StoryEditorOCM
Hrvatskadošlo i do nas

U Sloveniji padala tuča veličine loptice, olujne ćelije stigle do Hrvatske. Izdano upozorenje stanovnicima na sjeveru

Piše S.N./JL
13. srpnja 2024. - 17:40

Slovenski mediji javljaju kako su se nad zemljom pojavile jače olujne ćelije koje su se u ranim poslijepodnevnim satima pomaknule prema sjeveroistoku. U Štajerskoj je poslijepodne nekoliko minuta padala tuča, javlja slovenski portal 24ur, a prenosi Jutarnji list.

Slovenska Agencija za okoliš izdala je narančasto upozorenje za velik dio zemlje te upozorila da se navečer u središnjoj i sjeveroistočnoj Sloveniji mogu pojaviti i neka jača nevremena.

U okolici Slovenske Bistrice i Slovenskih Konjica oko tri sata poslijepodne padala je krupna tuča, no idućih sati oluja bi mogla pogoditi istok jer se olujni pojas seli preko Koroške, Štajerske i Prekmurja.

U smjeru Slovenske Bistrice i Ptuja - tek nešto više od 20 kilometara zračne linije od Varaždina - sada se kreće jača olujna ćelija koja osim jakih pljuskova i udara vjetra može donijeti i tuču većih dimenzija. I prema Celjskoj kotlini trenutno putuje još jedan jači olujni sustav, javlja MeteoInfo.

image

Radarska snimka

DHMZ

U popodnevnim satima nevrijeme je stiglo do Međimurja, a na oprezu bi trebali biti i stanovnici Hrvatskog zagorja.

EMeđimurje piše da u Macincu, Vučetincu, Preseki, Črečanu, Maloj Subotici, na području Gornjeg Hrašćana i Murskom Središću pada jak pljusak, pa i tuča.

Toplinski val i dalje traje i u Sloveniji pa je Slovenska Agencija za okoliš izdala narančasto upozorenje zbog visokih temperatura.

Zbog povoljnih uvjeta za stvaranje jačih olujnih ćelija ili olujnih sustava postoji mogućnost lokalnog nevremena, osobito na sjeveroistoku Slovenije. Velika količina raspoložive potencijalne energije, koja će se uspostaviti tijekom dana, omogućit će stvaranje tuče i jakih udara grmljavine ukoliko dođe do razvoja olujnih ćelija.

DHMZ je za zagrebačku regiju u koju spadaju Podravina i Prigorje izdao žuti meteoalarm zbog mogućeg grmljavinskog nevremena praćenog naletima jakog vjetra pa čak i tučom, koja je jučer pogodila Zagorje.

U noći na nedjelju atmosfera nad Slovenijom, a time i sjeverom Hrvatske, će se postupno stabilizirati.

DHMZ za nedjelju najavljuje pretežno sunčano, vruće, a na Jadranu vrlo vruće vrijeme. U unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, na istoku popodne i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu jugozapadni i sjeverozapadni. Najniža temperatura od 17 do 23, na istoku i 24, a na obali i otocima većinom od 23 do 27 °C. Najviša dnevna uglavnom od 31 do 36 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i viša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. kolovoz 2024 05:33