % Trumpovih birača vjerojatno ne bi glasovalo za njega ako on bude proglašen krivim.

Što će se sad dogoditi s Trumpom?

Dok je trajalo suđenje, Trump je bio na slobodi uz jamčevinu, a to se nije promijenilo ni nakon čitanja presude u četvrtak. Bivši američki predsjednik vratit će se na sud 11. srpnja - tad je, naime, sudac Juan Merchan zakazao izricanje presude. On će pritom morati uzeti u obzir nekoliko čimbenika, uključujući i Trumpovu dob. Kazna bi mogla biti ​​novčana, uvjetna, u obliku nadzora ili eventualno zatvorska.

Trump, koji je presudu nazvao "sramotnom", vjerojatno će se žaliti na istu, a taj proces mogao bi trajati mjesecima ili čak i dulje. Njegov pravni tim suočit će se sa Žalbenim odjelom na Manhattanu, a možda i sa Žalbenim sudom. Pretpostavlja se da će Trump i tijekom postupka žalbe ostati na slobodi uz jamčevinu.

Koji bi bili razlozi za žalbu?

Jedan od razloga mogao bi biti iskaz zvijezde filmova za odrasle Stormy Daniels, čiji je navodni seksualni odnos s Trumpom bio u središtu slučaja.

"Detalji koje je gospođa Daniels iznijela u javnost zapravo nisu nužni za ovu priču. S jedne strane, oni je čine vjerodostojnom, a s druge, ako se prijeđe ta granica, isti bi mogli postati irelevantni i štetni", kaže Anna Cominsky, profesorica na Pravnom fakultetu u New Yorku.

Trumpova obrana dvaput je tražila poništenje suđenja tijekom svjedočenja Stormy Daniels, no sudac je to odbio.

No okružni državni odvjetnik u ovom slučaju ima novu pravnu strategiju koja također može dati jak temelj za žalbu. Naime, krivotvorenje poslovne dokumentacije može biti prekršaj niže razine u New Yorku, ali Trump se suočava i s ozbiljnijim optužbama za kazneno djelo zbog drugog zločina, navodnog nezakonitog pokušaja utjecaja na izbore 2016. godine.

Tužitelji su tvrdili da se na ovaj konkretan slučaj odnose kršenja federalnih i državnih izbornih zakona, zajedno s poreznom prijevarom, no poroti nisu jasno precizirali koji je od navedenih zbilja i prekršen, piše BBC.

Pravni stručnjaci kažu da postoje pitanja oko opsega i primjene saveznog zakona koja bi mogla predstavljati osnovu za žalbu. Državni tužitelj nikad prije nije se pozvao na neoptuženi federalni zločin, a postavlja se pitanje i je li okružni tužitelj Manhattana bio nadležan za to.

Može li Trump završiti u zatvoru?

Moguće, iako je to vrlo malo vjerojatno. Sve 34 optužbe s kojima se bivši američki predsjednik suočio zapravo su kaznena djela tzv. E klase u New Yorku, što znači da su najniže razine u državi. Svaka optužba nosi maksimalnu kaznu od četiri godine.

Postoji nekoliko razloga zašto bi sudac Merchan mogao izabrati blažu kaznu, a to su Trumpova dob, njegova neosuđivanost i činjenica da optužbe uključuju nenasilan zločin.

Eventualno bi mogao razmotriti Trumpovo kršenje sudskih naredbi tijekom suđenja.

A tu je i pitanje praktičnosti jer Trump, kao i svi bivši predsjednici, ima pravo na doživotnu zaštitu tajne službe, što znači da bi ga agenti morali štititi i u zatvoru.

- Bilo bi iznimno teško voditi zatvorski sustav s bivšim predsjednikom kao zatvorenikom. Osim što je to velik sigurnosni rizik, bilo bi i nevjerojatno skupo. A s Trumpom bi to bio pravi freak show... Nijedan upravitelj to ne bi dopustio - kaže Justin Paperny, direktor zatvorske konzultantske tvrtke White Collar Advice.

Može li Trump uopće glasati?

Vjerojatno će moći. Prema zakonu Floride, gdje je Trump prijavljen, osoba s presudom za kazneno djelo iz druge savezne države nema pravo glasovanja samo ako bi osuda tu osobu učinila nepodobnom za glasovanje u državi u kojoj je osoba osuđena. Trump je osuđen u New Yorku, gdje je kriminalcima dopušteno glasati sve dok nisu u zatvoru.

Može li Trump samog sebe pomilovati?

Ne. Predsjednici mogu dati pomilovanja za one koji su počinili savezne prekršaje. Slučaj zataškavanja novca u New Yorku državna je stvar, što znači da će to biti izvan Trumpova dosega ako opet postane predsjednik.

Ovlasti za pomilovanje nisu jasne kad su u pitanju Trumpova dva federalna slučaja - jedan koji se odnosi na navodnu zlouporabu povjerljivih dokumenata, a drugi na zavjeru da se ponište izbori.

Oba suđenja odgođena su na neodređeno vrijeme i epilog nijednog vjerojatno se neće dogoditi prije izbora u studenome. Čak i da se to dogodi, stručnjaci za ustavno pravo ne slažu se oko toga uključuje li predsjednikova ovlast za pomilovanje njega samog. Trump bi mogao prvi pokušati ići u tom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 01:11